Sazan avcıları,burayı sizler icin hazırlamaktayım

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

  1. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Değerli Üyeler
    Başkanımız,cici kızım Sennur hanımefendiyle,hani onun deyimiyle didişiyoruz diyoruz ya,bu durumun esası şudur.
    Malum takriben on senedir,internet ortamında balıkcılık mail grupları ve sonraları forumlar kurulduğundan beridir yazmaktayım.Sanki bugünlerin geleceğini,o günlerde tahmin etmiş gibi avlarımı bugünki düzende gecerli olacakmış gibide belgelemiştim.52 senelik hem cok uzun süre sayılacak ve hemde gün,hafta ve aylarını,günlük hayat mücadelesi ve sair uğraşılarımdan arındırarak avlandım vede avlandım.Sonunda bu durum benim hayat felsefem oldu.Şimdilerde ise gayeme eriştim,doğanın kucağında hayvanlarımla,balıklarımla icice yaşıyorum.
    Bütün bunların sonucunda,tanınmış,üstad seviyesine erişmiş ve kabul edilmiş bir konuma gelebildim.
    Forumlarda hemen her bildiğimi aktarırken,bazı kişilerce adeta hücuma uğradığımda gercektir.Bazı hallerde gücüm yetmedi,bir düğmeye basış beni bazı platformlardan uzaklaştırabildi.Örneğin Balık Sevdası ve Amatör balıcılık forumlarının başkanları tarafından,üyelerince ve moderatörlereince sevilip sayılmama rağmen banlandım uzaklaştırıldım.
    Bu bizim başkanımız,hani akıllı dediğim o ufak,tefek ama cin gibi,sair forumların o koca adamlarından daha tecrübeli,hatta onların öncüsü,benimde artık manevi kızım demekten kendimi alıkoyamadığım Sennur hanımefendi beni uyarmıştı.
    O forumlar seni kullanırlar,eski usta konumundan faydalanarak belli bir reyting artışı sağlamaya calışırlar,ancak sunucta hüsran olur demeye getirmişti,bende karşı cıkmıştım,dediği gibi bu konuda didişmiştik.
    Ne kadarda haklı cıkmıştır ve sonucta dediği gibi olmuştur.
    Hernekadar onbini coktan gecen mesaj ve resimlerimle desteklemiş olduğum onu gecen mail ve forumlara,bu denli aktarımlarda bulunsamda dağarcığımda misliyle belge,resim ve sair aktarım vardır.Bir deyişle yazdıklarım yazacaklarımın henüz yarısına bile erişmemiştir.
    Bu noktadan hareketle,tatlısucuların ve özellikle sazancıların ilgisini cekeceğini umduğum,cok yakında trofe seviyesindeki sazanları yakalayabileceğimiz SZN Team barajımdan bahsetmek ve resimlerini sizlere sunmak istiyorum.
    Bu baraj yaşadığım yere 15 dakikada arabayla erişebilinecek konumda,yakın bir mimar arkadaşım tarafından kurulmuş,gayet mükavim,su potansiyeli yüksek,su kalitesi uygun bir barajcıktır.Derinliği kış aylarında 7 metre,eni 100 metre ve boyu 200 metreye ulaşabilir boyuttadır.Yakında su devridaimi ile oksijen takviyeside sağlanacaktır,tarafıma bu gayem icin tahsis edilmiştir.
    İlişikte bazı resimlerini sunuyorum.Modern sazan yetiştiriciliği konusunda bazı bilgilere sahip olsamda,sizlerinde önerilerinizi bekliyor olacağım.
    Sevgi ve saygımla kalınız.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  2. fatihönder

    fatihönder fatih

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    24
    Şehir:
    konya
    En İyi Avı:
    5 kğ sazan
    vedat ustacım ilginden dolayı çok tşk ederim ve formunu titizlikle takip edeceğim...kal sağlıcakla
     
