Sazlibosnada Turna

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında HAMSYLOS tarafından paylaşıldı.

1. HAMSYLOS

HAMSYLOS Mustafa Saatçi

Favori Kamış:
    EL OLTASI
    En İyi Avı:
    Levrek
    SELAM ARKADAŞLAR;
    1 nisanda turna sezonunun açılması ile birlikte 3 haftasonu sazlıbosnaya gittim. İlk 2 gidişimde hava kapalı ve yağmurlu idi. 3. ve son gidişimdede yağmur olmamasına rağmen hava kapalı idi fakat bu kez avı saat 09.00 gibi bitirdim. Bu 3 gidişimdede bırakın turna alabilmeyi (en az 4 kişi gidiyoruz), etraftada turna alabilmeyi başaran başka bir gruba rastlamadım.
    Geçen sene sazlıbosna turna yapıyordu. gerçi ben daha geç tarihlerde ( temmuz, ağustos) gitmiştim. O zaman turna almayı başarmıştık.Acaba bu tarihler sazlıbosnada turna almak için biraz erken mi? Yoksa havanın kapalı ve yağışlı olması nedeni ile yada benim ve arkadaşlarımın hatta çevredeki diğer balıkçı arkadaşların kısmetsizliğinden mi balık alamadık.
    Yeni sezonda sazlıbosnada turna tutan arkadaşlarım varsa ve mahsuru yoksa tarihleri ile belirtmelerini ve soruma paylaşımları ile yanıt vermelerini istiyorum.
    PAYLAŞIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER...
    SAĞLICAKLA, EYVALLAH...
    Arkadaşlar konuyu farkında olmadan yanlış yerde açmışım, yeni üyeliğime verin kusuruma bakmayın.
    TEKRAR;
    SAĞLICAKLA, EYVALLAH...

2. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    kerem kardeş geçen sene mayısın başında hatta nisanın ortalarında sazlıbosnadan çok güzel turnalar aldım ama bu sene sularında azalmasıyla hatta bitme seviyesine gelmesiyle turna çok azaldı ama canlı yemle sanırsam alabilirsin

3. Serkan.ist

Serkan.ist Hidayet

Üzgünüm ama bu sene henüz duymadım ve görmedim:(

4. HAMSYLOS

HAMSYLOS Mustafa Saatçi

Favori Kamış:
    EL OLTASI
    En İyi Avı:
    Levrek
    Serkan bey sanırım Aytekin abinin dediği gibi suların azalması turna üzerinde bir etki yaratmış olabilir. Yalnız başta belirtmeyi uuttum son gidişimde (04.05.2008) ağcılar botları ile ağlarını topluyorlardı muhtemelen onlarda balık vardı çünkü baya bi uğraştılar ağlarla mesafe uzak olduğundan dolayı seçemedim tam olarak.
    Sanırım bu senede oldukça fazla uğraştıracak bu ağcılar bizi.
    Yalnız şunu belirtmeden geçemiycem;
    Köyün girişindeki küvet ve su depolarının içinde 10-15 adet kara sazan ve 1 metrelik 1 yayın bulunmaktaydı. Kara sazanlar muhtemelen 5-8 kilo arası yayın ise tahminen 7-9 kilo arası vardı.
    Eğer ağcılardan kurtulmayı başarabilirlerse sezonun açılması ile birlikte sazlıbosnada yayın ve karasazanı bende deneyeceğim.
    Yalnız önemli bir bilgi;
    Sazlıbosnada yayın karasülük ve solucan harici ekseriyetle kızılkanatla tutulmaktaymış. Yani öğrendiğim kadarı ile canlı kızılkanat daha iyi sonuç vermekteymiş.
    Tabi burdan uyarmakta yarar görüyorum muhtemelen arkadaşlarda bana katılacaktır, sezonu gelmeden lütfen sazlıbosnada yayın ve sazana olta sallamasınlar. Bıraksınlarda ağcılarla başı dertte olan balıklar bide amatör avcılarla uğraşmadan rahat rahat yumurtalarını döksünler.
    Birde deyinmeden geçemiycem göl kenarında yine fişeklere rastladım bu nasıl bir katliamdır, bu nasıl bir zihniyettir anlamak mümkün değil.
    Aslında söylenecek çok daha fazla söz var ama neyse kaptırmayalım kendimizi.
    SAĞLICAKLA, EYVALLAH...

