Saroz jigging avlarıma devam, açıkdeniz

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Değerli Üyeler

Sevgili Muharremin kesin ifadesine dayanarak, geçtiğimiz Cuma günü tüm hazırlıklarımı geceden tamamladım.

Bana birkaç saat uyku yeterdi.Nitekim sabah 6'da yola düzülmüştüm bile.

Hani acar bir muhabir olsa,bir ihtiyarın nasıl olurda böylesine araba kullanır diyerekten merak edeceği,belkide birkaç foto çekme isteği duyacağı bir hızda,Çanakkaleye vardım.

Maalesef bindiğim Feribot limanda nerdeyse yarım saat bekleyince,tüm çabalarım boşa gidiverdi.

Neyse pekde geç kaldım sayılmazdım.

Limana vardığımda bizim gençler henüz teçhizatlarını indirmişler,tekneyi yanlamışlar,birkısımını yüklemişlerdi.

7 kamış,3çanta,benim 2 jig taşıyıcım yemekler,içecekler vs.hayli yüklü sayılabilirdik.

Kaptanımızda bizimle gelecek,belkide henüz daha kimselerin bilemediği bazı kerterizlerede götürecekti.

Muharrem muhteşem Yeni Zelanda avından geçen hafta dönmüştü,Sinan ise aynı hafta şu anda bence Türkiye rekoru sayılabilecek bir boğuşma içinden gelmekteydi.
    Öyle ya toplamda 7 dev balıkla boğuşmuş,6 sını alabilmiş biirisini daha ilk dakikalarda 0.73 leader misinasını koparttırarak kaçırmıştı.

Takılmayı severim,boynuzların kulağı geçmesini aslında pekde hazmedemem.Öyle ya ihtiyarlığı kabul etmiyorumki.
    Bu iki yetiştirdiğim genç adam,olağanüstü avlara imza atmış olabilirlerdi,üstelik Dünyada ne var onlarda en iyisi var teçhizatlarada sahip olabilirlerdi.
    Ama benim hiçte altta kalmaya niyetim yoktu.

Balık varsa hepimiz alırdık,ama ben daha fazla alırdım,yoksa,onlar alamazdı ama ben ne yapar eder,alırdım başkaca yoluda yoktu.

Kendimi seviyorum,hayli barışığım mizacımla,kimilerine ters gelsede,ben kendimi seviyorum,hemen herkezide sevdiğim gibi.

Resmen meydan okudum,katlarım dedim dalgamıda geçerim ona göre avlanın dedim,Kaptanımızıda şahit tuttum.

Aslında aldığımız istihbaratlar pekde iç açıcı değildi.

Dev troller,antik batık,tarihi batık demeden, batığın önemli irilikteki parçalarını dahi,nerdeyse asra yaklaşan istirahatlerinden kaldırarak,balıklarla birlikte yukarı almış,göçe geçmiş,tamamen damızlıklardan oluşan,Fangri Mercanların üreme güdüsünü,düzenini altüst etmişlerdi.

Gemi parçalarını limanın önlerinde tekrar denize bırakmışlardı başları belaya girmesin diyerekten.

BU olumsuz istihbaratlara birde yepyeni motorun cilvesi ekleniverdi.

Çalıştıramadık,tekledi,etti çalışmadı.Hani çalışsada ona güvenip açılmamamız gerekirdi,oysa gözlerimiz bu yatık havada çok ilerlerdeydi,Gökçeada arkaları belki Mavri önleri ve belkide Bozcaada meraları.

Kaptanımız imdadımıza yetişti.Çözdü oradan güzel bir tekne,şöyle 9 metrelik falan.

Ona aktardık eşyalarımıızı,saat 10 olmuştu,yürüdük.

İnsan dıştan takma motorun keyfine sessizliğine,süratine nasılda alışıyor.

Sizler bilmezsiniz,eski günlerin kağnı arabasının taa kilometrelerce öteden duyulan hazin,acıklı,adeta inlercesine,desibeli hayli yüksek olan bir sesi vardır.Asla hızlı gidemezler,ama dağ bayırda aşarlar.

