http://www.diken.com.tr/vitrin/saros-korfezinde-orkinos-katliaminin-resmidir/ Deniz biyoloğu Azade Simavi, bir ihbar üzerine gittiği Saros Körfezinde avlanma yasağı delinerek gerçekleştirilen orkinos katliamını ortaya çıkardı. Simavi, balıkçıların en az üç haftadır yasağa rağmen nesli tükenmekte olan mavi yüzgeçli orkinos avına çıktığını belirleyince, hafta başında balıkçıların arasına karışarak katliamı bizzat görüntüledi. Katliam, her sabah saat 07:00de Çanakkaledeki Saros Körfezine açılan 30un üzerinde balıkçı teknesi tarafından yapılıyor. İrili ufaklı bu tekneler akşama kadar denizde kalarak, deyim yerindeyse orkinos sürüsünün canına okuyor. Simavinin av sırasında çektiği fotoğraflar da katliama delil teşkil eder nitelikte......... http://www.diken.com.tr/vitrin/saros-korfezinde-orkinos-katliaminin-resmidir/
Bilgiler için teşekkürler. Makalede şu bölüm dikkatimi çekti. Saros Körfezi aslında Özel Çevre Koruma Bölgesi ve orkinosların dünyadaki birkaç üreme alanından biri. Şu sıralar orkinosların üreme mevsimi. Dolayısıyla burada 26 Mayıs’a kadar orkinos avlamak kesinlikle yasak. Amatörler için tebliğde böyle bir yasak göremedim. Sanırım bu yasak profesyonel tekneler için. Gene de bölgedeki durumu az çok tahmin edebiliyorum. Makalede geçen istiflenen ve satılan balıklar gözümün önüne geliyor. Tutmaya değil belki ama satmaya büyük cezalar verilebilmeli ki ticari amaçlı olarak tutulmaktan vazgeçilsin. Kilosu 3 tl'den, bu değerli türün katli üzücü. cyrr
Başka balık türleri içinde delinen yasakların,orkinosta da delinmesi maalesef hiç şaşırtıcı değil.Eminim bu haberden sonra bile bir değişiklik olmamıştır ve katliam bütün hızıyla devam ediyordur.Umarım yanılırım...
Nat geo tv'de seyrediyoruz. 200 kiloluklari 8-10bin dolara satiliyor. Bizim ahmaklar milli serveti sömüredursun. Ne de olsa devletin mali deniz yemeyen keriz. Hele o amatör balikciyim diye geçinip attimi mangalda kül birakmayan, avini restoranlara ese dosta satanlar yok mu...
WAYY BE HEM BİLİNÇSİZ HEM AVLAN BİRDE 3 LİRADAN SAT BRİLERİ BUNLARI İYİ DOLANDIRIYOR MAVİ YÜZGEÇLİ ORKİNASLAR YAĞ ORANINA GÖRE EĞER BALIK YAĞLIYSA YARIM KİLOSU 38 DOLARA KADAR SATILIRKEN BİZİM BALIKÇIDAN 1.5 DOLARA ALAN VE DOLANDIRAN DA VAR YUH HEM BİLİNÇSİZ BALIKÇIYA YASAK ZAMANDA AVLANDIĞI İÇİN HELE O DOLANDIRICIYA NE DEMELİ OHA ARTIK. KİLOSU 3 TL.
