Uzun zamandır bu bilgi yanlış olarak biliniyor. Bazılarımız aksiyon diyor bazılarımız yıl/model. Pekiyi doğrusu nedir? Shimano Distribütörüne gidip özellikle bunu sordum. Kamışlarda AX BX CX DX kesinlikle kamışının aksiyonu değil!!! Her yıl kamış üzerinde renk veya klavuzlarını değiştirerek aynı model piyasaya sürüldüğünde AX olan kamış BX olarak geliyor. Yani aksiyon aynı sadece görünüş farklı. Örneğin Beastmaster CX ile DX aynı kamış, sadece görünüş değişik. Aksiyon sadece modeller arasında değişiyor. Yani örneğin Beastmaster ile Speedmaster arasında. Daha önce BX kullanan biri CX aldığında, BX'in daha esnek olduğunu söyleyen arkadaşlar; BX'i sonuçta belli bir süre kullanıyorsunuz ve kamış ilk gün alındığı gibi sert olmuyor. Ağır kurşun ile kullandıkça kamış esnekleşiyor. CX'i elinize aldığınızda aradaki fark bundan kaynaklanıyor.
doğrudur ancak her kamış üretildiği yıla göre aynı esneklikte veya kalitede olmayabiliyor buna shimano da dahil
Shimano kalitesini oturmuş bir marka, eğer bu kaliteyi her yıl tekrarlayamayacaksa bıraksın bu işi Yok öyle bir şey yani. Kısacası Türkiye Distribütörünün açıklaması bu. Kendileri de dertli bu konuda biz defalarca anlattık ama insanlar inanmak istemiyor diyorlar.
Kamislar üretim yilini koy kenara, üretilen partisi bile farklilik gösteriyor. Kullanilan hammade kalitesi, kuruma-firinlama süresi, el farki -ki kamislarda kalip yaninda el becerisi de önemli- gibi farkliliklar olabiliyor. Sadece blank olarak degil, klavuz seramigi de farkli olabiliyor. Ax bx zx citroën gibi olmus shimano gamuslar alivio nexave gibi siriklar hariç fena degil.
Ceyhun benimde kafamı karıştıran bir soru idi ama kendimce bir noktaya geldim aşağıda örnek vermem gerekirse sanırım anlamları atar değerlerini ve kendi ağırlıklarını kapsamakta. Kendi sitesinden değerlerle karşılaştırıken aşağıda örnekleride var.Tabi onların atar değerleri Türkiye pazarına gelince ortlama değer yazılmakta,şöyle bir örnek daha vereyim Anteresin üzerinde 200 gr atarlı bir değer koymuşlar ama ufak bir yazı ile en atar değeri 180 gr yazmışlar. Japonlarda ise atış teknikleri farklı olduğu için ax'e 100-145gr atar(kamış ağırlığı 505gr) sanırım bizde 250 gr lara tekabül ediyor, cx'e uzunluğuna göre 4,25 için 85-130 gr atar(kamış ağırlığı 445 gr)sanırım bu da bizde 200 gr'a tekabül ediyor.bx'ler ise bizim piyasada 225 gr atarlı olarak etiketlenmiş öyle görüyorum. Şimdi cx le 200 gr devamlı çalışan bir arkadaş kamışın açılmasıyla esnemenin daha fazla olacağını söyleyebilir diye düşünüyorum, Konu hakkında diğer arkadaşlarında yorumlarını merakla bekliyorum 405EX 405 3 143 345 2,6/21.8 75-100 405DX 405 3 143 375 2.8/22.0 85-100 405CX 405 3 143 405 3.0/22.2 85-130 425CX 425 3 150 445 3.0/22.4 85-130 405BX 405 3 143 440 3.4/22.4 90-130 425BX 425 3 150 475 3.4/22.6 90-130 405AX 405 3 143 465 3.8/22.6 100-145 425AX 425 3 150 505 3.3/22.8 100-145
Murat abi bugüne kadar sayısız kamış parçaladım şunu öğrendim denemeden kamış almayacaksın. Herkesin istediği/alıştığı aksiyon farklıdır!