Bu misal gürültülü,isli,eksoz dumanlı,her yanı balık kokan,ama nice denizlerin üstesinden gelmiş teknemizle şimdilik yatık gibi duran denizde yol almaya başladık.

Nisanın 15'inde troller ve gırgırlar yasak sezona girecekler.Bu sevindirici haberi aslında,hemende kursağımızda bırakan bir yanı var.

Oda şu;

Kaptanımızın ifadesiyle,esas curcuna o zaman kopacak,gırgır sayılmaktan birkaç metreyle sıyrılmış yüzlerce tekne,marya ağlarıyla,böcek ve istakoz peşinde hemen her batığın çevresini kapatacak,jigti,oltaydı çalışılamaz hale getireceklermiş.

Lüferin ters göçe girdiği o günlerde,akyalar,sarıkuyruklar konuşlandıkları batık üstlerini terk ederler,pek sevdikleri lüfer peşinde koşarlarmış.

Pekte para etmeyen bu balıkların peşine çokca düşmezlermiş o böcekciler.

Yani önümüzdeki aylarda genelde dip kırmızıları değilde akya ve orkinos peşinde koşacak görünmekteyiz.

Son aylarda onlarca sinagrit veren bazı batıklardan sadece 5 adet kıymetli jigimizi kurban vererek çıktık.Ben zaten kendi meralarımdanda şimdilik sinagritin av vermediğini,takriben 15 gün kadarda vermeyeceğini bilmekteydim.

Ama trollerin katliamından kurtulabilmiş birkaç Fangrisi olmalıydı batıkların,yarışmayı ilan etmştim ya,çaktırmadan jiglerimi,akya değilde kurmızılarda etkin olduğunu bildiğim jiglerle değiştirdim.

Her 3 kamışımada onları taktım.Biri almazsa diğerini deniyecektim.Öyle ikidebir jig değiştirmekle uğraşmayacaktım.

Kamışlarım;Okuma speed jig,Okuma Projig ve Lineaffe Master jig kamışlardı.Başka bir deyişle hafif,orta ve sert aksiyonluydular.

Takdığım jigler ise Awa-Shima corsair,Duel Tementai ve yakında bomba gibi patlayacak şimdilik no name bir jigti.

Makaralarımmı;Yeni Okuma Salina 2 16.000,Okuma Raw 65 ve nihayet emektar Daiwa GS 9'um.

Çalıştık hırsla,şişeceğimi sananlaryanıldılar.

Çok uzaklarda nerdeyse karanın zor seçileceği bir yerlerde,etrafımızda onlarca trolün dibi tarumar ettiği bir ortamda,üstelik SGK botunun devamlı kolaçanında avlandık.

Öyle akya,orkinos içi sallamıyordumki jiglerimi.Hani adı üstünde Jig kelimesinin sözlük karşılığına denk gelecek şekilde zarif ,kademeli,arada kısa ani hızlandırılmalı,ancak jigin hem kendi etrafında ve hemde dairesel hareketler yaparaktan,sanki kelebek gibi uçururaktan avlanıyordum.

Öncesinde jiglerimin dibe dalarken ,misina alma hızından anlayarak,derine dikildiğinimi,yada kelebekvari hareketlermi yaptığını pek güzel anlamaktaydım.Zira berrak suda,görünme mesafesi içinde kerelerce evvelden denemiş,gözlemiştim.

Makaralarıma sarılı Shimano Saltiga Multicolour ip misinam sahidende yağ gibi kaymaktaydı.İnce çok sarımlı,su tutmayan,kuvvetli,sağılırkende makara bobininde sürünmeyi asgariye indiren bir yapıdaydı.

Bunlar deneyimli bir jigcinin gözlemleridir.Yoksa jige yeni başlayanlar bu ufak nüansları farketmezler bile.Ustalaştıkca kullandıkları ekipmanın bazı üstünlüklerinin farkına varabilirler.

ilk vuruş 70 metrelerde geldi.İlkönce bir ısırdı alamadı,aksiyona devam ettim bindi.

