Sepet ve Tuzaklarla Avcılık Neden Yasak?

Konu, 'Tebliğler' kısmında wildyaban tarafından paylaşıldı.

1. wildyaban

wildyaban Erdem Karaca

Favori Kamış:
    Dam Sumo Royal 240 Tele 10-30
    Favori Makine:
    Shimano Seido 3000 SRA
    En İyi Avı:
    63.700 gr Yayın - Hasanuğurlu
    Yasalar karşısında boynumuz kıldan incedir ve tabi ki şeriatın kestiği parmak acımaz. Fakat şu sepetlerle balık avcılığının amatör balıkçıya neden yasak olduğu konusunda aklıma mantıklı bir neden gelmiyor.

Sepet ve Tuzaklar (ingilizcesi Pots & Traps);

Tanımında diyor ki; "tür ve boy seçiciliği en yüksek av aracıdır"

Yani; sepetle avlanırsan küçük balık ve istemediğin türden balıkları öldürmezsin. Sepetin içinde canlı kalırlar ve incitmeden çıkartıp salıverirsin.
    Mesela; Sepetin gözlerini geniş tutarsan küçük balık hiç yakalamazsın.

Ülkemizde bir amatörün hangi balıktan en fazla ne kadar avlayabileceği yasalarla sınırlandırılmıştır. Yine hangi türlerin yakalanmasının yasak olduğu ve avlanmasına izin verilenlerden en küçük hangi boyda olanların alıkonabileceği de düzenlenmiştir.

Buna rağmen sepet neden yasak; oltayı yasaklamak daha mantıklı, kancayı midesine kadar yutan balık avlanması yasak olsa bile ölüp gidiyor çünkü.

Aklıma gelen şu; bilmediğin şeyi yasakla... zaten boy, tür, zaman ve bölge yasağını denetleyemiyoruz, bir yasak daha koymaktan zarar gelmez...

2. blueboyfe

blueboyfe Emin Erçelik

Favori Kamış:
    Zıpkın Mamba 130
    En İyi Avı:
    lepistes 14 gr
    Sepet yasağı bencede tamamen saçmalık, azda olsa halen sepet kullananlar oldugunu biliyorum çeşmede, oda eskiden bir ustası vardı ahşaptan yapardı ( telli olanı randıman açısından daha verimsizdir ) artık yapmıyor yada vefat etti vs, bilmiyorum.

Dediğiniz gibi küçük balık zaten geri çıkar, istemediğin balığıda salarsın, zaten avlayacağın balık adedi sepette bügünkü kişibaşı limitleri zaten geçmez.

3. Goldarrow

Goldarrow FATİH ALTINOK

Favori Kamış:
    EUROSTAR CARBON TOLEDO 3.90
    Favori Makine:
    zamanla daha iyisi olacak
    En İyi Avı:
    henüz yok (lüfer 600 gr)(sazan 1 kg)
    cevaben ;

sizin mantıgınızla gidecek olursak o zaman balık yakalamaylada ugraşmamak gerekir.Mesela sepet aldınız en az 20-25 lira sepeti atmak için en kötüsü kayık kiralamanız gerek gunluk (asağı yukarı bilmiyorum)100-150 lira o kadar vakit gir at bekle tekrar git topla istediğini al istediğini alma vs.vs size en az ama en az 150 lira gibi bi tutara mal olur.150 Lirayla ıstediğiniz balıktan birkaç kasa balık alıp eve götürüp afiyetle yersiniz olur biter ama amaç adı uzerinde "amatör sportif olta balıkçılığı" sepette balıga yem verip kandırırsınız ama oltada öyle değil iğneyi görme misinayı görme olasılıgı çok yuksektır zevkı de bu ışın işte tam buradadır.Balıga sans vermek.Saygılarımla dediğim gibi amaç amatör sportif olta balıkçılıgı oltanın ucunda o vurusu hıssetmek balıga saygı duymak onu sevmek.

