Değerli forum üyeleri.Perşembe akşamı başlayıp Cuma sabahı bitirdiğimiz avımızda 4 adet sazan yakaladık.Bunların 2 sini ben getirdim,2 sini diğer abim götürdü.Ona sormadım ama benim getirdiğim sazanlarda havyar vardı.Çok üzüldüm ama yapacak bişey kalmamıştı.Sazan avı Muğla bölgesinde 1 Mart-1 Haziran arası yasak.Yani şu anda açık ama havyarlı.Sizce bu durum Muğla bölgesinde mi,avlandığımız yerde mi yoksa heryerde aynı mıdır ? Yani demek istediğim bu mevsimde havyar çıkması normal midir ? Birde bu sazanlar kaç güne kadar havyar atar ? En azından 7-10 gün gitmesem daha iyi olur diye düşünüyorum.Sizce bu süre zarfında havyarını atarmı ? Teşekkür ederim...
BU konuda bende oluşan kanaat şu. Küresel değişim bazı balık cinslerinde üremeyi olumlu yönde etkilemektedir.Dolayısıyla normal üreme sezonunun haricindede bazı cinsler yumurta tutmaya başlayabilmektedirler. Bu durumun gayet olumlu olduğunu düşünmekteyim.Aynı durum kimi bölgelerde Turna balıklarındada gözlemlenmektedir.Turna olmayan bölgemde bazı bol sulu ırmakların birçokyerinde kimi zaman nerdeyse üst,üste turna gelmektedir. Bir balıkta yumurta oluşumu uzun sayılabilecek bir sürede gerçekleşirrBu bakımdan açık av mezsimidahilinde bazı balıklarda yumurta oluşumları görülsede bunlar hemen değilde yasak mevsimdeanbcak olgunlaşıp dökülmeye hazır hale geleceklerdir. Alabalıklardada sıkca yaz ortasında dişilerdeyumurta oluşumları olur ancak bu demek değildirki bu balık yaz orasında yumurta dökmeye başlar. Esas olan artık dökülmesine az bir süre kalmış olgunlaşması tamamlanmak üzere yumurta taşıyan her balığı,küçükce yada büyük salmaktır.
Teşekkürler büyük usta...En güzeli hiç yara almadan yumurtalarını dökmelerini beklemek.Avlandığım yer bi akarsu.Avlanırken sazan avcısı olan abim herhalde balık havyar atıyor diye bi tahminde bulunmuştu.Haklıymış da.Havyarlar kırmızı idi.Dökülmesine yakın renk değiştirir mi ? Birde tahminen ne zaman devam edelim avlamaya ? Havyarlı avlayarak milyonlarca balık tefef etmek istemem doğrusu...
Seyeettiğim belgesellerde büyük agiz sazan çin sazani gibi türlerin üreme mevsimi diye bir zamanlarinin olmadiğiydi üllemizde sazan çeşitlerinin hangi mevsimse ürediğine dair bilgilerin doğruluğu hakkinda tereddutlerim var bense çok karşilaştim serbest swzonda havyatla.bence bu tekrar aeaştieilmali küresel isinmaninda etkisi olabilir 20 yil önce donan göllwrin yarisi sonmuyor şuan mesela en azindan benim çevremdekiler.
bence bu sazanın türüne de bağlı tuttuğun balık iri bi israil sazanı ise bu balığı biliyorsun diye tahmin ediyorum bıyıksız ve çok kılçıklı bazı balıkçı arkadaşlarımız ayırt etmekte zorlanıyor bu balıkta her dönem havyar görebilirsiniz
Evet israil sazanını biliyorum.Aynı yerden 5-6 adet yakaladım ve hiçbirini de geri bırakmadım.Hele bi tanesi 500-600 gram gelir diye tahmin ediyorum.Havyar çıkanlar maalesef pullu sazan.