Sazlık alanda avlan(ama)mak!

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında sapinuva tarafından paylaşıldı.

  1. sapinuva

    sapinuva Tamer Uygur

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    27
    Şehir:
    TOKAT-Zile
    Favori Kamış:
    Castapult
    Favori Makine:
    Remixon
    En İyi Avı:
    Sazan, 2,6 KG
    Bulunduğumuz bölgede bir baraj var.Fırsat buldukça sazan avına gidiyoruz. Barajın altında küçük bir gölet var. Bu gölet savaktan akan fazla suyun dolması sonucu oluşmuş. Dere yatağında olduğu için de pek ilgilenen yok. Bu alanda da sazan mevcut. Hatta pek avlanan olmadığından epey büyük sazan balıkları olduğu söyleniyor. Avlanmak için giden arkadaşlardan iri sazanla karşılaşılaşınca korkanlar bile olmuş. Bu söylentiler üzerine biz de deneme avına çıktık. Ama gördüm kü suyun içerisinde sazlık ve kamışlar yetişmiş. O kadar çok ki balık tutmak çok zorlaşıyor. Dip oltaları mutlaka kamışlara takılıyor. Sık sık takım kaybediyoruz. Balık yakalasak bile çekerken kamışlara takıldığı için kurtuluyorlar. Şamandıralı takımla denedik. Balıkların pek ilgisini çekmedi. Bu şekilde balık yakalamayı başarsam bile büyük balıklar kendilerini kurtarabilmek için sazlık alana yüzüyor ve kendilerini doluyorlar bu şekilde de kurtulabiliyorlar. Kısacası büyük sazan yakalayamadım ama sık sık kopan takımlar yüzünden de gittiğime pişman oldum. Böyle bir alanda nasıl avlanmalı, nelere dikkat etmeli?
    Sizlerden bu konuda görüş ve önerilerinizi bekliyorum...
     
  2. kalayoso

    kalayoso osman

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    38
    Şehir:
    ankara
    En İyi Avı:
    sazan 8kg
    Kardeşim Sazlik Alandan Oltani Atacağin Kadar Yer Açmalisin Kendine Sazan Genelde Dip Takima Gelir şamandirali Takimla Suyun Derinliği Kadar Derinlik Vermelisin Ki şansin Dahada çoğalsin Ozaman Belki Daha Güzel Ve Heyecanli Av Yapabilirsin Rastgele
     
  3. levrekcan

    levrekcan Kürşat

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    271
    Şehir:
    kayseri
    Favori Kamış:
    Savagear Troutizimo 6,3 1,90 cm 0-5 gr Spin
    Favori Makine:
    shimano technium 2500 fc
    En İyi Avı:
    levrek 2,5 kg 67 cm 3 kg+ domuz balığı
    öyle alanlarda avlanmak ileri derece uzmanlık işidir kardeş.sen bence baraj tarafını seç.sinirlerinide yıpratma bence.
     
  4. aykut1970

    aykut1970 aykut

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    153
    Şehir:
    istanbul
    Gezer takım gezer şamandıra örgü beden ve köstek en önemlisi ise tek iğne kullanırsanız o göcükten sazan alırsınız ;)
     
  5. barakuda42

    barakuda42 MURAT

    Mesajlar:
    36
    Şehir:
    ankara
    En İyi Avı:
    4,5 kg sazan
    Tamer bey Sazlık alanda göl kamışı kullanabilirsiniz. Oltanızı atacağınız yerde sazlar avlanmanıza izin vermiyorsa el bıçkısı ile olduğun bölgeyi koridor gibi açmalısın. Balığın boyutlarına göre misina ,iğne ve mantar büyüklüğünü ayarlayarak dipte 50 gr. kadar kurşun. üstte kösteklerin ve en tepedede mantar kullanacaksın mantar sadece yemleri dibe yatmasını engelleyecekki balık rahat görsün. mantar mesafesini derinlikten yaklaşık 10-15 cm daha uzun olsun. Tabi boy çizmeni giymeyi altına pilastik sandalyeyi yanına kepçeni almayı unutma. Yemleme olarakta teneke peyniri suyu iş görür. tabi alternatif çok ben genelde sazlık alanda böyle aylanıyorum.
    Şansın bol avın bereketli olsun rastgele:)
     
  6. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Bir yöntem anlatayım . 8. m telekopik göl kamışına max. 1.5 metre lik ana beden dahil takım baglıyacaksın.. ve her defasında maalesef ugraştıracak ama teleskobu kapatıp yemi takıp tekrar açıp , havadan (yukarıdan) aşagıya dogru , sazların arasında istediğin noktaya yavaşça şamandralı oltanı indireceksin..bu yöntem en çok kullanılan yöntemdir bu taraflarda...

