Sazan'a mükemmel ve yasal yay..Büyük balık tutma garantili..:)

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında MuZiP_06 tarafından paylaşıldı.

1. MuZiP_06

MuZiP_06 hürkan

Favori Kamış:
    değişken enson hangisi balık tutmuş ise...O
    Favori Makine:
    remixon 4 rulman hercul
    En İyi Avı:
    4,5 kg aynalı sazan
    Değerli dostlarım,malumunuz bir çok avlakta limitlerin cok cok altında balıklar yakalanmakta.Bilinçli avcı dostlarımız bu balıkları geri doğaya iade etsede bazı cahil ve etci kesim bunları bir canlı olarak degil et parcası olarak gördugu için alıp poşetine dolduruyor.
    Şimdi dostlarım gözleemlerim ankara ili cevresinde ve ankara ilinde genelde YAY olarak tabir ettiğimiz uzerinde 6 ila 10 adet arasında degişen iğneleri olan üzerine hamur vb yem leri sıkıstırıp uçlarındaki iğnelere de mısır ,hamur vb yemleri takarak göle atılan oltalarla yapılan,beklemeli avlar yapıldıgını gördüm.Kendimde bu yöntemle avlanıyorum,fakat buyuk yanlıslar yapıldıgını bu yonteme başlar başlamaz gördüm.Öncelikle bu yanlıslardan bahssetmek sonrada bu yanlısları duzelterek daha saglıklı ve verimli bir bek avı nasıl yaptıgımı sizlerle paylasmak istedim.
    Evet değerli dostlarım yanlısların basında kullandığımız yay üzerindeki iğne sayısı geliyor.Bircok avcı av bayi lerinde hazır satılan 8-10 iğneli yayları kullanıyor.Bu iğne sayısı buyuk balıkları huylandırıp yemden uzaklastırmanın yanı sıra kucuk balıkların yaralar almasına ve ilerde enfeksiyon kapıp ölmesinde neden olmakta.Bu nedenle iğne sayısını azaltmamız gerekiyor.Ben aşağı resimlerde de göreceğiniz üzere sadece 2 adet iğne tercih ediyorum.Ve bulundugunuz avlakdaki balık popülasyonuna göre iğne boyu nu olabildigince buyuk tutmanızı tavsiye ediyorum.Unutmayın değerli dostlarım iğnenin boyu tutmayı hedeflediğiniz balığa sizi kestirmeden götüren bir yoldur.(tabi avlaktaki buyuk balık populasyonu hakkında bilgili olunmalı)Kucuk iğneler limit dışı balık ların oltanıza takılmasına ve zarar gormelerine neden olur.Sizlerinde yemini ziyan ettiği için yeniden zahmete sokar ve gölle cok oynanmasıda avınızı bozar.Zaten yasal olarakda iğneler belli ölçüde ve belli sayıda olmalıdır.Öyle bir oltaya 10 iğne hem yasal hemde etik değildir dostlarım.
    Aşağıdaki resimlerde yaylarımdan birkaç örnek sunmak istiyorum(görüş ve önerilere açığım).Aşagıdaki yaylar dan biri ince ,diğeri ise kucuk tur buda hem yemdem tasarruf etmemi saglar hemde iğnedeki yemin görünmesini sağlar.(yaylarım dun aksam balıkta olmamdan dolayı biraz kirli kalmış kusura bakmayın :) )
    [​IMG][/url][/IMG]

Değerli dostlarım ,bu aşağıdaki resimde ince yayım yer alıyor uzerinde uzun pala 2 adet iğnesi ile.Çok başarılı bir yay oldu bu takım.Büyük balıkların avlanmasında cok etkili ve yakalanan balık iğneden kolay kolay kurtulamıyor.Bunda iğnenin arkasında kullandıgım daralan hortum un buyuk etkisi var.İğnenin daha dengeli bir şekilde balıgın ağzına takılmasını sağlıyor.
    [​IMG][/url][/IMG]

