Sazan İçin Konserve Mısıra Esans Ekleme

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında cathliam tarafından paylaşıldı.

1. cathliam

cathliam Sinan

Favori Kamış:
    bir misina bir iğne
    Merhaba Arkadaşlar,

Sazan avı için pratikliğinden dolayı aracın bagajında her zaman bir konserve mısır bulundururum. Forumda bulamadım, peki bu konserve mısırı esans eklemek için ne gibi bir yöntem kullanabilirim. Kendi mısırını hazırlamakla ilgili yazılar var fakat bunlarda çok net değil.

Türlü türlü hamur ve boili hazırlanışı var, peki mısır için verim arttırıcı çözüm nedir? Mesela vanilya vs atsam içine kokulansa kendiliğinden, mısırın kendi kokusunu bozarak yanlış mı ederim?

Şimdiden teşekkürler. Rasgele.

Son düzenleme: 6 Ağustos 2012
  2. Ufuk26

Ufuk26 ufuk kötan

Favori Kamış:
    4.50 ceftain surf
    Favori Makine:
    Silverstar LEOPAR 60
    En İyi Avı:
    2 kücük gümüşcük
    Merhaba ustalar varken bana laf düşmez ama bende sık sık sazan avladığımdan sizle bir kaç deneyimimi paylaşayım.Mısır konusuna gelirsek içine atacağınız 1 paket vanilya yeterince yararlı olacaktır.Bu esans olayını istediğiniz çeşitlilikte arttırabilirsiniz sizin hayal gücünüze kalmış.

Mesela gidin bir aktara kücük kutu ve şişelerde esanslar yada bitkisel yağlar satılmakta bunlar 3 tl den başlar en fazla 4 5 tl şeklindedir.İstediğiniz esans deneyin yada çoğu internet sitesinde satılan esansları alıp karıstırabilirsiniz.Bunlara örnek kurt kokulu esanslar balık vs

http://www.hazirolta.com/balzer-cezbedici-esans-10ml-kurtcuk-kokusu-urun22927.html

Ama emin olunki tecrubeyle sabit olarak konserver mısır tek başınada avlağa göre hep iyi sonuç veriyor.Balık vurmuyor gelmiyor yemde marifet aramamak lazım .Ortam avlanmaya müsaitmi balık kenardamı yemleme düzgün yapılmışmı vs hepsine dikkat edilmeli saygılarımı iletir

3. KARAYEL55

KARAYEL55 Levent

Favori Kamış:
    EFFE PHANTOM KAMIŞ
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TRB 65 -Ryobi ECUSIMA 6000Vi-Ryobi ECUSIMA 8000Vi-BANAX SX 3000-BANAX SX 4000
    En İyi Avı:
    5,700Kg Alabalık-11 Kg Sazan
    Sazan avınının en çok bu yönünü seviyorum.Adama birçok şeyin kombinasyonunu araştırtır yada düşündürtür.:)

4. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Shakespeare ® Ugly Stik Lite 180, SHIMANO Nexave CX 210 M, D.A.M REVOLUTION TELE-X 270
    Favori Makine:
    SHIMANO RARENİUM CI4 3000 SFA, SHIMANO TECHNİUM 1000 FD
    En İyi Avı:
    Hamsi... :)
    Ben hiç denemedim ama taze süt mısırı kaynatıp vanilya, şeker yada yanlış hatırlamıyorsam pekmez koyup kavanozda bekletildiğini duymuştum. Kullanan biri yazarsa daha faydalı olacaktır...

5. Sazan hangi kokuyu sever hala bulabilmiş değilim.

En son 28-29 Temmuz günleri bir Bolu merasında sazanda idim. Kakao, mısırunu, buğdayunu, peyniraltısuyu, yumurta ve vanilya kokuları olan bir hamur hazırlamıştım. Pek sazan gelmedi. Sonra arkadaş hamurun yarısını aldı ve bir okadar buğday unu ile civciv yemi katarak yeni bir hamur yaptı. Takdık şamandıralı oltalara, birer ikişer almaya başladık balıkları. Gururuma dokundu ben eski hamuruma geri döndüm ve onlardan çok iş yaptım.
    Yani?
    Sazan saatine denk geldik demekki.
    Ama ben ilk hamura dönmeseydim herkes sonraki hamurda bilecekti mahareti...
    Neticede boncukla bile tutuluyor bu balık... :)