5. Serkan.ist

Serkan.ist Hidayet

İşin en garip olan yanı gölün dibinde iskinin bir sürü görevlisi hatta güvenlik görevlileri bile var ağla avlanmanın kesinlikle yasak olduğunu da biliyorlar ama seslerini bile çıkarmıyorlar kendileri işlem yapmıyorlarsa jandarmayı göreve çağırmakla görevliler. Ama her ne hikmetse sadece çay demliyorlar.

Ne diyelim keyfe keder dedikleri bu olsa gerek

sanırım ağda gördükleriniz de kızıl kanat olmalı ama umarım gölde hala turna vardır.
    Yayın ve sazan için bir risk olduğunu sanmıyorum onlar sıkça görülüyor.

Ama suların daha çok çekildiği dönemleri de hatırlıyorum. Turna hiç bu kadar azalmamıştı gölde. Umarım yanılıyorumdur.:(

6. kemalyaman34

kemalyaman34 Kemal

Favori Kamış:
    Muhtelif çap ve markalarda makina ve kamış
    En İyi Avı:
    Turna : 72 cm.
    sazlı bosna ölüyor. bu sezon başı 2 arkadaş botla 2,5 - 3 saat denedik. ama nafile. merme ocaklarının orayı da denemimize rağmen sonuç sıfır. sanıyorum sazlıbosnada turnanın soyu tükenmek üzere. aytekin abinin dediği gibi belki canlı yemle alınabilir ama benim onda da ümidim yok. geçen yıl mükemmel turna veren göl bu sene balık bakımından kurumuş. bakalım havaların ısınmasıyla tekrar deniycem ama bu ağ atanlar gölde balık bırakmıyorlar ki tutalım.

7. HAMSYLOS

HAMSYLOS Mustafa Saatçi

Favori Kamış:
    EL OLTASI
    En İyi Avı:
    Levrek
    Bence aşırı telaşa gerek yok, çünkü göldeki bu su azalışı suyun kullanım amaçlı çekilmesinden kaynaklanıyor ve devlet muhtemelen sazlıbosnanın yok olmasına izin vermeyecektir. Benim tahminim melen projesi kapsamında bir kanalda sazlıbosnaya verilecek ve su artışı istediğimizdende fazla bir şekilde sağlanacaktır. Sanırım hepimizin temennisi bu yolda.
    Gelelim sazlıbosnada turna çıkmamasına;
    Geçen sene yazın erken gelişi ve havaların hızla ısınması muhtemelen su sıcaklığınada etki etti ve ısınan su ile birlikte turna kıyı ve üst kesimlere çıktı. Bu sene mevsim sıcaklıklarının olması gerektiği şekilde ilerlemesi su sıcaklığında ani artış göstermelerini etkiledi. Tahminimce turna 2-3 hafta içerisinde sularında ısınmasıyla kıyıya ve üst kesimlere yanaşacak. Dikkat ettiğim kadarıyla kıyı kesimler çok soğuk , muhtemelen suyun üst bölümleride soğuktur. Tahminim ne kadar doğrudur bilemem ama turna şu an derin bölgelerde bulunan sıcak su bölgelerinde yatıyor olmalı. tabi bu benim tahminim ve umarım öyledir yoksa sazlıbosnadan turna çıkmadığını düşünmek bile istemiyorum.
    Bu arada turna ağlara fazla takılan bir balık değil. Hatta sazlıbosna yada başka bir avlakta tüm yasal ve yasadışı avlanmaları serbest bıraksalar dahi turnanın tükeneceğini zannetmem. Okuduğum makalelere göre turna kimyasal bırakarak bile neredeyse yokedilmesi imkansız bir balık.
    Umarım ne turna nede diğer balık türleri tehlike altına girmez ve yok olma tehlikesiyle karşılaşmaz.
    SAĞLICAKLA, EYVALLAH...

8. kemalyaman34

kemalyaman34 Kemal

Favori Kamış:
    Muhtelif çap ve markalarda makina ve kamış
    En İyi Avı:
    Turna : 72 cm.
    kerem kardeşim, dediklerine sonuna kadar inanmak istiyorum. inşallah temennilerimiz boşa çıkmaz ve sazlı'da turna gene olur. yoksa bu gidişle istanbul sınırlarını aşacaz gibi :)