Arkadaşlar bu hafta sonu Foça da yeni bot ve motorumla açıldım 2 gün boyunca çok keyifle bindim ancak pazar günü akşama doğru talihsiz bir iki olay yaşadım.. Birincisi benzin 2 lt falan kalmıştı ki el pompasını sıkmama rağmen pompa bir türlü sertleşmiyordu, bu da seyir halindeyken 2 de bir motoru stop ettiriyordu.. Sebebi nedir ? İkinci ve asıl sorun şu iki yarım gaz ilerlerken birden duvara vurmuşcasına durduk, bu az onceki stop etme gibi değildi. Bi yere çarpmış gibi durduk !! anladım zaten pervaneye birşey takıldığını ki kalınca bir halat 3 tur pervaneye sarılı duruyordu.. Çok zorda olsa ayıkladım ipi motordan ( iyi ki yanımda bıçak varmış !! ) sıcağın etkisiyle 3 tur o ip resmen pervaneye yapışmıştı sıcak silikon misali !! Sorum şu ki bu olay motora kalıcı bir hasar vermiş midir ?
İnşallah vermemiştir. Dişlileri zorlamış olma ihtimali var ama zayıf diye ümid ederim. Elinle yokla, çevirmeye çalış, boşluk hissetmezsen mesele yok. (Ben uzman değilim, yaşadıklarıma göre söylüyorum,) Çalışlan motorun stop etmesinde ilk akla gelen, benzin yetiştiremiyor olması, ya karbüratör kirli, ya depoda pislik var, onun gibi sebepleri gözden geçirmek gerek. Geçmiş olsun.
Reis teşekkürler cevap için... Öncelikle elimle yoklayamadım ama ipten kurtatır kurtarmaz tabi ki karaya dönebilmek için kullandım motoru ancak zorlamadım.. Motorun rodaj süresinde iken böyle talihsiz bir olay benim çok moralimi bozdu ve umarım dediğiniz gibi dişlileri bozmamışımdır.. Benzin yetişmiyor ama zaten 12 litrelik deponun içinde 2 litre benzin vardı, bu normal mi yani hep yarı depoyla mı gezmek gerekir.. karbüratör daha 2. gezimde kirlenmemiştir diye düşünüyorum ama eğer öyle ise ben temizliyebilir miyim ki karbüratörü ,?
Benzin olayını kısa yazayım. depodan depoya farkliliklar gösterebilir, belirli bir mesafeden sonra mesela 2-3 litre gibi benzin kalınca benzin gelmez. Bunu firmalar özelliklen yapıyor. örnek vermek gerekirse , denize acıldınız pat benzin bitti fakat daha benzin var ne yapmak lazım ?. Hemen depoyu hortum giriş yönü yere gelecek şekilde yatıracaksınız. Böylece en yakın kıyıya yanaşmaya yetecek kadar benzininiz olmuş oluyor. Eğer hortum benzini dibine kadar çekerse benzini komple bitirmiş oluyorkii buda kıyıya kadar kürek çekmek demek.Hatta yan çevirdikten sonra merdiven duruşu gibi hafif eğim olursa dahada iyi olur..
Ufuk Bey, söyledikleriniz oldukça mantıklı .. Benzin azaldıkça stop etme sıklığı artmıştı ki buda şu demek oluyor 12 litre hacmindeki benzin deposunun en az 8-9 litre ile başlayıp, 3-4 litrenin altına düşürmemek gerekir..