sazan takımı..yardım lütfen.

Konu, 'Makineler' kısmında fixahmet tarafından paylaşıldı.

1. fixahmet

fixahmet AHMET

Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
  2. mr_zagg

mr_zagg zeki

Favori Kamış:
    V.s, v,s. v,s....
    En İyi Avı:
    hedefime az kaldı...
    Merhaba..
    Bence ilk sazanınızı çekersiniz ( e tabi büyüklüğüne bağlı)..
    eh belki ikinci balıgınızı da alırsınız ama bilin ki cok kısa zaman içinde makineden keyif almamaya başlayacaksınız ve belkide hayatınızın hedef balıgı olan Trofelerden bir tanesini oltanızın ucuna kadar gelmişken kaçıracaksınız...
    İste o zaman malzemeniz konusunda dogru bir tercih yapmadıgnızı anlayacaksınız...
    Bence biraz daha araştırın derim. Ucuz diye her malzemeyi almamakta fayda var. hele ki hedeflediğimiz balık Trofe ise :)
    RAstgele

3. okayarslan

okayarslan okay

vallaha arkadaşım öncelikle çekeceğin balı nekadar olur bilemeyiz ama madem kriz var diyon askeri ücret diyon ucuz yollu bir olta takımı al bir adette dip oltası al sana en aşagı 30 tl patlar bunlar bile senin işini fazlasıyla görür zaman ilerledikçe netten takip et iyi makinaları zamanla öğrenirsin bence en iyisi fazla pahalı markalara gitme derim bendede 15 adet olta var ama bu aralar dip oltası kulanıyom o nunda zevki bir başka

4. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Okay bey'in dediği gibi dip oltası sizin için daha mantıklı. Birde seçtiğiniz makinenin devri çok yüksek (5,2:1) yani çok güçlü değil. En azından 4,5:1 oranlarında seçmen daha uygun olacaktır.Tavsiye edilen makinaların içinde en ucuzu aşağıdaki adresde görünüyor.Bir bak istersen.

http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=7-OKUMA-IM-50

5. Okan_uA

Okan_uA .

Genel amaçlı önerebileceğim kamışlar :

http://www.balikmarketim.com/pinfo.asp?pid=9665
    http://www.balikmarketim.com/pinfo.asp?pid=1132 (3 m lik daha iyi olur hatta 3.5 m)

Makineler ise :

http://www.balikmarketim.com/pinfo.asp?pid=5656
    http://www.balikmarketim.com/pinfo.asp?pid=155 (daha bbüyük kafalısı iyidir.)

Ucuz birşeyler istediğiniz için önerebileceğim bunlar ancak makine önerisi konusunda çok iddialı değilim zaten makine alacaksanız biraz daha kaliteli malzemeye ihtiyacınız varki onlar da 50 liradan başlar.
    Ancak önerdiğim kamışlardan memnun kalacağınızı sanıyorum.Özellikle leader modelinden birçok kişi bundan kullanıyor olumlu yorumlar var oldukça sağlamdır.

6. antepli

antepli Mustfa

Favori Kamış:
    Sportex, D.A.M, kabon kamis, Daiwa,D.A.M Quick rolle
    Favori Makine:
    Dam Quik, Freilauf, Cormoran, Zebco , Schkeapear ve diğerleri
    En İyi Avı:
    Turna 105 cm, 7,3 kilo, sazan 9.5 kilo
    selam su kamis daha uygundur makinaya, misinayi da 0.30 kullanman en idaeli olur rastgele...http://www.balikmarketim.com/pinfo.asp?pid=2200

7. antepli

antepli Mustfa

Favori Kamış:
    Sportex, D.A.M, kabon kamis, Daiwa,D.A.M Quick rolle
    Favori Makine:
    Dam Quik, Freilauf, Cormoran, Zebco , Schkeapear ve diğerleri
    En İyi Avı:
    Turna 105 cm, 7,3 kilo, sazan 9.5 kilo

8. Okan_uA

Okan_uA .

Anlamış değilim sazan için neden 30-60 gram atar? At çek yapmayacak ki ? Bence bu sadece sizin düşünceniz hiç bir yerde 30-60 gram atarlı olsun,atarı az olsun diye bir şey görmedim,duymadım.:cool:

Sazancılar cevaplasın lütfen var mı böyle birşey.