  3. bnymnblr

    bnymnblr Bünyamin

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    510
    Şehir:
    istanbul
    Vedat Abi Ben bu konudaki hassasiyetini takdirle karşılıyorum. Ancak tatlısu avlakları konusunda farklı bir durumdan bahsetmek istiyorum.
    Tatlısu avlakları küçük avlaklar olmasından dolayı tırıvırı ve ağlarla denizlerden çok daha çabuk kirletiliyor.
    Ben aslında böyle havzaların korunması gerektiğinden yanayım. Bu amaçla da böyle bölgelerin paralı olması taraftarıyım. Söylediklerim yanlış anlaşılabilir ya da eksik bilgiye de sahip olmuş olabilirim. Ancak bu tür bölgeler Avrupadaki gibi ücretli olursa, hem gösterilecek özen, hem tırıvırıya karşı önlem alma açısından, hem de balık bolluğu açısından göz kamaştırıcı olacağını düşünüyorum.

    Bu kareleri görünce, ben 8 tonluk havuzumun içerisine de sazan atsam mı diye düşünmekten kendimi alıkoyamadım.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Bu konuda farklı düşünüyorsanız bizi aydınlatırsanız sevinirim.
    yani avlağınız da bu arada hayırlı olsun.
     
    Son düzenleme: 11 Mayıs 2009
  4. ugur35

    ugur35 uğur

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    185
    Şehir:
    ödemiş/İzmir
    Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    RYOBİ KOBE 5500
    En İyi Avı:
    acemi şansı 3,5Kg Çipura;Karaburun/Çeşme
    Vedat abi,Trout baba, harbiden baba adamsın vesselam.
    Foruma üye olduğum günden ber yazılarını zevkle okuduğum,saygı duyduğum ender kişilerdensiniz,ki forumumuzda bir çok nezih ve saygıdeğer üyemiz var.

    Bu bahsini ettiğiniz avlak bölge tapulu bir arazimidir?Yoksa devlet babaya aitmidir? bu konuda birşey yazmamışsınız.Merak ettim.

    Eğer ki tapulu bir arazi ise eliniz kolunuz bağlı olmayacaktır.Değerli üyelerimizden mutlaka elzem bilgiler gelecektir.Elimizden gelebilecek birşey varsa herdaim hazırım.Keşke daha yakın mesafede olabilseydik.:(
     
  5. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Bende ilgine cok teşekkür ediyorum sevgili Fatih
     
  6. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Bünyamin
    İlgine teşekkür ediyorum.Bahiskonusu barajcık özel mülk icersindedir ve telle cevrilidir.Zaten muhtelif kerelerde bahsettiğim üzere bölgemizde tatlısu avı yapma ve balıklarınıda yeme alışkanlığı yoktur.Ayrıca tırıvırı illetide henüz görülmemiştir.
    Bu bakımdan bahsettiğin tehlikelerin etkin olacağını sanmıyorum..Ancak önerilerin icin teşekkür ederim.
    Sevgiyle kal

    Not;Böylesine bir barajın yapılmasına önayak olmamın sadece tek bir gayesi vardır.İcersinde gercek trofe boyunda balıkların oluşması ve siz meraklı kardeşlerime avlattırmaktır.Belki arada bir tanesini alıkoyabiliriz.Ancak esas olarak kayıtlı halde balıklar tutulacak resimlenecek ve geri salınacaktır.
     
  7. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Uğur
    Hakkımdaki kanaatlerin icin teşekkür ederim.
    Tapulu arazidedir bu baraj.Takriben 60 dönüm bir arazi icersinde gözden ırak bir konumda olup cok samimi bir arkadaşıma aittir.Benim icin yapmış ve tahsis etmiştir.
    Sevgiyle kal
     
  8. esabi

    esabi SENIOR MEMBER

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    4.881
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    Vedat amcacım pilanladığın avlağı demek sonunda bitirme aşamasına getirdin seni tebrik ediyorum amca inşallah o avlakta beraber balık tutabilme şerefine ulaşırız sana kolaylıklar dilerim amcacım:) :)
    bu arada merak ettim aşılamayı yaptınızmı:confused: yavruya ihtiyacınız varmı:confused:
     