Video çektirmeliydim.Ben partnerlerimin ne güzel videolarını çektiydim,onlarda benimkini çekmeliydiler.Sizlere sunmalıydım,ama yapamadılar,makinemi bulamadı Sinan,bulduğunda çekime ayarlıyamamış,balığı yüze getirdim,elimle içeri aldım,çektim dedi ama boş çıktı.

Çok yakışıklı bir fangriydi.Hem batıcı ve hemde öğütücü dişlere sahip,bence denizlermizin en güzel mercan cinsiydi.

Fotoğraf makinamı video çekimine ayarladım.Sinana tenbih ettim,bir daha alırsam kolayca bulup videomu çekebileceği şekilde yanına yerleştirdim.

Batıkta iki parekete vardı.Adamlar takılırsa,takılsın mantığıyla atmışlardı.Hani bir taraftan takılırsa,oradan kesip diğer taraftan ne kadar iğne ve üzerine takılı balık varsa çeker alırız diye düşünmüş olmalılar.

Tam orada Muharrem 2 ben bir ve Sinanda bir adet jigimizi kurban verdikten sonra,kaptanımız üzüldü siz hiç parekete atılmayan nerdeyse kimselerin bilmediği bir yeni batığa götürüyorum dedi bastı gaza 2 saat daha gittik.

Tementai'min diğerini çıkardım taktım.Şeffaf ojeyle iki kat geçtiğim renkleri,olağanüstü parlamaktaydı.

Bizim gençler hırsla,nerdeyse dayanılmaz bir tempoyla çalışıp durmaktaydı.Kondisyonları tamdı.Kimilerinin yorulduk,bittik yakınmaları onlara göre değildi,zaten hiçbir zamanda böyle sızlanmalarına şahit olmadımdı.

Bu jige saldıran Fangrilerin bir huyu var.Bunlar vurgun yemeyen bir cinstirler.Trança yer,Sinagrit yer ama bu fangrilerin vurgunla hiç işleri olmaz.Dolayısıyla nerdeyse yarı suya kadarda yükselirler oradada kaparlar,ilk anlarda akya zannedersiniz birde bakmışınız Fangri çıkıvermiş.

Buna elbette biliyor ve ona görede jigliyordum.Sanırım 10 dakika falan geçmişti,diğer kamışımdaki benbe beyaz 320 gr'lık Yamashita jigimi bir tanesi
    ısırıp derin bir yarık açmıştı ama alamamıştı.Birde Tementaimi denedim,orta sulara yakın tıkladı, bıraktı, istifimi bozmadım aksiyona devam etti,bindi tasmaladım,yakaladım.

Kamışımın eğilmesi,kalama alması onun hayli iri olduğunu müjdeliyordu.Keyfle mücadeleme devam ederken bağırdım,aman Sinan,gözüm Sinan bu kere çek şu videoyu.Muharreme söylemekten az çekinmekteydim.Ne bileyim her dediğimi yapan bu genç adama ayrı bir saygım vardı,keyfini bozmak istemedim,Sinan tekrar seslendim hadi Sinan bak yukarı geliyor davran.

Davranmadıki,yada davranamadıki.

Aynını Efe Ruhide yaptıydı,ben video çektirme çabasındayken kurtuluverdiydi devasa Akyam.

Canım Fanfri bütün haşmetini gösterdiysede Sinanı beklerken kurtuluverdi.Sinagrit yada Trança olsaydı dalamazdı kepçeler alırdık ama bu Fangri,dikildi ve anında gözden kayboldu.

Sabah 10 gibi açıldıydık,çoğu kefrterizden,kerterize seyretmekle geçen,sadece 2 saat belki fiili jig yaptığımız av günümüzü tek balıkla noktaladık,içeriye girip uykuya dalmışım,limana yaklaşırken uyandım saat nerdeyse 10 olmuştu.

12 saat bu dile kolay.