4. Goldarrow

Goldarrow FATİH ALTINOK

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    ayrıca

limitlere çok takılı kalmışsınız onemlı olan devletın koydugu değil sizin vicdanınızın koydugu lımıt.500 tane sazan yayın yakalasanız ne olacak en fazla 2-3 ünü yersınız geri kalanı boşuna öldürülmüş hayvan sürüsü.Yazık gunah.Bakış açınızı bence biraz değiştirmeniz gerekiyor bu sene 500 seneye 250 sonra 100...... 5 sene sonra tek balık yakalamadan eve dönersiniz cocuklarınızada su su su su balıklar vardı dıye anlatırsınız o kadar.Biz istiyoruz ki nesılden nesıle devam etsın cocuklarımız torunlarımız da görsun o balıkları.27 yasındayım her sene deli gibi aynalı sazan arıyoruz nerde var diye cocugum nasıl görsün.Levrek marmarada bitti sayılır 14 cm. lik çinekoplar lüfer diye avlanıyo.Kofananın ne oldugunu bılmıyorum daha.Dediğim gibi önemli olan vicdanımın limiti gerisi boş.

nurideniz bunu beğendi.
  5. bahaberk

bahaberk muhammed

En İyi Avı:
    3,5 kilo kofana
    7-8 sene öncesine kadar sepet kullanan biri olarak görüşlerinize katılıyorum. sepete giren balık kesinlikle zarar görmez ve sepeti 2-3 gün sonra bile çıkarsanız balıklar hala canlıdır ve beğenmediğiniz balıkları sokkan-isparoz-yengeç-vs gibi olanları geri salma özgürlüğü vardır. Lakin sirküler amatör avcılar için sepetle avlanmayı yasaklamıştır.bence tartışmaya açık bir konu?

6. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Sepet yasaklandıysa elbet bir nedeni vardır.
    Burada tartışılan mantıkla gidildiğinde tırıvırı kadar olmasada sepet de aynı şekilde zararlı bir araçtır.

Siz bir de şu açıdan olayı inceleyin derim;
    Sepeti bir şekilde kaybederseniz ya da yerini unutursanız, şamandırasını kaybederseniz sepet ne olur?

Aynı şekilde sepet içinde kalan balıklar da bir süre sonra ölür, onları yemeye gelen balıklar ölür, onları yemeye gelen yengeçler ölür.......

Bu böyle sürüp gider. Sepetin yasaklanmasının yegane sebebi budur..

Ayrıca sepetle balık avcılığının zerre kadar sportif ve amatör yönünü görmüyorum. Maksat et için balıkçılıksa en kolayından ağ da atabilirsiniz. Peki bunu burada tartışabilirmisiniz?==-Elbette hayır====

Sonuç olarak;
    Yasaklar tartışılmak için değildir....

nurideniz bunu beğendi.
  7. LapinCash

LapinCash

Ben bu yaşımda mantığımı kullanarak emin olmamakla birlikte şöyle bir cevap vermek istiyorum.
    Sepeti ip veya misina ile suya salacaksınız eğerki ip yada misina koparsa sepet suda kalacak giren çıkamayacak büyük bir katliam oluşacak.
    Tahmin ;)

8. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Sepet vb. araçların bildiğim zararlarından bir tanesi, suda bulunduğu süre boyunca av yapmaya devam etmesidir, günümüzde kullanılan malzemelerin ömürleri eski malzemeler ile kıyaslanmayacak kadar uzun bunu da hesaba katarsak ne yazık ki tıpkı tırıvırıda da olduğu gibi sepetin bir şekilde kaybedilmesi durumunda yapıldığı malzemenin ömrü boyunca ava devam edeceği anlamı taşıyor.

9. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Düzeltme yapayım hemen bizzat kendi tecrübe ettiğimden...

Suda kalan sepet, 1 seneden az zamanda su altında paramparça oluyor ve sadece iskeleti kalıyor. Yani ömür boyu av yapması gibi bişey söz konusu değil.

Ben şahsen yemlik balık avı için kullanıyordum, tabiki çok çok eskiden..

10. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Konu için yorum yapacak olursam, amatör balıkçılıkla alakası olmadığını düşünüyoroum.

At sepeti akşamdan veya sabahtan, sonra akşam veya sabah git çek.. içinde onlarca çeşit balık, 10cm boyu geçmeyen....

Bildiğin küçük teknelerin attığı ağlar gibi işte, akşamdan bırak, sabah çek...

Adamlara küfür ediyoruz bir de değil mi? :D

Hani bunun zevki..?

Tabi bir de sepeti attığınuz günün ertesi hava patlamışsa o sepeti zor bulursunuz bulanıklıktan... şamandıra koymuşsanız bile hava düzelene kadar yüzmeye cesaret edemezsiniz zaten. Delikanlılık yapmak istersiniz, gider boğulursunuz, bence her açıdan sakat...

11. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

:)

Sevgili Caner, ömür boyu derken sepetin yapıldığı malzeme ömrünü kastetmek istedim, yani tel bir sepet ile ahşap arasında ki farktan bahsettim, örneğin birisinin ömrü bir yıl ise bir diğerinin ki beş yıldır.

