herkese Merhaba . shimano aernos 4000fa alacağım kullanan abilerimiz arkadaşlarımız olumlu olumsuz yorumlarını yazabilirmı fiyat 225 tl .
merhaba. 3000 sfa modelini kullanıyorum. iyi bir makine, ip misinaya uygun, dengeli yalnız drag gücü 3 kg. büyük balık binince az zorluyor diyebilirim. bu kıyaslamayı technium'a göre yaptım. av partnerimde technium var. arada bir onu da deniyorum ve renault' dan mercedes'e binmiş gibi oluyorsunuz. bütçeyi zorlayıp technium almanızı öneririm. ama unutmayın aernos almayın demiyorum, hedef avınız nedir bilmiyorum ama daha light avlar için uygun bence. şimdiden hayırlı olsun.
Büyük balık binince kalama mı problem çıkarıyor; yoksa makinanın çekişi mi yeterli olmuyor pek anlıyamadım??? Gene de bulunduğunuz bölge itibari ile 4000 olanın size ancak yeteceğini düşünüyorum (bölgesel olarak oldukça iri balıklara denk geliyor olmalısınız...)
kusura bakma abi yeni gördüm mesajını. çokta büyük balıklardan bahsetmiyorum, 1 kg civarı. tatlısu avcısıyım zaten. kalamayı sıkıp balığı çekmeye başlayınca makine zorluyor. kolu çevirirken biraz zorlanıyorsunuz diyebilirim. bu kıyaslamayı elbette önce ki makinem trio 4000' e göre yapıyorum. onun drag gücü 9 kg idi ve daha irilerini hiç makine zorlamadan kıyılıyordum. umarım daha ayrıntılı yazabilmişimdir.
Drag gücü (!?) ki alsen drag drag direnci ile, yük çekme kabiliyeti arasında bir bağlantı yok. Yani, drag gücü ne kadar küçük veya büyük olursa olsun, yük binince kolun zorlamasını etkilemez. Makine kötüyse, yük binince kol zorlar. Yani, drag gücü yüksek olunca, balık bindiğinde daha kolay saracak diye bir husus söz konusu değil. Yazdıklarınızdan, makinenin iyi bir mekaniği olmadığını ve zorladığını görüyoruz. Aman efenim, sanki çok mu büyük balık tutuyoruz? Zorlatacak balık tutmuyoruz ki, önemsiz diyebiliriz, diyebilir miyiz? Balık binince, kol neden haddinden fazla ağırlaşır? Cevabı temelde basit: Sürtünme artar. Eğer bu ağırlaşma çoksa, o zaman makinede sürtünmenin çok olduğu muhakkaktır. Siz bu tür bir makineyle, küçük balıkta çekseniz bu yüksek sürtünme orada olacaktır. VE sürtünen parçalar haliyle aşınır, deforme olur. Yani bu makinenin ömrü, faal olma kapasitesi çok sınırlı olacaktır. Kısaca, böyle bir makine çabucak eskimeye, dağılmaya adaydır. Bu nedenle, nasılsa ufak balık tutuyoruz, o yüzden sorun olmaz gibi düşünmek hatalıdır. Bunu bilerek, alacağınız makinenin dandik, döküntü ve bir kaç seneye elinizde kalma potansiyeli taşıdığını bilerek tercihinizi yapmakta fayda olacaktır. Elbette, döküntü filan, biraz idare etsin, bir kaç seneye vs. kim öle, kim kala diyebilirsiniz. Bu tercih tamamen yapana ait olacaktır.
Vereceğim cevabın kısmen aynısı olsa da çekişin makina tur sayısı ile de alakası vardır; düşük devirli makine ise daha rahat çekebilirsiniz balığı; yüksek devirli ise daha zor; onun için her iki makina devir sayılarını bilmek gerek ki ona göre bir kıyaslama yapılabilsin... Devir sayısından sonra da malzeme kalitesi ve yatakların yerleşimi de çekişe etken durumda; tabii bir de kol kutru...
