Ultegra 10000 makinamdan hafif bi hırıltı gelmekte. İşlevde sorun yok fakat eskiden gelmeyen bu ses beni uyuz etti. Makinayı açıp bakım yaparken ana dişlinin sonsuz dişliye (worm gear) tam oturduğunu gördüm. Yani dişler tam kenetleniyordu. Sonsuz dişlide çok yüzeysel aşınma vardı. Bir pul yardımıyla ana dişliyi biraz yukarı kaldırdım. Ses biraz kesildi. Fakat halen ufak bir hırlama var. Bu sorunu başka yaşayan veya çözümünü bilip yardımcı olabilecek var mı aramızda ?
bu hırlama dişlilerin birbirine sürtünmesinden kaynaklı bir hırlama ve yağsızlıktan kaynaklanmıştır büyük bir ihtimalle pulla yükselttiğinizi söylüyorsunuz ki buda dişler arasında boşluk yaratır ve makinenin biraz zorlanmasında dişlerin sıyırmasına sebebiyet verir
Hırıltı yağsızlıktan kaynaklanamaz çünkü makinamı devamlı yağlı tuttum. Hatta dünkü bakımdan önce dişlilerde bol miktarda orijinal shimano beyaz gresi vardı. Dişlilerin arasını biraz açtım çünkü tam oturduklarında hırıltı oluyor. Ama aslında tam oturmaları lazım.... Valla bu işi anlamadım gitti.
Dünkü bakım derken dün bakım yaparken hangi yağı kullanıyordunuz ve daha önceleri bakım yaparken hangi yağı kullanıyordunuz......? Örneğin kimyasal (sentetikler) olta makineleri için uygun yağlar değildir, pahalıdır ve gereksizdir......... Hırlama kullandığınız yağın katılığı, inceliği, kayganlığı ve sürtünmeyi ne kadar azaltabildiğine bağlı olarakta değişebilir.... tabi dişlilerinizde fiziksel sorun yoksa.... Bu belirtilere göre ya montajı tam yapamadınız yada Mustafa abimizin dediği gibi yağsızlıktan gelen bir hırıltı gibi gözüküyor.....
İlk bakımda dişlileri sökmeden shimano beyaz gres kullandım fakat bundan önce de hırlama mevcuttu. Dün komple bütün dişlileri söktüm yağ ve kirden arındırdım. Sonra HHS 2000 üstüne bir miktar winkel silikonlu gres uyguladım. Hırıltı devam etti. Pul ile ana dişliyi çok az yükselttim ses azaldı. Ama halen mevcut. Sorun kesinlikle hatalı montajdan ya da yağsızlıktan kaynaklanmıyor. Zorlanmaktan dolayı dişlilerin eksenlerinde belki çok çok küçük miktarda kayma olabilir. İş dönüşü yine açar pulu çıkartır bakarım.
Ultegralarda ana dişlinin tek tarafında rulman var bildiğim kadarıyla. Diğer tarafta plastik bir parça var rulman yerine. O plastik aşınmış olmasın?
2 tarafta da rulman var Birol İki dişli arasındaki mesafeyle ilgili bir şey sanırım. Yok mu işinin ehli bir usta, hırlayan şimoları sustururum diyen Şunu da ekleyeyim bir arkadaşımın makinasında da aynı sorun az da olsa var. Makinalar aynı. Sorun kolu çevirdiğinizde makinaların ilk günkü gibi sessiz, tabiri caizse kaymak gibi kaymamaları.
kardeşim bu sesin gelme olasılıgı olan yerler vargel in ana gövde içindeki boşluk yapması veya çevirme kolu nun ana kasa veya kapaktaki boşlugu..plastik tutamak kolunun yuvasından bile ses yapar.. ilk mesajda belirttiğin olayda bir pul koydum demişsin bu pulu bir başka zamanda orjinalinin düşmüş olma ihtimalimi varki koydun? ayna dişlinin vargele sert dayanmasının sebebi kapak taki yuvadan da olabilir..malum makine içinde kullanılan bazı pullar mikron lkalınlıgı ndadır son olasılık eger makine kafası ,bir yere sert olarak çarptı ise ve tesadüf o anda makara da en dış konumda ise göbek mili çelikte olsa çok hafif yamulma yapıyor..ve mil eksantrik aziyette dönüş yapıyor o anda ses çıkartıyor..
Kolda çok az bir boşluk var fakat bu boşluk normal yani sıfır makinalarda da olan bir boşluk. Benim eklediğim pul orjinalinde olmayan bir pul. Şemasından bakıp teyit ettim. Hırıltı direk dişlilerden gelmekte fakat tam bir turun bazı yerlerinde daha belirgin oluyor, bu da söylediğiniz gibi mildeki bir yamulmayı aklıma getirdi fakat makina sert darbe almadı. Kapaktaki yuvalarda bir aşınma çatlak vs. yok. Ayna dişli kapak kapatıldığında oynama yapmıyor. Akşama temiz bir video çekebilirsem burada paylaşacağım
merhaba muhtemelen o hırılıtı makinenin içindeki büyük olan ana rulmandan geliyor makine deniz suyundan veyahut nemden etkilenmiş ana rulmanın içindeki çelik bilyelerin kaydırma yüzeyleri karıncalanmıştır.. ====ana rulman==-
2 tarfda rulmandan kastınız kolun milinin içinden geçtiği rulmanlarımı kast ediyorsunuz?? eğer cvp evet ise ses onlardan kaynaklanmaz diğer msjımı dikkate alın.tecrübe ile sabiitir
işin gerçekten uzmanı değilseniz makinaları asla açmayın(tüm kullanıcılara tavsiyem).bu işlerden iyi anlarım diye düşünürdüm 2 makiana telef edince akıllandım.tavsiyem gerçekten uzman birini bulup göstermenizdir.
Uzmanı değilim ama çoculuktan beri mekanik ve elektrikli aletleri dağıtıp toplarım. Babamın eski slr fotoğraf makinası ve bir iki zemberekli saatten başka da toplayıp çalıştıramadığım makina/alet olmadı Olta makinalarının mekaniğinden de anlıyorum (onları da çocukluktan beri dağıtıp toplarım), da bir tek bunun dilinden anlayamadım . Ayrıca makina hiç açılmadan önce ses çıkartmaya başlamıştı. Yani ben açtım bozdum diye birşey düşünmeyin sakın. Bu başlığı açmamın sebebi de bu işte uzman birini bulup yardımını alabilmekti.
merhaba bende shimano 4000 var alalı bir 4 sene kadar oldu ve şuana kadar tık bile demedi ne ses ne bişi sadece arada yaptıgım şey misina makarasını çıkarıp, yağlamak sizinde sıkıntınız yağsızlıktan dişlilerin birbirine sürtmesinden kaynaklanıyor. sadece biraz makınayı yağlarsanız düzelir.