Verdiğin örnekte de senin kullandığın sepetin ömrü bir yıl ve bir yılık ömrü boyunca suda avlanmaya devam ediyor.

12. wildyaban

wildyaban Erdem Karaca

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Seido 3000 SRA
    En İyi Avı:
    Yasaklar tartışmak içindir. Böylece herkes nedenlerini daha iyi öğrenir, daha çok sahiplenir. Tabi ki sağlam bir dayanağı varsa.
    25 cm boyda erginleşen balığa 13-15 cm boy yasağı koyulduğu (lüfer) bir tebliğin ve 25 cm boyda erginleşen balığı 20 cm boyda avlanmalı diye ortaya çıkan sivil hareketlerin olduğu bir ülkedeyiz. Denizimi, gölümü, ırmağımı ve balığımı bu kafaya emanet edip yan gelip yatamak torunumdan aldığım emanete hiyanettir.

Şimdiye kadar iki konu öne çıktı.

1- Hayalet avcılık
    2- Araçı kullanmanın zevk ve amatörlükle ilgisi.

Bu av aracının ticari avcılıkta kullanımının tamamen serbest olduğunu belki bilmeden öne sürülen nedenler. Bkz. 2/1 nolu tebliğ

Sepetin girişi ve çıkış aralıkları büyük tutulursa asla ince balık yakalamaz.

Sepet kullanmak için genelde tekneye gerek yoktur. Tüm Ege Akdeniz balıkçı barınaklarında her balıkçı teknesinin bir sepeti vardır ve sepeti bıraktığı yer; çoğunlukla tekne limana bağlı iken teknenin altıdır.

Beynelminel kural olduğu halde, son yıllarda ülkemizde satılmaya başlayan pırıl pırıl kromdan yapılmış keskin uçlu kancaların Norveç ve onun taklidi Singapur klasik kancaların karşısında bolca övüldüğü bir ortamda oltayla avcılığın "hayalet avcılık" potansiyeli sepetlerden daha fazladır.

Bırakma oltadan sepeti ayıran yakalanmış balığı çekerken duyulan haz ise eğer, meraklanmayın sepete balık yakalandığında çekerken aynı hazzı alırsınız.

Amatör balıkçılık değil belki ama sportif balıkçılık açısından haklısınız, bu haz anlamsızdır. Ki bu nedenle bir sportif balıkçı genelde sahte yemlerle, tek kancalı yemli oltalarla avlanır, hatta kaşığında ve rapalasında üçlü kanca yerine daima tekli kanca kullanır.

Sözün özü; amatör balıkçılık ve amatör balıkçı kısım kısımdır. Etçiden başlar sportif balıkçıda biter. Balığa gitmeyenden başlar, su kenarında yatanında biter. Balık tutamayandan başlar, trofeyi suya iade edende biter. Avladığı balığı yeme ihtiyacı olan sosyal grupların mevcudiyeti bizim yasalarımızın yeterli olmasının önünde bir engeldir. Ayrıca amatör balıkçılık hakkındaki en yaygın eğitim kurumunun bilgilerin %90 uyduruk olan ve her rüzgara göre içeriği ve ustaları değişen internettir. Bkz. Jigging konusu (2007 yılında hiç bir şey bilmeyenler ve yöntemi eleştirenler şimdi makaleler yazmaktadır)

Amatör ve sportif balıkçılıkta tüm bu kısımlar ülkemizde mevcuttur ve birbirine uzaktır. Bu nedenle tabandan bakınca tavan, tavandan bakınca taban küçük görünür. Saplantılı bir şekilde konulara yaklaşarak gelişim sağlamak mümkün değildir. Bilen anlatacak, bilmiyen okuyup öğrenecek ki amatör balıkçılık gelişecek.

13. Gundogdu

Gundogdu Hasan hüseyin

Sayın Wildyaban, ın görüşlerine kısmen katılmakla birlikte Ana konusu Sportif ve Amatör balıkçılık olan bir forumda böyle bir konunun açılmasını bile tuhaf karşıladığımı belirteyim..