Bu da kuçuk yayım, buda yemi tasarruflu kullanmamı sağlayan bir yay,fakat kucuk yayda mumkunse tesbih ipi kullanmanızı tavsiye ederim hem dolsmayı önlemiş hemde daha rahat iğneleri yay üzerine monte etmiş olursunuz.(ben henuz temin edemedim ama en kısa surede tesbih ipi olacak :) )

[​IMG][/url][/IMG]

Evet dostlarım doğru mazeme ve doğru yer çok şey değiştirir.İyi bir tane iğne kötü 10 iğneye bedeldir.Başarı İğnenin sayısı veya oltanın sayısı ile değil işinizi nekadar özenli ve doğru yapıp yapmadığınızla alakalıdır.
    [​IMG][/url][/IMG]

Umarım faydalı olmusumtur,Rastgelee...
    Not: (Bu bilgiler Ankara ve çevresinde Sazan avında edindiğim bilgiler doğrultusunda hazırlanmıştır)

2. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Shakespeare ® Ugly Stik Lite 180, SHIMANO Nexave CX 210 M, D.A.M REVOLUTION TELE-X 270
    Favori Makine:
    SHIMANO RARENİUM CI4 3000 SFA, SHIMANO TECHNİUM 1000 FD
    En İyi Avı:
    Hamsi... :)
    Güzel bir konuya deyinmişsiniz, öncelikle hassasiyetiniz için teşekkürler, Ankara çevresi derken özellikle bahsettiğiniz yeri hemen anladım. Maalesef durum düşünülenden çok daha kötü. 5 senedir evime yakın olduğu için her boş zamanım da ve haftanın 2-3 günü avlandığım X avlağında eskiden kafamı dinlediğim sessiz yerlerde bu sene gittiğimde galata köprüsünden farksız olduğunu, bilen, bilmeyen her türlü insanın kişi başı 10'ar tane olta atarak gölün her tarafını istila ettiklerine, avucum yarısı kadar yavru sazanları -bi şey olmaz yeğen yağda çıtır çıtır gider diyerek binlercesinin alıkonulduğuna şahidim. Bir kaç kere karşı çıkma girişimim terslemelere ve sataşmalara kadar vardı. İşin en acı tarafı akşam gittiğinizde karşılaştığınız bahsi geçen insanların yıllardır mahalle kopuğu olarak nitelendirilen kesim olması. Maalesef göl etrafında ne avlanan balıkların sirkülere uygun olup olmadığını denetleyen bir ekibe, ne de sizin canınızı koruyacak sağlam bir kolluk kuvveti göremiyorsunuz. Yay olayına gelince resimdeki yaylardan küçük olanını bir arkadaşım yanlışlıkla almıştı, baştan çok kızmıştım ama 4 sene içinde elimde bir tane kalan bu küçük yayla gerçekten mükemmel sonuçlar aldım ve artık büyük yada ince yay kullanmıyorum. Kancaları ipli olarak üzerinde çince yazılar yazan modeli satılıyor. Hazır alıp fazla kancaları kestiğinizde çok güzel sonuç alıyorsunuz. Bu konuda kızgın olmamdan dolayı yazım çok uzadı umarım konunuzu kirletmemişimdir ama acil önlem alınması şart. Tekrar teşekkür ederim...

3. kewmall03

kewmall03 Kemal

En İyi Avı:
    Turna;1,5
    Fatih kardesim cok guzel aciklamis durumu bende o X avlaginda bulundum ve bu duruma sahidim maalesefbanghead Benim gittigim zamanda da boyle insanlar vardi bende uyardim ama dinleyen olmadi!!!Ama bir kisi de gordum ki sportif balikcilik yapiyordu tuttugu yaklasik 10-11 baligi geri suya iade etti gittim hususi konustum tebrik ettim adami insallah digerlerine de ornek olur diye ballandira ballandira muhabbet ettik ama kimse donupte dusunmedibanghead Neyse boyle insanlarin olmasida insani mutlu ediyor...Yay konusuna gelince soldaki yesil yay benim yaydan bende cok guzel sazanlar aldim o yayla insallah alan herkese de bu baliklar nasip olur diyorum ve bu konu icin sana da tesekkur ediyorum;)

