Sazan Balığını Tanıyalım

Konu, 'Tatlısudaki Canlılar' kısmında Atilla Ö. tarafından paylaşıldı.

  1. Atilla Ö.

    Atilla Ö. Atilla

    Mesajlar:
    604
    Şehir:
    Karadeniz Ereğli
    En İyi Avı:
    Kırmızı Benekli Alabalık
    [​IMG]

    Sazan balığı (Cyprinus carpio), sazangiller (Cyprinidae) familyasına adını veren tatlısu balığı. Göl ve yavaş akan derelerde bulunur. Uzun gövdeli, solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenen bir dip balığıdır. 1,5 metre boyunda, 35 kg ağırlıkta olanları . Ömrü 40-50 yıla kadar varabilir. Türkiye'nin akdeniz ve güneydogu bölgesi haricinde heryerinde bulunur.Ancak, Akdeniz Bölgesinin en önemli akarsularından olan Göksu Irmağı'nda bol miktarda sazan yaşamakta ve ağırlıkları 10-12 kilograma ulaşabilmektedir.
    [​IMG]
    Sazangiller familyasından, uzun ve iri gövdeli bir tatlı su balığı. Anayurdu Asya'dır. 12. yüzyıldan sonra, Avrupave Amerika'nın tatlı sularında üretilmiştir. Suni balıkçılıkta önemli yer tutar. Göl ve yavaş akan derelerin dip sularında yaşar. Solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenir. Çoğunlukla boyları 1 metreden fazla olur. Ağırlığı 25 kg'dan fazla olanları da vardır. Her ısıdaki suya uyum sağlar. 3-30°C arasındaki sularda rastlanır.Pullu ve pulsuz birçok çeşidi vardır. Pullu türleri iri pulludur. Renk ve biçimleri yaşadıkları ortama göre değişir. Genellikle sırtı koyu yeşil, yanları ve karın altı yeşilimtrak kahverengidir. Küçük ağızlı kalın ve oynak dudaklıdır. Üst çenelerinden dört bıyık sarkar. Ağız dişleri yoktur. Yutak (farinks) dişleriyle besinlerini öğütürler. Bıyıkları dokunma organı olarak görev yapar.

    [​IMG]
    Dip/Ortam ısısına bağlı olarak en geç bir hafta içinde yumurtalar açılır. Üç yılda erginleşirler. Sazanların 100 yıl kadar yaşadığı söylenirse de, ömürleri normal olarak 40-50 yıl kadardır. Balıkçılar bunları harekete geçirmek için gürültülü sesler çıkarırlar. Ağla bol miktarda avlanırlar. Durusu gölünde 30 kg gelenleri vardır.Ülkemizde yaşayan kemikli balıkların büyük bir kısmı bu familyaya dâhil eri karıştırır, suyu bulandırırlar. Çevik ve hareketli balıklardır. Sürüyle dolaşırlar. Eti fazla kılçıklıdır. İrileri iyi pişirildiğinde eti beğenilir. Nisan-Haziran arasında yumurtlarlar. Yumurtaları bitkilere yapışır. Bir dişi, bir defada yarım milyon yumurta bırakabilir. Yumurtaların çoğu diğer balıklar tarafından tüketilir. olup, özellikle tatlı su balıklarını ilgilendirir. Baş çıplak, vücut ise az çok büyük olan cycloid tipteki pullarla örtülüdür. Ağızda maxiller diş bulunmaz. Bazı türlerde ağız protraktil karakterde (körüklü) olup, tıpkı bir körüklü hortum şeklinde ileriye doğru uzayıp kısalabilir. Yağ yüzgeci bulunmaz. Bu familyanın en karakteristik özelliği olarak farinks dişlerinin varlığı gösterilebilir. Bu dişler genellikle operkulumun altında ve 4. solungaç yaylarının gerisindeki faringien kemikler üzerinde olup sıra, sayı ve şekilleri türlere göre büyük farklılıklar gösterir. Bu nedenler, cinslerin ve türlerin ayrımında önemli diagnostik özellikler olarak dikkate alınırlar. Sırtta daima tek dorsal yüzgeç vardır. Ventral yüzgeçler ise, bütün cins ve türlerde abdominal tiptedir. Hava keseleri mevcut olup, daima bir boğumla iki loba ayrılmıştır. Ayrıca pnuematofor adı verilen bir kanal sayesinde özafagus ile devamlı irtibat halindedir. Omur şeridinin ilk dört omuru birbirleriyle az çok kaynaşarak weber kemikleri denilen özel bir formasyon meydana getirmişlerdir. Mide civarında plorik çekum denilen kör bağırsaklar bulunmaz. Genellikle bıyıksız iseler de bazen bir veya iki çift bıyık taşıyan temsilcilerine rastlanmaktadır. Ağız konumu itibariyle terminal, yukarıya yönelik veya alt durumlu olabilir.