Teşekkürler Yavuz abi, Roy'un da dediği gibi tamamen ahmaklık. Tabi bu ahmaklığa zemin hazırlayan etmenlerde yok değil. Eğer balık para etmezse, yahut satılamazsa birçok tekne bunları tutmaktan vazgeçecektir. Dikili'de 2 sene önceki palamut akınından biliyorum. Palamut o kadar boldu ki, büyük oynaklar görüyordum ancak kimse palamut tutmaya çalışmıyordu. Çünkü yaktığı mazot palamuttan elde edeceği parayı kurtarmıyordu. Palamut yerine oltayı zemine yakın tutup, lüfer hedefliyorlardı. Lüfer para ediyordu çünkü. Satış olayını engellerlerse orkinosa çıkan tekne sayısı belirgin şekilde düşecektir. Aslında durum orkinostan çok amatör geçinen teknelerin çıkardığı sorun. Bu tür teknelere iyi bir düzenleme şart. Ne orkinos bırakacaklar, ne ahtapot, ne lüfer. Benim çevremde bile konuşulanlar; ortak tekne alsak 2 senede parasını çıkartırız. cyrr Bu teknelere bakış açısı böyle olduktan sonra ve gerekli düzenlemeler ve kontroller yapılmadıktan sonra bugün orkinosun başına gelenler yarın diğer türlerin başına gelecek. Ben bu işlerin içinde olmadığım halde ben bile görüyorsam bazı şeyleri artık bu işlerden sorumlu olanların bişeyler yapması lazım. Denizlerin düştüğü durum onların boyunlarındadır. Yarın bi şekilde hesabı sorulur. Bu dünyada olmasa bile diğerinde... Şu anki yasal prosedürle katliama öylece seyirci kalınmak durumunda sanıyorum. Lakin satış bir şekilde engellenebilir ve engellenmeli de. Yoksa 2014'te kökünü kazımışlardı diye çok konuşuruz ilerki yıllarda. Sonumuz hayır olsun...
Bir kısım amatörün de sırf zevk için ekseriyetle de İstanbul'dan kalkıp gittiğini, oradaki yarı ticari avcılarlarla partnerlik yaparak avlandıklarını da biliyorum. Hatta geçenlerde bilemeden facebook ta boy boy fotoğraf yayınladıklarını, sonra gelen uyarılarla apar-topar fotoların kaldırıldığını da gördük. Demek oluyor ki, biz amatörler de iyi niyetli olsak da zaman zaman bilgisiz kaldığımız kulvarlarda gülünç duruma düşebiliyoruz.
CAN YÜCELİN KULAKLARI ÇINLASIN HANİ BİR ŞİİRİ VAR GEZİ DE İYİCE TANINAN..""""BANA KÜFRETME DİYORLAR ŞİİRLERİNDE USÜLSÜZ,BU KADAR *********** OLDUĞU YERDE NASIL YAZMAM KÜFÜRSÜZ"""".....İDİ GALİBA......CUK İŞTE HEMDE TAM CUK.....BİNDİĞİ DALI KESEN TAKIMI BUNLAR....ABD DE BIRAKIN BUNLARI 150 KİLONUN ALTINDA OLANLARI BİLE OLTACILAR GERİ BIRAKIYOR....SORDUKLARINDA CEVAP NET""""SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR AVCILIK VE NESLİN DEVAMINI SAĞLAMAK ÖNCELİKLİ """""...HADİ BUYRUN......BİZDE ŞEREFSİZ ÇOOOOK.....ÜSTELİK KORUMA ALTINA ALINMIŞ BİR TÜR ...DAHASI AV YASAĞI VAR...YUMURTA DÖKÜYOR......MANTIK NE BİLİYORMUSUNUZ """"BEN TUTMASAM O TUTUYOR BANANE BENDE TUTARIM EKMEĞİME BAKARIM"""....GÖZÜNE DİZİNE DURSUN O EKMEK ,HARAM ZEHİR OLSUN......
Ve bu tip insanlara usta, ustad, büyüksün aydinlat bizi gibi laflar ediliyor. Ben ise sadece gerçek anlami ile çapulcu tayfasi diyorum. Baligi forumda gösterip restaurana oraya buraya satiyorlar. Bir kaç tanesini biliyorum. Hatta aman forumda duyulmasin diyeni bile var.