4. MuZiP_06

MuZiP_06 hürkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    remixon 4 rulman hercul
    En İyi Avı:
    4,5 kg aynalı sazan
    Bu konuya gosterdiğiniz ilgi beni cok memnun etti dostlarım.X golündeki tabiri yerindeyse cahiliye dönemini gerek isteyerek gerek istemeyerek atamayan insanlar büyük sorun.
    Aslında bu konudaki asıl amacım insanların cok az emek ve cok az olta ile cok iyi sonuçlar alabilecegini göstermek,bu takımların benzerlerini sitemizde deneyen arkadaslar var ise kendi takımlarının resimlerini ve başarılarını bu konu başlıgı altında paylasırlar ise sevinirim.
    Belki burdan edindikleri deneyimler ve paylasımlar sonucunda çok iğneli 10 olta atan kişiler tek veya 2 olta ile daha keyifli ve başarılı sonuçlar alınabileceğini görebilirler.
    Bu sayede hem ekolojik denge birnebze olsun korunmuş,görüntü ve çevre kirliliği bir nebze olsun azalmış olabilir.Zamanım oldugu sürece modern sazan avcılıgı ile ilgili bilgileri sitede fotoğraflı ve video lu olarak paylasmaya çalısıcam.Tek iğne ile güzel sonuçlar aldıgım takımların kurulumunu ve değişik iğne bağlama tekniklerinide avcı dostlarımla paylasmayı dusunuyorum.Bu paylasımların hem bana hemde birçok sazancı amatör balıkcıya kılavuz olacagını ümid ediyorum.
    Hepinize teşekurler...

5. --COCHISE--

--COCHISE-- Serdar

Favori Kamış:
    Eurostar TraverseX ve Captain Camelon 1500
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500
    En İyi Avı:
    orta boy çipura, kefal, turna, vs vs
    paylaşım için benden de teşekkür, fırsat bulunca ben de küçülteceğim yayları... x avlağı, tahmin ettiğim avlak ise göle kambur sazan bırakılmış durumda... boyları henüz ancak 20 cm civarında... iki hafta önce arkadaşın oltaya 2 sefer takıldı.... geri bıraktık... lütfen bu özeni gösterelim.. bizim göstermemiz ile de olmuyor sadece... ne olursa olsun, fazla dalavereye girmeden insanları uygun dilde uyarmak lazım... güya "delikanlılık" bozulmasın diye ilgili kişi "höt/zöt" dese de bi dahaki gelişte emin olun düşünüp dikkat edecektir... gölde güya sorumlu kişinin zıpkınla (benim hiç şahit olmadığım) turnaları vurup pazarda satma hikayesi ise tam bize göre... bu siteye üye kişiler zaten belirli bir şekilde, "bilmese" bile öğrenmeye açık insanlar (hepimiz gibi) ... mesele bu ortamlara hiç girmeyip, göl/gölet/barajların anasını yasak masak dinlemeden belleyen dallamalar... uygun dil, uygun ikaz.... yoksa hiç bir yerde adam gibi balık kalmayacak.... not : olta-makina bir hevestir, herkes biliyor.. bende de 5 tane var.. arkadaşlarımda da öyle... gittiğimiz yeri parsellemiyoruz, herkes hepsini atsa 200 metreyi zaten biz kapatırız ki ayıp olur, ama yapanlar var... kişi başı en fazla 2 atıyoruz .... bilen/bilmeyen artık gerçekten çok fazla bu işe sarılmış adam var, doğrudur... yanlışlar da az buçuk iyi/kötü iletişim ile düzeltilir.... bir şekilde "balık"ın bahane olduğunu göstermek lazım... yoksa o bahane de olmayacak....