6. Ufuk26

Ufuk26 ufuk kötan

Favori Kamış:
    4.50 ceftain surf
    Favori Makine:
    Silverstar LEOPAR 60
    En İyi Avı:
    2 kücük gümüşcük
    usta balıkcı eski toprak amcamın bir menusunu sunayım deneyin belki işinize yarar .
    500 gram şeker mısırı (normalide olur)fazla kaynatmadan kendi suyu ile kavanoza dökün üzerine bir tek miktarında viski koyun :) 2 pakette vanilyayı boşalttıkdan sonra kavanozu buzdolabında çok çok uzun süre kullanabilirsiniz.Yani herhangi bir bozulma küflenme olmaz .Kafadan salladığımı düşünmeyin bu şekilde amcam her sezon açıldığında trofe yakalıyor kendi anlattı.Viski ve vanilya kavanozda çok yoğun bir koku ortamı yaratıyor buda balığı uzun mesafelerden çekiyormuş.

Bana sorarsanız her zaman yaptığım yem pazardan şeker mısırı alır kaynatırım vanilyayı içine boşaltır şişeler dolabda saklarım .

Lakin bu sezon makarna olayına el attım mısırdan 10 kat daha fazla sonuç aldım geçen haftaki zemzemiye göletinde sayı ile 90 yakın aynalı ve pullu sazanı makarna ile aldık 4 kişi 10 olta ile süper sonuç verdi .Tabiki büyük bölümü kücük oldugu için geri iade.

Makarna hazırlanışıda basit sıvı yağı kızartın atın makarnayı tavaya pembeleşinceye kadar kavurun sonra çıkarın yağdan kaynayan suya atın 1 dakika fokurdasın alın onuda koyun bir kaba atın bolca vanilya işte size lastik gibi kokulu yem :)

Üstadlarımızda iyi bilir balık tutucam diye kırk tane kokuyu yeme boca etmenin manası yok zaten birisi baskın gelip koku olarak öne çıkacaktır.Tek yada 2 li kombineler daha mantıklı .

7. Ufuk bey, makarnayı en son yoğurup hamur yapıyormusunuz yoksa orijinal şekli ile mi kullanıyorsunuz?

8. Ufuk26

Ufuk26 ufuk kötan

Favori Kamış:
    4.50 ceftain surf
    Favori Makine:
    Silverstar LEOPAR 60
    En İyi Avı:
    2 kücük gümüşcük
    En küçük düdüklü makarna tabiri ettiğimiz en minik makarnayı kuru iken kavur sonra 1 dakika haşla poşete yada kavanoza koy susuz olacak süz yani ilk önce.Daha sonra avlağa gittiğinzde 4 5 tane iğneye geçirirsiniz ipe boncuk dizer gibi en başınada iğnenin bir tane takarsanız iğneden düşmezler böylelikle 10 larca balık tutacağına eminim .bu balıklar ne atsanız yiyor yani makarna mısırdan daha iyi çoğu göletde denedim makarnayı tek geçerim.

9. lovermann

lovermann mustafa

söylediklerinize katılıyor şunu eklemek istiyorum.balığın ekmeğe alıştığı bi avlakta en iyi yem hamur haline getirilmiş makarnadır.konuyu başlatan arkadaş bende mısır için böyle şeyler düşünüyorum.bi sonuca ulaşırsam paylaşırım.

10. cathliam

cathliam Sinan

Favori Kamış:
    bir misina bir iğne
    Kesinlikle doğru zamanda doğru yerde olmanın, yemlemenin önemi tartışılmaz. Ben sadece vazgeçilmez ve herzaman kolay olan mısırın çeşitlenebilirliğini araştırmak için çabalıyorum.

Karıştırarak deneyemedim ama bir kişi en azından vanilya eklemiş. Bu vanilya nerdeyse vazgeçilmezler arasına girmiş, hamurda heryerde. En yakın zamanda deneme yapacağım. Bu arada viskiyede kıyabilirsem bir denerim.

Geçenlerde aynı formülü arkadaşım makarna için vermişti. Onuda deniyeceğim.