  9. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Aytekin
    Su ortamının besin ve sair acılardan daha iyi olmasını teminen bazı calışmalarım bitti.İş şimdi aşılamada.Ancak yavru balık yerine iri yetişkin balık koymak istemekteyimki ava hemen ertesi sene deneme olarak başlayabilelim.Niyetim tescilli trofe rekorunu kırmak.Alabalıkta Turnada rekorlarım var ama sazanda henüz yok.Gerci 17,12 ve muıhtelif 10 kg ve altı yaakalamışlığım var ama Avrupa Standartlarında şöyle 30 kg üstü yok bunu saağlamaya calışacağım.Sizlerlede avlanmak en büyük dileğim.Ödül olarak kıymetli rapalalar kamış ve makaralar koyacağım.
    Sevgiyle kal
     
  10. point.shot

    point.shot rıfat kayar

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    1.377
    Şehir:
    Kayseri
    Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Desene Vedat abi seneye en güzel sazan organizasyonları SZN Team avlağında yapılacak inşallah..
     
  11. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Dilerim her şey istediğiniz gibi gelişir ve fırtınalı havalarda avlanacak, kıyısında dinlenilecek güzel bir mekanınız olur.

    Bu göletcik başka bir forumda sunulup kişisel olarak balıklandırma konusundaki fikrim sorulduğunda hesapıyla kitabıyla belli bazı önerilerde bulunmuştum.
    O mesaj bir hafta orada kaldı ve sanırım soruyu soran abeyim mesajın olduğu bölümü unuttu, herhangi bir geri dönüiş yapmadı. Kendi kendime konuşmuş bir pozisyona düşünce bir hafta sonra orada verdiğim cevabı sildim.

    Balıklandırma iyi planlanlanması gereken bir olaydır. Biraz daha büyükçe bir kaç ticari gölet planlayan, işletmeye açan biri olarak dikkatli olunmasını tavsiye ederim.
    Bir kiloluk dişi bir sazanın 300 bin adet yumurta verdiğini ve bu gölette henüz hiç bir doğal düşman olmadığını unutmamak gerekir.
    Bu göletin barındırabileceği balık sayısı 20 bin adetttir. Yazın su azalması, 24 derece üzerinde su sıcaklığı ve oksijen yetersizliği bu rakamı bile barındırmasına engel olabilir. Bu dönemde balıklar zayıf düşer ve hızlı bir şekilde argilus ve lernea enfeksiyonu yayılır.

    Fakat dengeli bir stok oluşturulursa tadından yenmez, 3. yılında 7 kiloyu bulan aynalı sazanlar, 3 kiloluk kasna ve gökkuşağı alabalığı görmek ve avlamak mümkün olur.

    Tekrar hayırlı uğurlu olmasını dilerim.
     