Partnerlerim Eceabatta geceleyecekler ertesi gün Motor işini halledecekler ve İstanbula döneceklerdi.Ben kalmaya niyetli değildim.Aykta zor duracak kadar yorulmuş olsamda,yemek tekliflerini çevirmedim,mideyi güzelce doldurdum,arabama bindim ve bu kere dahada az bir saatte adeta uçarak gece yarısı evime vardım.

İlişikte bazı kareleri sunuyorum.

Sevgi ve saygımla kalınız

Katil jig Tementai

Arka yüzü

2. mrenrico

mrenrico MUSTAFA TEMEL

Sevgili Hocam

Yine muhteşem bir av yine bilinen final ,kayıplar yaşansada bu avdan ziyadesiyle zevk aldığınız görülmekte ,yine Klasınızı konuşturmuşsunuz sizi tebrik ediyorum .

SAYGILARIMLA

3. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    Vedat amca senin bu kırmızı balıklarla bi alıp veremediğin var ama hayırlısı :D
    eline sağlık tebrikler cidden :)

4. İstinyeli

İstinyeli Uğraş

Tebrikler. Siz, geçen hafta, balıklar yumurtalı diye insanların avlarına bir süre ara vermesini istemiştiniz değil mi ? Sanırım yumurtlama sezonu geçti, tekrar tebrikler.

5. .:EmR@H:.

.:EmR@H:. Emrah

Favori Kamış:
    AlbaStar 3.00 spın 60gr
    Favori Makine:
    SeaHawk sa50 5 bilye
    Vedat hocam tebrikler acemi biri olarak öğrenieğim çok şey var sizlerden :) 2. memleketi Çanakkale olan biri olarak ayrıca tebrik ediyorum :)

6. ADNAN

ADNAN ADNAN KOLAY

Favori Kamış:
    İTALCANNA KOMBAT İTALCANNA BLACK FURY
    Favori Makine:
    SHİMANO ALBRİD SHİMANO SUSTAİN 4000 FE
    En İyi Avı:
    KARAGÖZ MIRMIR LEVREK LÜFER
    VEDAT ABİ TEBRİK EDER DEVAMINI DİLERİM OKUMALARIN MAKİNALARIN PERFORMANSI BENİ ŞAŞIRTTI SHİMANO HİÇ KULLANMIYORMUSUN

7. Sebastian

Sebastian Murat Yıldız

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 40
    En İyi Avı:
    2.750 gram yazılı orkinos 3 kilo şeytan gridasi sayısız zargana turna sinavrit ve niceleri
    rastgele vedat amca hayırlı olsun balık çok iyi

8. reef1905

reef1905 Akın

Favori Kamış:
    SHIMANO ALIVIO CX TELE SURF 4,20 MT 150 GR
    Favori Makine:
    SHIMANO EXAGE 6000 FA + E
    Vedat amca tebrik ederim, maaşallah diyorum, Allah sana sağlık, sıhhat, güç kuvvet versin.

Bizlere bu hobinin detaylarını öğrettiğin, bilinçlendirdiğin için ne kadar teşekkür etsek az.

Ellerinden öpüyorum, saygılar, hürmetler. . .

9. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Tebrikler vedat Amcam, bizde seni seviyoruz. Kötü bir niyetim yoktu. By raporun Daha bir güzel. Ellerinden öperim,saygilarımla.

10. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Volkan

Beni bilen bilir.Arada parlayıversemde yüreğimde asla kötü hisler beslemem.

Dolayısıyla sana karşı sadece sevgi beslemekteyim.

Seninle birgün beraberce levrek atçeği yapacağımıza inanıyorum.

