selamın aleyküm iyi geceler herkeze bir kaç hafta önce bootla balon çektikten sonra 1 kilo civariydi sanırım makinanın kalamasını acamadan cekmek zorunda kaldım kırıcaktı yoksa takımı ve şuan kalama gevsettiğimde ayarladıgımda misinayı cektigimde cırcır sesi gelmiyor bu normalmi?. normal emniyet mandalından sağa sola oynattıgımda ve koldan cevirsem bile. cırcır ses geliyor sınır oldum makına yagı kullanıyorum genelde sınır ettı gece gece av başladı 1 tane makinam var şuan gerisi zaten dandık idi bozuldu bir ustadim varsa yardımcı olursa sevinirim. teşekkürler
Cırcır sesi gelmemesi normal değil. Makara boş kalamada dönüyorsa, cırcır sesi gelir. Gelmiyorsa da aslında problem değildir pek. Makarayı çıkar. Mil üzerinde bir küçük aparat göreceksin. O makaraya dayanır ve sesi çıkarır. O aparat aşağı kaymıştır, dili kırılmıştır vs. makaraya değmiyordur. Ses çıkmasada olur, sorun olmaz aslında. Ama hikayeniz daha vahim bir şey işaret ediyor Ama diğeri biraz daha acayip bir problem ve pek anlamış değilim. Teknik olarak kalama balığı yormana fayda eder. Faydası sanadır. Eğer kalama kullanmadan güç bela da olsa balığı çekebildiysen, makinenin bundan etkilenmemiş olması lazım. Ama sanırım bir şekilde etkilenmiş, bir yerleri kırılmış vs. olabilir. Açıp bir bakmak lazım. Makarayı yukarı aşağı indirip kaldıran bir tertibat vardır aletin içinde. Sanırım o tertibat sizlere ömür. Belki düzeltilebilcek basit bir yerinden çıkma, kayma vakası filan olabilir. Ama genelde dişli sıyırma vs. gibi daha ciddi sorunlar olur orada. Elinde uygun yedek parçası olan, işi biraz bilen bir tamirciye göstermeniz bence daha iyi. Yok, önce bir bakalım derseniz, makinanın kolunu sökün. Kapağını açın ve resmini çekip bir yollayın. Belki sorunu görme imkanımız olur.
Kalama vidasını gevşetip makarayı yerinden yavaşça çıkar... Makaranın iç kısmında ana şaftın geçtiği bir kısım var.... Onun hemen yanında, küçük bir yayla sabitlenmiş bir parça göreceksin... O parça kırıldığından ve ana şaftın üzerindeki yuvaya yerleşemeyeğinden kalama açık olsa bile makara dönme esnasında ses çıkaramaz... ama bu makinenin işlevini yerine getirmesinede engel olmaz sadece ses çıkmayacak.... Makine gövdesindeki şaft yuvasında bu kırık parça duruyor olabilir makineyi çok salladıysan parça düşmüştür bir yerlere ki bulamazsın... Bunu kendi başına tamir etmen zor, aynı parçayı yerine tekrar kaynak yapmak lazım... parça yoksa da muadil bir parça kaynaklayıp veya değiştirip, halledilebilir...
makinanın tam modelini yazarsan daha iyi olur, böylece makinayı kullanan arkadaşlar daha net bilgi alırsın. Serisini bilmiyorum diyorsan en azından önden kalama mı yoksa arkadan mı onu belirt.
Hazır konusu açılmışken.... Kıyı balıkçısı arkadaşların yaptığı büyük bir yanlış var.... ve bu yanlış da aynı sorunun yaşanmasına sebep oluyor... Olta takılınca kamışı kendine doğru var gücüyle çekip oltanın kurtulmasına uğraşıyor... İşte kalama açık değilse bu zorlanmadan ötürüde bu parça kırılır.... çünkü doğrudan oraya baskı yapıyor..... heleki bu takılma esnasında çevirme kolunu döndürmek tamamiyle o makinenin ölümüne zemin hazırlar.... Kamış halkalarıda bundan nasibini alıyor ve bir iki sezon sonra halkalarda düşme, kırılma v.b. olabiliyor... Kamışı uygun bir yere bırakıp, sadece misina yoluyla bu kurtarma işlemi yapılırsa ekipman da bundan zarar görmeyecektir...
hiç bir zaman olta takıldığında ben direk kamıştan çekmem bootla acıldıgımda mercan barbun tutarken bir tane balon cektım 1 kilo kadar heralde ozaman bozuldu daha geçen gün 2 tane turna tuttum cırcır güsel calısıyordu ama bugünlerde ses değil cırıldı bıle gelmıyor hocam makara kapagını bile söktüm içinde yaylı kücük bir beyaz aparat var oo duruyor dişli duruyor sadece makinanın ortasindaki uzun dişli sallaniyor ve emniyet mandalını kolsuz cevirdimdede cırcır ses geliyor ya bu gres yagı kullanmadıgımdan oldu yada oo acıkta balon cekerken bozuldu anlamadım oo kalama olmadan ben anlayamıoyrum 2 gun once calısan melet bozuldu shimano 4000 markası avmarketinde var bu ürün olmadı link atayım zaten 50 liralik makına gidicez şimdi adam bizden yapabilirse oda en aşşa 15 lira isticek off diyorum sadece offf ki ne offf gidip makına alacaz anlasıldi.
bu makınaya çok yakın benim 4000 bu 6000 önden kalamalı http://www.avmarketi.com/asp/product/19120/Shimano-Hyperloop-4000-FB-1-BB-Makine-
makinayı söktüm ve tamamen parçaladım bilmediğim halde tekrar birleştirdim hani derler ya gözünün uçundaki şeye bakar bakar görmessin diye yorgunluktan gözlerim sası oldu makaranın içindeki demir kücük aparat kırılmış nasıl oldu anlamadım zaten ama cözüm resimde koyucam ama bir türlü net cekemedim artık herkeze teşekkür ederim ne cevirme kupunda sorun war ne dişlilerde nede başka birşeyde sadece kalama yapmam için makaranın içindeki küçük demir parçasinin bir tanesi kırılmış artık yedek parca alıp makara devam edicem teşekkürler herkeze.....
neyaptın Sebastian, makineyi halledebildinmi? parçası pahalımı? bende şimano alacaktım, böyle arızalar veriyorsa haberimiz olsun.