Birkac yıldır kullandıgım makinenin ic bakımını yapamadım. Bu makinalar nasıl yaglanıyor? Hicbir yerinde yaglama deligi yok. Kullanan arkadasların bılgisine ihtiyacım var. ( Baslık hatalı olmus ST 10000 RA Olarak duzeltirim. Ozur.)
Baitrunner makinanın içini açmadığım için detaylı yorum yapamayacağım fakat genel olarak dişlileri söküp temizledikten sonra shimanonun beyaz renkli gresiyle yağlamanız, rulmanların içine de bir iki damla shimano bantam yağı yada kaliteli bir ince yağ damlatmanız yeterli olacaktır.
Bir konu actım. Emir SENGEZER kardesimden baska kimse birsey yazmadı.Kendisine tesekkur ederim. Bu tur makinayı acmak mumkun degil.Acarsanız toparlayamazsınız.Bu tur makinaların Yaglama delikleri var,ama bu seride goremedim. Belkide bu makinalar bakım gerektirmiyordur. Ben isterdim ki, SHIMANO TURKIYE distiributorlerinden gerek HISAR BALIKCILIK , gerekse OKYANUS MARINA ( Balikavmarketi ) dan bir kisi cıkıpta " kardesim boyle boyle olur " demeleri gerekirdi diye dusunuyorum. Bilmem haksızmıyım? Benim bildigim, bir malı satmak kadar satılan mala bir o kadar sahip cıkmaktır. Bu isin bir ayagı eksik olursa, isler topal aksak olur ve saglıklı yurumez. Ilglı distirubutorlerimize iyi dileklerimle hayırlı isler dilerim. Tevfik - BURSA
Selam Tevfik abi neden açılması imkansız,sarma kolunu sök avans ayarının arkasındaki vidayı da sök,kalamayı çıkardıktan sonra altındaki altıgen vidayı da sök zaten geriye makinanın sol yanağındaki 4 adet vida kalıyor Emir kardeşim de zaten kullanabileceğin yağ konusunda yeterli bilgiyi vermiş kolaygelsin abi
Tevfik abi bunun için distribütöre ihtiyacınız yok ki hem onların bu konulardan anlayacağınıda sanmam. Yağlama deliğinin asıl amacı ömürlük bakım için değildir, av sonrası makineye hızlıca bakım yapmak içindir. Başka bir amacı yoktur, buna güvenip de makine bakımı yapıyorum demeyin... Normal bakım 6 ila 12 aylık süreler zarfında makinenin aktif kullanım süresine bağlı olarak yapılır... ve tüm parçalarının sökülerek temizlenmesiyle tamamlanır... Size lazım olan.......... ...Makinenin parça ve birleşim şemasını internetten indirip yazıcı çıktısı alın ...Saf alkol %80 - 90 derece ...Bolca kağıt havlu ...havlu bez ...Gres yağ ...Mineral yağ ...Eski diş fırçası Boş olduğunuz bir gün pazar mesela oturun bir kenara, sakince başlayın bu işe, eğer parçaları yeniden takamam diye endişe ediyorsanız eski bir makine vardır evinizde ilk önce onda deneyin, sonra shimanonuzda denersiniz. Şema elinizin altında olacağından parçaları birleştirme sorunu olmayacaktır yeterki parçalardan birini kaybetmeyin ve temizlemeyi nazikçe yapın.
Bu tür makinalarda kafada tektaraflı rulman bulunmakta söküldükten sonra makina geri kaçırma sorunu yaşıyor,bu noktaya dikkat edin wd 40 sıkıllırsa bir müddet daha çalışıyor ama soğuk havada tekleme yapabilir. Ben kendi makinalarımı komle dağıtıp havalı tabanca ile leke ilacları ile temizleyip,mevcut elimdeki makina gersleri ile yağlayıp topluyorum anlayacağınız bir kaçkez söküp taktıktan sonra alışırsınız tabii benim olanaklarım çok anlatmasıda yazmasıda bana şuan kolay geliyor,sizde bir kaç alıştırmadan sonra rahatlıkla makinanızı kolaylıkla söküp takacaksınız şimdiden kolay gelsin.