14. Goldarrow

Goldarrow FATİH ALTINOK

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    bakın kendınız kullanıyorsunuz amatör balıkcı tabirini.amatörce yapılan işte neden profosyenel aletlere gerek duyulsun ki.Ben burada yasakları yasaları tartışmak ıstemıyorum kı zaten tartışmaya gerek yok.Daha öncede söylediğim gibi vicdanınızın yasaklarını tartışın.Amacınız balık yemekse balıkcıda ıstediğiniz ebatta var.Ayrıca siz örgüyü ne kadar geniş tutarsanız tutun o sepetin ağzından en fazla 25-30 cm lık sazan girer oda zaten yasaktır.sepetle uğraşacagınıza gidin ağ atın ne diyeyim.Ayrıca saplantılı diye sahsıma hitap ediyorsanız saplantılı olan; olta gibi bir nimet varken baska hayvanların yasama hakkını (bence) adil olmayan aletlerle ellerinden almaya kalkanlardır. kusura bakmayın ben izin vermeyeceğim ve elimden geleni yapacağım.

15. wildyaban

wildyaban Erdem Karaca

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Seido 3000 SRA
    En İyi Avı:
    Size hitap etmedik tabi de, ille de size bir şey dememi isterseniz; Sepet kullandığımı nerden çıkarıyorsunuz, anlamadım, yazımda öyle bir ifade mi var, yoksa siz öyle mi olsun istiyorsunuz yada hayal ediyorsunuz?
    Yazılanlardan anladığınız buysa size ne diyeyim. Klavye önünüzde istediğinizi yazarsınız. Ne bildiğiniz, neye dayandığınız da önemli değil.
    Dünyanın başka hangi ülkesinde sepet amatör balıkçıya yasak biliyor musunuz?

Türkçe'de anlaşamadık belki ingilizce anlaşırız.

Şu yazılara bir göz atın
    http://www.neptunemarineproducts.com/traps/traps-info-benefits.html
    http://www.mass.gov/dfwele/dmf/publications/tr40_appendix_1.pdf
    http://www.sciencedirect.com/scienc...serid=10&md5=799515414c993f7bc8ae5971e7b81b78

16. Goldarrow

Goldarrow FATİH ALTINOK

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Türkçe de daha iyi anlaşırız bence ben ingilizce bilmiyorum.:)Siz ingilizce' ye yazdıklarımı cevirin daha iyi anlayacağınıza inanıyorsanız.Ben size sepet kullanıyorsunuz demedım ımada etmedım.Eğer öyle birşey demiş isem nerede oldugunu banada gösterirseniz sevinirim.Sadece kullananlara izin vermiyeceğimi kendi çapımda söyledim.Bakın bu tür aletler hangi ülkelerde yasak veya değil araştırmaya hiç gerek yok.Başka ulkelerde oylesıne serbest seyler varki yasaklarını tartışmaya gerek bıle yok kanımca.Fakat amacı tamamem sportif amatör olta balıkçılıgı nı sevenleri bir araya getirmeye calışan Balikavi.net' e neden böyle bir konu açtınız anlamadım.Madem kullanmıyorsunuz ve baskalarının kullandığınız tarzındaki düşüncelere de karşısınız bu konuyu neden tartışıyoruz.Biz burada ticari amaçlı balık avlarını en azından sahsım tum ılgılı bakanlıklara birkaç senede olsa yasaklanmasını öneriyorum siz bu forumda sepet neden yasak baska ulkelerde yasak değil diye konu açıyorsunuz.Benım anladığım kadarı ıle sız ve ben balık avı konusunda çok farklı düşünüyoruz.Varın kendınız karar verin.

17. çaylak_avci 20

çaylak_avci 20 MERT

En İyi Avı:
    aynalı 2,16 kg
    Bana göre balık avı amatör ruhla yapılan vicdani değerlerimin yüksek olduğu bir huzur bir keyif kaynağı.
    Sepeti cok gördüm ancak hiç kullanmadım, kullanmam da. (kızdırmak istemem ama bohçacılık gibi)
    Çünkü;
    sepet işi bir nevi dondurulmuş bir yiyecegi mikrodalgada ısıtıp önümüze konması gibi geliyor bana....
    Emek yok, heyecan yok, çaba yok, heves yok, paylaşım sıfır....

