Sarilar Goletinde Bogulma

Konu, 'Av Hikayeleri' kısmında ucarharun tarafından paylaşıldı.

1. ucarharun

ucarharun Harun UCAR

Boyle tatsiz seyler yazilir mi bilmiyorum ama nedense yazma geregi duydum. Uygun bir yazi degilse silebilirsiniz. Amacim avciligin bu olmamasi gerektigi ve bu tur olaylardan ders cikarilmasi...

Sarilar goletini bilenler bilir, golet kenarinda bir bahce vardir. Orasi bize ait. Cumartesi gecesi ailem ile birlikte otururken, bagirma sesleri gelmeye basladi. Bahceye 200 metre mesafeden. Bir balikci balik tuttugunda helede buyuk bir baliksa bu sekilde bagirir. Herkese duyurmak belkide havasini atmak icin. Once boyle bir seydir diye pek ilgilenmedik. Ama sonrasinda sesler artmaya feryata donusmeye basladi. Birisinin boguldugunu anladik. Hemen babam ile birlikte cok riskli olmasina ragmen fiber teknemize atlayip son surat seslerin geldigi yere dogru hareket ettik. Gokte ay yoktu ve karanlikti. Elimizdeki fener ile olay yerine baktigimizda, sazliklarin arasindan insanlari gorduk. Herkes bir mucadele icindeydi. Ama kimse kayip kisiyi ne gorebiliyor ne de yerini tahmin edebiliyordu. Biraz daha yaklasinca bir erkegin kiyidan yaklasik 10 metre ileride sazlarin bitiminde yuz ustu kafasi suyun icinde yattigini gorduk. Hemen yaklasarak tutmaya calistik ama nafile. Aglara dolasmisti. Kollari vucudu aglarla sarilmisti. Kafasini sudan cikarmaya calistik. Bir tarafdan da kiyiya yaklasmaya calisiyorduk. Ama aglar izin vermiyordu. Tum risklere karsilik ismini bile bilmedigim genc bir arkadas boyunu bile asacak sekilde sazlardan tutunarak girdi, kuregimizin ucundan tutarak bizi cekmeye calisti. sonunda adami aglardan kurtardik, suya giren genc arkadas ve adamin akrabasi olan bir baskasi tutarak cekmeye calistilar. Cok gucluklerle kiyiya cikardik. Cikmaya calistigimiz yer sazliklarla kapli, bir insanin bile zor ilerleyebilecegi bir yerdi. Ama o can havliyle biz kayigi bile gecirdik. Nasil yaptik ertesi gun gun isiyinca biz bile hayretler icinde kaldik. Adami cikardiktan sonra hemen ilk yardim yapmaya calistik. Ne nabiz vardi ne en ufak bir hareket. Aldigim ilkyardim derslerinden edindigim tecrube ile adamin coktan olmus oldugunu, hele de tatli su bogulmalarinda hic sansi olmadigini biliyordum. Ama can bu. 20 metre ilerimizde 10 yasindaki oglu bizi dinliyor bizden bir haber bekliyordu. Ugrastik. Ozellikle de o adini bile bilmedigim genc arkadas askerligini de sahil guvenlik olarak yaptigi ve ilk yardimda tecrubeli oldugu icin cok cabaladi. Suni teneffus, kalp masaji ama nafile. Cigerlerine dolan suyu bile cikaramadik. Yuzunde ag izleri, nerden baksaniz 1.80-190 boyunda en az 90 kilo agirliginda bu adam 10 yasindaki oglu, kayinbiraderi ve onun 8 yasindaki oglunun gozleri onunde yok oldu gitti. Devami malumunuz. Jandarma, ambulans, cenaze araci, koy muhtari koyluler adamin yakinlari. Kotu bir geceydi. Aciydi ve insanin hayatini, hayata bakisini sorgulattiran bir geceydi. 3 gun gecmesine ragmen ustumuzden atamadigimiz gibi, artarak devam eden bir ic hesaplasma. Nedenini bilmeden.

