Sarıyerde, Sahil Güvenlik Komutanlığı önünde toplanan ve sis bombası atarak yolu trafiğe kapatarak, komutanlık girişindeki kapılara kendilerini zincirleyen balıkçılardan 4ü gözaltına alındı. 29 Mart 2010 - Milliyet Büyükderede Sahil Güvenlik Komutanlığı önünde toplanan bir grup balıkçı teknesi sahibi, "Balıkçılık hakkımız, söke söke alırız" ve "Marmara bizimdir bizim kalacak" sloganları atarak, kendilerine ödenmesi imkansız cezalar kesildiği gerekçesiyle protesto eylemi başlattı. Balıkçılardan 4ü, komutanlık girişindeki kapılara kendilerini zincirlerken, diğerleri de cadde üzerinde boyalı bir sis bombası atarak, yolu trafiğe kapattı. Olay yerine gelen polis ekipleri tarafından kapıya kendilerini zincirleyen 4 balıkçı gözaltına alınırken, ekipler ile diğer balıkçılar arasında tartışma yaşandı. Daha sonra eylemini sona erdiren balıkçılar adına basın mensuplarına dağıtılan basın açıklamasında, şu görüşlere yer verildi. "Sesimizi duyurmanın başka yolu kalmamıştır. Sorunları çözmek için, hiç bir yetkili çaba göstermemektedir. Ödemesi imkansız cezalar kesen Sahil Güvenlik, kendi cezasını kendisi infaz etmektedir. Bu düzeni kınıyoruz ve yardım istiyoruz." Balıkçılar adına basın mensuplarına konuşan İskender Şahin de, trol bulundurmanın suç olduğunu ve trolle avlanmadıklarını kaydeden Şahin, trolle avlanılmaması durumunda bile hem cezanın kesildiğini hem de teknelerinin bağlandığını ifade etti. Balıkçılara ait 8-10 teknenin şu anda Haliçte bağlı olduğunu ve bu teknelerin batık vaziyete gelmesi nedeniyle kimi balıkçıların işi terk edip memleketlerine gitmek zorunda kaldıklarını savunan Şahin, "Evine ekmek götüren insanların teknelerinin bağlanmasının bir anlamı yok. Hangi tekneyi görseler sen trolcüsün deyip yakalıyorlar. Trolle avlanmıyoruz ama trolle avlansak bile, bu devletin hakimi savcısı var. Ben mahkemeye çıkıp yargılanmak istiyorum, başka bir şey istemiyorum" diye konuştu. Not: Benim anladığım şudur ki, demek ki yasal avlanmayan bir tekne bile olsa SG tepesine biniyor... Darısı tırıvırıcıların başına !
Haberin anlaşılmazlığını, daha doğrusu bozuk türkçesine ne desem bilmiyorum.Medya iyice acayipleşti.Bizi de bozar oldu. Burada merak ettiğim şu : Balıkçık kardeş,sen yasa dışı avlanmıyorsan sahil güvenlik neden ceza kessin? Ya da eksik evrak vs gibi başka problemlerin yoksa. Eğer sen nizami davranıyorsun da sahil güvenlik buna rağmen ceza kesiyorsa, yasal hakların var. Gider iptal ettirirsin. Bunun dışında haberde başka ayrıntı yok. Yani adamlara neden ceza kesilmiş, ne zaman kesmişler vs vs gibi bir çok ayrıntı haberde yok. Bu da ülkemiz gazetecilerinin halleri işte... Ver haberi spot olsun içeriğini boşver...
Benim bildiğim ve bizzat gördüğüm sahil güvenliğin elinde son model ve uzaktan çekim yapabilen kameralar var,yasaklar belli,meralar belli. Yanlış yapan cezasını çekecek,yanlış yapmadığını iddia ediyorsa,karara itiraz edecek,hakkını arayacak bunun yolu bu.
sonuçta bir şekilde sesini duyurduğu için eylem başarıya ulaşmış ancak ben de anlamadım suçsuz yere ceza mı yazmışlar yoksa trolcü müymüş?
Bu teknelerdeki arkadaşlardan birisi 30 Tl yevmiyeyle çalışıyorum ama bana 7.000 Tl cezakestiler diye röportaj verdi , saçmalığa bakınki hem yevmiyeciğim diyor hemde 7.000 Tl cezayı bana yazdılar diyor , be adam sen işcimisin işverenmi .
Sahil güvenliğin kimi keyfi uygulamaları olabiliyor. Ne yaptıkları, karşılığında ne ceza aldıkları belli değil.Yorum yapmak yanlış olur.