abiler herkese soruyorum herkes farklı şeyler diyor bana sazan için takım ve yem gerekiyor biri kendi kullandiği yöntemi söliyebilirmi
forumda bu bölüm tatlı su balık avcılığı değil.konuyu yanlış yere açmışsın. ve imza ayarların yok nasıl hitap edeceğimizi bilelim.
Forumda gerekli cevaplar oldukça fazla ancak yine de yazayım.Sonuçta burası paylaşım mekanı.Sazan yemi bölgelere göre değişebilir. Yem olarak kaynatılmış mısır,hazırlanmış hamurlar vs. vs. kullanılır.Mısırı 2 veya 3 saat kaynatıp suyula beraber kavanoza koyup avlakyerinde iğneye takılır.Fırınlardan hazırlanmış ekmek hamuru alınıp iğneye takılabilir ayçiçek küspesi de istenirse bu ekmek hamuruna katılabilir.Solucan ve diğer haşeratlar kullanılır.İğneye ve kösteğe dizilmiş boncuklar da iyi iş yapar. Takım olaraksa şamandıralı takım,dip oltası vs. kullanılır.Şamandıralı takımla genelde iyi verim alınmaz.Sazan dipten yemlendiği dip balığı olduğu için çoğunlukla dip oltası kullanılır.2 iğneden fazla olmaması gerekir fazlasına gerek yoktur.Köstek boyları olduğunca uzun tutulmalı ve olta takımında 0.30 dan aşağı kalınlıkta misina kullanılmamalı.
0.35 misine +gezer kurşun +klipsli fırdöndü+0.20 (40cm)dynema ip +2 numara iğne+1 adet kuru mısır ama bence sen sazanla uğraşma git denizde istediğini yakala
selam.Sazanda dip ve mantarlı avcılık vardır.Dipte küspeli veya kurşunlu kullanabilirsin.Küspelide ben 6 iğneli aparat kullanırdım.İğnelerim genelde 2 numaradır.Ancak bu takım yasaklandı.3 iğneli kurşunlu kullanıyorum.Aynı makaralı aparatı gibi.İlk baharda solucan.diğer zamanlarda mısır hamur ve göce kullanırım.Sadece mantarlı kullanacaksam 6-7 metre kamış 0.40 misina ve 3 numara iğne kullanırım.yemlemeyi gece göce ile yaparım.O gece hiç olta atmam.Sabaha karşı yemlediğim bölgeye çökerim.Rastgele
kardesim ben sana sazanda yayli 3 igneli takım tavsiye ederim küspeli takim cokiyi iş yapar ama yasaklandı nedenle kullanmadıgım takımı tavsiye etmem
küspeli takim neden yasaklandi 4-6 iğne takildiği içinmi yoksa başka sebepleri varmi. ben küspe arti kancalarada mısır bulabilirsem solucan takiyordum.2 kanca kullaniyordum gerçi.
küspenin yasaklanma sebebi sular çekilince büyükbaş hayvanlar bu küspeleri yiyorlarmış ve üzerindeki iğneler yüzündem ölüyorlarmış sırf bu sebepten dolayı yasaklanmış ama oltaya bağlamadan yemleme amacıyla suya toz halinde veya kırılmış (ufalanmış) olarak serpebilirsiniz (ben çocukluğumdan beri tatlısularda kara avcılığı ve balık avcılığı yaparım hiç takılıp kopmuş üzerinde iğneler olan ve küspeside erimemiş olan bir takım görmedim ve ben suyun içinde 2-3 günden fazla erimeden kalan bir küspe görmedim şayet öyle bir küspe görseydim mutlaka alır kullanırdım )
bende artık küspeli takım kullanmıyorum ama bu yazdığınıza ek olarak; sözüm ona küspeli takım balığın gözüne falan takılıyormuş deniyor aslında lastik takarsınız sadece biri girer balığın ağzına diğerleri bir yere toplanır,çözümü var.yani sonar serbest,balığı yattığı yerde buluyorsunuz,hadi balığı bırakana sözümüz yok ama,ağcısı da bu teknolojiden faydalanıyor,öte yandan küspeli takım yasak bu denkleme her zaman gülüyorum.
Bu yaz çok hoş olacak. Küspeli takım kullananlar, bizim gibi kurallara uyanlara maalesef sırıtarak sazanları çekecekler. Sakın sinirlenmeyin ve ortam çok sağlam değilse tartışmaya girmeyin. Can sıkıcı şeyler yaşanabilir. Sadece jandarmaya ulaşmaya çalışın( tabii gizlice) Gelirler mi bilemem ama bu yaz ilginç olaylar yaşarız gibi geliyor bana. Bu arada Bilent kardeşimiz hızlı sazancı. Sıkıntısı had safhaya ulaşmış. Peş peşe konuları sıralamış. Hadi iş başına...