9. okayarslan

okayarslan okay

vallaha arkadaşa yardımcı olmaya calışan değerli arkadaşlar var ama konuyu açan arkadaş heralde kayde almıyor ortalıklarda yok

10. okayarslan

okayarslan okay

okancım konuyu biraz açarmısın ben anlamadım

Son düzenleme: 5 Mart 2009
  11. okayarslan

okayarslan okay

mustafa abim haklı okancım yerine göre sazan avında kullanılan kurşunlar deyişir ben misal kızıl ırmakta avlanıyorum yeri geliyor 100gr-200gr-hatta 250gr kurşun takıyorum suyun akıntı hızına bağlı olarak kurşun takıyorum barajlarda ise durum deyişiyor 50gr bir kurşunla yaklaşık 50 mt atarsın 60 gr bir kurşunla 75mt atabilirsin tabiki bu söylediklerim senin elinin yatkınlığına bağlı denizlerde durum biraz daha farklıdır her halde hiç tecrübem ve deneyimim yok be 5 yıldır barajlarda göllerde balık tutuyorum tabiki benden daha deneyimli büyüklerim var eğerki yazdıklarım da bir yanlışım varsa kusura bakmayın

12. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Hem dip atıp doğal olarak trofe hedefliyorsanız kamış 150-300 arası olmasında fayda var. Boy olarak da 3.00 ile 3.60 idealdir.

13. fixahmet

fixahmet AHMET

Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    teşekkür ederim

herkese değerli bilgilerinden ve ilgilerinden dolayı çok teşekkür ederim... istediğimden çok daha fazla bilgi elde ettim. önerilerinizi dikkate alacağımdan şüpheniz olmasın. gerçekten bu zevkimi, maddi anlamda her şeyimden kısarak devam ettirmeye çalıştığım için, ayırabildiğim bütçe ile en iyisini almak istediğimden bu kadar ince eleyip sık dokuyorum. öyle ki, balığa giderken bile, memurların aybaşlarında kalem kağıdı eline alıp hesap yapmaları gibi (şuna şukadar, buna bu kadar harcasak) hesap yapıyoruz :eek: o derece yaani :eek: ama ne olursa olsun, balıksız olmuyor...

haa bu arada, çok güzel bir şey oldu. işte paylaşım budur dedirtecek bişey. balıkavı.net ailemizden bir ağabeyim, bu konuyu okuduktan sonra bana bir makine ve kamış hediye etmek istediğini söyledi. o kadar sevindim ve duygulandım ki, anlatamam. bir konu daha açarak bu olayı tüm ailemizle paylaşacağım.

14. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Değerli hemşerim, konu sanki neticeye bağlanmış gibi fakat bir kaç ilave yapmak isterim.
    Altınkaya veya Derbent ile Suat ve Hasan Uğurlu barajlarında belki de Kavak ve çevresindeki gölettelerde avlanacaksın.

Ortak avlaklarımız olduğundan, tecrübelere dayalı olarak bir şeyler önerebilirim.

Kamışa çok para vermiyeceksen odun gibi kaba, kalın uzunluğu en az 3,30 olan bir kamış seç. Tavsiyem 360-420 arası bir kamış. Atarı 150 gramın üzerinde olsun, aşağısı kesinlikle kurtarmaz.

Makinenin kafası en az 60 lık olsun, aşağısı sazan için değildir. Bilye sayısı 3 den aşağı Alba makine alma, iyi markalarda tek bilyeye kadar düşebilsen de, sazanda hepsi kolay dağılır.

Esasen hakiki bir sazan takımı nev-i şahsına münhasırdır.

Yani; sazan takımını başka takımlardan ayıran özellikleri vardır.

Kamış:
    uzunluğu 390-420 cm arasında olmalıdır. İki parçalı içi dolu kamışlar yemli helikopter takımlı sazan oltası için idealdir. Bunların kapalı uzunluğu 180 cm nin üzerinde olduğundan taşınması sıkıntılıdır. Kamyonet veya jeep ile balığa gitmiyorsanız, teleskopik, kapalı uzunluğu 120 cm civarında olan, uzun saplı, atarı 150 gram civarı olan, karbon, karbon+çeliksargı mazlemeden, sağlam ve paslanmayan, kolay dağılmayan porselenleri (halkaları) olan bir kamış seçilir.

Makine:
    Genelde 60-90 arasında kafaya sahip, yem kalamasıda olan bir makine kullanılır. Deviri yüksek olmak zorunda değildir, koca kafası sayesinde zaten tek turda yeterince misina sarabilir.

15. fixahmet

fixahmet AHMET

Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    çok teşekkür ederim.

çok teşekkür ederim efendim. her zamanki gibi çok güzel aydınlattınız meseleyi. bilgileriniz ışığında ve bütçem yettiği kadar en iyisini alıcaz artık:)

hocam, konunun içinde adı geçtiği için bir soru daha sormak isterim size. hasan uğurlu ve suat uğurlu barajlarında sazan popülasyonu hakkında bilginiz varmı acaba? oraları da denemek isteriz. şu anda kavak çevresindeki göllerde avlanıyoruz.

16. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Tekrar merhabalar;
    Epeydir gitmediğim bir avlak, çevremde giden arkadaşlar da genelde gökkuşağı alabalığını ve Taran dedikleri çapak balığını deniyorlar.
    Altınkaya'ya nazaran daha el değmemiş bir doğası var, Sazanın ana mekanlarından biri olmasına rağmen, yeme alışmadığı için çok sık oltayla sazan avı yapılmıyor.
    Belirli yerler sürekli ziyaret edilip, mısır yada boili gibi bir yemle yemlenirse çok iri balıklar almak mümkün.
    Fakat kişisel tercihim Yeşilırmak barajlarına özel olarak Yayına gidilmelidir.
    Szan için daha kolay yerler mevcut.

17. Okan_uA

Okan_uA .

.......................................

Son düzenleme: 6 Mart 2009
  18. Okan_uA

Okan_uA .

zaten öyle.

19. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan

Sevgili hocam belli ki bu ifadeleriniz "bilginin şifreleri"

Lutfeder açıklarsanız mimnettar oluruz.

Selam ve saygılarımla... :)

20. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Aslında çok bilinen terimler fakat trofecilik ülkemizde pek yaygın olmadığından bir de en çok tercih edilen avlanma biçimi kasnak ve küspe olduğu için arada kaynayıp gidiyor. Yani bildiğiniz şeylerdir fakat farklı isimle tanıyor olabilirsiniz.
    Sazan akılca kıt tanınsa da kendini korumayı bilen, sezdiği tehlikelere karşı hızla önlem alan bir balıktır. El değmemiş balıklandırılmış bir gölette aynalı sazanı 3 yada bilemedik 5 yıl yağma gibi avlarız. Sonra birden balık kesilir, sanki gölet kurur. Bu göletlerin kiraya verilenlerinde oltayla en fazla 750 gramlık balık avlanırken, ağlardan 3-5 kg luk sazan sık çıkar. Bu da balığın en azından oltaya karşı tedbir aldığının göstergesi.
    Yani sürekli etrafında avcı bulunan su kaynaklarında bile peşine düşmeye değer pek çok trofe big joe (dışarıda yıllar boyu oltacılar tarafından yakalanıp geri salınan, herkesin tanıdığı o gölete ait 12 kg üstündeki sazanlara verilen ad) bulunabilir.

Oltayı tanıyan bu balıkları avlamak için hem teknoloji hem de insan aklı sayesinde, yemler, özel kamış ve makineler ve olta takımları gibi pek çok yöntem geliştiriyor.
    Bu takım dünyada sazan takımı olarak bilinir, bizde sazan avında geleneksel keteze oltaları tarzı yaygın olduğu için ve uzun kösteğinden dolayı ayırd etmek için helikopter takım ismi verilmiş.
    Aslında Balıkavı.net in arşivlerinde trofe sazan ağırlıklı avlanan arkadaşlar tarafından bir kaç yerde verilmiş olması muhtemel "helikopter takım" uzun bir kanca kösteği ve çok kısa bir iskandil kösteğinin, boncuk ve üçlü fırdöndü gibi malzemelerle bir araya getirilmiş halidir. Bir tür gezer iskandilli oltadır.

Standart dip oltasında çapari yapısı uygulanır, helikopter takımda ise tek bir köstek vardır. Yukarıda da belirttiğim gibi bu köstek 50-60 cm ye kadar uzun iken iskandile (kurşuna) uzanan köstek hiç olmayabilir yada sadece 15-20 cm civarındadır.

Bu takımda, kanca kösteği çeşitli sebeplerle lastik hortumla desteklenmiş te olabilir. Boili ve mısır için ideal bir takımdır.
    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]

Yem yada yemli kalaması ise, pekçoğumuzun elindeki makinelerin bir özelliğidir. Genelde fonksiyonu doğru bilinmez ve yanlış kullanılır.

Makinenin öndeki ana kalama ayarına ilaveten arkasında bulunan ve makara kolu yarım tur çevrildiğinde devreden çıkan bir kalama ayarıdır. Devreye sokmak için makinenin arkasında bir mandal bulunur. Bu mandan açıldığında devreye girer, kapatıldığında yada makara kolu çevrildiğinde devreden çıkar. Yani bunlar "Bait runner" denilen makinelerdir. Bu kalama iyice açılır, balığın yemi ağzına aldığında oltayı hissetmemesi içindir, balık kolayca oltayı sürükler.
    Bu sırada makineden cır cır ses gelir, bu aynı anda avcı için iyi br alarmdır.

Son düzenleme: 6 Mart 2009