Benim şahsi üzüntüm ve tepkim aslında bu tür av yapan gerçek amatöre değil. Olabilir, bu balık belli bir zaman sularımıza giriyor, sonra çıkıyordur. Bizim sularımızda 100 kg'a ulaşmışlar çok çok nadir oluyordur falan filan. Bunlar anlaşılabilir. Lakin benim sıkıntım bölgede şu an bulunan tüm tekneler. Eminim ki hemen hepsi havaların müsaade ettiği hergün orkinosa gidecekler ve sayı bazında tebliğ içi av yapmış gözükselerde hergün bu balıkları tepeleyecekler. Ardından bunları 3 kuruşa satıp, kar ettim diye düşünecekler. Deniz hergün mezbahaneye dönecek. Balık soyu kurutulurcasına sömürülecek. Benim sıkıntım İstanbuldan gidip, bir gün deneyip, yakalayanlar değil. Satmadıysa bence sıkıntı yok, hatta tebrik bile ederim. Asıl sıkıntı orada hergün tekrarlanan bu sömürü. Yasal olarak ta satışı engelleyemediğiniz sürece tebliğ içinde kalabilir bu durum. Eli kolu bağlı yokoluşlarını izleyebiliriz. Benim sıkıntım amatörün senede bi balığın peşine düşmesi değil, bu teknelere kota gibi bişeyler konulmalı. Yoksa teknedeki kişi sayısı kadar hergün tepeleyecekler. Yoksa başka forumda yazılmış 2 rapora laf sokma çabam yok. Kıskançlık, hasetlik asla söz konusu değil benim açımdan. Tabi balığı tutup, sattılarsa o zaman başka. Yahut satılmasına göz yumdularsa o zaman da başka. Umarım güzel bir düzenleme yapılır da, sularımızdan tamamen yok etmeden bir yolu bulunur. Çok zor olmasa gerek. Forumlarda yazıp ta, sattığı halde aman duyulmasın diyen kişiye denilecek bişey yok, kendini sorgulasın. Bence amatör değil, karakterli de değil. Herkimse bilmiyorum kendisini ama üzüntü verici. Tabi ki eleştiri yaparken çok kırıcı olmayıp, herkesi aynı kefeye koymamak ta lazım.
Amatöre yasak yok. Istanbuldan da gider tutar, hakkari semdinliden de gider tutar, o fark etmez bence. Sorun her zaman dedigimiz gibi daha üst seviyede bakanlik olmamasinda, tebligde, kontrol mekanizmasinda. Diger forumdaki konuda bi sakinca görmedim sahsen. Benim lafim yukaridaki açiklari menfaate çevirme ugrasinda olanlara. Yazik günah vallaha. 500kg olabilen baliklar telef oluyor
Sevgili Volkan Birkaç senenin evvelsininki Volkandan eser yok artık yazdıklarında. Kendini iyi yetiştirmiş,üstelik levrek şanssızlığınıda kırmış,üslubu en çok okunanlar arasında başa yerleşmiş,forumlara bu bakımdanda büyük bir katkı sağlayan biri hale gelmen gayet sevindiririci. Bak şimdi bu orkinos meselesini birde benim ağzımdan dinleyiver. Bu muhteşem balığın kendini bolca göstermesi,geçen seneden beridirde oltayla hayli tutulur olması bilinmekteydide bu kadar ayyuka çıkmadıydı. Zira,mahalli birkaç tekne tutuyorduda çamaşır ipiyle tutuyorlardı. Ne zaman büyük çıkrıklar,güçlü kamışlarla avlanır oldu,üstelik Facelerde,şimdilerdede forumlarda boy gösterir oldu,hadise patladı. Oraların avcısı bu para etmeyen,yese yenilmeyen,pişirilmesi dahi tam bilinmeyen bu balığın peşine dahi düşmezlerdi. Gırgırlarında hedefi değildiler.Ha,arada çevirdikleri balıkların arasında onları kollayan birikisini yakalıyorlardı elbet. Ancak bilindiği gibi balık ciftliklerinde orkinos besiciliği yapılmakta,Japonlara satılmakta döviz elde edilmekteydi. Orkinos esas itibariyle,yurdumuzunda bu bölgelerde,mehtapsız gecelerde yüzen,kurşun yakası olmayan ağlarla,kılıç peşinde olan mahalli D sınıfı teknelerce