Merhaba Balık dostları; Özellikle sazan gibi gece beklemeli avlarda, gece yarısı zifiri karanlıkta zillerin hangisinin çaldığı belli olmuyor..Elimizde fener oluyor ama zile kadar ayrıntılı göremiyoruz..Dolayısıyla oltaları kamp yerimizden ışık ve ses unsurlarından dolayı uzak yere kuruyor olmamızdan, git gel- git gel bayağı bir yoruluyoruz..Gelelim konumuza; Ben bu zillere Fosfor yapmak istiyorum..Kısacası istiyorum ki; ışığı vurduğumda hangi zilin oynadığını 100 metreden görebilmek..Bu fosforlar nerde bulunur nerden temin edebilirim..kırtasiyelerden alsam zile yapıştırsam zilin özelliğini bozarmı acaba? Birde bu fosforun sprey boya şeklinde olanı yokmu acaba? Bana bu konuda bilgisi olsun olmasın düşüncesi olan arkadaşlar paylaşırlarsa sevinirim...yorumlarınızı bekliyorum...TEŞEKKÜRLER..
mehme abi bizim burda yani eskişehirde ısıklı ziller satılmaya başlandı.bisikletlere takılan teker döndükce yanan lambaları zille birleştirmişler. zil hareket edince hem zil calıyor hemde ışık yanıyor.nokta atışı yapabılırsin gece çalan zile..
Daha buralarda o kadar teknoloji yok be Erencim..Ne kadara satılıyor bu ışıklı ziller? Birde bu milyoncularda kapı alarmları vardı..oda işıklı ama ondan da bulamadım..senin ki farklı mı Erencim? Bizim ziller mandala takılan 6 no büyük zil...
Öncelikle gece avlarında vazgeçilmez hazır yeşil fosforlar çok uygun.Bunlar hem oldukça uzaktan gçrünüyor hem de pratik ve 2 adetlileri 0.6 kuruş.Yanlız bunlardan başka küçük pilli ve kırmızı sarı yeşil turuncu renkleri ile satılanları mevcut.Lakin kimyasal olan fosforlar verimli olarak sadece bir gece kullanılmaktadır. Ayrıca özellikle sazan avında birden fazla kamış ve birden fazla kişi olacağından yaklaşık 8-10 kamış atılmakta ve hepsinin aynı renk olması biraz dezavantaj. Ben gece kıyıdan yemli olarak denizde lüfere ve sarıkanata kimyasal olanlarından kullanıyorum .( 2 kamış). Pilli olanları kulak pamuğu kalınlığında olsa da işi bitince kapatılıp 2-3 akşam dayanıyor.Kimyasal olanları buzluğa koyarsanız işi bitince ertesi akşam da eskisi kadar olmasa da iş yapıyor. Bir başka alernatif çok kolay ve pratik sizie önerim olacak. 1 TL LİK ÇİN MALI ışıklı (ledli) lambalı çakmaklardan eminönünde veya 1 milyoncularda ,seyyar satıcılarda veya tekel bayilerinde bulabilirsiniz. Çakmağı bozup pilli ledli kısmını çıkartın.Arzu ederseniz elektronik malzemesi satan yerlerden çok çeşitli renkli küçük led (en az 10 ayrı renkli) çıkan aparatın ledini söküp lehimleyebilirsiniz.Biri boşta olacak şekilde.Diğer ucu olta atacağınız zaman bantla tutturup kamışlarınızın ucuna şeffaf koli bantıyla monteleyin.Koli bantı hem sudan etkilenmesini hem de oltayı çekerken takımasını engeller.Ayrıca şeffaf olduğundan görünmede de bir surun olmaz.İşiniz bitince falçatayla söküp birdahaki sefere tekrar kullanabilirsiniz. Kmışları attığınızda renk renk fosforunuz hazır.İsterseniz devreyi tamamlayan ledin diğer ucuna bir küçük maşa plakası ve arasına misinayı oltayı atınca sıkıştırırsanız ( bunu kamışa da yapabilirsiniz ) led yanmaz sadece balık vurduğunda misina maşadan kurtuacağından ve devreye geçeceğinden lamba yanar.Yani baktınız lamba yanmış gider bakarsınız.Maşa yayını istediğiniz sertlikte yapar ve rüzgardan etkilenmeden sadece fazla çekilince kurtulacak şekilde ayarlarsanız verim alırsınız. Ben aparatı kamışın fiberine yerleştirdim en uçta lamba var.Kabloların çıplak uçlarının uşlarına çok ince çelik plakalar koydum.Biri kamışın içinde diğeri fiberde.Kamışı açtığım zaman metaller temas ediyor ve lamba yanıyor.Sadece kamışın dışında fiberde ince bir kablo ve (Koli bantı ile takılma yapmasın diye ) monteledim.Özellikle boğaz atışlarında açığa atma gerektiğinden misine dolaşması diye bir sorun olmuyor. Kısaca 2 yıldır açınca otomatik lambası yanan 1 kamışım var ve çok memnunum. Ayrıca 1 tl ye satılan kapı alarmının üzerine aynı ışığı paralel devre ile monteleyip açma kapama kısmına bir yaylı maşa ile monteler bunu da makina tarafına koyabilirsiniz.Misineyi maşa arasına sıkıştırır balık vurunca hem alarm öter hem de lamba yanar ama makina kısmında.Emsal ışıklı alarmların 500 tl olduğunu düşünürseniz biraz uğraşarak 20-30 tl ye en az on (1 tl ışık aparatı 1 tl alarm) yapabilirsiniz.Bende ondan da var ama bulamadım evde kaybettim) Kolay gelsin İsfendiyar
bahse konu çubuklara fosforlu ışıldak çubugu monte edin en uygunu odur.. tüm gece boyunca kesintisiz idare eder..