6. kewmall03

kewmall03 Kemal

En İyi Avı:
    Turna;1,5
    Raporladigim avlarda bulabilirsiniz soldaki yesil yayla aldim baliklari...

7. MuZiP_06

MuZiP_06 hürkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    remixon 4 rulman hercul
    En İyi Avı:
    4,5 kg aynalı sazan
    Serdar bey daha birkaç gun önce kambur sazanlardan 2 tanede benim oltama takıldı.Birdahaki sefere fotoğraflayıp sitede arkadaşlarla paylasıcam.Bu sazanlar göldeki dengeyi altust eden canlılar.İnsan mudahelesi gerektiren balıklar.
    Bir kambur sazan seneye 40 000 kambur olarak donuyor.Aynı zamanda butun balıkların yumurtalarını talan eden bir balık.Sanırım 2 seneye gölde sadece kambur sazan olacak gibi.Aslında bu üzücü durum gölde bir rahatlama da sağlaya bilir.Sadece kambur sazan cıkması torbacı tabir ettiğimiz avcıları gölden uzaklastırabilir.Bizde sportif balıkcılıgımıza gonul rahatlıgı ile devam ederiz..:)

8. muratcoskun

muratcoskun muratcoskun

Favori Kamış:
    alba star 2,70
    Favori Makine:
    şimano
    En İyi Avı:
    turna 2,5 : yayın 7,5
    açtığınız bilglendirici konu için teşekkürler.
    ben sazan avına gitmediğim için bilmiyorum beni mazur görün,
    bu yaylar dip oltalarındamı, yoksa şamandıralı oltalardamı kullanılıyor.

9. SerKaN_25

SerKaN_25 SerKaN

Favori Kamış:
    daiwa 1.65
    Favori Makine:
    discowery
    En İyi Avı:
    57cm turna.. 38 cm kadife.
    bildiğim kadarıyla her ikisinde de kullanılıyor..

10. MuZiP_06

MuZiP_06 hürkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    remixon 4 rulman hercul
    En İyi Avı:
    4,5 kg aynalı sazan
    Genelde ben dip oltalarında kullanıyorum.Şamandıralı olarak tek iğne kullanıyorum ama iğnenin kalitesi ve boyu cok önemli.

11. avciilevel1

avciilevel1 alper

arkadaşlar hepinize rastgelsin . ilk defa olta atıcam dediginiz yaylardan aldım fakat ucunda kurşun yoktu.bide en alta kurşun takmak gerekmiyormu gerekiyorsa iğnelerden sonra mesafesi ne olmalı ??

12. avciilevel1

avciilevel1 alper

arkadaşlar hepinize rastgelsin .yeni başlıyorum dediğiniz yaylardan aldım fakat ucunda kurşun yoktu yayın altına kurşun takmak gerekmiyormu ?? gerekiyorsa yayla arasındaki mesafe ne olmalı teşekkürler..

13. MuZiP_06

MuZiP_06 hürkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    remixon 4 rulman hercul
    En İyi Avı:
    4,5 kg aynalı sazan
    Alper kardeşim,bi ara yayların altına kurşun taktım ben faydasını da gördüm yaklasık 10 cm uzunlukta kalın ip misina ile yayın altına 30 gr kursun taktım.
    Fakat en makul olanı yaydan önce ana bedene bir adet seyyar 20gr kursun takman.Neden dersen , yayın uzerinde yem azaldıgında yayın ağırlıgıda ciddi oranda azalır,balık iğneyi agzına aldıgında değil iğne ağzında iken ani bir çekme kuvveti uyguladıgında iğne ağza takılır.Bu nedenle o çekme esnasında bir ağırlığın olması gerekirki iğneyi çeken balığa karşı bir kuvvet uygulasın ve balık yakalansın.Biz bu iğneyi kendimiz balıgın agzına takmak için oltaya bir çekme kuvveti uyguladıgımızda buna tasmalama deriz.İşte bizim tasmalama görevini kusursuz bir şekilde yapan da beklemeli avlarda yemin önüne veyahut yemden sonra belli bir mesafe bırakılarak arkasına takılan kurşundur.
    Biraz fazla uzattım sanırım,fakat konuyu birtek sizin için degil yazıyı okuyan diğer balık sevdalısı arkadaslarımda yararlansın diye ayrıntılı anlattım umarım faydasını gorursunuz dostlarım.
    Unutmadan alper kardeşim,en fazla 4 oltan,her bir oltada enfazla 3 iğnen olmalı.Özellikle yeni başlıyan arkadaslarımız bunu prensip haline getirmeli ve asla bozmamalı.
    Rastgelee...