18. erengelebek

erengelebek eren gelebek

merhabalar, öncelikle kendi sepetimle hiç balık yakalamadım. yazın 1 haftalığına gittiğimiz çeşitli tatil yörelerinde tanıştığım yerli balıkçılarla gerek sohbet gerekse av sırasında öğrendim. öncelikle onların kullanıdıkları 8 lik nevrürlü demirden yapılma 1m^3 yani 1x1x1m boyutlarında etrafı ince tel kafes ile çevrelenmiş yaklaşık 6-7 kg olan bir kafesti. ifadeler yazıya yansıtılamıyor ancak kızgın değilim.
    kafesi kıyının 7-8 metre derinliğinde olan kayalık kısımlara bırakıyorlardı, bende denemek için bırakmak istedim. öncelikle emek ve çaba konusunda çaylak_avci 20 abimin sadece deneme amaçlı 7kg lık bir taş ile 7-8 metreye dalıp onu düzgün bir şekilde bırakmasıyla bu işteki emeği ve çabayı analayabileceğini düşünüyorum.(kötü bir şey ifade etmek istemedim sadece ne kadar emek ve çaba gerektirdiğini söylemek istedim). balıkçıklar bir önceki gün sepeti boş çıkmış diğer balıkçılara kendi balık artıklarından veriyorlar sepet içini yemlemeleri için, kiminin teli yırtılıyor kiminin kopuyor kiminin sepeti kırılıyor, hemen diğerleri bi şekilde yardım ediyor, varsa yedekleri veriyorlar, çıkartma esnasında olsun bırakma esnasında olsan yardımlaşma ve paylaşımda var. tabiki av konusundaki anlayışımız SADECE oltalar sudayken iki kadeh atarız değilse ve paylaşım ve muhabbetten kasıt sadece bu değilse anlattığım şeyler paylaşımdır. avdan döndüğünüzde elinizde o akşam yenecek balıkla döndüğünüzde bir sonraki av için HEVES'iniz ne kadar oluyor? sizce haftada belki ayda hatta tasarımda benim gibi belki yılda 2-3 gün eve bu şekilde balık götürmenin hevesi az mıdır?

sepetin tel aralığı 10 cm ve girişi 40cm-25 cm idi. zaten girişi ne kadar büyük yaparsanız yapın iç tarafa gelen kısmı sepetin ortalarına denk geldiği için balık yolu bulup çıkamıyor.

sepeti sadece deneme amaçlı bırakmıştım ve aşırı derecede yorucu ve tüpsüz dalışla birazcık ilgili olmak gerekir.( yukarıdan ip yordamıyla aşşağı sallandırılabilir fakat bu şekilde yerine tam oturtulmadığı ve iyi yer seçimi olmadığı için nerdeyse hiç balık alınamadığı söylenmişti bana).
    tatillerim sırasında 20 den fazla sepetin geri alınımına şahit oldum. %70 sokar(arı balığı da olabilir yöresel bir ad da olabilir), %20 karagör,%10 sargoz yakalandığını yaklaşık olarak tabiki gördüm.yakalanan karagöz ve sarkozlardan 20 cm den küçük olanları bırakıyorlardı, sokarın ise 15 cm kadar olanlarını bırakıyorlardı ( bunlarda göz kararı ama karış hesabı aşşağı yukarı anlayabildim).

şimdi sözüm meclisten dışarı ama 15 cm karagöz tebliğine göre '13-14 olur abi nolacak ya' diyerek avlananların yine sözüm meclisten dışarı 'ya sepet armut piş ağzıma düş' demeleri açıkcası bana çelişki gibi geldi.

avlanan kişiler profesyonel olmalarından dolayı, sepetle yakalanan balık türlerinin alıkoydukları balık boyutları dışında para etmemesinden dolayı geri bıraktıklarını söylüyorlardı, bakın vicdan 0 belki ama ticari bir amaç da olsa adam 17 cm balığı bile büyümesi yavrulaması çoğalması amaçlarını gütmeden de olsa salıvermiş olmuyormu? acaba siz tebliğde 3kg yazmasının yanında, 2,6 kg tutunca bereket versin diyip evinize gidiyormusunuz? yada 3,5kg olunca...
    bu yaz sepeti denemek istiyordum ve araştırma yapayım dedim, tebliği inceledim ve sepetin yasak olduğunu gördüm.(hiç bir açıklama yapmadan 14 yaşında ilköğretim 7. sınıf öğrencisi zekasıyla sadece SEPET olarak yazılıp, tanımlanmadan yazılması da ayrıca beni üzdü)

öteden beri söylenen balıkçılar ağ aralığını geniş tutsun, amatör(sportif) av yapanlar tebliğdeki boyutları alıkoysun diğerlerini salsın diyip dururuz. peki sadece soruyorum ve yorumlarınızı bekliyorum. akşamdan bilinçlice yerini unutmayacak şekilde kıyıdan 10m uzaklıkta 6-7 metre derinlikte bırakılan sepeti, daha sonra sabah giderek çıkartıp içerisinde yine tebliğdeki boyutlar gözetilerek büyük balıkların alınması ve küçüklerin salınması ve yine dediğim gibi 3-5 kg değil o günlük ( hergün balıkla beslenmiyoruz ya) nafakamızı ya da yemeğimizi çıkartacak kadar içinden almanın, yasaya, vicdana vs ye göre ne kötülüğü var.

