Sayın abilerim. Şu boncuklu takım tam olarak nasıl oluyor. Resimli bir anlatım yapabilirmisiniz? Eeee nede olsa sezon yaklaştı. Hazırlıklarımı bir an önce tamamlamak istiyorum.
Bu boncuk meselesi 2 sene önce bursalılar tarafından başlatılmış geçen sene adapazarı tarafına yayılarak internet ve forum siteleri sayesinde tüm türkiyeye yayılmıştır. Sarı boncuğu ilk duyduğumda bir araştırma yaptım ve geçen sene samsunda bunu denedim. Boncuğu takacağınız kanca ve boncuğun büyüklüğü birbirine orantılı olmalı. Boncuk kancaya takıldığında tam kanca boğum kısmında kalmalı. Ne kanca başında nede kanca ucunda. Buna dikkat etmeli. Kancaya tek boncuk konulmalı. Eğer iki boncuk takarsanız boncuklar birbirini sıkıştıracağından sazan kancayı ağzına aldığında boncuk kancadan kaymayacak böylece kancanın sazana batma riski azalacak. Ben 01 mustad kancaya taktığım tek boncuk ile 9,5 kiloluk sazanlar aldım. Ancak boncuk plastik olduğundan kokusuzdur. Sazanı oltayı attığımız böyleye çekebilmek için boncuklu yaptığımız takıma küçük mısır küspeleri eklersek hem koku hem de görsellik balımından sazanı cezbetmiş oluruz diye düşünüyorum. Bu takın denenmiş ve mısırlı takıma göre daha çok randıman alınmıştır. Sözün özü sazan tutmak ve gelen sazana kancayı batırmak istiyorsak kancaya tek boncuk takılmalıdır ki sazan boncuğu ağzına aldığında tüküreceği zaman kanca üzerinde boncuk rahatça gezerek kanca sivri kısmı açığa çıksın. Umarım verdiğim bilgiler açıklayıcı olmuştur.
metin kardeşim, bir bursalı olmama rağmen bizim buralarda boncuk kullanımı oldukça yaygın ama her avlakta iyi sonuç alamazsın...sana örnek vereyim bilecik-çerkeşlide sazanlar genelde boncuk ile yakalanmakta(mısıra pek gelmiyolar nedense?)bursa-aksuda ise mısırdan başka yeme gelmiyolar(ne boncuk, ne solucan nede bolii) sazan takımında genelde tek iğneli takım kullanılmakta bunu biliyosundur.eğer makinalı olta kullanıyosan makina üzerinde 35-40 mm misina uygun.ana bedene stoper denilen lastiklerden geçir ve lastiği biraz geriye çektikten sonra istediğin ağırlıkta bi kurşun geçir(gezer kurşun)..ve misinanın ucuna bir fırdöndü bağla rengi siyah veya sarı olsun(beyazlar cok dikkat çekiyor)..iğneyi bağlayacağın köstek uzunluğu ise 30 cm yeterlidir.köstek kalınlığı sana kalmış biz genelde makinanın üzerindeki misina ile aynı kalınlıkta bağlıyoruz..kösteğin diğer ucunu ise furdöndüğün boşta kalan halkasna bağlıyoruz..iğneyi ise yakalayacağın balığa göre kendin seç..oltan hazır olduktan sonra boncuğu iğneye geçir..boncuğu iğneye taktığında iğnenin ucundan çıkmayıp iğne üzerindeki dişli kısma takılıp geri cıkmaması lazım..bide boncuk köstek boyunca hareket edebilir o sorun olmaz zaten oltayı suya attığında oltanın boşluğunu alırken boncuk tam olarak iğnenin üzerine oturuyor..