Arkadaşlar sazan avlarken,bi kaç yıldan beri takip ediyorum sanki ayın (dünyanın uydusu) durumu hayvanın hareketlenmesine yada yemlenme ihtiyacının artmasına neden oluyor gibi geliyor bana.Bukonudaki düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Ay sadece sazana degil pek cok baliga ve balikciliga etki eder. "Ay yatakta balikci ayakta, Ay ayakta balikci yatakta" diye bosuna ata balikcilarimiz soylememisler.
İç sularda ay'ın durumu balıklara nasıl etki yapabilir.? Mesela Ay ışığı olan gecelerde Yayın yakalamak zor denir ama dolunay varken küspeli olta ile yayın yakaladığımı biliyorum.
ay yemin kokusundan ziyade görüntüsündede netlik sağladığından verim daha çok oluyor ve suyun yükselmeside balığın sanki suyun yüzeyine çıkmasına neden oluyor gibi tahmın edıyorum ve bu durumda sazan özellikle suyun yüzeyine kendini yakın hissettiğinde açlık hissi kabaran bi hayvan fikrindeyim siz ne düşünürsünüz bu konuda bilemem ama benım fikrim bu ve sazan loş ışıkta yemlenmeyi daha çok seviyor bu ona huzur veriyor avcılar uyuyor ama tuzaklar uyumuyor hadi çasın alarmlar bu pazar sazandayım kısmetse
sazan avında ayın etkisi arkadaşlar fikirlerinize katıllıyorum benim beni mtesbitim şöle.Ay portakal dilimi şeklinde iken gece yada gündüz farketmiyo sanki balık daha hareketli ve saldırgan oluyor dolayısyle o dönemlerde balıktan hep keyifli dönüyorum.Saygılar.
evet dediğiniz gibi ay portakal dilimi haline iken güzel av veriyor genelde vuruş saatleri 22:00-24:00, 05:00-09:00 arası
Ay ışığında balı avı 20-25 senedir sazan avı yaparım.Bu konudaki izlenimleri ay ışığında iri sazan alamadığım şeklindedir ama küçük balık yapıyor.Onun için her zaman gece uyumayı tercih ederim.Ama bunun balıkların azalmasıyla ilgiside olabilir.Genelde Sabah 04 gibi uyanmayı tercih ederim o saatlerde balık oltaya gelmeye başlıyor.İstisnalar hariç
Ayın etkisi barajın coğrafi durumu,debisi,derinliği,rakımı v.s bir sürü etkene göre avlakta çeşitli etkilere sebeb olabilir..yerden yere değişir..Eskişehirde de bir çok yerde değişiklik gösterir.. Sarıyar barajı namlı baraj(dı)dır..Gündüz balık yapar ama tek balık atlamaz verimli zamanı Eylülden sonra..gece oldumu aman aman , yıkılır ortalık uykudan uyandırır adamı , sanırsın kaya atıyorlar yukardan ama gündüzki kadar parça balık yapmaz yaptımı tane-trofe ( amiyane tabirle Kelle , takoz ) yapar..cocuklar evlerine girer ağa babaları cıkar ortaya..
Çorbada benimde tuzum olsun dedim. Atalarımız diyorki =gecenin hayrından gündüzün şerri daha hayırlıdır= ben geceleride avlanırım ama ışıldakla filan balığın tam vuruşunu anlamak zor yani gündüz gibi olmuyor ay ışığı veya aysız gecelerle alakası olmadığını düşünüyorum çünkü bölgede balık varsa aylı da aysız da yakaladım balık yoksada aylı veya aysız yakalayamadım. Ben sabahları 04-30 da kalkarım iyice yemlerim sonra 06 da balık vurmaya başlar olayın özü budur.
Sarıyer (Namlı) Barajında büyük sazanların atladığı dönem hangi ay sazanları atlama sesine bayılırım balık avında en çok hoşuma giden olaylardan biridir.En son 2002 de Samsun Altınkaya Barajında anlattığınız gibi balık atlarken gördüm.
Dolunayda balık aldığım olmuştır. Ama ikinci balığı aldığım olmamıştır. Gelen balık da 4-10 kg arası olmuştur. Burdan hareketle (Elazığ için) ; Dolunaylı gecelerde balık alma olasılığı az, çıkarsa da küçük olma olasılığı azdır.
Bu yorum mesala butun dunyada duydugum sadece tatli su icin degil, deniz icinde ozellikle gecerli bir yorumdur. Kendime tatli su balikcisi diyemiyecegim icin ayla, tatli su baliklarinin iliskisi hakkinda iddeali konusamam. Ancak genel olarak balikcilikta ay isiginda balik inanilmaz seyrektir, genelde canavarlar ve buyukler gelirse gelir. Mesala denizde ay isiginda kilic baligi gelir, kopek baligi gelir... Ancak mercan zordur. Ancak mercan gelirse de gercekten buyugu gelir.Tecrubeyle sabittir.
evet abi bende ona çok dikkat ediyorum özellikle dolunay olduğu zaman ava gitmeyi tercih ediyorum çünkü verim yüksek oluyor..