Bu gidişe bir akvaryum alıp, yakaladığım sazanları değişik kombinasyonlarla beslemeyi deneyeceğim. İllaki yemlerin arasında farklar oluşuyor. Mısıra mısır özü katarak kokusunu keskinleştirmeyi de düşünmüyorum dersem yalan olur :)

Son düzenleme: 13 Ağustos 2012
  11. cathliam

cathliam Sinan

Favori Kamış:
    bir misina bir iğne
    Selamlar,

Marketlerde satılan vanilya şekeri eklemeyi denedim, elleri yapış yapış etmesinden başka çok büyük bir esas eklediğini düşünmüyorum. Bitkisel esanslar satılan yerlerden bilhassa esans almaya karar verdim. Denemesini yaptıktan sonra bilgisini vereceğim.

Rasgele.

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Aktara git, anason yağı al bir şişe. Al sana en kral esans, koku.

Bazen sarımsak kokusu daha çok işe yarayabilir. Bir kaç sarımsağı dövmeden, ezmeden, ince kıyıp konservenin içine at, karıştır, bir müddet beklet.

Vanilya? Bizim göllerde vanilya yok, onu unut. Ama piyasada çilek aroması filan bulabilirsin, gayet etkili olur.

Anason yağını abartma, bir bardak mısıra 10 - 15 damla kafi gelir.

13. cnytersln

cnytersln cüneyt

En İyi Avı:
    kefal 1,200 gr
    konserve mısırı 3 gün rakının içinde beklet anason kokusu sinsin mısıra sazan anasonu cok sever ondan sonra başla kiloluk sazanları cekmeye ama dikkaty et balık tutarken mısırlardan yeme alkol niyetine :) rastgele

14. ozanyurt

ozanyurt OZAN YURT

Favori Makine:
    SHAKESPEARE MEDALIST
    En İyi Avı:
    YAYIN 2,5 KG
    Sevgili abilerim büyüklerim bu konuda benimde nacizhane bir fikrim var. Çok eskilerden baba balıkçılardan Kasımpaşalı Ali Abimin hazırladığı sazan için özel bir mısır karışımı var. Ben hiç denemedim ama eski balıkçıların hala denediklerine şahit oldum. Bildiğiniz yoğurt kovasına un, mısır unu, vanilya, tane mısır ve buraya dikkat ANASON evet aktarlarda kurutulmuş halde satılan anasonu bol miktarda katarak bir hamur hazırlardı sonra küçük toplar haline getirerek hem yaya hemde iğneyi komple kapatacak şekilde takardı ciddi balıklar yakaladığına şahit olmuşluğum vardır. Anasonun Uzak mesafelerdeki balığa bile uyarıcı etkisi olduğunu söylerdi. Bilirsiniz rakının ana maddeside anason ve çok keskin kokar bence bi deneyin derim

15. Tbekler

Tbekler Talha

Favori Kamış:
    Shimano Alivio Carp 360 Shimano Catana CX 2.40
    Favori Makine:
    OKUMA MAX-4 Shimano Exage 4000FC
    En İyi Avı:
    11 Kilogram Aynalı Sazan
    Serdar Abi, size bir konuda katılıp bir konuda katılmıyorum. Evet sarımsak, sarımsak gerçekten marmara bölgesinde işe yaradığını duyup denedim. Ve etkili sonuç aldım. Vanilya demişsiniz, Samsun Altınkaya barajında yaklaşık 11 kilo civarı (Nerden baksan o kadar vardır, tam kilosunu ölçemedik) aynalı sazan tuttum. 2 paket vanilya, mısır küpesi, süt mısır hepsini güzelce karıştırıp yemledim. Ve vanilyalı mısırı kullandım. Sabah suyunda ise o canavar oltama denk gelmişti.

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Sevgili Talha, Vanilya olması/olmaması çok o kadar etkilemiyor, anason varsa.

Büyük sazanlar zaten vahşi olur, ne bulsa yemek ister. O yüzden vanilya yerine anason onlara kafi gelir. Ha sen vanilya mı kattın, kafayı çıkarıp ne bu demeyecektir elbette.

Buradaki malzemeci arkadaşlarla aramız iyidir. Vanilyalı boililer vs. artık pek iş yapmıyor. Midyeli, ballı olanlara geliyor sazan şu ara mesela. Anason ise gene faydalı oluyor.

Vanilyayı da direk eklemektense, vanilya esansı kullanmanı tavsiye ederim. hiç kullanma filan demiyorum zaten. Sen öylesi daha iyi diyorsan, daha iyidir.

30 senedir balık tutarım, fasılalar olsa da, şunu öğrendim: En iyi yem, güvendiğin yemdir, ister sahte ister doğal olsun.