14. lovermann

lovermann mustafa

bahsi geçen x gölünde sürekli ağda atılmakta(herkesin gözü önünde)haliyle sadece küçük balıklar oltamıza takılmakta.

15. MuZiP_06

MuZiP_06 hürkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    remixon 4 rulman hercul
    En İyi Avı:
    4,5 kg aynalı sazan
    Malesef öyle kardeşim,ağ meselesi zaten başlıı başına bi sorun.Bunun sorumlusu gölbaşı belediyesi.Belediye de çallışıyor o agcı adamlarda.Bu meseleyi çözmemiz normal vatandaşlar için imkansızz baya nufuslu ve guclu olmak gerek.
    Ama sakın oltamıza kucuk balık geliyor deyip kucuk balıkları alıkoymayın,ozaman o ağcıdan daha kötü bir iş yapmış olursunuz.Hep belirtilen yasal ölçulerdeki balıkları alın.İş X gölünddeki balıkta toksin saçıyor bunuda unutmayın.Balıgın bir et parçasını labaratuvara göndersek emiğnim dilimiz uçuklar cıkan sonuçtan.Orası sportif balıkcılık yeri.

16. pitbull

pitbull Furkan Güner

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Ben de bir sazan avlağı keşfettim, hem aynalı hem de pullu çıkıyor. Yeni bir baraj ve fazlasıyla sazan var. Ancak duyduğum en büyük balık 5 kg civarında.

5 kg'lık sazan ortalama kaç cm oluyor?

Bu boydaki bir balık için kaç numara iğne kullanmalıyım?

Bu yaylı sistemi tek iğneli kullansam verimi düşer mi?

Yaya hamur taktıktan sonra iğnede sarı renkte boncuk kullansam olur mu?

17. lovermann

lovermann mustafa

zaten öyle,1 kez balık alma hatasına düştüm yaklaşık 1,5 kilogram civarıydı,eti yenilecek gibi değildi.millette nasıl miğde var nasıl yiyorlar anlamıyorum..

18. SaWYeR53

SaWYeR53 Kürşat

Favori Kamış:
    Alba Star, Sazlıktan Yaptığım Kamış
    Favori Makine:
    Alba Star
    En İyi Avı:
    9 Kilo İstavrit, 15 Kilo Kofana
    Büyük balıkların tadı kötü mü oluyor ?

19. lovermann

lovermann mustafa

balığın türüne göre yaklaşık olarak 70-80 cm civarı olur.
    1 numara çapraz kısa pala
    yayın içindeki malzeme eriyince ağırlık gider verim düşer :)
    boncuğa birşey diyemeyecem.

20. kale124

kale124 dursun

Bu yaylı sisteme ekmek içini gözükmeyecek ve düşmeyecek şekilde koyarsak ve iğnelerin bir kaçına kurt bir kaçına ekmek takıp atarsak '' denizde '' kefal için iş görür mü acaba ... Konunuz sazan ama merak ettim.. Denemeyi düşünüyorum gittiğim zaman o yüzden cevabınız çok önemli teşekkürler ..