Saros Körfezi

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında menopiko tarafından paylaşıldı.

1. menopiko

menopiko İbrahim GÜÇLÜ

Yer: Eneze 20 km. (Saros Körfezi)

Yemler: Karides ve kum kurdu

Takımlar: 4 ve 5 iğneli dip oltası

Şöyle yaz gelmiş güzel bir deniz havası alıp, aynı anda balık avı keyfimide doruğa ulaştırsam ne güzel olurdu. Lakin olduda, kışın gidipde bolca vatos tuttuğum saros'dan, yine bir teklif gelmişti. Daha saros'a ulaştığımızın ilk günü güzel haberler alıyordum oradaki insanlardan, mırmırlar kıyılara akın etmiş tava dolusu tutup evine getirenler var. İspari istemediğin kadar var, burası saros burdan balık almamak imkansız. Ne güzelde geliyordu kulağa tüm söylenenler. Orada bulunduğum süre içerisinde 3 kere çıktığım avdan ilkinde olta suyla buluşmuştu. Şirin bir ispari aldım ilk olarak, galiba güzel geçicek şöyle yakışıklı bir kaç mırmır alsam tamamdır bu iş diyordum kendime. Güneş tepeye dayandığında, artık oltaları bırakıp suya girme vaktinin geldiğini anladım. Oda nesi önüm o kadar sığki 60-70 metre mesafe insanın omzuna geliyor. Sudan çıktığımda daha ilerilere atmam gerektiğini düşünerek, oltayla 30 40 metre mesafa ilerleyip ordan suya atıyordum. İşte güzel bir mercan yakaladım, bu balığın rengi harika bu arada. İkinci avımda farklı bir meradayım, eski bir iskelenin üstünde. Yalnız değilim bu sefer, ufak bir çocuk dedesiyle balığa gelmiş ve bana misafir oluyorlar. Dede diyorum, nasıl varmı birşeyler, kovasını gösteriyor, orta boyda 3 tane mırmır. Yok diyor evlat trol'ler girdi bitti artık saros, eskidendi o doğal akvaryum saros, mırmır vardı geçenlerde kıyılarda, hemen 20 metre önüne atıp alıyordun balığı, bir gecede ağcılar götürdüler hepsini. Derken bir vuruş alıyorum, işte zehirli prens tragonya çıkartıyorum penseyle iğneden usulca, tam atacağım amca diyor, dur atma ben yerim onu çok güzel eti var. Peki diyorum, bizimkiler beğenmez bunu, zaten nasıl yapılacağınıda bilmiyorum ve amcanın kovaya atıyorum prensi. Akşam hava kararmasına yakın, amca gidiyor başkaları geliyor. Derken sert bir vuruş alıyorum. İşte güzel bir mırmır, kuyruğunda bir kene var çıkartıp eziyorum keneyi. Yanıma yeni gelenlerden bir tanesi oda nesi diyor, oltanın ucunda acaip bir varlık var acaba nedir diye düşünürken, kıyıya geldiğinde anlıyoruz ki, muhteşem renklere sahip bir deniz yıldızı. Diyorum durun ben çıkartırıp iğneden, zedelemeden yıldızımızı çıkartıp, geldiği yere bırakıyorum. 3 ncü ve son avım gece oluyor. Yine bir kaç ispari tutuyorum aysız gecenin karanlığında. Sonra çok ufak vuruşlar alıyorum, dalgadan sallantısından belli olmayacak kadar ufak vuruşlar bunlar. Oltayı çekiyorum çok komik bir mırmır,:) baş parmağım kadar. Gülüyorum kendi kendime, ağcılar hepsini alamamış diyorum. Bebek mırmırıda aynen iade ediyorum saros'a. Gece 3' doğru sonlandırdığım avımı, bolca bebek mırmır tutup bırakarak bitiriyorum. Gece dalgıçlarından birisi yanıma doğru geliyor suda ışık saçarak, oltaları görünce çıkıp sudan yakaladığım balıklara bakmaya geliyor. Nasıl diyorum suyun altı, kefal ve tuttuğu isparileri gösteriyor. Balık nasıl olsunki diyor ileride 100 metre ağ var kıyıya serilmiş. Ufacık mırmırlar yakalıyorum, büyükleri nerde bunların diyorum. Hep ufaklar var diyor. Neyse rast gelsin diyorum ve saros körfezine veda ediyorum.

