Sarıkanat ve lüfer avında hava durumunun etkisi

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında chico1907 tarafından paylaşıldı.

1. chico1907

chico1907 emre

Favori Kamış:
    El takımları
    Favori Makine:
    safter 4.5 & Tohatsu 20 hp
    En İyi Avı:
    Kaba lüfer, Kalkan 4.5 kg , Palamut
    Değerli balık sevdalıları merhaba. Bu aralar İstanbul Anadolu yakası (Üsküdar-Beykoz arası) gece mantarlı dip atakımı ile av yapmaktayım. Malumunuz bazı günler çok bereketli geçerken eve boş döndüğümüz gecelerde oluyor. Merak ettiğim konu şu. Yapmış olduğum bu avlanma şekline havanın (rüzgar,yağış,vs..)
    etkisi ne şekilde olmaktadır? Yani ben balığa gitmeden önce hava raporuna bakıp "yaa bugün rüzgar x yönden esiyor deniz bulanık balık olmaz" gibi bir tahminde bulunmam doğru olurmu? yoksa herşey kısmet işi mi? Eğer böyle bir durum varsa hangi durumları olumlu hangi durumları olumsuz değerlendirmeliyiz?

2. istavritspor

istavritspor yalçın fatih

çok faydalı bir konu umarım ustalar gerekli cevapları verecektir.

3. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Emre

Yoğun sarıkanat akışı başlamak üzere.Şu ana kadar tuttuklarınız öncü balıklardı ve istikrarsız bir seyir göstermeleri ise normaldir.

Belirlenen kaideler ve hava şartları elbette vardır

Örneğin;

1)Gün doğusu eserken balık seyrek olur.

2)Her kuvvetli poyrazın arkasından Boğaz g irişinden yoğun ,Karadenizde bekleyen sürüler,kitleler halindegirer ve av verirler.

Yeni 24 metre kaidesi bu balıkların katledilmeden sizlere ulaşmasına sanırım yardımcı olacaktır.

3)Balıkların önemli kısmı yakalanmadan boğazdan çıksalarda,o günlerde esebilecek lodos hava bu balıkların tekrar,bu kere güneyden geri akmalarını sağlayacak ve güzel av vereceklerdir.

4)Böylesine lodos günlerinde,akıntının en kuvvetli olduğu,Arnavutköy ve Kandilli akıntı burunları balığın en yoğun ve bu kere kolay avlanabilmenizi sağlayacaklardır.

Hazırlıklarınızı tamamlayınız,Yedekli çaparilerinizi,yedek köstekleriyle beraber hazır tutunuz.Yoğun balık günleri başlamak üzeredir.Geç kalırsanız takım bulmakta zorlanabilirsiniz.

Bu arada şimdiden taze istavritleri ya tutun ya satın alın,güzelce filetolarını çıkarın,karın kısımlarını keskin bıçakla düzeltin,bir çinko yada krom dörtgen tavalara güzelce dizin,üstünü deniz suyuyla ıslattığınız bir bezle örtün,buzdolabınızın soğukca bir yerinde,eşinizden izin alarak saklayınki,yem derdiniz asgariye insin.

Yemli takımlarınızı yedekli hazırlayın.

Kimi zaman yeminizi kendiniz tutmanız gerekebilir.Buna göre ince çaparilerinizide yedekli hazır tutun.

Sevgiler

4. istavritspor

istavritspor yalçın fatih

Vedat üstad, bu kıymetli bilgileri bizlere cömertçe aktardığın için sana ne kadar teşekkür etsek azdır.

5. bogaz_1905

bogaz_1905 Erdem

Favori Kamış:
    Lineaeffe Extreme Cast 430
    Favori Makine:
    Raw II 55
    Vedat abi Hızır gibisin maşallah.:) İnşallah bizler de zamanla senin gibi ,
    balık sevdalılarına yardımcı olabilecek kadar tecrübeye sahip oluruz.

Saygılarımla..

