Mersin merkezde geçtiğimiz hafta 2 kere balığa gittim. Ancak kefal harici bişey çıkmadı Konuştuğum kişiler temmuzun sonlarında iyi balık olduğunu ancak sonra durduğunu söyledi. Evden sahile inmek zor oluyor açıkçası. Bisiklet olsaydı keşke Giden arkadaşlar son durum hakkında bilgi verebilirmi? Havalar serinledi malum. Etkisi oldumu acaba?
Mersin'de balık eylülde olur. Bakma biz sürekli gidiyoruz, havasına. Ağustosta da balık yapmaya başlar tabi. Bu sene ağustos biraz serin geçiyor, havalar zaten geç ısındı. Temmuzda kaplumbağalar gitti kurtulduk derken, dün yine kaplumbağa sürüsü gördüm. içlerinden bir tanesi hiçe yeşil kaplumbağaya benzemiyordu. Kahverengi ve sırtı Çentikli birşeydi. Ve saldırgandı az daha sahteyi kaptırıyorduk. Sonunda kaplumbağa da sahteye talip çıktı (daha önce martı saldırdı, köpek atladı, kefal kovaladı, yengeçler bakmıyor hiç.) bakalım yakında daha neleri görecez. neyse Kıyıdan, Kefal zaten hemen her zaman var. sokar var. haziranda, vatoz, sapan görmüştüm, çupra vardı. dünde kıyıyı biraz yokladım yine balık yoktu. ağustosta da balık yoksa Durum vahim hani mersinden hiç raporda gelmiyor, demekki balık hiç yok
Az kaldı bu kadar acele etmeyin birde merkezde balık tutmak gerçekten zor sadece vakit geçirip muhabbet etmek için iyi. maksat balık sa biraz daha ilerileri denmelisiniz. 15.08.2011 akşamı paşa türbesindeydim herkes bilir orayı kız kalesi tarafı ileri atınca mırmır ve çupra plaja doğru atınca ismini tam bilmiyomrum ama istanbul piçi diyorlar ondan. Sabah bitane de Bit balığı aldık kilosuna bişey diyemem ama 50cm civarı idi. Yine sabaha karşı bir 2 kilo üstü akya aldık. Sabah dönerken lemas deresinin ağzında millet yemli mırmır çupra alıyordu.
yeri tarif ettim zaten ama istersen sana uydudan enlem boylamlarını vereyim, yem olarak boru kurdu ve sardalya kullandık birader
erdemli kızkalesi çevresinde tekneyle avlanabileceğimiz dibi kayalık yerler konuusnda bilgisi olan varmı eger gps kordinatıda verebilirseniz memlun olurum. Bu arada erdemlide oluşturlan yapay resif konusunda bilgisi olan varmı ? Haber çok ama resifin bulunduğu bölge yada kordinata raslayamadım.
Erdemli bana tekneyle 10dk Gittiğimde yerel balıkçılardan resifin yerini öğrenirsem kordinatları paylaşırım. Proje kapsamında 220 yapay resif, 20 adet antitrol resif atımı yapılmış. Yani amatör balıkçılık için cennet. bırakılalı 7 8 ay omuş üzerinde tabi yaşam gelişmişdir diye düşünüyorum resimlerden anladdığım kadar yat limanı açıklarında. aşağıda linkini veriyorum mersinde avlananlar inceliyebilir. Attıkları beton kalıplar resif oluşumu için baya uygun gözüküyor. http://www.erdemlitso.org.tr/goster.asp?id=542
Bugün gittim güzel kefal vardı. Bide çupra aldım 20cm civarı. Varmı başka mersinli şu günlerde avlanan??
bu yapay resiflerle ilgili olarak resimlerden anladığım kadarı ile küp şeklinde olanlar yapay resif diğer 4 tarafı duvar gibi olanlar anti-trol resif olarak yapılmış. Eğerki bu betonların atıldığı yerler yöre balıkçıları tarafından ağ bırakma yöntemi ile istila edilmiyorlar ise 3-5 seneye kadar azda olsa bir populasyon artışı sağlayabilir. ama anlamadığım bir nokta var... proje bütçesi 220.000 tl deniyor ve 220 yapay resif ile 20 antitrol resif yapılmış bu durumda her bir parça ortalama 800-900 tl ye denk geliyor bana biraz çok gibi geldi. belki daha fazla sayıda yapılabilirdi
Ben hafta sonu bölgeye gittim çok rüzgar ve dalga olduğu için demirleyip avlanamadık. Ama yerel balıkçılarla konuşduğumda beton resiflerin çok ağır olduğunu Çok derine bırakıldıklarını . Buyüzden Birkaç sene içinde tamamen gömülebileceklerini öğrendim. Tabi bu onların yorumu Bu işi yapanların Böyle bir durumu hesapladıklarını düşünüyorum ,Yada umuyorum demek daha doğru olur. Uygun Yapay resiflerin Hem Balıkçılık turizmini Hemde Dalış turizmini olumlu etkiliyeceğini düşünüyorum. Yanlız Bu işi yaparken Doğaya zarar vermemek için Kurşun Asbest içerikli artıkların Örneğin Oomobil lastiklerinin kesinlikle kullanılmaması gerekiyor.