Sahislar alkollulermis. Yasak ve tehlikeli oldugunu bilmelerine ragmen tek kisilik basit bir sisme botla ag atmaya cikmislar. Akrabasinin dedigine gore sakalasmislar. Ikiside dusmus. Akrabasi kurtarabilmis kendini. Ama bu adamcagiz aglara dolastigi icin cirpina cirpina can vermis oracikta. Kiyida bekleyen cocuklari deli balik gibi ne oldugundan habersiz... Ve en acisi, tum bu yasananlar ne icin? balik tutmak icin. Balik tutmak balikcilik bu degil. Olmamali da. Bu yil inanilmaz bir bicimde sarilar goletinde balik yok. Tum nedeni iste bu. Ag ile avlanma. Bir hafta sonu gelip de goletin etrafini bir gezseniz, balik avlayanlarin kovalarina baksaniz gozlerinize inanamazsiniz. 10 cm i gecmeyen baliklarla doludur. Testere dedigimiz baliklardan. Yayin- turna hak getire yok artik. Olmadigi icin de adamlar 15-20 cm.lik turna veya yayin bile tutsa daha buyugu yok zaten diye alip kovasina atabiliyor. Bu ise balikcilik ben artik balik tutmak istemiyorum, balikci da degilim. Artik tuttuklari o baliklari da adamin evde yetim kalan uc cocugu ve esine goturup verirler.. Diyecek baska da bir sey yok...

Moral bozdum, keyif kacirdim... Ozur dilerim. Ama bilinmesi gereken bir olay diye dusunuyorum. Olen sahsin adi Ahmey FICICI. Allah tan rahmet diliyorum.. Mekani cennet olsun....

Bu arada, egitim almis olmama ragmen kendimi cok yetersiz ve caresiz hissettim ilkyardim konusunda. Ozellikle balikcilik hatta avcilik ile ilgilenen herkesin ilkyardim konusunda kendilerini sorgulamasini istiyorum. Hafife alinacak bir konu degil. Basiniza geldiginde ki o caresizlik sizi bir omur boyu mahveder. Buna inanin ve egitim alin...

Saygilar...

2. ONUR TÜRKER

ONUR TÜRKER ONUR TÜRKER

Sevgili Harun
    Bugün bu olayı telefonlada konuştuk ve ne kadar moralinin bozulduğunu yakından hissettim.Orada daha önce de babanla bir çok ağ bulduk ve kestik ama içindeki telef olan hayvanlara maalesef bir şey yapamadık.ördek,kaplumbağa ve kuşların dahi ağda öldüğünü gördük.Belki canlı olan birçoğunu serbest bıraktık ama ağda ölenlerin sayısı çok daha fazlaydı.Keşke böyle basit bir şekilde canlar yitirilmese ama insanlar sorumsuz ve düşüncesiz oldukça bunların devamı gelecektir.Belki biz burada konuşurken dahi orada şu anda ağ atanlar var.İnsan üzülüyor keşke böyle şeyler olmasa ne olursa olsun ölen kişi için Allah'tan rahmet dilemekten başka bir şey gelmiyor.

3. kemalyaman34

kemalyaman34 Kemal

Favori Kamış:
    Muhtelif çap ve markalarda makina ve kamış
    En İyi Avı:
    Turna : 72 cm.
    adama değil de geride kalanlarına üzüldüm. Allah onlara sabır versin. bu tip vakalar yaşanıyor. inşallah başkaları ders alır diycem ama boşuna bir temenni olacak. size de geçmiş olsun diyorum. ölüm hadisesiyle karşılaşmak insanı sarsar bilirim. ama zamanla buna da alışıyor insan.

4. balık kurdu

balık kurdu ercan

En İyi Avı:
    4 kilo civarı kofana
    dün yaşadığımız bir hadise...

aynı sitede komşumuz, sabah selamalaştık daha. bir kaç saat sonra bir telaş koşuşturmaca site de. sitenin önünden karşıdan karşıya geçerken hızlı gelen bir araç vurmuş. oracık da hayatını kaybetti :(

hafta sonu memleketine gidecekti. gitti de......

kısacası;şu an varız. sonrası meçhul...
    aldığımız her nefesin kıymetini bilmek lazım. üzmemek, küçücük şeyler için kırmamak kimseyi.
    bakmayın uzun gibi göründüğüne. hayat çoooook kısa...

5. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Bakara suresinde bir bölümde geçer,diğer dünyadan bahsederken ;

"İnsanlar arasında bir fısıltı yayılır biz sadece 10 gündür dünyadaymışız diye ve içlerinden akılı biri de çıkar ve derki siz sadece bir gündür dünyadaydınız" hatırlayabildiğim kadarıyla naklettiğim bu ayette aslında dünyanın ne kadar kısa olduğunu kolaylıkla anlayabiliyoruz.Rüya nasıl saatler gibi gelir insana ama en uzun rüya 6 sn sürmektedir malumlarınız.Bu nedenle 1 günlük dünya için yaradılış amacımız olan kulluk görevimizi ne kadar yerine getirebildiğimizi sorgulamamız ,kimseyi üzmememiz gerekir diye düşünüyorum.

6. afacan

afacan engin aksakal

En İyi Avı:
    Yeni geldim daha Siftah yok
    Sevgili kemal kardeşim.Geride kalanlara hepimiz üzüldük.Ama adama üzülmedim demenede ben çok üzüldüm.Seni az çok tanırım siteden.İyi bir arkadaşsı. Ne olursa olsun cahilde olsa bohçacıda olsa elbette yaptıgı hoş bişey degil.Ama oda bir can.ALLAH RAHMET EYLESİN DİYELİM

7. hasan55

hasan55 hasan şahin

Favori Makine:
    alba star
    En İyi Avı:
    4,5 kg. sazan
    İbretlık bir durum, hakıkaten adamın gençliğine ve ailesine çok üzüldüm,rabbim rahmet eylesin,ana sebeb cahillk,bilinçsiz avlanma,işte ağlar nelerin felaketi oluyor,ağ deyince bir kere daha düşünmek gerekiyor.

8. kamil alkan

kamil alkan kamil

Sayın engin aksakal doğru bir tesbit ve yorum yapmış. Tebrikler. Ölen kişiye üzülmemesi benide üzdü. ennihayetinde bir candır. Allah Rahmet eylesin.

9. 12Kamil

12Kamil Kamil ÇETİN

Çok acı bir olay. İnsanın içi eriyor okudukça ancak bir o kadar da ibret verici. Çiftlik sazanlarının bir tanesi 1-2 liraya falan satılıyor sanırım pazarda. Balık tutmak keyif işiyken bu kadar tehlikeli bir uğraş haline getirmenin amacı nedir ? Bu güne dek ne büyüklükte olursa olsun tuttuğum hir bir sazanı yemedim. Ama her hafta sazan avına gideriz. Allah geride kalanlara sabır versin. Ve allah herkese geride kalacakları düşünerek hareket etme bilinci nasip etsin.

10. drayetkin

drayetkin ahmet

Favori Kamış:
    Shakespeare uglystick 2.70,
    Favori Makine:
    Abu garcia stamina 25
    Çok yazık.. çok.. Bilinçsizlik, kendi sınırlarını bilmeme sonucu yitirilen genç bir insan, ya kıyıda o yavrucak, daha 10 undaymış..:(( üççocukla perperişan bir kadıncığaz..
    Bilinçsizce yasak ve yanlış yöntemlerle avlanmanın yanısıra uygunsuz yerlerde aşırı alkol tüketiminin elim bir sonucu.. Bu illet malesef karayollarında trafik canavarına da dönüşüyor.. Gördüğüm kadarıyla balık avına meraklı insanları ikiye ayırabilirim: bunu deniz kıyısında temiz hava soluyarak, yada bir gölde doğal yaşamın tadına vararak, çevredeki yaban seslere kulak verip, sportif, eğlenceli, sosyal bir aktivite; bir hobi gibi gören ve uygulayanlar.. bir de kafa dağıtma adı altında alkol bağımlılığını sürdürenler..
    Çoğu kişi allahdan rahmet dilemiş, keşke olabilse; (vebali "alkollü öldü" diyenlerin boynunadır), islamiyette alkollü ölene rahmet dilenmez..
    Herkes kendi hayatının yol haritasını çizerken, sizlere sevdiklerinizle uzun ve sağlıklı bir ömür, geride kalanlarına başsağlığı diliyorum..