6. Guray.85

Guray.85 Güray

Favori Kamış:
    Lineaffe s- flex 15 kilos 250gr. 4.20m. kapalı;145 cm surf kamış.
    Favori Makine:
    banax 4000
    En İyi Avı:
    45 cm palamut 740 gram.
    Ağzından bal damlıyor vedat abı bunları not alıyorum hatta fotografını cekıyorum arada okuyorum bılgılenmek acısından :)

7. chico1907

chico1907 emre

Favori Kamış:
    El takımları
    Favori Makine:
    safter 4.5 & Tohatsu 20 hp
    En İyi Avı:
    Kaba lüfer, Kalkan 4.5 kg , Palamut
    Vedat Bey,

Teşekkür ediyorum. Özellikle rüzgar yönü etkisi ile ilgili kafamdaki soru işaretine çok net bir cevap vermişsiniz. Ayrıca aklımda olan bir soruyu da sormadan cevap vermişsiniz (av öncesi yemin taze şekilde tutulması) . Son zamanlarda av yerinde beni düşündüren ve üzen durum ise neredeyse 9-10 metre derinlikte gırgır motorlarının umursamazca ağ atması. Bundan daha vahim olan birşey varsa oda şikayet için aradığınız kişilerin kayıtsız kalması.

Saygılar..

8. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Bakınız sevgili Emre kardeşim.

Şayet bir duyarlı avcı,münasip bir dil ile,tebliğe hakim bir eda ile,Gırgır tekneleriyle neredeyse aynı boya yakın ancak gırgır olmayan tekneleri iyi ayırabilecek bilgiyede sahipse,Sahil Güvenliğ arar,kendisinin dernek yada Forum üyesi olduğunuda belirterek 24 metre sınırını ihlal ettiklerini bildiirirde,
    ihbarda bulunursa o SGK b irimi behemahal müdahale etmek durumundadır.

Şayet etmezse durumu bir üst komutanlığına bildireceğiniizi münasip bir dille söyleyiniz.

Ancak ve maalesef o kadar tuhafızki,çoğu kere bilmeden,etmeden tekneleri dahi karıştırırarak han gisi gırgır hangisi değil anlamadan,24 metredemiyoksa daha sığda avlandıklarını dahi tam tespit etmeden,uygun lolmayan dille ihbarda bulunabiliyoruz.

Takdir edersinizki ben olsam bile yetkili böyle bilgisizce ihbarlarda bulunanlara aldırış etmem.

Kişi lafını,sözünü iyi ayarlamalı öyle ihbarda bulunmalıdır,defaatlede devam etmelidir.

Sevgiler

9. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Ben siizler için varım sevgili kardeşlerim,hatta oğullarım.

Ben siizinim elimden geldiğincede yanınızda olur,faydalı olmaya çalışrım.

Hepinizi sevgimle kucaklıyorum

10. hayali_53

hayali_53 yusuf

kıymetli bilgiler için vedat amcaya ve vesile olduğu için emre beye teşükkür ederim :)

11. Mehmet Eren

Mehmet Eren Mehmet Eren Y.

Vedat amca dediğini aynen dün yaptım istavritlerimi filetolayıp attım buzluğa balıkçı malzemesi satan amcama gittim fazladan aldım ihtiyaç duyacağım şeyleri, herkes hazırlansın şimdiden :)

12. FuRkAn *

FuRkAn * FURKAN

Favori Kamış:
    Shimano Spin Power 425 bx
    Favori Makine:
    スーパーエアロ フリーゲン /
    En İyi Avı:
    Torikler, Kofanalar - Levrekler Vs. Vs.
    15 ekimde çapariye gelmesi gereken balıklar su sıcaklığındanmıdır sürekli lodos esmesindenmidir bir türlü oltalarımıza gelmedi. Sanırım tarih kasım ilk haftalarını gibi olacak. Boğazın kafa yerlerinden balık poyrazla canlanır lodos eserse indir kaldır balık yapar :) ama önce poyrazlarla girmesi gerek tabii.