Son düzenleme: 7 Temmuz 2010
  2. 56562

56562 xxx xxxxx

Tebrikler ve rapor için teşekkürler İbrahim. Saroz konusundada malesef ilk haberler pek içaçıcı değil. Bu yaz amatörler olarak bol bol temiz hava alacağız gibi bir his var içimde :).

Avların her daim sağlıklı, mutlu geçsin.

3. LapinCash

LapinCash

Neyse sıkma canını edenin bulacağı bir dunya burası.Doğanın yok olduğunu kedileride görüyorlar neyseki bir tava çıkartabilmişsin :)

4. rapalaci

rapalaci Emre

Favori Kamış:
    Cormoran Bullfighter, Okuma Cromo Jigging, Lineaeffe Extreme 180/440
    En İyi Avı:
    1kg Kefal
    İbrahim raporun güzel olmuş tebrik ederim. Ben de haftasonu Erikli'deydim manzara çok farklı değildi. Tam sığlığın bittiği yere yüzlerce metrelik ağ atılmıştı. Sanırım o ağlar her gün duruyor. Ayrıca bu da yetmezmiş gibi plajın solundaki kayalığın denizle buluştuğu yerden itibaren balıkçı tekneleri saatlerce ağ attılar.
    Sahillerin 50-100m açığına kadar av yasağı getirilmediği sürece, bu artık köylü/kooperatif balıkçılığından çıkmış durumdaki ağcı teknelerin 12 ay boyunca avlanmalarına yasak gelmediği sürece durum daha da vahim bir hal alacak...

5. BURAK BAYRAKTAROĞLU

BURAK BAYRAKTAROĞLU BURAK BAYRAKTAROĞLU

Rapor için teşekkürler. Şansınız bol olsun ...

6. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    İbrahim bir deniz kenarındasın, bir ormanın içinde. Yine cennet bir köşeye kurmuşsun kampı, oltayı ziyaret eden balıklar da var. Bundan iyisi can sağlığı. Denizlerimizin, göllerimizin biz doğa tutkunları için en azından bu seviyede kalmasını dilerim.

7. poseıdon74

poseıdon74 ERDEM ERÖZ

Keşke gece 3 te sudan çıkıp yanına gelen o zıpkıncıya gece hertürlü ışık kaynağı ile zıpkın avının kesinlikle yasak olduğunu söyleyip ağcılar kadar olmasada bu balık kıtlığında onun da bir payının olduğunu ifade etseydin.Bende bir zıpkıncıyım ve inan bu gececilerden(beleşçilerden) nefret ediyorum.Kaldıki olurda jandarma yakalarsa hem tüm teçhizatına el konuluyor hemde iyi bir para cezası kesiliyor.

8. modena

modena

ibrahim zevkle okudum raporunu...yine tavalık kadar çıkmış...afiyet olsun kardeşim...şimiden diğer avların için rastgele...önemli olan bu zevki yaşamak...rapor için tekrar teşekkürler...

bu konuda sana sonuna kadar katılıyor ve hak veriyorum...aynen gördün mü hemen jandarmaya ihbar edin...yok öyle beleşe iş...

