akşam yine dayanamadım Gölcüğe çıktım.araba yolları ezberledi artık,otomatik plotta kendisi gidip geliyor Makinalı dip oltasıyla,yem olarak toprak solucanı kullanarak aşağıda resmini verdiğim balığı çektim.tabiki kamışla da sayısı önemsiz İsrailde geldi,onlar konu dışı. ama ben sarı aynalı sazan dedim,orada bulunan başka bir balıkçı abimiz bunun melez olduğunu söyledi.üzerinde ince kesik kesik bir çizgi var. bu arada sirküleri okumuştum,sazan için boy limiti yanılmıyorsam 30cm.olucaktı. ama ne varki bu bir araştırma konusu olduğu için bu balığı numune olarak kendime ayırdım. 10cm sarılarda geldi hatta kamışla parmak kadar 2 tane sarı,ne hikmetse bir tanede karides çektim.onları geri saldım.
sazan ile israil sazanını ayıran temel ayırıcı özellik bıyıktır. resimdeki balıkta da galiba bıyık bulunmuyor bu sebeple israil sazanı olma ihtimali yüksek.
o kadar çok israil çektimki israil diyemiyorum. balık renk olarak resmen sarı sazan,ama bıyık yok,yada henüz gelişmemişte olabilir. bahsini ettiğim balıkçı abimiz üzerindeki çizgiyi gösterdi bu melez dedi. benimde kafama takıldı. bu arada biraz önce bir abimiz 1 YTL karşılığında tırıvırı almış.bununla süper balık tutuluyor dedi. elindeki 4 adet tırıvırı için 5 YTL verdim.çakmakla yaktım.ne yapıyorsun sen dedi.sitemizdeki tırıvır hakkındaki yazıları ve fotoları gösterdim.nihayetinde ikna etmeyi başardım.olan bizim 5YTLye oldu.canımız saolsun
arkadaşım o israil sazanı değil namı değer ismiyle kambur sazan birz diğer tür sazanlara göre kılçıklı olur. rasgele
siz en iyisi bir de israil sazanı resmi koyun da aradaki farkı görelim bu kesinlikle kambur sazan değil
bir başka konuda yazdıklarımı buraya aynen kopyalıyorum. israil dediğimiz mahlukat, elimize aldığımızda kaymaz,pulları pütür pütürdür.sanki elimize hani bulaşık teli olur ya onu almış gibi oluruz.ayrıca israilde ince siyah bir çizgi bulunur, kafasından kuyruğuna kadar. sazanda ise, bir sarılık vardır alt taraflarında. üst tarafı ise, siyaha çalar, hatta kimi zaman ben çok çok koyu yeşil olarak bile düşünmüşümdür... birde benim fark için kullandığım, yerli sazanın ağzı daha büyük olur ve küçük küçük bıyıkları olur. israil de ise bunlar bulunmaz. sazan resmi: http://img104.imageshack.us/img104/56/sazanvb2.jpg israil mahlukatı: http://img104.imageshack.us/img104/4880/israildb7.jpg
burada çok önemli bir konu atlanmış. bence bir teşekkürü hakediyorsun uğur. teşekkürler gösterdiğin duyarlılık için. teşekkürler yol gösterdiğin için. hesap numaranı yolla sana 5 ytl göndereyim hemen şaka bir yana bir insan bin insan gibidir....
Bu balıkların oltacıların tatlısularda tuttuğu sazanla hiçbir alakası yoktur..bir milyar yıl önceki ataları-familyası aynıysa onu bilmem,benide ilgilendirmez ..bu zatımuhteremler güzelim sazanımızın tahtını sallamış , balık pazarında insanlar uyanıncaya kadar sazan diye satılmış ne için göllere atıldığı bilinmeyen , temizlenmeside mümkün olmayan canlılardır..Güzelim aynalılarımız sarı , kambur sazanlarımız bunun yüzünden yokolmuştur.. Esas mesele şudur ; Bir şekilde sulara bırakılıp mecburen hayatını sürdürmek ve üremek zorunda olan bu canlılardanmı yoksa onları bu habitatın içine sokup öylece bırakan zihniyettenmi nefret etmek gerek oda kişinin görüşüne kalmıştır..
Bendece bu israil sazanı değil israil sazanının rengi açık oluyor benim bildiğim Sarı zazana daha çok benziyor
bu balığın tartışılma ortalaması üç gündür. Yani her üç günde bir aynı balığa yeni tartışma açılır. Azıcık aklınızı karıştırayım. Bu sizin aradığınız balık. Carrassius sp. Yani kimi İsrail kimi Fransız dese de Japon balığının yabanisidir. O kadar. Sazanın çeşitleri aşağıdadır.
heygidi gözünü sevdiğimin sazanına bak duruşunda bile asalet var israil gibi(çim sazanı,bulgar tekesi,havuz balığı,japon balığı her ney ise)sümüklü hayatından bezmiş durmuyor
Bu türden Edirnedeki baraj ve nehirlerden bolca çıkar.Edirnedeki ismi BULGAR SAZANIDIR.Esas türü Havuz Balığıdır.
bu arada bu soruyu soran kardeşimi tebrik ediyorum çünkü bir israilin daha ölümünü sağladı. ciddi olarak seni kutluyorum