Bu sekilde yapacagimiz samandira ile sazana yemi dipte yatik sekilde sunariz,önemli olan samandiraya su icinde yapacagimiz ayardir,samandirayi suya atariz sayet su derinse samandira batar,yaptigimiz ayardan su sığ ise samandira batar,biz stopperde yapacagimiz ayarla samandiranin üst kisminin disarida olacak sekilde ayarimizi yapariz,sazan avinda cok etkili bir yöntemdir,stopper icin bir öneri,iplikten yapilan stopper kulanirsaniz cok derin sularda bile yemi dibe oturtabilirsiniz,silikon stopper atislarda son halkadan cikarken takilma yapiyor ve ayari bozuyor yada atisi engelliyor,onun icin bedene atacagimiz stopper dügümü atislarin daha kolay olmasini sagliyor...
Bu cesit samandiralarin alt kisminda olan yuvarlak telden gecen cesitleride bu sekilde yapilir,yukaridaki modeli misinanin samandiranin icinden geceni...
Kauçuk ve yumura biçimli stoperler atışta bir engel oluşturmuyorlar. Ancak uç halkada misina aşınması varsa takılabilir.
Sağol Abi,sazan avında şamandıralı olta veya dip oltası tercihi yapmanda ne etkili oluyor?daha açık sormak gerekirse nerelerde dip oltası nerelede şamadıralı tercih edilir?
Suda balik varsa iki sistemde tutar,ama genelde kücük sularda samandira büyük sularda dip oltasi diyebiliriz...
Ben bu tarz oltalarda kesinlikle stoper kullanmıyorum oltanın atış performansını etkiliyor. aynı şekildeki takımı stoper kullanmadan atıyorum şamandıra suyun üstünde yan duruyor hem derinlik ayarınıda kendisi ayarlamış oluyor. Balık geldiği zamanda yan duran şamandıra dikiliyor size hazır olun diyor yani ondan sonrası malum ztn
neden şamandra kullanmalıyız ? bir kaç senedir dip oltası ile sazan avlamaktayım .fakat bu şamandırayı dipten beslenen sazan için mantığım almadı. şamandırayı kullanma mantığı nedir? forum dostları 1- balığın vurduğunu görüp, iğneyi ağzından atmadan hemen hamle yapmak mı? 2- oltanın dibe daha az takılmasını önlemek mi ? 3- bu sistemde zaten kanca dipte , şamandra olmadan da zil yada misinayı gergideyken balığın vurduğunu anlıyoruz elbet te faydası vardır ,biraz aydınlatabilrimisiniz beni
Sunu belirteyim,samandira düzenekleri cok cesitlilikte var,samandira ile yemi, suyun cesitli katmanlarinda sunmaniz mümkün. Bu düzenege gelince,düzenek samandiraya uygun kursunla yapiliyor,yani samandira 10 gr cekerli ise,10gr kursun takiliyor,asil önemli olan köstek üzerindeki 1 veya 2gr lik kursun,balik yemi kapinca hali ile bu kursunda kalkiyor dipten ve tam ayarli olan samandira batiyor,olay bundan ibaret. Yukaridada dedigim gibi bir sürü samandira düzenegi mevcut,ben bu sekilde basari ile balik aliyorum,ama diger sistemleride kulanan ve basari saglayan arkadaslarinda yapmis oldugu düzenekleri görmek isterim. Sayet siz dip takimindan memnunsaniz,öyle devam edin aviniza bu düzenekte aklinizin bir kösesinde kalsin...
Şemalı anlatımınız için öncelıkle tesekkurler biraz önce anlattığınız sistemle oltamı hazırladım tek iğneli olarak yaptım,fırdöndüden sonra boncuk koymamızın nedenini merak ettim koymasak olurmu?
Şemada, şamandıranın altında gezer kurşun var. Bu kurşunun ani çekimlerde hızla fırdöndü düğümüne darbe vurup zarar vermesi mümkündür. Bu darbeyi önlemek için boncuk kullanılır. Kurşunu fırdöndünün altına takasanız gerek kalmayabilir. Ben çoğunlukla bu şekilde yapıyorum.