herkeze selamlar merak ettigin bir konu var piyasada bulunan özellikle stella modeli shımanonun avrupa icin ürettigi urun birde bunun kendi iç piyasası için urettigi stella var jp olan stellada görünen fark koun karbon grafit olması ama arasında iyi bir fiyat farkı söz konusu ikisininde japon malı olmasına karsılık aralarında koldan başka bir fark varmı acana? bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşların aydınlatıcı bilgilerini bekliyorum
Benim de unuttuğum ve zamanında kafama takılan bir soruya tercüman olmuşsun Ümit kardeşim,cevapları bende merak ediyorum
Shimano, Japonya'da sadece kendi iç pazarı için, Malezya'da da diğer ülkeler için üretim yapar. Milliyetçilik duyguları hep ön sıradadır ve '' Benim vatandaşım, ürettiğim ürünün en iyisine layıktır.'' zihniyeyine sahiptirler. ( Bizde ise bunun tam tersi zihniyet vardır. En iyiler Avrupalıya, avrupalının kullanmadığı kalitesiz ürünler iç piyasaya ) Kendi ülkesinin sosyo ekonomik yapısınıda göz önünde bulundurarak satış fiyatı belirlenir. Ülkemizde satılan japon malları, orada bu ürünleri satan bayilerden alınarak ithal edilen ürünlerdir. ( Direkt olarak fabrikadan alamazlar.) Satış fiyatlarınıda, satıcı direkt olarak kendisi belirler. Malezya'da yapılan üretim ise, diğer ülkelerin bu konuda ki coğrafi şartlarına göre belirlenerek ( Tatlı su, tuzlu su gibi ) üretilir, o potansiyel doğrultusundada fiyat politikası uygular. Mesela Bulgaristanda ağırlıklı olarak tatlı su, Türkiye'de de deniz avcılığı yapılıyorsa, tatlı su için üretilen makinalar onlarda ucuz bizlerde daha pahalı, deniz avcılığı için üretilen makinalar da bizlerde ucuz onlarda daha pahalı pazarlanır. Bir baitrunneri Bulgaristan ve çevre ülkelerden % 40 gibi daha ucuza almak mumkundur.Buradaki fiyat politikasında ki amaç, o ülke için üretilmiş olan ürünün stoklarının öncelikli olarak eritilmesidir. Yeni model ürünler piyasaya cıkmadan önce stok şişkinliği varsa, ( Mesela eylül ayı gibi ) extra fiyat indirimi uygulayarak stoklarını erittirir. Her ülkenin distiribütörleri, o yıl içinde satacakları model ve sayıyıda, önceden fabrikaya liste ederler. Onlarda o model ve sayıya göre üretim yaparak kota koyarlar. Umarım, az da olsa bilgi verebilmişimdir.
Tevfik abi cevap için çok teşekkürler ama stella modelinin avrupa versiyonunda da japon malı yazmakta yani malezya söz konusu degil sadece görünen fark karbon grafit kol olmaması ve yüksek oranda fiyat farkı bu fiyat farkının sebebi acaba sadece kol degişikligimi acaba bunu cok merak ediyorum.
Ümit kardeşim, Japon üretimi olan ürünler, sadece Japonlar için üretilmiş ve o ülkenin insanlarının, ekonomik yapısına göre fiyat belirlenmiştir. Shimano, Japonya'da ürettiği malları Dış ülkelere kesinlikle satmaz. ( Belki 1-2 modeli, teknik ozelliklerinden ötürü Japonya'da üretip Avrupaya pazarlayabilir ) Tamamıyla iç tüketim içindir. Orada ki satış fiyatını Shimano belirler; her ülkede olduğu gibi. Mesela bir ürünü A ülkesinde 100 Avroya satacaksın der, B ülkesinde de 70 Avroya sattırır. Yani arz talep dengesi. Şimdi siz gittiniz, Japonya'da bu urunleri satan bir magazaya. Orada ki satış fiyatından alarak bunu Türkiye'de pazarlıyorsunuz. 100 liraya aldığınız ürün, nakliye+ gümrük+v.s masraflar ve + kar derken oldumu size 200 -250 lira. Stellalarda JDM ( Japon domestic model ) JM ( Japon modeli ) Bu ürünler kesin olmamakla birlikte, Japon malı değil diye biliyorum. japon malı üretimi olan makinalarda, özellikle '' JAPON MALI '' ibaresi konulur. Anlatabildim mi bilemiyorum.
