Merhabalar degerli deniz dostlari, Bu sitedeki ilk mesajim olacak, herkesi öncelikle selamlarim. Cok uzun zamandir Shimano makine alma arzusundaydim. Yakin bir zamanda almak istiyorum fakat o kadar cok model secenegi var ki, secim yapmada tecrübe sahibi dostlara danismak istedim. Is nedeni ile buldundugum yer nedeni ile denizden biraz uzak kaldim, dolayisi ile güncel ürünleri takip edemiyorum. Jig, yeldirme icin kullanmak üzere, orta ve derin sular olmak üzere kismetse rastgele diyebilecegim, uzun bir süre kullanabilecegim makine model önerilerinizi rica edecegim. Ben bütceme göre biraz arastirma yaptim. Shimano Saragosa'nin yeni seri modelleri dikkatimi cekti. Twinpower modeli üzeirne yazilar da okudum ama biraz daha pahali geldi bütceme. Ne gibi farklari var tam bilemiyorum, tabi sizin baska model önerilerinize de acigim. Misal yukarida yazdigim özelliklere göre Shimano Saragosa 10000 SW uygun olur mu? Yoksa hazir onu alabiliyorsan, sunu öneririm diyebileceginiz baska model olur mu? Fakat teknik özellikleri bakimindan yeterli bilgiye sahip degilim. Ayni Saragosa modelinin 10000SW üzeri modelleri de var, ihtiyacim olabilir mi bilmiyorum. Önerileriniz icin simdiden tesekkür ederim.
Bazı arzular vardır ki insanın gözünü kör eder, etrafındaki güzellikleri göremez olur; zamanını,parasını değmeyecek şeyler için ziyan ettirir.
Bence hemen öyle pahalı modellere girme.Bende Shimano kullanmayı seviyorum,fakat belirttiğin modeller biraz fantazi. Bu arada bir arkadaşım Banax GT 5000 kullanıyor ve jig olsun sırtı olsun veya yemli dip takımı olsun her türlü kullanıyor ve çok memnun.Fiyatıda 250 tl civarında.Bir bak derim.
Saragosa'ların kasayı tutan vidaları küçük, baskı altında dişliyi şafta yeteri kadar bastıramayabiliyor. Bu da makinanın dişli sıyırmasına bile sebep oluyor. Arıza çıkarma şansı %25 filan nerdeyse. Birde geri dönüş mandalı sıklıkla tutukluk yapabiliyor. Stradic ile Twinpower ikiz gibi bir şeydir aslında. Stradic'in kol karşısında plastik burç varken, twinpower'da bilya bulunur. Birde twinpowerin makarası biraz farklı, şaftı destekleyen bir kaç ilave bilyası daha vardır. Aslen her ikiside jigging için devir vs. olarak çok kullanışlı değildir. Fakat, saragosa'dan daha az dert çıkarır twinpower. Twinpower'in zayıf tarafı, dökme sarı (bronz) dişlileri olması, mekanizmanın kapakların arasında kalmasıdır. Bu yüzden stella kadar sağlam olmaz. O yüzden de, al kullan diyemem, elinde kalması ihitmali her zaman vardır. Eğer niyetiniz kalite bir şey almaksa, o fiyatlara başka markaları da bir düşünün derim. burada bahsettiğiniz modeller çinde size alınır deyip rahat uyuyabileceğim biri yok. Veya zayıf noktalarını burada izah ettik sanırım, karar sizin.
