Selam arkadaşlar.bir şeyi merak ediyorum mesela tırıvırı yasak ve sebebi de belli. Doğaya verdiği zararlardan ötürü sanırım. Ama sitedeki yorumlarda sazan avında küspe kullanıldığını duydum ve yine sitedeki yorumlarda bunun kullanımının yasak olduğunu okudum. Benim anlamadığım bu süspe ne şekilde kullanılıyor ve balık popülasyonuna veya doğaya ne gibi zararları vardır. Kısaca neden yasak? (Bu yöntemi kullanacağımdan dolayı sormuyorum yanlış anlamayın. Eğer zararlarını bilirsek yasağı daha iyi benimseriz görüşündeyim.)
Küspe kullanımı yasak derken kibrit kutusu büyüklüğündeki küspeye 6-8 adet iğnenin bağlanması yasak. 3 tane iğne takılırsa serbest. Tatlısularda üst sınır 3 iğne zaten. 8 iğne takıldığında balık kokusuna geliyor iğneleri yutmasa bile takılıyor heryerinden. Ve o küspe suyun içinde kaldıkça (örneğin koptu misinadan kaldı suda)tırıvırı gibi tehdit oluyor. Ayrıca duyduğumda çok ilginç gelmişti hala ilginç geliyor. Gölet mesela kurudu küspeler de yok olmamış iğnelerle beraber duruyor. Kuruyan gölete gelen inekler küspeyi yuttuğunda onlara da zarar veriyor,yaralıyor çünkü iğne var.
Küspe suda çözünmüyor demekki. ilginç. Bir de hayvanlara yediriliyor. Yazık valla. Problem olan küspe değilse üç kancalı kullanabilri miyiz?. Ben hiç sazana gitmedim ama bulunduğum yerde barajda tutuyorlar. Bu balığın avının çok zevkli olduğunu tahmin ediyorum. Hangi yöntemler kullanılıyor acaba sazan için?
Küspe suda çözünüyor abi. 7-8 saatte küspeden eser kalmaz. 3 iğneli olmasına da izin yok anlaşıldığı kadarıyla. Aşağıda verdiğim linki incelemenizi tavsiye ederim. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=37308
(2) Küspeli olta, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, pinter ve sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır. Boyutları belirlenerek ilan edilmiş olan yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın (tırıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme vb.) avlakta bulundurulması ve kullanımı yasaktır. (Değişiklik, 5.11.2008 tarih/27045 sayılı RG) Evet kullanımı tamamen yasakmış Bahtiyar abinin verdiği linkte de belirtilmiş. Yanlış bilgilendirdiğim için özür dilerim. Ama çok saçma bir uygulama, hamura bile katamıyorsunuz düşünsenize
Saçma olduğu fikrine katılıyorum. Bahtiyar arkadışımın verdiği linkte de çok yerinde eleştiriler yapılmış zaten.