    [​IMG]
    Çoğunlukla sürüler halinde yaşarlar. Üreme zamanı ilkbahar ve yaz aylarıdır. Bu zamanda bilhassa erkeklerinin daha parlak ve süslü bir görünüm kazandığı, özellikle baş ve vücutları üzerinde küçük üreme tüberküllerinin meydana geldiği dikkati çekmektedir.
    Salmonidae familyası gibi ekonomik önemi olan bu familyanın bazı temsilcileri çabuk büyümeleri, yapay döllenme yoluyla yetiştirilmelerinin nispeten kolay olması gibi nedenlerle doğal yaşam alanlarının dışındaki birçok ülkelere insanlar tarafından taşınmışlarıdır.
    Esas itibariyle, eski dünya kıtaları adını verdiğimiz Asya, Avrupa ve Afrika’yı tamamen kaplamışlardır. Bununla beraber, Amerika’nın Kuzeye yakın bölgelerinde de bulunmaktadırlar. Daha da genelleştirecek olursak Madagaskar, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Amerika, Kuzey Kanada ve Alaska, Grönland ve İzlanda hariç olmak üzere bütün dünyaya dağılmışlardır. Şunu hemen hatırlatmak gerekir ki, bugün Madagaskar ve Amazon civarındaki mevcudiyetleri insanlar tarafından çeşitli maksatlar için taşınmalarıyla mümkün olmuştur. Bu familya dünya yüzünde 1500’e yakın tür ile temsil edilirse de, Türkiye’de 30 cins ve 70 türü yaşamaktadır.
    Genus: CYPRİNUS Linnaeus, 1766
    Cyprinus carpio LINNAEUS, 1758
    İlk bulunuş yeri (Terra typica): Avrupa
    Türkçe: Sazan balığı
    İngilizce: Common carp
    Fransızca: Carpe
    Almanca: Carpfen
    Diagnostik Özellikler
    D: III-IV 16-22
    A: II-III 5-6
    P: I 15-17
    V:II 7-8
    L. lat. :35-40
    L. tran. : 36-37
    Farinks dişleri: 1.1.3-3.1.1
    Solungaç diken sayısı: 27-28
    Kromozom sayısı: 104

    Pullu Sazan
    [​IMG]
    Aynalı Sazan
    [​IMG]

    Not:Alıntıdır.Sizlerle paylasmak istedim.
     
  2. kral-ozcan

    kral-ozcan ömer

    Yaş:
    34
    Mesajlar:
    471
    Şehir:
    sakarya
    En İyi Avı:
    7kg turna 100 cm ve 10 kg aynalı sazan
    Paylasım ıcın tesekkurler.
     
  3. demirkan

    demirkan şener durmaz

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    39
    Şehir:
    Adana
    akdenizde niçin bulunmuyormuş? adana akdenizde ve tüm nehir ve barajlarında sazan bulunur.
     
  4. AlperORHAN

    AlperORHAN Alper

    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    Ankara
    Ankara'da bildiğiniz sazan avlağı için güzel bir mekan tavsiyeleriniz varmı acaba.
     
  5. Atilla Ö.

    Atilla Ö. Atilla

    Mesajlar:
    604
    Şehir:
    Karadeniz Ereğli
    En İyi Avı:
    Kırmızı Benekli Alabalık
    Bu yazıyı ben yazmadım.Arastırıp bulduğum bir yerden koydum buraya.Altınada Not olarak Alıntıdır yazdım zaten.Niçin bulunmadığını bende anlamadım.Belki az olduğundan söylenmiş olabilir.Ot sazanı içinde türkiyede yok diyorlardı.Zonguldakta ve diğer birçok ilde bolca var.
     
  6. konevii

    konevii veysel

    Mesajlar:
    287
    Şehir:
    İSTANBUL
    güzel paylaşım teşekkürler. akdeniz hariç derken acaba doğal su kaynaklarını mı kastettiler ki. barajlar yapay olduğundan sonradan salım yapılmış olabilirmi ne dersiniz..
     
  7. enis59

    enis59 enis

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    458
    Şehir:
    tekirdağ
    Favori Kamış:
    shimano catana 2.70 mh, shimano catana ax te surf 400 mormora
    Favori Makine:
    okuma avanger av 30, okuma avanger av 45, shimano alivio 4000 fb
    teşekkürler paylaşım için
     
  8. uskumru

    uskumru ABDULLAH

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    16
    Şehir:
    KONYA
    Favori Kamış:
    beta
    Favori Makine:
    makara
    En İyi Avı:
    3.5 kg
    bilgilerin için cok tesekkurler
     
  9. Atilla Ö.

    Atilla Ö. Atilla

    Mesajlar:
    604
    Şehir:
    Karadeniz Ereğli
    En İyi Avı:
    Kırmızı Benekli Alabalık
    Evet Veysel abicim düşününce mantıklı geliyor.Büyük ihtimal öyledir.



    Bende size tesekkür ederim.sevgiler.
     
  10. leonardo2

    leonardo2 isa özdere

    Mesajlar:
    110
    Şehir:
    Erzincan
    Favori Kamış:
    LİNEAEFFE BAİA GRANDE 420 cm
    Favori Makine:
    OKUMA LONGBOW LBII-665
    En İyi Avı:
    700-1000gr tatlı su kefali
    Teşekkürler bilgi için.Mersin,silifke de pullu sazan bulunur.
     
  11. Atilla Ö.

    Atilla Ö. Atilla

    Mesajlar:
    604
    Şehir:
    Karadeniz Ereğli
    En İyi Avı:
    Kırmızı Benekli Alabalık
    Rica ederim.
    Mersinde bir arkadasım var o söylemisti sazan olduğunu.Güzel sazanlar varmıs.Umarım tutabilirsiniz.
    Rastgele.
     
    Son düzenleme: 31 Ekim 2010