Surf Kamışı Seçiminde Dikkat Edilecek Noktalar Surf avcılığı nedir ve nasıl bir kamışla yapılır? Surf avcılığı kıyıdan denize yapılan ve uzağa atışın önemli olduğu bir avcılıktır. Surf kamışları yüksek karbon teknolojili, uzun boylu, gergin ve atarı yüksektir. Bu av tipinde oltanızın ucundaki yemi mümkün olan en uzak mesafelere ağır kurşunlar ile ulaştırmaya çalışırsınız. Denizde dalgaların kırılma noktaları birçok balığın yemlenme ve avlanma bölgeleridir. İşte bu sebeple, dalga arkasına oltayı düşürebilmek ve bu balıkları avlamak hedeflenmektedir. Surf kamışlar 390cm ve üzeri uzunluklardadır Parçalı ve Teleskopik Seçimi : Parçalı kamışlar aksiyon, dayanıklılık ve uzağa atış olarak teleskopik surf kamışlardan daha çok beğenilmesine rağmen taşıma konusunda teleskopik kamışların pratikliği dikkat çekmektedir. Taşıma ve muhafaza sizin için önemli değilse parçalı kamışları tercih etmenizi tavsiye ederiz. Kamış Boyu ve Ağırlığı : Surf kamışı seçerken kendi boyunuzu da hesap etmelisiniz. Boyunuz 170-185cm aralığında ise 390cm-420cm, daha uzunsanız 420cm ve üzeri boylarda kamışlar seçebilirsiniz. Her zaman olduğu gibi olta balıkçılığında ihtiyacınıza en uygun, kaliteli ve hafif malzemeleri seçmeniz av keyfinizi artırmaktadır. Aksiyon(Atar) Değerleri : Atacağınız olta takımının ağırlığına uygun aralıkta aksiyonlara kamış seçimi ile en uzun atış mesafesine ulaşabilirsiniz. Örnek : Eğer 120gr'lık atışlar yapıyorsanız, 50-150gr, 70-140gr, 100-200gr gibi aksiyon değerlerinde kamış seçiniz. En düşük değerden daha düşük ya da en yüksek değerden daha yüksek gramajda atışlar yaparsanız uzak mesafe atışlarınız yorucu ve daha az başarılı olur. Aksiyon Tipi: Kamışların değişik gerginlikleri ve atış anında aldıkları şekiller vardır. AX, BX, CX, DX v.b. kamış aksiyon tipleri olup, hepsinde kamışın eğilme ve esneme noktaları farklıdır. Bu da kamışların atış hızları ve hissiyatlarını etkilemektedir. FIŞŞŞ ANEEEYYYY Spot balıkçılık sitesinden kamışlar kısmından alıntıdır:laughing: :laughing: Bende ceyhunla bir ara bu konuda yazışmıştım hadi seni beni bırak bu işi yapan bir firmanın tüm bilgileri yanlışmı şimddik:laughing: :laughing: :laughing: la yıllardır ben bu bilgilerle avundum mahkemeye versem tazminat kazanırmıyım la acep:laughing: hihi
Light veya lent, medium light, medium, medium heavy, heavy. Hmm genelde ben de spin kamislarda böyle ayrintili görüyorum. Sazan ve surf kamislarda 3 tip aksiyon oluyor niyeyse. Lent, fast, ultra fast. En güzel ve güveniliri semali çizim bence. Bir de su hosuma giden gamuslari teleskopik yapsalar çilek olacak. 1.50metre 1.80metre parça nasil tasinir ki.
Ceyhun seni ax yada bx'ten başkası paklamaz Dediğinde önemli tabi ele oturması, kamışa ısınman, sertliği, rengi vb. örneklerle çoğaltılabilir tabi...
Ceyhun Paşam aslında işin gerçeği bazı forumlarda aynı kamışlar üzerinde tartışılıyo ...... kamışı almayın kesinlikle tavsiye etmem 200 gr bile atmadım kırıldı :laughing: :laughing: Diğeri cvp veriyor Ben bilmem kaç senedir kullanıyorum hatta tüm tanıdıklarada tavsiye ediyorum hiçte öyle bir durum yokkk hihi Yani işin gerçeği tamamen kamış seçimi kişinin cüssesiyle alakalı da olmalı:thumb: adam var zayıf abanıyo hiç bişey olmuyo ama adam var iri cüsseli daha kamışı kaldırırken bir çaaaaatttt sesi Yani demek oluyorki zayıf yapılı olanlar korkmaya gerek yok ama SENİN BENİM GİBİ KUM SAAATİ Gibi SPORTMEN :laughing: :laughing: cüsseye sahip olan arkadaşlar ya kamışı seçerken yada abanırken dikkat etmeliler Yoksa daha çokkkk kamış kırarız durum budur hihi :laughing: :laughing:
Mehmet abi birazda şans işi, o kadar kamış kırdım. Laserfish 50tllik kamış 170gr tüm gücümle abanarak atıyorum yıllardır kıramadım :laughing: Kamışta Shimano çok iyi gözüküyor, Speedmaster BX almayı düşünüyorum bakalım ne kadar dayanacak bana
shimano speedmaster bx hımm bu kamışı baya kullanan vardı zannedersem seninde tavsiyelerinin arasındaydı ama ben tournameti seçmiştim,ilk seferinde vukuattı:laughing: :laughing: :laughing: sonra epoksi mi botoksmu neydi ondan yaptırdım hihi :laughing: :laughing: ucunuda linaaffe nin extrem ucundan koydurdum accıkta suyundan tamam:thumb: ama daha denemedim bakalım ne olacak:laughing: :laughing:
HPC250 + Biofibre XT250LRC XT60 XT300LRC HPC300LRC + Biofibre HPC300 + Biofibre bu değerler hakkında bilgisi olan varmı bilgilendirirse sevinirim.idk