slm dostum ben sana kendı avlagımda nasıl avlandıgımı tarıf edeyım okuyan dıger sazancı arkadaslar ve abılerde sasırabılırler.öncelıkle 100milimlik yada 120 milimlik misina alıyorum kasnaklı hemen arkasından 40 lık mısına bu 40 lık mısınayı 50-60 santım boyunda kesıyorum bı ucuna munstad 505 1 nolu ıgnemı baglıyorum ıgnemı bagladıktan sonra ortası delık nohut tanesı buyuklugunde ıkı adet sarı boncugumu ıgnesız taraftan ıcerı sokuyorum ve bos olan uca da bı ıgne baglıyorum ıgneyı bagladıktan sonra boncukların bırını bı ıgneye dıgerını bı ıgneye gecırıyorum ve takımmı ıkıye katlayıp katladıgım yerden standart dugum atıyorum.ve takımım hazır oluyo 100 mılımlık kasnagın acık ucundan bır adet kuspe gecırıyorum kuspeyı gecırdıkten sonra buyuk bır fırdondu baglıorum fır donduyede hazırlamıs oldugum boncuklu takımı baglıyorum ya allah bısmıllah deyıp savurmaya baslıyorum savuruyorum savuruyorum savuruyorum ve cukka suya atıyorum boslugunu alıp saglam bı agac dalına baglıyorum kasnakların ustunude tasla desteklıorum..ve guzel bı doga yuruyusune baslıorum 2-3 saatlık bı kesıf gezısı bazen 4-5 saatı de buluo sonra gelıorum yemegımı hazırlıorum takıma hıc bakmıorum yemegımı yedıkten sonra takımı kontrol edıorum aaaaaa oda ne mısınanın ustune koydugum tas dusmus oltamı cekmeye baslıorum ve cukka 4-5 kıloluk baba sazan hıc bos donmedım bı kez olsun rızkımı almadan donmedım avlagım ıstanbul dısında cuma aksamları yola cıkarım pazar aksamı donerım...bu aralar gıtmıorum kıs kendını ıyıce gosterdı bos donme olasılıgım yuksek onun ıcın mayısın sonunda hazıranın baslarında tekrar ava baslayacam her keze rast gelsın sorusu olan abılerım ve arkadslarım özel mesaj veya alıntı yaparak sorularını sorabılırler.gorusmek uzere balıklar oltalarınızın en guzel susu olsun
saygı değer kardeşim senin av yöntemin ful ofsayt burada paylaşmış olduğumuz şeyleri iyice bir okursan küspenin oltanın ucuna takılıp kullanılması bu sene yasaklandı ve önümüzdeki dört sene boyuncada yasak olarak kalacak sonrası allah kerim sazanın avlanma zamanına gelecek olursak sazan avı 15 mart ile 15 haziran arasında yasak hayvanlar yumurta dökmeye çalışacaklar tabiki kıyıdaki iki ayaklılar onlara müsade ederlerse gel sen beni dinle kanunlarında yasaklamış olduğu bu düzenekleri kullanma hayvancıkların yumurtlama dönemindede onların canını hiç yakma
ustam sen benı ne sandın yau ben katıl degılım yumurtlama donemlerınce avlagımı gozlemlemeye gıderım nerelerde balık yıgılımı oluyo nerelerde hareketlılık var bunları gozlemlemek ıcın yumurtlama donemlerınce avlagımı zıyaret ederım...av yapmam hazırlamıs oldugum yemlerı gozlem yaptıgım yerlere balıklarımın beslenmesı ıcın bırakırım hem yeme alıstırırım hemde bolgeye sezon acıldıktan hatta avlagımın en ıyı zamanları olan hazıran sonu ve temmuzda takım cantasıyla avlagıma gıder avımı yaparım...kuspeye gelınce uzun suredır sıteye gırıs yapmadım avcılıkla ılgılı degısıklıklerı yenı yasaları burdan takıp edıorum sız soleyınce farkettım.benım kullandıgım kuspe bıraz farklı onun ıcın kanun acısından bı sakıncası olacagını sanmıorum ıgnesız kuspe kullanıorum avlandıgım bolgede kuspe yapan bı malzemecı var onun kendı uretımı farklı bısı yanı..ok bı anlasmazlık yoktur umarım..:
yok nejat usta bizde kurallara herkes den daha çok uyarız ,ama olucaksa tam olsun diye sıkıntımız,yoksa takımlarımızı çoktan değiştirdik.
pardon kardeş ben bir üstteki mesajını görünce dediğin gibi ava başlıyacağını sandımdı zira avlamanın sözlükteki açıklaması türlü hileler kullanarak canlı bir hayvanı yakalamak veya öldürmektir mademki sen o aylarda sadece yemleme ve gözlem yapıyorsun o zaman tabiki bir sözümüz yok sana kolay gelsin
Bülent kardeşim, sıkıntıdan kastım takımlarla ilgili değildi. Bu aylarda sazancıların çoğu ''Geçmiyor günler geçmiyor''u söylüyor da Ava gidememenin sıkıntısından bahsediyorum. (Wahşi 70) Halil Bezmez kardeşimin ''Balık kız'' başlıklı konu altında '' Abi balık kızı bırak şu senin sazanları görelim'' diye kinayeli ve tahrik edici talebi yüzünden zaten kaç gündür yerimde duramıyorum. ''Dahiliye Nazırı''nı atlattığım gibi Halil kardeşime sazanları göstereceğim.