selam yeni bot ve motor aldım sorularım var

Konu, 'Motorlar' kısmında mbilhan tarafından paylaşıldı.

1. mbilhan

mbilhan murat

selamlar ben edremit korfezinden murat.inşaat mühendisiyim.denize karsı bende herzaman bir ilgi vardı.belkide bu deniz kenarında buyumem ve kucuklüğümde okumuş olduğum moby dick isimli kitaptan etkilenmiş olmamdan kaynaklanabilir.seastar 320 bot ve parsun marka 4 zamanlı kısa şaft 5hp bir motor aldım.henüz bot ve motorum gelmedi herhalde bot yarın motorda persembe gunu gelicek.motoru bota takıp çalıştırma konusunda kafamda birçok soru var.internette bu konuda pratik bir rehber bulamadım.bu konuda bir boşluk var veya bilgiler sağda solda bölük pörçük.şimdi belki size sorularım komik gelebilir ama benim bu konuda bazı sorularım var.cevaplarsanız çok sevinirim.internette 2 gundur dolaşıyorum.bazı şeyler kafamda az cok oluştu şimdi sorularıma geciyorum.benim istediğim bu konuda teknik bilgilerden ziyade pratik bilgiler.
    1-bot ve motorun resimlerini incelediğimde motorun bota takıldığı yerde motorun sıkıştırılarak monte edildiğini gordum.bu botla giderken motorun denize dusmesi gibi bir tehlike oluştururmu?
    2-motoru poşetten çıkardığımızda benzin ve yağını nasıl koyucaz?yağ tek bir yeremi iki yeremi koncak?kullanmadan once yapılcak baska bişiy varmı?
    3-kıçta motor 24.5 artı ben 70 kilo=95kilo,bot 56 kilo bu botla giderken botun arka kısmının denize batması ön tarafın kalkması gibi bir tehlike oluştururmu?botun on tarafına ağırlık koymam gerekirmi?
    4-yukarda değindiğim ağırlıklar ve motor gucuyle bot plane olayına gecermi?botu kullanırken dalga yonune nasıl dikkat edicez yani dalganın ustune doğrumu gidicem arkamamı alıcam arkama almam imkansızssa nasıl bir yol tatbik edicem.
    5-benim bulunduğum yerde guvenli bir yer yok.bu yuzden botu ve motoru kullancağım zaman çıkarmayı ve aynı gun toplmayı dusunuyorum bu durumda bota ve motora topladığım zaman yapacağım bakımlar varmı? ertesi gun tekrar kullanabilirim bu arada :)
    6-denizin ortasında motor tutukluk yaparsa çalışmazssa ne yapabilirim?
    7-bulunduğum bolgedeki liman a kayıt olmam sartmı?bota bayrak asmam gerekiyormu?
    8-bu gucteki bir motor ve bu botla botta tek kişiyken araba hızıyla kıyaslarsak saatte kac km hız yapabilirim?25-30 km/h?
    9-bu motorla full benzin doluyken kac saat botu surebilirim?
    saygıdeğer yorumcular şimdilik aklıma gelenler bunlar ama tabi pas gectiğim bi sürü şey olduğunuda biliyorum ilginiz için şimdiden teşekkur ederim.

2. kahya

kahya atıl şenkahya

Favori Kamış:
    major craft crostage 902 M cormoran 210 bull fighter, cormoran 210 red master
    Favori Makine:
    shimano exsence 3000,shimano exsence 4000hgm, penn battle 6000.
    En İyi Avı:
    5,300 kg levrek
    BURADAN GÖRÜLÜYORKİ MALIN MI VAR DERDİN VAR. :)
    PAZAR GÜNÜ BUNA BEZER BİR ZODİAK TİPİ BOTLA İKİ KİŞİ
    + 6 HP MOTOR (KİŞİLER 90+) BAYA BİR YOL ALDIK
    BOR BAĞAJDAYDI KURDUK GEZDİK GERİ BAGAJA KOYDUK 20 ŞER DAKİKA SÜRÜYOR.
    AMA KONFOR DERRSEN KOCA BİR SIFIR.
    MOTOR ÇALIŞMAZ İSE KÜREK ÇEKECEKSİN BUDA NEDEMEK KÜREKLE GÜVENLİ KIYIYA ULAŞACAĞIN YERLEDE DOLAŞACAKSIN DEMEK.
    BU BOT İLE YAPACAĞIN EN İYİ AVLANMA ŞEKLİ KARA KIYI TABİR ETTİĞİMİZ BÖLGELERDE SIRTI.
    KAZASIZ BELASIZ RASTGELSİN.

3. eseses kikiki

eseses kikiki Gökhan Tunalı

öncelikle hayırlı olsun ben de 2. aşamada yani bot motor mevcut denize indirmek - serviste motoru çalıştırmak yok durumundayım. 3.20 bot 6hp motor.