@ironman, Tesekkürler, sanirim siz yeni basladigimi zannederek öneride bulunmussunuz. Ben de daha üst seviyeleri var o makinanin. Ama yine de iyi niyetli cevabiniz icin sagolun. @skoylu Tesekkürler, arzu ettigim bir mesaj yazmissiniz. Genel uluslararasi kullanici yorumlarini söyle bir göz gezdirmistim. Sizin belirttiginiz negatif husulara yakin yazilara tesadüf etmistim, bazi olumlu yazilara da denk gelmistim. Eski bir Shimano kullanicisi oldugum icin, yeni bir makinada o yüzden yine bu markaya yöneldim. Tabi mutlaka benzer olarak alt ve üst segment baska markalarin ürünleri de vardir. Tabi asiri baskiya karsi mukavemet ve uzun dayanim asil arzu ettigim seyler. Lakin verdiginiz detaylar gercekten tatmin edici. Peki bu yazilanlar isiginda, ayni bütce araliginda siz ne önerirsiniz? Her ne kadar basligi Shimano olarak acmis olsam da, baska model ya da marka da olabilir.
Saragosa 5000 F kullanıyorum. Jig için hiç kullanmadım ama güzel makina. Serdar bey negatif yönlerini belirtmiş gerçi ama geri dönüş mandalı yok makinede hep ileri. Dolayısıyla tutukluk yapmaz
İşte o senin yok dediğin mandal yapıyor tutukluğu. Hiç gerisi yoktan, bazen hiç hareket yoka geçiyor makina. Sararken değilde, sarmaya başlarken oluyor bu olursa şansınıza, bir kaç geri ile taklatmayla düzeliyor çoğunlukla. Ben mandal diyorum, makinanın içinde, alt kısmında, rotor tarafından giren bir "cam" var, siz ne diyorsunuz bir fikrim yok. Bir mandal gibi, mekanizmayı itip sabitliyor. Sorun çıkaran da o aksam oluyor. Tam adı "Anti-reverse cam". Biraz resim ekleyelim: Bu bir stradic, ama aynı yerde çok benzer bir mandal var saratoga'da. Sık sık takılıyor ve iş çıkarıyor. Belki vida - kapak sorunuda yanlış anlaşılmış olabilir. Aletin içindeki büyük dişlinin üstünde bir tür kapak var. Bu kapağı dişliye bağlayan vidalar var, bunlar iş çıkarıyor. Şu da bu dert çıkaran vidalar: Bir çözüm, bunları kalite bir yapıştırıcı ile yapıştırmak, ama pek çözüm değil.
Saratoga, tekneci bir arkadaşta, daha doğrusu arkadaşın kaynında vardı. Amerika'dan yüklenmiş gelmiş. Bana da bir Twinpower getirmişti beraberinde. Çok canını sıktı bu meseleler. Elemanın parayla derdi yok, hafta sonu tuzla'dan teknesine binip balığa gidince zaten iki makine parası benzin yakıp geliyor. Ona Daiwa dedim, gitti, bir tane saltiga aldı. O günden beride hayatından memnun. Ama sanırım hepimizin o kadar bütçesi yok. Bu segmentte bakarsak, Daiwa'nın saltist ve seagate'leri var. Pek bilinmeyen ve ülkemizde bulunabilirliğinden şüpheli olduğum, quantum boca pt'ler geliyor birde aklıma. Bunlar fiyatına göre gerçekten kaliteli aletler. Bunun yanında Okuma'nın meşhur RAW II leri de kullanıcılarının genelde memnun olduğu aletler.
doğrudur ben geri dönüş mandalı derken kolun geri dönmesini sağlayan alttaki mandaldan bahsettiğiniz düşünmüştüm
Haklısınız, yanlış anlaşılmaya çok müsait bir anlatım olmuş. Kendi adıma ben yazmasam, okuduğumda sizin gibi anlardım.
gerçi serdar bey biliyordur ama genelin öğrenmesi açısından; makinelerdeki bazı vidaları söktüğümüzde uçlarında mavi renkli boyalar görürüz. bunlar vidaların makine çalışırken, titreşim, sarsılma vs. gibi nedenlerle gevşemesini önlemek için kullanılan loctite adlı ürüne aittir. vidalardaki gevşemeleri önlemek için mavi renkli 242 loctite çok iyi bir ürün. ama daha sağlamlaştıran yeşil ve kırmızı da mevcut. bunlar kesin çözüm olur.