Tefik ağabey, makineye bakım gerektiğini bunu da elim yatkın ama becerebilirmiyim diye düşünüyorsan yap hiç bekleme. Caner'in dediği gibi bir sökme planı daha doğrusu "service manuel" edinmen yeterli, birde sökerken bir kamera var ise değişik yönlerden çekimler yap sonra ne nerdeydi diye uğraşma. Hatta biraz değişik yönlerden fazlaca çekim yaparsan bunun sonradan görsel bir bakım anlatımınıda siteye verebilirsiniz diye düşünüyorum. not: sarma makarası altındaki pul adetleri ve sırasına çok dikkat ediniz !!!.... Şimdiden kolay gelsin
Makinanızın şeması sanırım bu linkte mevcut. http://fish.shimano-eu.com/media/fishing/techdocs/en/BTRST10000RA_v1_m56577569830669986.pdf
Bu arada yağlama deliğinden sakın ha makine ile verilen sıvı yağı sıkmayın derim. Bu delik shimanonun sıvı gresini sıkmak içindir. Bende senede bir kere makinenin içini komple söküp dişlilerdeki eski gresleri mazotla temizleyip shimanonun tüplerdeki sıvı gresi ile yağlıyorum. Rulmanların ise bazılarına sıvı gres bazılarına sıvı yağ konuyor. Ana dişlinin iki yanındaki rulmanlara gres koyuyorum sadece. Makineyi sökerken de masanın üzerine bir bez parçası yayıp yavaş yavaş acele etmeden sökerseniz bir sorun olacağını sanmıyorum. Bu işlem esnasında pulların yerine ise özellikle çok dikkat ediniz. Şemadaki pul sayısı ile makinenize konan sayı herzaman tutmaz.
Hazır değinilmişken.... bu doğru olanı bakım portu aslında gres için ama bantam veriyorlar çünkü makinelerle birlikte stella hariç gres verilmiyor.... bu yüzden iyi bir gres temin edene dek 1-2 damla mineral yağ (bantam) damlatmak, dişlilerdeki grese zarar vermeden korunmasını sağlayacaktır..... ama daha fazla mineral yağ damlatmak ve sürekli mineral yağ ile devam etmek uzun sürelerde dişlilerin üzerindeki asıl gresin zaman içinde yok olmasına ve korunmanın durmasıylada parçaların korozyonla birlikte aşınmaya mağruz kalmasına yol açacaktır.... bir çok kişi bu konuda yanılıyor o deliğe sürekli mineral yağ damlatılarak bakım yapılabileceği düşüncesindeler ama o bakım deliğinin asıl ihtiyacı grestir mineral yağ değil.... tabi bir süre sonra ne kadar gresle besleme yapılsada makinenin sökülüp, eski gres makineden temizlenip yenisiyle bakımını yapılmalı.....
Kafayı soktum, yayı, pimi, pulları,butonu derken tamam o is. ama ana govdeyi acmadım,cunku Forumlarda WURTH SSH 2000 diye bir yag tavsiyesi gordum,onu arıyorum. En kısa zamanda onuda becerecegim. Eski makinalarımı tereddutsuz acıp bakımını yapıyordum. ( Eski dedigime bakma 27 yıllık,sararken cır cır cır diye tatlı tatlı bulbul misali oten VIKING 5060 Hala yag gibi, pırıl pırıl kız gibi. Bugune kadar lastik bile patlamadı inanın ) Makinayı aldıgım arkadas beni tanıdıgı ve huyumu bildigi icin " Tevfik abi, sakın ola ki bu makinayı acıp dagıtayım deme, toparlayamazsın. 2 - 3 sene sonra getir ben onu aldıgım ana bayiye gonderirim " deyince tornavidayı elime alamadım. Aslında birkac kez aldımda cesaret edemedim. arka kalamayı dagıtırım diye. Ama o yagı edinince ana govdeyide sokup bakımını yapacagım; ve de merakımı da giderecegim. İlgilerin icin tekrar tesekkur ederim. Tevfik
Sıvı gres spreyi hırdavatçılara, rulman satıcılarına bakabilirsiniz. Forklift veya iş mak tamircileri de kullanırlar çevrenizde var ise onlara nereden temin edebileceğini sorabilirirsiniz. Makine içine şu malzemeyle ön temizlik yapabilirsiniz. http://www.wurth.com.tr/images/katalog/pdf/05_0130.pdf Şimdiden kolay gelsin ağabey.
Bende oyle yapacagım. Sahalara cıkmama daha 20 gun var. Artık bu forumlardan okursunuz, Fethiye Gocekte 400 Kg.lık degilde 600 kiloluk kopek balıgı yakalandı diye. Simdiden tum techizat ve donanımlar hazır. Hafif bir yaglama periyodu haric. Yakın alakan icin sagol kardesim. Abin Tevfik.