Tamamen ters taraftan bakıyorsun. Hoş, matematik, mekanik vs. bilginin pek olmadığını biliyoruz ama, genede basitleştirip izah edelim. Çekiş = (Kol boyu X Makara Çapı) / (Devir Sayısı X (Sürtünme vs. kayıp güç)) Burada en büyük faktör, yani çarpan Sürtünme'dir. Sürtünme, yani kayıp güç ne kadar büyükse, çekiş o kadar düşer. Kol boyunu basitçe 6 ile çarp. Makinenin bir turda kaç santim sardığına bak. İkisini böl, al sana ham kuvvet çarpanı. Yani, kol boyu 10cm ise, bir turda 80 cm sarıyorsa: P = 80 / (10 x 6) = 80 / 60 = 1.33 Bu şu demek. Misinadaki her 1kg yük için, 1.33 kg kuvvet uygulaman lazım. Sen ise, 1:4 devirli makineyse mesela, her 1 kg için 4 kg olacakmış gibi düşünüyorsun. Bu noktada, bu makineyi alır test edersen, 1.3 kg yerine bakarsın 2kg kuvvet istiyor olur. İşte bu o kayıp güç, sürtünme vs. kaybıdır. Buradaki feci sorun şudur. Sürtünme kaybı, doğrusal değil, üstel artar. Yani yük iki misline çıkınca iki kat artmaz, üssü 2 kat artar. 1 kg da sürtünme kaybı 1 kg ise, 2 kg, 2 üzeri 2 den 4 kg ya çıkar. Bu değer tam karesi değildir ama, bunun gibi üssel bir değer olur. Sonuçta, yük altında, bu noktaya dikkat etmek önemlidir, boşta, hafif yükte değil, yük altında, makinenin çekişini belirleyen asıl faktör, bu sürtünme gibi etmenler olur. Evet, devir arttıkça çekiş düşer, ama bunun etkisi, doğrusaldır ve emin ol ihmal edilebilecek kadar küçüktür. Yani, 4.1 devir ile, 6.1 arasındaki fark, aynı kalitede bir makinada hissedemeyeceğin kadar az olur.
Serdar Abi Merhaba, yukarıda vermiş olduğun çekiş hesabına göre; bir makinenin kol boyunu modifiye ederek çekişini arttırmanın makine içindeki rulmanlara etkisi ne olur acaba?ya da etkiler mi? bunu sormamdaki merak şudur ki,her makine kol ile çekiş arttırmaya uygun mudur? Selamlar
Aslen uygundur, zira kol kısa da olsa, uzun da olsa siz en nihayetinde içindeki dişliye aynı yükü uygulamanız gerekiyor. Fakat, kısa kolda, büyük ihtimalle o dişlinin vs. limitine geldiğinizde daha çevirecek takatiniz olmayacak, orada kalacak makina. Ama uzun kol olursa, daha yüklenebileceksiniz. Yani, uzun kol takmak makinanın kuvvetini artırmaz. Teknik olarak bir makinenin en fazla drag gücü kadar dayanıklılığı olacaktır. Fakat makinenin aynı yükte sarmak için harcayacağınız çabayı azaltacağı muhakkak. Burada kolayca dişli hesabı yapıldığını görüyoruz, devir filan. Ama rotor ve makara ila kolun bir çıkrık olduğunu ve onlarında meşhur kaldıraç kanunlarına göre hesaba alınmasını gerektiğini gözardı ediyoruz genellikle.
Velakin bir de şunu eklemek gerekiyor. Büyük kol olunca, eliniz daha bir geniş çember çizecek. Bu ergonomi vs. olarak daha yorucu olabilir, fizyolojinize bağlı.
aernosu 4000fa nın dragı 6kg oldugunu siddet ile belirtmeliyim ve simdiye kadar aldığıım lüfer leri boş gibi çekti . yanı sımdılik sıkıntısı yok ... herkese teşekkürler
Genelde lüferler, boş gibi çekilmekle meşhur balıklardır. Bir vatoz filan yakalayıp onunla bakmak lazım kalamanın, makinenin vs. cürmüne. Aslında tam da mevsimi aslında, her yer vatoz kaynıyordur şimdi.
Tabii... Tabii... Yatakların yerleşimi, malzeme kalitesi; v.s. derken zaten sürtünmeden bahsetmişiz ki bu tip ya da sözkonusu makinede sürtünme katsayısı oldukça düşüktür zaten... Eh bu durumda makina tur sayısı, ya da devir sayısı veya dişli oranı burada devreye giriyor; kol kutru ve makara çapı ile birlikte; oturup senin gibi atomun formülünü yapacak halim yok; ben alaylıyım; böyle bilirim... 4.1 ila 6.1 devir arasında ise ihmal edilecek veya hissedilemeyecek değil; dağlar kadar fark vardır; bu tecrübe ile sabittir; bir ton hesap yaparken fiziksel olarak deneme yapmayınca böyle ifadelerde bulunabiliyor insan haliyle...