Sistemin gayet yeterli rahatlıkla 3-4 kişi taşıyabilecek kapasitede. Motoru halatla tahtasına bağlayıp emniyete alabilirsin. Denizin içinde değil karada motoru yerleştirirseniz garanti olur.

Burnunun kalkması diye bir durum yaşamazsın 3.20 boydan kurtarır,hatta avantaj olur burnu kaldırmadan plane konumuna geçemezsin. 2 kişi plane geçer.

Motor yağı ve kuyruk yağı olmak üzere 2 yağın var serviste ilk çalıştırmasını yapıp garantiye girecek motor.

Dalgada botun iskele - yan kısımlardan dalgayı almamaya bakın, alabora riski var.
    Kıyıya güvenli çıkarmada ve rahatça taşımak için tekerleksiz çözüm bulamadım ,sabunlu su ile yıkayıp hafif indirip panelvan araçta tutacağım.

Denizin ortasında motor stop ettiğinde müdahale edebileceğin yer buji ve yakıt hortumu olur. Elektrik sistemi için de elektrik bantı bulundurmak lazım.

Liman kaydı zaten edrimitte yapılıyor zor birley değil ben de çıkartacağım Burhaniye'den. Bayrak şart biliyorum.

Tek kişi 27-28 km/h yapması lazım.

Saatte 3 çeyrek gazda 1 lt benzinden fazla tüketmez.

4. mbilhan

mbilhan murat

atıl ve gökhan bey bilgilendirmeniz için teşekkür ederim motorun ilk çalıştırmasının serviste yapılacağını bilmiyordum gökhan bey sölemeniz iyi oldu hemen motoru aldığım yeri aradım motoru henuzz gondermemişlerdi.edremit körfezinde servisleri yokmuş.bundan dolayı garantiye girmesi için çalıştırıp gondericekler bana.bu servisin ilk çalıştırması nasıl oluyor yani sadece kutunun kapağını acıp kapatıyolarmı yoksa motoru calıştırıp kuyruk yağı motor yağı koyupta çalıştırıyolarmı?bu motorların yağı araba yağlarından galiba farklımış.benzini normal arabaya kullandığımız benzindenmi kullanıcaz?bunlar nerde satılır?bot ve motor bana 3300 tl ye maloldu.acaba pahalıyamı geldi?
    kuyruk yağı ve motor yağı olarak ne kullanıcam bi öneriniz varmı?korfezde bu yağları satan motorun bakım ve onarım işleri yapan bi yer varmı?ilginiz için teşekkur ederim

5. AHAKANC

AHAKANC Ali Hakan Ceylan

Karışmak gibi olmasın ama o motor saatte 27-28 km yaparsa üzerinde zor durursunuz. Daha açılmamış bir motor yapacağı hız 15-18 km/saat. Üzerindeyken bu hız bile az gelmiyor insana. Daha iyi anlatabilmek için 5 hp bir motorla Akçay iskelesinden, Altınoluk iskelesine denizden 1 saatte gidersin... Motor 75-100 saat çalıştıktan sonra 20-25 km ye çıkabilirsin ama zaten son sürat 1 saat boyunca değil 15 dk boyunca bile çalıştırmamak gerek arada gazı kıs ki motor zorlanmasın. . Birde en doğru bilgileri sana servis verecektir kesinlikle... Hayırlı olsun dilerin güzel avlar yaparsın...

6. AHAKANC

AHAKANC Ali Hakan Ceylan

Şunuda ekleyeyim bence bu techizatla yapılacak en güzel av mevsiminde lüfer sırtısı...Rolantiye alıp motoru gezeceksin. Hele birde Lüfer yaparsa. Oooo süper zevkli olur.....

7. cousteau

cousteau Hüseyin MISIR

Favori Kamış:
    Yabomax SURF 4.20
    Favori Makine:
    Shimano ActiveSURF 採用
    En İyi Avı:
    Torik, 2.5 kg.
    Motorunuzun rodaj zamanına dikkat edin,bu konuda yeni motor almış kardeşim (denizbilimci) size bilgi verebilir. Umarım mesajı görür :)

8. NIRVANA

NIRVANA Levent

Favori Kamış:
    Shimano Yasei Sea Bass
    Favori Makine:
    Shimano Aernos 2500FA
    En İyi Avı:
    41 Cm Uzunluğunda 625 gram ağırlığında Karakulak..
    ...

Hayırlı olsun. Ben de bu bugn ıtıbarıyle bot ve motor aldım. Bu hafta sonuna kadar elımde olurlar sanırım. 5 bg parsun 4 zamanlı ve glen sun 3 mt bot aldım. İskenderunlu bır arkadasın anlatmalarına dayanamadım acıkta soyle balık var boyle balık var dıye dıye ben de aldım bakalım.