tutulmaktaydı. Bu önemli miktarlarada ulaşmaktaydı. İşte bu ciftlik sahiplerinin baskısı,arada beynelminel kaidelerle koruma altına alınmış balıklar sıfatına giren,manta vatozu,Güneş,ay balığı,deniz kaplumbağaları gibi canlılarında bu esnada telef olması gibi sebeplerle,yapılan uzaktan güdümlü baskılarla bu tür av yasağı,bundan takriben 5 sene öncesinde alınan kararla yasak edildi. Yani yüzen kurşun yakasız,gece avlanılması yasak edildi,kılıç bir şekilde kurtuldu yanında orkinosta paçayı kurtardı. Gecen 4 sene zarfında orkinos hayli çoğaldı,Marmaraya dahi eskisi gibi girer oldu,biz açıklarda balık peşindeyken yanımızda dev sürüler eskisi gibi oynaşır oldu,peşine düşüverelim dedik kaç sefer, Ama ne yazıkki yukarda anlattığım gibi bu durum ayyuka çıkıpta,üstelik amatörlercede tutulmaya başlandığında,zaten amatör balıkcıya bir yerde iyi gözle bakmayan ticari teknelerce baskı attırıldı ve yasak kitabına uydurulup açılıverdi. sonrasımı,işte katliam diyorsunuz ya 15-20 amatörün tuttuklarına,e görülecekki her ağ teknesi her mehtapsız gecede tekne başı nerdeyse bu kadarını tutacak kılıçlarla beraber. Siz neyin katliamından bahsediyorsunuz. Bilmem anlatabildimmi Volkan kardeş. Sevgimle kal
Seviyo musun, dövüyo musun pek anlayamadım Vedat amca. Açıklamaların için teşekkür ederim. Bölgeden biri olarak neler olduğunu elbet sen bilirsin. Anafikir olarak, ağla yapılan avcılıkla amatörün 10-15 kadar yakalayacağı orkinosu 1 gecede yakaladıklarını anladım. Lakin senin yanlış anladığın şey şu; ben amatörce yakalanmış bir balık için katliam kelimesini hiç kullanmadım. Kimse için katliam yapıyorlar demedim. Hatta amatörce yapılmış avı tebrik ederim dedim. Ben amatörün tuttuğu balığa tepki göstermedim. Bir makale vardı konunun başında. Linki verilen makale. O makeden yola çıkarak gözümde canlanan kötü görüntüye verdim tepkiyi. Balık para ettiği sürece hırpalanacağını düşünüyorum. Oysa seninde belirttiğin gibi küçük bir düzenlemeyle hemen nasıl da denizlerimiz zenginleşmiş. Benzer bir tür düzenleme de amatör tekneler için yapılmalı diyorum sadece. Çok şanslı bir konumdayız ki, onca hoyratlığımıza karşın, balıklara küçük bir şans verince denizlerimiz coşmakta. Sen yazmadan, bu balığa şans verilse marmaraya da girer diye düşünüyordum zaten. Daha önce marmarada yakalanmış orkinos makbuzlarının fotoğrafı vardı ve vaybe diyorduk. Eskiden ne güzelmiş diyerek iç geçiriyorduk. Demek biraz ciddiyetle yaklaşılsa o eski günler uzak değil. Orkinosun marmarada olması durumunda yıl boyu lüfer tutulduğundan bahsediliyordu ve bu sene de az çok yıl boyu lüfer yakalandı gibi bir şey. Demek ki düzelme çok zor değil. Sen bu işleri hepimizden iyi bilirsin, umarım her sene orkinos, kılıç yakalayanlar görürüz, denizlerimiz coşar da belki birgün bizde tutarız. Tek derdim; Var diye kökünün kurutulmaması.
Benim şahsi üzüntüm ve tepkim ise AMATÖRE sevgili Volkan.Tamam gittin tuttun,adrenalini patlattın eyvallah da,80 -100 kiloluk balığı ne yapacan??? Eti zaten bizim damağımızla beş para etmez,,eşe dosta dağıtsan çöpe atarlar,niye kıyarsın hayvanın canına. Profesyonel,100 kiloluk balığı 3-4 lirada olsa sattımı günü kurtarır,sen neyi kurtaracan,çekersin fotosunu sonra yallah suya.,vatozu köpek balığını geri salıyoruz da bu orkinosun ne suçu var.