belediye istese kıyıya yapay akvaryum bile yapar. şöyle 10-15 metrelik camekanlı olmaz mı? çok mu zor? Dişarıdan da besi çiftliği gibi etrafını çevirirler. yalnız şu resiflerin gömülme konusu gerçekten çok kafa karıştırıcı. öyle bir durum olursa onca emek boşa gitmiş olur. Nakliye kolay olsun diye 2buçuk metre yapmışlardır. şöyle 5 metrelik olsalardı herhalde suda uzun süre dayanırdı. işin içinde nakliye vesaire söz konusu olunca masraflı oluyor tabi ama tabi belli ki gazetedeki rakam uçmuş.
Ben kafayı takmış durumdayım bu resif olayına elimde iş görmez durumda birkaç tane eski güneş enerjisi deposu var üzerine birkaç delik açıp . Saplayacağım kordinata bırakacam Hatta İçlerine midye çiftiklerinde olduğu kibi halat döşersem sonuç daha iyi olur hurdacıya satsam beşkuruş etmez . Enazından Doğaya faydamız olur. Yüzdürebileceği için nakliyesi kolay olur. hafif olduğu içinde batmaz. Akıntıyla yer değişdirmesin diyede inşaat demirinden çapa kaytatırsam Süper olur. Not: Uygulama sırasında cam elyaflarını sökeceğim bu konuda kuşkunuz olmasın.
duba şeklinde kullanacaksan biraz zor. tuzlu suda çabuk korozyona uğrar. kopar gider. zaten resif oluşması için dibe oturması lazım. fazla açılmasına da gerek yok, kıyıdan 100 metre ötede ama bu öyle tekbaşına olacak iş değil. Fen işleri tarafından Zemin etidü yapılıp, iyi bir komisyon (su ürünleri, mühendisler odası, üniversiteler... gibi) onayını aldıktan sonra, faydalı olacağına kanaat getirilirse yapılabilir. Genel olarak mersin körfezi kumluktur, o yüzden pek balık yapmaz. Ama balıkların dikkatini çeken; türkiyenin ve doğu akdenizin en büyük limanı. Bunun yanısıra Karaduvar ve taşkıranlar dibi kayalık bölgelerdir. yer yer resifler oluşmuştur. Şu gazetede gördüklerim gerçekten tutarsa büyük resiflere benziyor. tahminim 1 sene sonra faydasını gösterecektir. seneye resiflerin üstünde tekneyi parkedecek yer bulamayız herhalde
Akvaryum işi düşündüğün kadar kolay değil dostum. Ben çok uğraştım akvaryumlarla. Onun düzenli beslenmesi lazım. Sonra balıkların üreme olayını gerçekleştirdikleri yerde önemli. Şayet Mersin dışında biyerde ürüyor ve göçle geliyorlarsa akvaryum işi imkansız gibi görünüyor. Ayrıca akvaryumdakiler dışardakilere göre çok daha hassas oluyor. Bi su değişikliğinde kaçacak temiz sular bulamadıkları için parazit kapıp ölmeleri kuvvetle muhtemel. Filtreside çok masraflı ayrıca. Kısacası akvaryum işi baya zor. Ama resif işini bari güzelce halletseler. Ben gidemesemde sizler için güzel avlaklar olsa keşke...
neyapalım. olsaydı güzel olurdu. bari resifleri kursunlar. olmazsa dalgıçlık yapmaya başlarız balık görmek için
Ve en sonunda!!! reeling mrsparkle en sonunda yağmur yağıyor. Hemde çok güzel... Bakalım balık yapacakmı bundan sonra...
bu habere çok sevindim umarım bu yağmur deniz suyunu biraz serinletirde balıkları bir nebze daha kıyıya yaklaştırır. nitekim eylülle beraber av sezonu açılıyor ve açıktaki balık populasyonu ağcıların akınına uğrayacak yani ilerleyen günlerde deniz suyu soğudukça kıyıya yanaşacak balık kalmayacak