örnek vererek soruna cevap vermeye çalışayım. mesela 5.20 avrupa plakalı bir BMW araçla aynı marka model türkiyede ki araç (bu marka model değişebilir. renault, fiat vs...) sence aynı özelliktemi oluyor. kısacası ürünler farklı donanımlara sahip oluyorlar. japonya da bizzat satılan shimano ile avrupa, türkiye de satılan shimano farklı oluyor.
tevfik abi avrupa versiyonu stellada japon domestik model veya japon modeli yazmı yo bir yanlışınız var üzerinde aynen japon malı ibaresi var
Ümit kardeşim, gece yazımı tamamlama ve düzenleme fırsatım tam olmadı. Gece 03.00 gibi sanırım site kapanıyordu. Orada sizden, bahsettiğiniz iki ürünün linkini isteyecektim. Zaten siz belirtiyorsunuz kol farkı var diye. Kol yapıları farklı ise modelin seriside farklıdır. Mesela mercedes 280 S var,280 SE var 280 SEL var. Hepsi aynı kasa olmakla beraber, teknik donanım ve aksesuar farklarının yanı sıra bayağı fiyat farklılıklarıda var. Boyasının renk farklılığında bile.
Mesela ; http://erginbalikcilik.com/urun_detay.asp?pid=15743 http://erginbalikcilik.com/urun_detay.asp?pid=14641 http://erginbalikcilik.com/urun_detay.asp?pid=14727 http://erginbalikcilik.com/urun_detay.asp?pid=15485 1. ve 2. linklerdeki her iki üründe Stella 5000 SW dir ve aralarında % 55 -60 gibi fiyat farkı vardır.
Biraz önce iki modelinde iç şemasına baktım. Birebir aynı görünüyor kol dışında. Zaten kolun sadece karbon topuzunun fabrika çıkış fiyatı 300 TL. İkiside japon malı olsa da japon piyasası için üretilenin biraz daha kaliteli olacağını düşünüyorum zira genelde öyle oluyor.
Sevgili Ümit Üsküdarlı olduğuna göre Ergin Balıkcılığa gidip sorarsan en net cevabı alabilirsin. Özet olarakta şöyle anlatayım. Bu konu bizimde aklımızdayken tuttuk Fabrikasını aradık. Verilen cevap Kolunun renginin Karbon topuzunun yanısıra dişli yapısındatada Japonyada yapılanların artısı olduğunu söylemişlerdir. Ancak diğer shimanorlada önemli bir fark olmadığınıda bahsetmişlerdişr. Olayın özeti budur Sevgiler
Ümit kardeşim, ukelalığımı hoş görün. küçük bir eksikliği tamamlamak için tekrar yazmam gerekti. Hatam varsa düzeltin lütfen. Stella Avrupa versiyonu demişsiniz. 2011 yılı kayıtlarında Avrupa versiyonu olarak Stella FE olarak ( 1000-2500-3000 ve 4000 ), Stella SW olarak da ( 5000====-20000 arasında 6 boy) modelleri gozükür. Ama öyle modeller vardır ki, sadece Japonya' da üretimi yapılarak pazarlanır. Mesela Curado modeli gibi.
hem avrupa pazari hemde japon ic piyasasi urunlerini kullanmis biri olarak, avrupa ile japon ic pazari icin uretilen modellerin kaliteleri birebir ayni oldugunu dusunmuyorum...avrupa icin uretilenler genellikle tatlisu icin dizayn edilmistir, japon pazari icin ise tuzlu su agirliklidir...... mesela avrupadaki stella "FE" japonyadaki "Cxxx" olarak geciyor.... japon modellerde yuksek devirliler "HG", sig kafalilar "S" olarak ibarelidir.... en yuksek devirli model "XG" dir (extra high gear) Ozellikler ve tasarim birebir ayni gorunsede arada 250 dolar kadar fiyat farki var, bunun disli yapisinda mutlaka payi oldugunu dusunuyorum.... her ikisindede made in japan yazmasinin sebebi, avrupa icin hazirlananin parcalarinin japonyadan getirilerek birlestirilmesinden dolayi olabilir... "FE" ve diger HG,S,XG gibi isaretler ulkenin alicilarinin makine alirken alisik oldugu ve hangisinin kendine uygun oldugunu bilmesi icindir, tabi hangi pazar icin uretildigide bu isaretlerden anlasilabiliyor... bir tek stellada kalite farki fazla yoktur belki ama diger modeller icin ayni seyi soyleyemeyecegim.