Orkinosun bi suçu yok, ismi havalı. Vatozu, köpekbalığını hemen herkes salıyor, belkine şeklinden ötürü tam bilemiyorum. Lakin orkinos o balıkların kıstasına girmiyor. Bende ilk çağrıştırdığı şey ton balığı oluyor mesela. Suşi falan geliyor insanın aklına ki hiç yemiş değilim. Yani orkinos, güzel şeyler çağrıştırıyor. Alıkonulması ondan olabilir. Birde kamış makinayla yakalarken video çekimlerini izlediysen, tekneye yanaştırmak bile hiç kolay değil. Tekneler zaten dandini. Balığı kakıç vurmadan tekneye almak, o şartlarda imkansıza yakın. Salınma düşünülecekse yapılacak tek şey var bana göre, balığı zor bela tekneye yaslayıp, iğneye yakın bir noktadan misinayı kesip, balığı iğneyle bir salmak. Amatör arkadaşlar salmamışlar, kendi tercihleri. Ben kendi adıma yazayım, 3 kişi böyle bir ava gitsek, ilk balığı aldıktan sonra diğerlerini salmak için büyük baskı yapardım ben tutmamışsam. Dediğin gibi 50 kiloluk balığı ne yapacaksın? Gene de eleştirmiyorum kimseyi. Diğer açıdan profesyonel yolunu bulsun demişsin Buradaki profesyonelden kastın, profesyonel tekneler sanırım. 26 mayısa kadar onlara yasak ki onlar zaten ağla tutan, bir kerede ne var ne yok tutan tekneler zannedersem. 3-4 tl'den satan teklnelerse amatör tekneler, yani oltacı tekneler. 200 kg olacak balığı 50 kg'ken yakalayıp, hatta hergün peşine düşüp tepeleyip, üremesini tamamlamayan bu balığı perişan edip yolunu bulacak tekneler. (yolunu dediğin de daha çok aracı yolunu bulup, bu salaklara da al şurdan 3 kuruş denecek) Gönlün razımı bilmiyorum ama benim razı değil. Amatör kisfesi altında olup, tuttuğunu satan, bu tekneler o kadar da masum değil bence. Birkaç tanesiyle ava gidip, sohbet ettiğimizde bazı zamanlar ne güzel para kazandıklarını, lüferden şunu aldım, ahtapottan bunu aldım gibi duyumlar elde ediyoruz. Ki tekne kiralayıp ava giden herkes te duymuştur böyle cümleler. İnsanlar ihya olsun, alsınlar elbet, gözümüz yok ama bu tekneler ne amatör tebliğe uyuyor, ne profesyonel yasaklara tabiler.
Kılıç ve orkinos avı profesyonelce başlatılmıştır.Bereketlidir.Kılıç ve orkinosların onlarcası teknelerde boy göstermeye başlamıştır. Dövmekmi onu bir tarafa bırakmalısın,sevgimi,işte o doğrudur.
3/1 NUMARALI TİCARİ AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINI DÜZENLEYEN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2012/65) Orkinos avcılığı MADDE 21 (1) Orkinos avcılığı ile ilgili genel hususlar aşağıda belirtilmiştir. a) Orkinos avcılığı ikinci fıkrada belirtilen izinlerin alınması şartıyla, aşağıdaki zaman yasaklarına uyularak yapılır: 1) 15 Haziran-15 Mayıs tarihleri arasında gırgır ağlarıyla orkinos avcılığı yasaktır. Avcılığın serbest olduğu dönemde, av kotasını dolduran gemilerin, en geç 3 gün içinde, balıkçı barınaklarına çekilmesi ve en yakın il veya ilçe müdürlüklerinin bilgilendirilmesi zorunludur. 2) 15 Ekim-15 Haziran tarihleri arasında rekreasyonel ve sportif amaçlı, trol, olta, 24 metreden küçük paraketa gemilerince orkinos avcılığı yasaktır. 3) 1 Haziran-31 Aralık tarihleri arasında, 24 metreden büyük paraketa gemileri ile orkinos avcılığı yasaktır.