Bu tecrübe, o 6.1 devirli makinenin, öbürüne göre göreceli kalitesinin düşük olduğunu gösterir. Eğer devri yükseltiyorsan, o sürtünmede katlanır, hemde üssel olarak. Yani, ciddi şekilde kaliteli bir makine değilse, düşük devir yaparak o kalitesizliği gizlemeye çalışır üreticiler. Velakin gerçekten kaliteli bir makine ise, devri yüksekte olsa, gayet güzelce sarar geçer. Hoş sen kaliteli makine kullanmazsın, varsa yoksa malum döküntüler mrsparkle
Aynı marka-model makinenin düşük devirli versiyonu ile yüksek devirli versiyonu arasında da ciddi tork farklılıkları olabiliyor. Tecrübeyle sabit. Farklı marka model makineleri kıyaslamak zaten bilimsel olarak klavye başında ispat edilebilecek bir şey değil. Aynı marka model makinalardaki devir farklılıklarında oluşan ciddi güç farkının açıklaması nedir? Direkt ana dişli- pinyon dişlisi yapısından kaynaklanmaz mı?
Şimdi bir hesap yapalım. Kol boyu 15cm ise, 4 devirli bir alet ise, bir turda 80 cm sarıyorsa.. Rotorun bir turunda 80 / 4 = 20 cm sarıyor. Aynı düzeneğin dişlisini ayarlayıp 6 tura çıkarırsak, bir kol turunda 6 x 20 = 120cm saracak demektir. Kol boyu 15 cm olduğunda 2 pi r olayından, 30 x 3 = 90 cm kolun katettiği yol. Bu durumda, 4 devirli makinede 90 cm kol hareketi, 80cm misina sarmaya tekabül edecektir. Buda güç oranını 90 / 80 = 1.125X, 6 devirli olanda ise 120 cm sarmaya karşılık 90 / 120 = 0.75X kuvvet çarpanı olacaktır. Şimdi yükümüz 1 kg olsun. Bunu kaldırmak için gereken kuvvet, 4 sarımlı makinede 1 kg / 1.125 = 0.88 kg. 6 sarımlı makinede 1 kg / 0.75 = 1.3 kg. Peki insan bunu hissedebilir mi? Bir deneyin, kaçınız 1300 gram ile 900 gram arasındaki farkı anlayabilecek? Ve dahası, bir düşünelim, hepimiz 100gr kurşun takıp atıyoruz, ama yarım bardak su ağırlığı kadar basit mi çekiyoruz geri? Bu yük nerden geliyor, neden 100gr kurşun, 2-3 kg yükmüş gibi ağır geliyor? Çünkü makinenin dönmeye, sarmaya direnmesi, sürtünmesi, dayanması kolunuza yük olarak biniyor. Bu yük kurşunun yükünü misli misli artırıyor. Ve işin kötüsü bu direnç, sürtünme, hızla misliyle katlanıyor, saniyede bir tur, 80cm/sn iken 1kg ise, 100cm/sn'ye çıkınca 5 kg oluyor. Artışı, yüke bağlı olarak doğrusal değil. Sonuçta, burada sadece bu çıkrık/kaldıraç mekanizmasının "kuvvet X yol" denklemini oluşturan devir, rotor hareketi, kol hareketi olayından çok daha fazlası ortaya geliyor. İşte o yüzden, aynı yerde, yüksek devirli ama kaliteli bir makineyle rahatça sararken takımı geri, dandik bir makina olunca kasıyor yoruyor, belini başını ağrıtıyor insanın. Balıkçılık, fizik dersi lab'ında yapılmıyor malum. O yüzden, düşük devirli makina alacağım, az yoracak gibi bir hayale kapılmanın anlamı olmuyor. Daha kaliteli makine, yüksek devirli olsa bile gayet tatminkar şekilde işini yapıyor, yormuyor. Aranması gereken, düşük devir değil, yüksek kalite.
Abi, bu hesapların hepsini yapıyorum da, aynı makinenin farklı devir modellerinde cidden fark edilecek bir yorulma durumu ortaya çıkıyor. Benim kast ettiğim bu. Başka sözüm yok sayın yargıç, sanık sizin.
Hesap dogruysa güzel de (hiç anlamam bu tip hesaptan) 900gr ve 1300gr çekmek arasindaki farki farkedemeyen varsa maket uçak hobisine falan yönelsin
roy abi uçakta bir şekilde rüzgar durumuna göre uçuş yapabilirsin, esas model helikoptere yönelmek lazım, bu arada bilgi kirliliği yapmamak adına konu sahibinede küçük bir bilgi iletmek istiyorum, aernos 2500fa kullanıcısıyım. alt seviye makaralarla üst seviye makaralar arasında bir model olup drag olayına fazla takılmamalarını tavsiye ederim. zorlanma işi balıktan balığa göre değişir. bu sebeple dragdan ziyade paslanmaz rulman, solucan dişli sistemi, dişlilerde ve kasada kullanılan metaryal, ağırlık gibi teknik konular araştırılmalı diye düşünüyorum. şimdiye kadar yakaladığım en büyük balık 2,7kg turna ondada zorlanmadı, kaba lüfer, kefal, kasna onları saymıyorum bile.