    sazların arasında bulundugun yerden itibaren, 6-7-8 metre ötede sazların arasında balıgın oynak yaptıgını görürsün dipte saza çarpan balık sazı sallar. ondan anlarsın balıgın gezdiğini ,

    sazın boyuna ve kalınlıgına görede balıgın büyüklüğü tahmin edilebilir..balık genelde ya dipte gezer yada dipten bir karış yukarda..ve bu takımla ileridek 50 cm karelik yada 1 m. karelik boş alana yukardan indirme yöntemi ile yavaşça balıgıda ürkütmeden takımı indirebilirsin..

    burada önemli olan yanında bir kepçe olacak. birde sazanda o kadar ince takım kullanmana gerek yok..yemin dibe yakın olacak dibe oturmasına gerek yok 5 cm de yukarda olsa hayvan görür..altta iğne yukarı dogru sırayla 1-2-3 tane boncuk - mercimek kıstırma kurşunlardan ve yukarda gezer seyyar şamandra .. şamandran ince olsun yada kalem olsun , sazan yemi almadan önce emer tadına bakar alır bırakır vs bu arada şamandrandaki görüntü hafif titreme şeklindedir az batar çıkar vs.. ne zamanki balık yemi alır ve harekete geçerse o zaman kalem şamandran alt kısmı saga sola vs hereketlenir..gezmaya vaşlar yada balık yemi alıp biraz yukarı dogru yukselse yine şamandra bu sefer su üstünde yatık vaziyete gelir o zaman anlaki balıgın agzındadır..yapış..

    baktınki balık büyük alamıyacaksın sabırlı ol heyecan yok o biraz çeker sen biraz diren. bu şekilde ileri geri derken balık yorulur yavaşça sana dugru alırsın balıgın çok fazla daire çizmesine izin verme..bedeni sazalara dolar sadece düz bir hat boyunca yol ver.ve akabinde gittiği yönun tersine gittiği kadar geriye almaya çalış.
    kendine oturdsugun yerde bir koridor belirle(önceden) ki bu koridordan balıgı kenara getireceksin..daha dogrusu bu düşünce ile bir yer seç..yanında olabildigince uzun saplı bir kepçe olacak..(ne yazıkki iri balıgı zıpkın ile vurup kıyıya çektiğini ifşa eden şanlı balıkçılar var) balıgada mucadele imkanı tanımaak esastır..sen asil silahşör isen o da asil rakip olmalı ..8 m lik gol kamışlarının boylarından ve esneme paylarından dolayı 0,30-35 ile bayagı iri balıkları alma imkanın vardır 6 m lik kısmın esnemesi demek misinaya binen yükü azaltmak demektir ayrıca balıgıda yormaya yardımcı olmasıdır..uzun kamışlar bir tür amörtisör gibi çalışır.. bizde kullanılmayan ama bulgaristan dahil avrupada kullanılan Bolognese kamışları makineli olup 5-6-7 m gibi boylardadır.ve çok parçalıdırlar ..uçları oldukça ince ve hassastır..ama açık alanlarda kullanılır..

    her neyse..umarım bu izahat bir işe yarar

    Malzemeler :

    [​IMG]

    Kısa saplı kahverengi igneler

    [​IMG]

    benim tavsiyem bu tip şamandıralar
    [​IMG]

    [​IMG]
     
  7. roy

    roy roy

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    4.646
    Şehir:
    dünya
    Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Muvaffak bey bu nasil bir anlatimdir bu nasil bir heyecandir. Bu anlatimdan sonra elbiselerle atlarim ben o sazliga baligi görünce :) son dönemlerde okudugum en iyi anlatimdi okurken heyecanlandim balik kaçacak diye :)
     