9. Bahadır Sarıca

Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Konuya bir göz atın isterseniz;

Botlar Hakkında (a’dan Z’ye)

Kısa cevaplarla;
    1-bot ve motorun resimlerini incelediğimde motorun bota takıldığı yerde motorun sıkıştırılarak monte edildiğini gordum.bu botla giderken motorun denize dusmesi gibi bir tehlike oluştururmu?

Oluşturmaz. Aynalar bunun için yapılmıştır. TSE ve ISO'lu bir bot alın. Ayrıca herhangi bir olumsuz durum için zincir ile tutturabilirsiniz.(Ben artı emniyet için yapıyorum)

2-motoru poşetten çıkardığımızda benzin ve yağını nasıl koyucaz?yağ tek bir yeremi iki yeremi koncak?kullanmadan once yapılcak baska bişiy varmı?

4 zamanlı motorlarda yağ kullanılmaz. Benzin yeterlidir.

3-kıçta motor 24.5 artı ben 70 kilo=95kilo,bot 56 kilo bu botla giderken botun arka kısmının denize batması ön tarafın kalkması gibi bir tehlike oluştururmu?botun on tarafına ağırlık koymam gerekirmi?

Trim ayarını doğru yaparsanız bot kayma(planing) pozisyonuna geçer. Botun önü kalkmaz. Ağırlığa gerek yok. Dengeli yükleme önemlidir. Kalksa da tehlike oluşturmaz.

4-yukarda değindiğim ağırlıklar ve motor gucuyle bot plane olayına gecermi?botu kullanırken dalga yonune nasıl dikkat edicez yani dalganın ustune doğrumu gidicem arkamamı alıcam arkama almam imkansızssa nasıl bir yol tatbik edicem.

Dalgayı yandan almayın.;) Gene de batmazsınız korkmayın. Bot tekneye nazaran çok daha güvenlidir.

5-benim bulunduğum yerde guvenli bir yer yok.bu yuzden botu ve motoru kullancağım zaman çıkarmayı ve aynı gun toplmayı dusunuyorum bu durumda bota ve motora topladığım zaman yapacağım bakımlar varmı? ertesi gun tekrar kullanabilirim bu arada

Tuzu akıtma amaçlı çeşme suyu ile yıkayın. Şişik vaziyette saklamaya özen gösterin. Motor için; çeşme suyu içerisinde 3-5 dakika çalıştırarak(denizden çıktıktan sonra) içinden temiz su geçişini sağlayın.

6-denizin ortasında motor tutukluk yaparsa çalışmazssa ne yapabilirim?

Sahil güvenlik veya sizi kurtarabilecek birilerine telefonla ulaşın. Yani;
    1-Cep telefonunuz olsun.
    2-Sahil güvenlik no kayıtlı olsun.
    3-ÇApasız çıkmayın; tehlike durumunda sürüklenmenizi çapa ile önleyebilirsiniz.
    4-Fırtına çapası edinin(En kötü durumlar için)

7-bulunduğum bolgedeki liman a kayıt olmam sartmı?bota bayrak asmam gerekiyormu?

Maalesef evet. Ben taraftar değilim. Konumda detayları var. Bayrak kesinlikle gerekli.

8-bu gucteki bir motor ve bu botla botta tek kişiyken araba hızıyla kıyaslarsak saatte kac km hız yapabilirim?25-30 km/h?

Ben 3.60m alüminyum taban bot + 9.8HP uzun şaft 2 zamanlı motor ve 2 kişi (yaklaşık 200kg) son sürat hız 22km/saat

9-bu motorla full benzin doluyken kac saat botu surebilirim?
    Bu o kadar çok parametreye(rüzgar hızı+akıntı hızı+ ağırlığınız+dalga boyu vs) bağlı ki. Yalnış soruya, doğru cevap olamayacak:(

Umarım faydalı olur. Ama teknik bilgi edinmeden pratik bilgi; mühendis ile usta sohbeti gibi olur.(Yalnış anlaşılmasın, tabii ki pratik çok değerlidir.) Siz de bir mühendis olarak bilirsiniz ki; teknik bilgilerin pratik ile örtüştürülmesi sizi çok daha hızlı sonuçlara ve yeni çıkarımlara ulaştırır.;)
    Sevgi ve selamlarımla...

10. eseses kikiki

Rica ederim servis motor yağını tamamlar zira motor yan taşınırsa pistonun üstüne yağ kaçma durumu oluyor o yüzden fabrikada yağ tam doldurulmaz. Kuyruk yağı da kontrol edilir.

Mutlak marin yağ kullanılmalıdır,köpürme dayanımı ve tuzlu suya mukavemeti fazla olmalıdır.Kullanma kılavuzunda hangi standart ve numarada yağlar kullanılması gerektiği belirtilir.