Sevgimle kal

11. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Ohhh Allah razı olsun. Senden bu mesajı aldım ya hic bir baligin önemi yok. Umarım birlikte atçek yaparız. Benim için onur olur. Sevgilerimle...bir büyügümü kırdım diye uykularim kacmisti

12. Kadir Levrek Peşinde

Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    Vedat amcam maşallah hiç boşun yok bizler gibi:) biz acıları oynuyoruz haftalardır:D
    o kadar boş gelip gitmeler başladıki,bu gün balıkçıdan taze izmarit aldım.hesaplı idi:hungry:
    söylendiği gibi ahım şahımda tadı yokmuşidk balıklar havyarlı çıktı,sanırım bundan kaynaklanıyor..

tebrik ederim abi.nicesine rasgelirsin,işini biliyorsun sonuçda:)

13. Bahadır Sarıca

Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Vedat abi,
    Sizin en sevdiğim özelliklerinizden biri de, bitmek tükenmek bilmeyen çabanız.
    "Her şeyi herkese öğretme çabası."
    Umarım bir gün sizi anlayacağım.;)
    Sevgi, saygı ve selamlarımla...

14. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Yine raporun ötesinde bir paylaşım olmuş üstadım. Yine çok şey öğrendik. O fangriyi sen her zaman tutarsın ama önemli olan her raporunda bizlere yeni birşeyler katman. Seni Hocamız yapan da bu, yoksa usta bir avcı derdik.

İyi ki böylesin, yılların tecrübesiyle elde ettiğin tüyoları hiç çekinmeden burada binlerce tanımadığın insanla paylaşıyorsun. Hep görürüz, yerel usta balıkçılar komşusunun çocuğuna bile bilgi vermekten çekinir. Bu senin yüreğinin genişliğine en büyük kanıttır. Hatta şahsi fikrimi sorarsan, biraz da fazla bonkör olduğunu düşünmekteyim. Lakin senin verdiğin bilgilerle kötü niyetli avcılar da pek tabii daha verimli avlar yapabilirler. Ama sen herkesi kendin gibi balık ve doğa sevdalısı olarak görmekte, ya da öyle olduklarını ummaktasın. İnşallah bu paylaşımların ve kocaman yüreğinle onları da düşünmeye sevk eder, doğru yolu bulmalarına ön ayak olursun.

Geçen konuda daha sormak istediklerim vardı orkinos avcılığı ile ilgili. Ama konu öyle bir yere geldi ki, özellikle her ne kadar hiç görüşmemiş olsak da yakın bir dostluk hissettiğim Volkan arkadaşımla aranızda oluşan yanlış anlaşılmalar fazlasıyla üzülmeme neden olmuş, tüm hevesimi kaçırmıştı.

Şimdi tekrar havamı buldum. :) Keyfim yerine geldi. İnşallah bundan sonra kaldığımız yerden "balık avı" konuşur, öğrenmeye devam ederiz. :)

Saygılar Üstadım....

15. frmerk

frmerk ERKAN

Favori Kamış:
    speedjig
    Favori Makine:
    Remixon jigmaster
    En İyi Avı:
    10 kg Orkinoz
    Üstad eline sağlık ya süper balık gerçekten.

16. hemperi

hemperi Ethem

tebrikler vedat abi :)

17. OMMG

OMMG OKAN

Detaylı ve bilgilendirici raporunuz için teşekkürler,bir çok kişiye yöntemleriniz ve bilgilendirmelerinizle önderlik ediyorsunuz.Balıksız geçen bu günler de yakaladığınız güzel fangri için de tebrikler.Güzel avlarınızın devamını dilerim,saygılarımla...

18. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    vedat amca; avı sanırım bu balığın havyar döneminde olmadığını bildiğiniz için yaptınız. pek bizlere neden tüm balıkların avına ara verin dediniz. burada sizin yazdıklarınıza birçok kişi dikkat ediyor. keşke daha açıklayıcı olsaydı.

19. Cem Şafak

Cem Şafak CEM ŞAFAK

En İyi Avı:
    2,5-kğ istakoz
    tebrikler vedat vedat abi seni bilen bilir, oturup seni dinleyen ,sohpetinden tadan bilir sağı solu boşver biz bize yeteriz saygılar ellerinden öperim rastgele

20. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Takriben 20 gün sonrasında havyar dönemini bitirdiğini varsayarak,tutanlarada sorarak sonrasında avlandım.