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Poyraz lodos tamam ama, hava dönerken lüfer işi kesat oluyor hep.

Yani, hava açık, açık, kapattı yağmura mı döndü, işte o günlerde lüfer pek olmuyor. Aynısı, hava yağmurlu, rüzgarlı, kesitği ve açtığı günler içinde geçerli.

Ama 2-3 gün aynı karar devam ederse hava, o zaman balık bol oluyor.

14. orcun67

orcun67 orçun

En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kilo
    Acaba mantarlı zokaya izmarit flatosu taksak nasıl olur

15. deePblue

deePblue na

ben lodoslu bir tarihte yaptığım dişli avını hiç unutamam.yemliyle :)
    her lodosta öyle balık yapacakmış gibi hissedip balığa gitsem de hep avcumu yalamışımdır :):)

16. Seydihan

Seydihan seydihan

Favori Kamış:
    lineaeffe extreme siyah 4.30
    Favori Makine:
    okuma bluehawk 765
    arkadaslar su kısmını anlamadım.... tam net cvblarmısınız?? 3)Balıkların önemli kısmı yakalanmadan boğazdan çıksalarda,o günlerde esebilecek lodos hava bu balıkların tekrar,bu kere güneyden geri akmalarını sağlayacak ve güzel av vereceklerdir.

4)Böylesine lodos günlerinde,akıntının en kuvvetli olduğu,Arnavutköy ve Kandilli akıntı burunları balığın en yoğun ve bu kere kolay avlanabilmenizi sağlayacaklardır. yanı lodoslu havalarda balık olur anlamınamı gelıo??

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Haberlere bak, raporlara vbak, anlarsın ne olduğunu....

18. Seydihan

Seydihan seydihan

Favori Kamış:
    lineaeffe extreme siyah 4.30
    Favori Makine:
    okuma bluehawk 765
    bılıyorsan neden cvblamıosunkı...

19. sessizdenizci

sessizdenizci Mustafa

Favori Kamış:
    Okuma Trio Rex 425-250, Okuma Safina-x Tele-Spin300, Ron Thomson Tyron teleskopik 270. mt
    Favori Makine:
    Okuma Avanger AV40, Okuma Safina Pro SPA 65, Lineaeffe Rapid Drake RD 30, Silstar
    En İyi Avı:
    Büyük balık kaçtı
    Vedat Bey altın değerindeki bilgiler için çok teşekkürler.
    Bir detay hakkında sorum olacaktı,malum zaman kısıtlığından işten güçten vakit bulamadığımız için istavrit avlayamıyoruz (Sarıkanat avında kullanmak için).
    Balık alıp saklama konusunda bilgi vermişsiniz fakat dondurucuda sakladığım istavritleri direk kullanabilir miyim, yoksa işlem yapmam gerekecek mi? Bu konuda daha önceden yazılarınızı okumuştum ama sanırım onlar sarıkanat avı için değildi. Derin dondurucudan çıkarttıklarımı avı daha iyi cezbetmesi için ne yapmalı, bir yöntem varsa sevinirim. Yok eğer diyorsanız "buzdolabına giren balık yerinde git balıkçıdan yarım kilo istavrit al O daha başarılı olur" balıkçıdan alacağım istavritleri kullanırım.
    Şimdiden teşekkür ederim, Saygılarımla...

20. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:

Su, ki her canlının -nerdeyse- %70'i sudur, donarken, bilhassa hızlı donarken, kristalleşir, iğne gibi olur ve atrafında hücre, doku ne varsa parçalar. Bu yüzden dondurucudan çıkan istavrit, berbat bir yem olur.

Ama bu bir alın yazısı değildir, teknoloji, hayatı kolaylaştırmak için vardır.

http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=29001

İstavrit demedik ama, o da gayet iyi netice veriyor.

Denenmiş, uygulanıp başarıyla kullanılan bir yöntemdir, uygulayıp farkı görün.