  8. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Kuralları ve zamanıda avlıyalım ..gerisi önemli değil..insan zaman içinde aynı takımları kullanarak bir tür balıgın şamandıra üzerindeki etkilerini ezberliyor..mesela o bahse konu suda olası bir tatlı su kefali var ise ve de biz ekmek veya hamur kullanıyorsak . bir kiloluk sazan ın ikiyüz gramlık kefalden (Leuciscustan) daha az hareketlendirdiğini görürüz.. ancak bu şamandıradaki sinyaller akar suda ve rüzgarlı havada farklı olabiliyor .. akıntı ve ya göldeki rüzgar şamandırayı sürüklerken bu santim santim hareket eden şamandıra . arada bir frenleme hareketi ve azıcık batıp çıkma hareketi yapar.. tabiidir ki suyun altında hareket halindeki mısırı veya solucanı bir türlü tamen agzına alamıyan sazan yapısının özelliğinden dolayıda ha bire tutar bırakır vs.. ama olası bir kapması halinde.. şamandramız bir an frenler o bir iki saniyede olayı halletmek lazım :) ancak bazen su bildik su olmazda iğne altta dipten yükselen otlara bir dokunur bir bırakır buda bizi yanıltabilir..ama bildik sularda iğne derinliğini ayarlarsak yanılma olmaz..zaten çok sık gidilmeyen su kenarlarında yükselmeleri takip için avlandıgımız noktaya su hizasına bir işaret koyakta fayda vardır. ya bir kısa sopa bulup çakalım yada belirgin bir taş parçasını su seviyesinde bırakalım .. tekrar geldiğimizde gerek rüzgar gerekse doga nın geregi su alçalmış ve yükselmiş olabilir..bu durumda iğne yükseklik ,,ayarını ona göre yaparız..

    tatlı su mantarlı (diyelim) balıkçılıgıda ayrı bir zevktir - ala avcılıgıda ayrı bir zevktir.. şamandıralı avlarda balıgı tanıyıp davranış şekline göre kendinize göre şamandıralar şeçiyorsunuz.. mesela ben dere-azmak kefal (Mugil)avında 8 no iğne . ardında 1.gr.kıstırma 0.16 asso yukarda 2mm botunda fırdöndü ve 6 metrelik kamışta ise 025 misina asso kullanırım.. kullandıgım mantar ise altı iğneli 1.5-2 gr lık şamandradır

    [​IMG]

    azmak içi kefal avında ki zaten onlarda saz diplerinin kenarlarında yemlenir zira oralarda arayış içindedir..derenin ortasından ziyade , uzun sazlara yakın , aralarında veya yarım daire yapmış bölgelerinde durgun olan kısıma yavaçşa takımı indirerek avlanma yapılır.. bu şanadrıraya bir kap içinde un ve su ile sakız dan az yumuşak bir kıvam hazırlanır bir şırınga veya bir çöp vasıtası ile bu macun (un macunu) iğneye sarılarak yavaşça sutya bırakılır.

    kefal buna bayılır ama çnce ufaklar gelir daha sonra daha irileri iriler yeme yaklaşınca ufaklar geri çekilir.balıklar arasında rekabet sözkonusudur.. eger aç iseler daha hırslı olurlar, bu türde şamandıra ya baktıgımızda su üserinde vertikal anlamda titreme görünür bu titreme kefalin yemi dudakları ile emmeye çalıştıgını ve denediğini gösterir bir ara şamandıra aşagıya veya yatayda 1-2 cm hareket eder bu 2 farklı olaydır , 1.si dudakları ile itelemesi yani daha agzına almaması yada 2.si agzına alıp ilerlemesi demektir ..şansa kalmış bir durum tekrar yem takarım derseniz asılacaksınız yok az daha bekliyeyim derseniz . o zaman şamandıranın daha bir uzun mesafa 5-6 cm yatayda veya dikeyde hareketinin olması gerekir ki o zaman grantidir..

    mugil kefallerde çok sıra dışı olaylar yaşanır..suyun az da olsa bulanık olması avcının görünmemesi açısından avantaşdır..heleki suya gölge düşürmemek en önemli konudur..güneşi arkanızdan alıyorsanız ya karşı sahile gideceksiniz yada geride duracaksınız..

    İlginç bir durum şudur , mugil kefali ki mesela 40 cm lik bir kefal dipte yemi agzının içine alıp oldugu yerde geviş getiren hayvanlar gibi oynar durur ve şamandıranız oldugu yerde ..titremeye başlar ..masa üzerinde duran bir çanak suyu düşünün , masaya yumruk vurdugunuzda suda dairesel halkalar oluşur .. aynı şekilde şamandıranın merkezinden etrafa dairesel ince su hareketleri oluşur ardışık çemberler..

    o anda oltaya asılddınız o koca balık kütük gibi kamışın ucunu aşagıya eger..
    ama yok ufak bir kefal in mudahelesi ise tabii boş çekersiniz..

    keyifli iştir.. şamandıralı balıkçılık .. bir kulaklık ve hafif müzik - gölge bir yer , haftanın ve şehrin o kaos ortamından uzaklaştıran en güzel anlardan biridir bence..