  12. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Değerli Hocam
    Elbette bu olayı konu olarak ele alırken aklıma ilk siz gelmiştiniz.Müdahil olmasaydınız artık ben size direkt hitap edecektim.
    Başka bir forumda bazı önerileriniz olduğunu,o forumun yetkilisi bana söylediğinde artık iş,işten gecmişti,üzülerek geri alınmış olduğunu öğrenmiştim.
    İlk önce şu noktayı önemle belirtmek istiyorum.Böylesine bir işe girmekte en ufak bir maddi beklentim yoktur.Çamur at izi kalsın kabilinden önemli bir forumun sahibi üyelerine benim ticari hayata atıldığım yönünde bir acıklamada bulunmuş ve bana hicbir cevap hakkıda vermemiştir.En iyi siz bilirsinizki buna benzer olaylar gecmiştede başıma gelmiş,sarfedenler pişman olup tarafımdan özür dilemiş olsalarda,en azımdan şuur altımda halende irkilmekteyim.
    Dokunduğunuz nokta cok önemlidir.Ben esasında bir dolu sazan istemiyorum.Yeterince ancak iri sazanlar olabilsindir gayem.Ancak yumurta döken bir sazanın ortalığı el ici kadar yavruyla doldurması kacınılmazda olabilir.
    Yöremizde muhtelif baraj ve rezervlerinde iri sazanlar avcısı pek olmadan yaşamlarını sürdürmektedirler.Gayem buralardan olabildiğince iri bazı bireyleri ithal etmektir.Ancak gelecekte cok coğalırlarsa,avcı balıkta olmadığından nasıl başa cıkabilirim elbette tam bilmiyorum.
    Yöremiz bu sene hayli yağış almış olsada,esasında kurak ve sıcak bir bölgedir.Yaz aylarında gayet az yağış almaktadır.Barajcık ise tamamen yağacak yağışlarla su potansiyelini korur durumdadır.Su sıcaklığının hayli artabileceği endişesi,sair avcı balıkların yaşayamayacağı endişesini duymama sebep olmaktadır.Turnada atmayı düşünmüştüm ancak su sıcaklığının fazla olabilme olasılığı gözümü korkutmuştur.Derinlik genel olarak fazladır.En sığ yerinin bir metreden derin olduğu,en derin yerinin ise halihazırda 6 metre civarında bulunduğunu söyleyebilirim.Belki bu derinlik faktörü,avcı balıklara yaşama imkanı verebilir sanmaktayım.Bu konudaki fikrinizi almak isterim.Balık potansiyelini kontrol altında tutabilmede başka hangi avcı balık etkin olabilir bu konuda tam emin değilim.Örneğin kasna etkili olabilirmi.En azından daha sıcak suya dayanabilir diye düşünmekteyim.Yayın olabilirmi bilmiyorum.
    Birde cabuk büyümeleri acısından buralarda gayet cokca bulabileceğim,ticari değeri olmayan ve balıkcılarca denize dökülen bazı deniz balıklarını kullanmayı düşünüyorum,ne dersiniz.Muhtelif hububat ve pekin ördeği kolonisi kurma fikrindeyimde.Bu düşlündüklerimin ne derece doğru kararlar olabileceği konusunda ise emin değilim.Şİmdilik su kalitesi gayet iyi görünmektedir.İcersinde bitki ve sair su mahlukatı yoktur.Kurbağaların yakında orayı keşfedeceğini sanmaktayım.Belki semenderlerde olabilir.
    Şayet vakit ayırabilirseniz cok memnun olurum.
    Sevgi ve saygımla kalınız.
     
  13. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    BU sene SZN Team barajının ava acık olabileceğini sanmıyorum.En azından bu seneyi deneme aşaması olarak görmekteyim.İnşallah daha sonrasın da avlanılabilinir niteliğe erişecektir.
    İlgine teşekkür ediyorum sevgili Rıfat
     
  14. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Ustam siz avcılık konusunda keyfinize bakınız, gerekli evraklara sahip bir balıkçısınız, forumlarda paylaştığınız avlar amatör şartlarda ve sınırlar içinde yakalanmış balıklar olduktan sonra hiç bir sorun olmaz.
    Her meslek erbabı amatör balıkçılık yapar da ticari belgeye sahip bir kişi hobi amaçlı amatör balıkçılık yapamaz diye bir kural yok.
    ========
    Gölet meselesine gelince;
    Pekin ördeği kolonisi sayıları 5-10 u geçmemek şartıyla yapılabilecek bir uygulama, fakat daha fazlası dışkılarıyla, zaten yazın oksijen sıkıntısı çekecek gölette çürüme ve ötröfikasyona (yosun ve otlanmaya) neden olabilir.

    Kasna önerilerimin başında geliyordu, turna ise neden olmasın. Bu iki tür sazan yavrularını kontrol altında tutacaktır. Turnadan daha önceki önerimde özellikle bahsetmemiştim, kontrolü tehlikeli ve zor bir türdür.

    Bence toplam sayısı 10-20 adet gökkuşağı alabalığı atın. ONlar kendilerini koruyacak metodları kısa sürede geliştirir, ama atılacak gökkuşağı alabalıkları 200 gr civarında olmalı ki bu alışma devresini aşabilsinler.

    Dışarıdan gelecek tüm balıklar gölete atılmadan önce bir leğen içine hazırlanan tuzlu su ve bakırsülfat çözeltisinde dezenfekte edilmelidir.

    Yavrular gölete hakim olursa, küçük bir tül ığrıpla oradan alınarak, turna yavruları imha edilip, sazan ve kasnalar yakındaki kaynakları balıklandırmada kullanılabilir. Ama turna yavruları mutlaka imha edilmelidir.

    Yazın çok bunalılan zamanda gölet dibinden savak yardımıyla dışarı alınacak suyun tekrar motopomp maharetiyle 1 metre kadar yüksekten gölete verilmesi faydalı olacaktır.
     