Edremit bu malzemelerin merkezidir,kolayca bulabilirsin. Usta tavsiyesi öncesi garanti için yetkili servise gitmeniz daha uygun olur.

11. mbilhan

mbilhan murat

bot bugun geldi.kurdum fakat denize indirmedim.motorda buyuk ihtimal perşembe gelir.girdik bu işe artık.artısıyla eksisiyle bir deniz tutkunu olarak balık avlamaya cıkıcam.hem botu kurmak sokmek bize spor olur erken kalkarız bide balık tutarsak deme keyfine.her tutkunun bir baslangıcı vardır ve tecrubeler zamanla kazanılır.zamanla aldığımız botun artılarını eksilerini gorucez motoru denicez.bu bot ve motor şimdi bana dunyanın en guzel teknesi gibi geliyor :).bahadır bey bilgiler için teşekkur ederim.teknik bilgi elbet önemli.gokhan bey motoru aldığım yerle konuştum motor izmirden geliyor.edremitte teknik servisi varmış alınmış.bi arıza cıkarsa buyuk ihtimal bir ustaya gostericez.en yakın servis mudanyada diyor bi arıza halindede oraya gitmeyi dusunmuyorum.buyuk ihtimal bir usta buluruz.motor ve bot olarak en ekonomik eh işte idare eder diye düşündüğüm markaları aldığımı zannediyom.saygılar

12. eseses kikiki

Güneş botun belalısıdır Murat bey güneşte tuzlu tuzlu bekletmek sanırım en büyük düşmanı olur. Ben de körfezde olacağım temmuz gibi raslaşırız deniz ufak.:)

13. mbilhan

mbilhan murat

haklısınız gokhan bey kıyıya cektiğimde iyice tatlı su ile yıkayıp sondurup katlayıp depoya koyucam.botu şişik vaziyette saklayabileceğim bir yerim yok artı kediler bu durumda tırnaklarını o guzelim botta deneyebilirler:)bir kedim var ordan biliyorum.botun yırtılmasından delinmesinden cekinmiyorum ama yırtılıp delinmemesi içinde elimden gelen azami gayreti gostericem.bu bot 3+1 olduğundan denizde bir bolmesi delinse bile batmayacağını biliyorum.herhalde botların en buyuk ozelliği bu olmalı botlar tekneler gibi batmaz.ondan botları seviyorum. tasıyıp baska bi yere goturebilme de baska bir artısı.mutlaka karsılasırız korfezde cıkan benim bildiğim en unlu balık deniz levreği bu arada :)

14. eseses kikiki

Melanur,mırmır,karagöz,mercan,çupra,hanos,lahoz,sarpa,akya zor:(,levrek de sırtıyla olur bildiğim,iri isparoza bile razıyım bakıcağız rasgele olsun:)

15. mbilhan

mbilhan murat

seastar 320 kullanan varsa bu aynaya yakın olan tahtayı koyarken ustunde iki tane plastik tutamaç gibi bişey var tahtanın bu nedir bunu uste doğrumu alta dorumu yerleştiricez.bide tahtaları arkadan one doğrumu yoksa onden arkaya doğrumu koymamız gerekir.

16. eseses kikiki

sabitleme profillerini yerleştirmenin püf noktası alttan desteklemek,kürek iyi iş görüyor.
    kontraplakları yerleştirirken 1 numarayı önden başlatmışlar bir bildikleri vardır sonra 4.'yü takın 2 ve 3 ü en son yerleştirip sonra 2-3'ü kaldırıp yerine geçirin ve aşağı itin.

depo da omurgayı şişirirken zarar görmesini önlüyor.

http://www.youtube.com/watch?v=3AqIx7hCpC8

17. mbilhan

mbilhan murat

son parcayı takış yöntemleri çıtaları koyarken botun altına bi kurek koymaları ve ortayı şişirken bi yana bidon koymaları çok akıllıca bu videoyu nasıl bulduysanız tam derslik bir video.teşekkur ederim.

18. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Extreme 4.40 ve Balzer Diabolo V, Cormoran Bullfighter 3.00 Spin
    Favori Makine:
    Shimano Titanos 5500 XSA ve Alivio 4000RB
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Kürekle alttan destek yerine omurgayı hafif şişiriyorum çok kolay takılıyor yan profiller. Parsun motorun 7. ip sonunda çalışması da düşündürücü.

19. eseses kikiki

Murat bey altına da muşamba benzeri örtü sermek çakıldan camdan koruyacaktır. Rica ederim bunlar gibi çok dahası mevcut.:thumb:

20. mbilhan

mbilhan murat

botun altına musamba koyup denize 5-6 metrelik bi mesafeyi cekerek gotursem acaba bota zarar verirmiyim diye dusunuyom?