slm ümit kardeşim karbon kol iki yıllık bir ürün bundan öncede normal avrupa versiyonu diye tabir ettiğimiz kol. japon versiyonu stellalarda kullanılıyordu. karbon kolda yanlız 50 dolar gibi bir fark oldu .20 gram da eksildi yani aynı kol düzeneğine sahipkende avrupa versiyonundan farklı fiata satıyorlardı japon versiyonu 1025 dolarken 1075 dolar oldu avrupa versiyonu 890 dolardı hala aynı. zaten avrupada pek tutulan bir model değil .bizde avrupalı olduğumuz için takılma ..reeling sen anlamışındır . ikisi arasındaki farkı büyük üstad VEDAT ABAYOĞLU net yazmış.
İlk ikisi avrupa yada eski model japon stelladır. 3. sıradaki japonların 2010 yılından beri kullandığı stelladır. Stellaları detayını en iyi aşağıdaki linkden görebilirsiniz; http://tv.shimano.co.jp/programs/others/stella2010/ Ayrıca japon yada malezya malı olan yani doğu bloğu pazarı için üretmiş olduğu ürünlerin içinde çok iyi olanların dışında ekonomik amaçlı yapılmış ama belli bir standarda bağlı kalınmış çin üretimi mallarda var.
Japon üretimi, Malezya üretimi tamamda, ÇİN üretimi Shimano. İlk defa duydum. Ayrıca yazdığınız gibi '' İlk ikisi ya Avrupa, yada eski model Japon stelladır.'' olmaz. Bak yazayım size Avrupa kataloğunda pazarlanan Stellaları. 2008 yılı, 1000-2500-3000-4000 FD 5000-6000-10000-20000 FA 2009 yılı, 1000-2500-3000-4000 FD 5000-8000-10000-18000-20000 SW - 8000 SWPG 2010 yılı, 1000-2500-3000-4000 FD 5000-8000-10000-18000-20000 SW - 8000 SWPG 2011 yılı, 1000-2500-3000-4000 FE 5000-8000-10000-18000-20000 SW - 8000 SWPG Shimano Stella modeli olarak, tüm Avrupa ülkelerinde bu modeller pazarlanmıştır. Bu modeller harici satılan ürünler, münferit olarak dışarıdan getirilerek satılan ürünlerdir. Çin üretimi Shimano konusunda herhangi bir kaynağınız varsa bilgilenmek isterim.
Öncelikle benim gönderdiğim bir link vardı onu incelemenizde fayda var hatta 2010 ve 2011 osaka fuar görüntülerini bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız sanırım . Yeni model japon stellalar makine kafasından ayırt edebilirsiniz. Sorunda değil 2 yıldır ürünleri japonya pazarından takip ederim. 2. çin malı konusunda haklısınız makine kamış yada aksesuar olarak ayırmadım. Mesela 3 adet shimano çantası bir adet de rapala nın çantası var (rapalanın çantası şuana kadar gördüğüm en kaliteli çanta çıktı) hepsi çin malı. Ama bunuları görünce şu aklıma geliyor başka şeyleri de kaliteli yapabilyor olabilirler mi? http://www.avmarketi.com/asp/product/16686/SHIMANO-BUTTERFLY-JIG-VE-YEM-CANTASI-MEDIUM http://www.avmarketi.com/asp/product/16687/SHIMANO-TACKLEBAG-TASIMA-CANTASI http://www.avmarketi.com/asp/product/9597/SHIMANO-SERT-BOLMELI-YEM-CANTASI Bu çantalar çin malıdır. Ama bu sizin haksız olduğunuzu göstermez.