Çok teşekkürler bu değerli bilgiler için İsfendiyar Bey; Bilgiler biraz karışık gelsede benim gibi elinden pek bişi gelmeyen birine göre, genede mantıklı..Ama ben el oltası dediğimiz kasnakları bağladığım çubuğa takılan misinaya bağlanan zillerden bahsetmiştim..Bu kimyasal fosfor dediğiniz nedir İsfendiyar Bey; Birde o kutuda iki adet olan kırınca yanan benim işimi görür mü fazlasıyla getirtsem netten..teşekkürler..
Aslında tam olarak bundan bahsetmiştim..İş görür demi muvaffak Bey ama çubuğa nasıl montelenecek tahta çubuk sonuçta....
şeffaf Bant Ile Yapiştir Abi ? çok Basit Ve Konforlu.sonra Sök At Dolaba Ertesi Gün Yine Tak . Ucuz Zaten 2 Günde 1 Tane Harcamak Külfet Olmaz.
eger kamış kullanıyorsan bunların zaten monte aparatı var 2 tiptir ince ve kalın uclu kamışlar için firkete gibi takılır bu çubukta o aparatın kanalına geçer.aynı yerde 2 side satılır..
bu fosforları sakın merak edipte açma eger ışık alırsa kimyası bozuluyor ve gece iş görmüyor..sadece kullanacagın zaman açıp elinde hafifçe ezceksin içinde bir cam tüp vardır o kırılır iki kimyasal birleşir reaksiyona girer ve ışıldamaya başlar.. tarifini satıcıda yapar..
Muvaffak beyin dediği gibi, kamışlara takıkan zillerde artık fosfor takmak için bir yer bulunuyor. En ekonomiği ve pratiği budur.
evet light stick fosforları av bitiminden sonra buzdolabının buzluğuna koyarsanız ertesi gin de işinizi görür. Ben devamlı onları kullanıyorum.Işığı ve dayanması çok muhteşem.Zaten en fazla her gece 2 tane tanesi 200 tl ye geliyor .Ayrıca plastik kamışa takmak için aparatları da var.
http://www.avmarketi.com/asp/product/4804/18-02-ciftli-plastik-zil-fosforlu http://www.avmarketi.com/asp/product/1869/BALZER-11975-000-GALAXYTIP-LIGHT http://www.avmarketi.com/asp/product/16089/Isikli-masali-tekli-zil-seti Sanırım bu şakilde bişeyler işinizi görür.
Mehmet Kardeş Marmara Balıkcılıktan Zafer veya Mustafa Beyi arayıp Son getirttikleri Alarmlardan Erzurum da bir bayiye verip vermediklerini sorun,onların perakende satışı yok ama bayii konusunda sizi yönlendirebilirler,Selamımı iletirseniz daha fazla yardımcı olacaklardır. Şahsi fikrim şu ana kadar sazan için kamışlara monte edilen en uygun alarm bahsettiğim alarmlardır. Rastgelsin.
Teşekurler murat bey bunlardan bende varda daha donanımlı bısı olsun ıstedım..Bunların pıllerı sıkıntılı her balıkta kucuk saat pıllerınden almak gerekıyor zahmetlı gelıyor bana....
En sağlıklısı bu uygulama olsa gerek. 5-10 tane fosfor ışıldak tutucu, 15-20 tane fosfor ışıldak alırasan, uzun süre idare edersin. Işıldaklar 10 saat kadar aktiftir. http://www.avpazarim.net/_A3-1451-effe-kamis-ucu-fosfor-aparati.htm http://www.avpazarim.net/_A3-687-fosfor-4-5-mm-x-39-mm.htm İyi dileklerimle.