hani örnekler abartılı olur ya, her balığın günlük tutma limiti var, 2 kişi çıkılan bir avda 3-4 balık türünden ( hani o örnek bu ya) limitlerde alarak eve 10 kg balıkla dönmek... bunun vicdan açısından muhasebesini yapıyormuyuz?

ayrıca yaptığım aramalar sonucu EGE üniversitesi su ürünleri fakültesince yapılan bir araştırma makalesi okudum,makalede 3 günlük yem kafeslere konuluyor ve 30 gün boyunca bekletiliyordu, 6 gün boyunca balıkların sayısının arttığı daha sonra balıkların giderek azaldığı ve 10 gün sonunda kafeste hiç balık kalmamasının yanında diğer günler balıkların girmediği gözlemlenmiş. buna göre hayalet av tanımına da bence pek uymuyor.yani atılıp yeri unutulan bir ağ gibi işlev görmüyor. http://jfas.ege.edu.tr/pdf/2006-1-2/17ayaz2.pdf

sözlerimle kimseyi kırmak, incitmek hatta öncelikle kimseye saygısızlık etmek istemedim, şimdiden anlatmak istediğimi yanlış aktarmamdan dolayı oluşmuş olabilecek ifadeler için, öncelikle değerli üstad abilerimizden daha sonra balıkçı dostlarımızdan özür dilerim.
    saygılar

Fatih.m bunu beğendi.
  19. mcu

mcu Çağatay Ünaltay

Mesajların tarihlerine bakınca oldukça eski bir tartışma olduğunu gördüm, ama sırf cevap yazmak için foruma üye oldum. Uzun süredir tatillerimde sepetle balık tutuyorum. Sepetin tembel işi olduğu gibi bir görüş öne çıkmış, ancak hiç de öyle değil. Ben hergün sabah sepetimi kontrol eder ve yemlerim, aynı işlemi bir kez de akşamüzeri yaparım. Kontrol ve sepeti çıkarma işini şnorkelle yapıyorum. Sepete giren balık çıkamaz diye bir şey yok. Bu düzenli kontrol ve yemleme işini aksatmamak gerekir. Balık bir süre kaldıktan sonra sepetten çıkar. Bir gün bile kalmaz. Yem olmayan sepete de balık girmez. Yok sepet unutulacakmış, yok içindeki balıklar ölecekmiş, onlar da yem olup yeni balıklar girecekmiş. Böyle fantezi olmaz! Bunun gerçekle hiç ilgisi yok. Dediğim gibi balık sepete girdiği gibi çıkar, yem olmayan sepete de balık gelmez. Karagöz, sivriburun karagöz, uslu sarpa, deli sarpa (karasokan), sargos, melenur en çok gelen balıklar. Mevsime göre avlanan balık türü ve miktarı çok değişiklik gösterir. 3 kişilik ailem için yeterli balığı Ağustos ayında 3-4 günde biriktiririm. Haziran ayında ise bir seferde 1 - 1.5 kg balık, ağırlıklı karagöz olarak (400 gram civarında olanlar vardı) çıkardığım olmuştur. Fazlasını eşe-dosta veririz. Balık yemeyeceğimiz zaman sepet atmam. Küçük balıkları denize geri bırakırım, yemeyi tercih etmediğimiz iri balıkları (karasokan vs.) kıyıda sepetimi çıkarmamı dörtgözle bekleyen kedileri beslemek için kullanırım. Denizde gördüğüm kadarıyla karasokan oldukça fazla, nesli de pek tehlikede değil gibi görünüyor. İstanbul'da kıyı balıkçısıyım, genelikle çapari ile istavrit avlarım. Şnorkelle zıpkın avı da merakımdır. Sepetle avlananları fazla aşağılayan yazılar gördüğümden, bu yazıyı yazdım. Bu anlattığım şekilde sepetle amatör avlanmanın neden yasak olduğunu da anlamam mümkün değil. Saygılarımla...

Fatih.m bunu beğendi.
  20. Fatih.m

Fatih.m Fatih

Merhaba ağzına sağlık kardeş ilk defa olumlu bir yorum gördüm.
    Size bir sorum olacaktı. Hangi yemleme yapilmasi lazim sepetle avlanmak için?