sazan balığı;düşük ışıklı ortamlarda dahi görme yeteneğine sahip bir hayvandır,ultraviole ışıkları dahi görebilir,suyun üztündeki hareketleri kolaylıkla farkedebilir.aslında sazan balığının genel kanıda karanlıkta zor gördüğü ifade edilsede,birçok arkadaşımızın belirttiği üzere karanlık gecelerde de,güzel sazan avcılığı yapılabilmiştir,sazan bazı arkadaşların tezlerine göre;gece sadece koku ile hareket eder, göremez ,düşüncesi doğru bir yaklaşım değildir .sizin gözlerinizi bağlasalar acaba kendinizi rahat hissedermiydiniz.kaldıki;herkesin gözden kaçırdığı birşey var sazan göremeseydi, sadece gündüz avlanırdı;gece veya gündüz avlanmasının sebeblerinden birisi ışığın zayıf olduğu dur,ancak daha az ve daha çok avlanır diye tanımlayabiliriz.gece ve gündüz yemlenmesinin farklı sebebleri vardır,görme duyusu nun etkisi yüzde 50 dir.bu sebepler avlaktaki insan baskısından tutun,su sıcaklıklarınla dahi,ilintili bir meseledir.
Bilent kardeş, tüm sazancılar gibi sanıyorum avlamamanın sıkıntısı bastı sanırım. Sazan ve misinalar ile ilgili çok sayıda konu açmışsın. Bunları bir-iki başlık altında toplayabilseydin daha iyi olurdu gibi geliyor bana. Açtığın konularla ilgili tüm bilgiler forumda değişik başlıklarla mevcut. Sanıyorum sorularının cevapları da senin bilgi dağarcığında oluşmuş. Zaten senin de söylediğin gibi avlağın popülasyonu, çevre bitki örtüsü, canlı yapısı v.s etkiler tüm sazan avcılrının birikimlerini oluşturan faktörler. Hepimizin sazan avında birleştiği ortak noktalar olduğu gibi avlandığımız bölge ve avlakların farklılığından kaynaklanan farklı görüşler mevcut. Benim avlandığım sularda edindiğim tecrübe sizin avlağınızda sonuç vermeyebilir. Mesela ben öyle sular biliyorum ki sazan sadece solucan ve mısırla avlanabiliyor. Rezve deresinin 1numaralı yemi can eriktir. Veya ona çok benzetilmiş hamur olabilir. Başka bir gölde can erik ve solucanla hiçbir sonuç alamazsınız. Başka bir tecrübemi daha paylaşayım. Birsüre öncesine kadar ayın ve havanın hertürlü halinde balık aldığım göl artık sadece aysız gecelerde av yapıyor. Çünkü göle atılan turnalar büyüdü ve ay ışığının olduğu gecelerde sazan çıkmıyor. Buna benzer öok fazla faktör var. Sazan hem görüyor, hem koku alıyor, hem de çok meraklı ve yuvarlak cisimleri sevdiği için özellikle belli büyüklüğe erişenler vakumlama yaptığı için boncukla da yakalanabiliyor. Neyse... Ben de sezonun açılmasını sıkıntı içinde beklediğim için biraz uzun tuttum Umarım iyi bir sezon olur.
en az 100 tane değişken vardir herhalde sazan avinda. 100 değişkenden birini sizde yakalamişsiniz .bencede gece aktif sazan .gece avina kalamadim hiç .tecrübem olmadi.özellikle büyük sazanlarin korkusu olmadiği için gecede aktif olabilirler tahminimce .tabi ortamda yirtici balık varsa buda bir değişken olabilir. sazanla ilgili beni en çok şaşırtan sazanin mevsime göre sevdiği yemin değişmesi yazin proteinli yani canli yemleri pek sevmiyor misir küspe daha çok seviyor sonbaharda ise kişa hazirlik için yağa çevirebileceği canli yemleri tercih ediyor yüksek protein kaynaği oldğundan. . sonuç sazan yemi mevsime göre değişir .yazin misir küspe can eriği vs ken eylülden sonra solucan çekirge gümüş. vs. şeytan ayrintida gizli bu birçok değişkeni hesaplayip ava gitmek başarınızı 100 kat arttırıyor haliyle.