9. Aslıhan TURAN

Aslıhan TURAN Aslıhan TURAN

Favori Kamış:
    Daiwa Ballistic X 270 cm 14-40 gr. /Fujın Dragon 270cm 8-32 gr
    Favori Makine:
    Daiıwa Fuego 17 LT 3000 DC/Shimano Stradic 4000 XG FK
    En İyi Avı:
    Levrek 2.4 kg
    En azından bir tava balık ve bolca yaz havası...Bence hesap tamamdır İbrahim arkadaşım alacak verecek kalmamış:)Bu kadar balık sıkıntısının başladığı bir yerde bu yakaladıkların bile ne kadar şanslı olduğunun ifadesi.Ağcılara ve gece dalıcısına diyecek bir şey bulamıyorum,artık bu kıyı volisi işine de hiç değilse belirli bir süre kısıtlama getirilse iyi olacak.Bildiğim kadarıyla balık zaten yumurtlama mevsiminde kıyılara daha fazla sokuluyor (en azından bazı türler).Bu sürede türler üzerinde daha fazla baskı oluşmamalı bence.

Biliyorum ki kıyı voliciliği üzerinde bu anlamda yasal bir kısıtlama yok ve geçimini sağlamak için bu işi yapanlara da sözümüz yok lakin burada bir sorun olduğu apaçık ortada.Anlaşılan o ki yeni ve daha çözüme yönelik düzenlemelere ihtiyaç var;)

10. starmix

starmix Murat YILDIZ

Favori Kamış:
    Alba
    Favori Makine:
    AlbaStar
    En İyi Avı:
    Olta: Karagöz 650 gr. Zıpkın: Yılan Balığı 2.7 Kg
    Harika bir anlatım, teşekkürler.

Bu arada kıyıya çok yakın yerlerde avlanma ile ilgili herkesin olumsuz düşünceleri ver ama kimse bir girişimde bulunmuyor. Bizim site gibi başka yerlerde de aynı sızlanmalar var. Bir girişim başlatmak için neler yapabiliriz diye düşünüyorum. En azından konu ile ilgili bireysel veya toplu başvuru yapabilirmiyiz diye araştıracağım.
    Alacağım cevapları buradan veya açacağım yeni başlık ile yayınlayacağım. Daha önce bu konu ile ilgili girişim olduğunu duyan yada bilen varsa lütfen bana mesaj atsın.

11. dersim

dersim hüseyin

İbrahim,rapor ve resimler harıka olmuş inan okurken yanındaymışım gibi hissettim.Enazından bir tava balık almışsın onu alamıyanlarda var barmak gibi balıkları kovalara koyanlar oldukça biz daha çooook boş oltanın başını bekleriz.
    (enerjini topla yeni avlaklar keşvettim) şansın açık olsun ortak.

12. kilicbey

kilicbey İsmail Kiliç

En İyi Avı:
    MIRMIr. 1.5 Kg LEVREK2 Kg Köpekbalığı 1 metre.
    İbrahim tebrikler kardeşim, lakin işin gerçeği ben senden şööööööööyle sağlamından bol resimli ve balıklı bir av bekliyordum, gerçi bu beklentim kendim gittiğim her avda varda bende maalesef senin gibi aynı sorunları yaşıyorum. Gümüşyakayla ilgili kendi konumda yazdığım volici hafta sonu yanıma geldi ve açıkca ortaklık teklif etti, eğer ağ sermesine ve mazot masrafına ortak olursam ne yakalarsak eşit paylaşacakmış, be kardeşim senin mazotuna vereceğim paranın misli misli zaten yem ve takımlarıma gidiyor, adeta balık satışı yapmak istiyor.

13. GYILMAZ

GYILMAZ GÖKHAN

Favori Kamış:
    Shimano
    Favori Makine:
    Shimano
    En İyi Avı:
    Minakop 3KG
    Tebrikler,çok güzel bir rapor olmuş.Kısmetse önümüzdeki hafta sonu bende birkaç arkadaş ile birlikte Saroz'da olacağım.Gelen haberler pek parlak değil ama bizde şansımızı deneyeceğiz.Güzel av ve raporlarınızın devamı dileğiyle.Rasgele,