    Son düzenleme: 12 Mayıs 2009
  15. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Değerli Hocam
    Tavsiyeleriniz cok işime yarayacaktır.Tuzlu sudaki tuz oranı ne kadar olmalıdır,lütfen belirtirmisiniz.
    Sevgiyle kalınız.
     
  16. ugur35

    ugur35 uğur

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    185
    Şehir:
    ödemiş/İzmir
    Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    RYOBİ KOBE 5500
    En İyi Avı:
    acemi şansı 3,5Kg Çipura;Karaburun/Çeşme
    Sevgili Trout baba
    Çok güzel düşüncelerinizin tam da istediğiniz gibi gerçekleşmesini dilerim.

    Vural hocamız daha iyi bilir,ama bir hususa dikkat çekmek isterim;

    Geçen yıl İzmir/Beydağ barajı yapıldığında,sorumlu merciinin DSİ 2.Bölge müdürlüğü olduğunu öğrendim.İsim-soyisim ve adresimi belirterek ilgili makama Mail attım.Merak ettiğim bu baraj gölü hakkında ticari yada gayri-ticari balıklandırma çalışmalarının olup olmadığı,varsa konu hakkında çalışmaların ne olduğuydu.Bana gelen maili yine burada sitemizde o zaman için de aktarmıştım.
    Cevabın özü şuydu;,
    Gölet suyu mümkün mertebe dolacak,ortalama 5 yıllık bir zaman geçecek,göletteki su ve dip toprağının analizi yapılarak,o ortamda yaşayabilecek balık türlerine göre bir proje gerçekleştirilecek.


    Tabiki bu zaman zarfında gölette kendi kendine,doğal olarak bazı balık türlerinin,gerek yıllar önceki yumurtaların çatlaması,gerekse gölete kış aylarında gelen ördek sürülerinin ayaklarına yapışmış başka göletlerdeki yumurtaların çatlamasıyla ortaya çıkmasıda kaçınılmazdı. Ama tabiki önemli olan yapılacak çalışmada sayıca üstünlük hangi türde isteniyorsa,o tür orada baskın olarak kalacaktır.

    Buradan yola çıkarak sizede belki bazı nacizane bilgiler aktarmış olabilirim.En azından sizin göletin suyunu,toprağını analiz ettirmeniz gerekir,diye düşünüyorum.Önümüzdeki sıcak yaz günlerinde gölet suyunun ortalama sıcaklığı ve analiz sonuçlarına göre,orada yaşayabilecek avcı tür balıklarıda böylece ortaya çıkartabilirsiniz.
    Şimdilik sağlıcakla...
     
  17. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Diğer cevabımı olduğu yerde aktif hale getirdim, kendimle çelişmemek için bir hazırlık ürünü olan o yazıyı buraya aktarıyorum.

     
  18. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Uğur bey DSİ ömrü hayatında herhangi bir baraj yada gölete aynalı sazan ve havuz balığı dışında bir balık atmamış bir kurumdur. Ve göletlerde balıklandırmayı her zaman ilk su tutumu yılında yapmıştır. Başka türlü örnek bilen varsa beni düzeltsin.
    Uzman kişinin söylediği olması gerekendir.
    Ama vatandaşın malı bir gölet ve de yeri Sivrice olan bir gölette su kalitesinin nasıl değişeceği üç aşağı beş yukarı bildiğimiz bir şeydir.
    Yaz tehlikesi dışında orada bir sorun çıkmayacaktır.

     
  19. eozsoyeri

    eozsoyeri Erdem Özsoyeri

    Mesajlar:
    1.976
    Şehir:
    İstanbul
    Vedat amcacım senden de böyle bir kıyak beklerdik :) Nasıl güzel bir proje bu böyle...Keşke biraz daha yakın olsaydık ama sazan aşkı bizi oralara da getirir :)
     
  20. smyrna

    smyrna Sevil Kurtoğlu

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    7.772
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Çok iyi düşünülmüş bir girişim. Hayırlı uğurlu olsun:) İnşallah gelecekte balık avı raporlarını da alırız bu minik göletin :) Kolay gelsin Vedat Abi :)