Bak bu iyi oldu işte,bende kendi kendime sorup duruyordum"acaba benim vidalar niye gevşek"diye Şaka bir yana,gayet yararlı bir bilgi,muhakkak ihtiyacı olan olacaktır...
Tesekkür ederim yeniden, detayli bir sekilde ilgili makinelerin hassas bölgelerini görmüs olduk. O vidalari gördükten sonra, olay daha da acikliga kavusuyor. Böyle bir konstrüksiyonda, özellikle asiri yük binen bir parcaya bu kadar vida kullanilmis olmasi düsündürücü. Daiwa tabi sizin de dediginiz gibi üst segment ürünler piyasaya sunan bir marka. Saltist görünümde cok hos, detayli parca fotograflarini da incelendiginde beklenilenin de üzerinde bir yapiya sahip gözüküyor. Ayni sizin de dediginiz gibi bütce olarak düsünülenden öte bir ürün. Daiwa Seagate modeli fiyat olarak, Shimano Saragosa ayarinda bir model. Hatta bu modeli merakli bir arkadas komple dagitmis ve dagitirken resimlerini tek tek cekmis. http://www.ultimateangling.co.za/index.php?topic=6605.0 Fotograflar incelendiginde, sizin bahsettiniz asiri yük binen parcalarda detayli parcalarla vidalama yapilmadigi, bilakis yük binen parcalarda daha az detay birlestirmesine gidildigi gözüküyor. Asiri vida kullanimi ana kutu konstrüksiyonunda, olusacak yük ile bagintili olmayan yerlerde kullanilmis. Acikcasi bu model hosuma gitti. Avrupa menseli bir firma olmasi acisindan, amarikan ürünlerinin aksine parca edinme, garanti gibi unsurlarda daha elverisli bir ürün. Peki ama bu Seagate Jig icin elverisli olur mu, ona emin olamadim? Quantum Boca modeli de farkli bir model, ancak sizin de dediginiz gibi ülkemiz ve avrupada bulunabilirligi daha zor bir marka. Saniyorum direk amerikan pazarina hitap ediyorlar. Ayrica @vayaz'a önerisi icin tesekkür ederim. Baska arkadaslarimizin da varsa önerilerine de acigim.
Seagate, dikey jigging için yapılma bir makina. 1.80m kadar, iyice bir kamışla, jig işinde gayet başarılı olacaktır diye düşünüyorum. Genel olarak, tasarımdan gelen sorunlar daiwa'da pek görülmez. Eğer bütçen uygun olabilirse, saltist'i tercih etmen daha çok yüzünü güldürür. Ömründen filan yana pek kaygım yok ama, saltist daha konforlu, akıcı kullanılır. Tahminen kolay kolay bozulmayacaktır, o yüzden de atıyorum kırk sene kullanacaksan, biraz da konforu düşünmek lazım. Ha, keşke bozulsa da atsan, yenisine baksan ama, zor biraz. Seagate'in iyi tarafı bakımı kolaydır ve pek bakım istemez. Saltist biraz daha komplike bir şey, bakımı vs. daha itina ve beceri gerektirebilir.
Shimano Aceration Sw8000pg önerebilirim. Twinpower ve Stella'ya göre şaftı daha kısadır, eğilme bükülmelere karşı bu fiyatına nazaran bir avantaj olarak görünüyor, wormshaft yoktur, epey yük yedirmeme rağmen yıllardır arıza yapmamış bir geri dönüş kilit mekanizması vardır (olmasa daha iyi tabi). Jigde kullanmadım ama derin su yemli avlarında tek seferde 1 er kiloluk 3 balık çekmişliğim vardır mercan, fangri vs. Geçen yaz-sonbahar sezonunda epeyi kullandım derin suda, gayet saat gibi çalışıyor. Aslen jig makinasıdır zaten, çok iri akya, 10 kiloluk sinarit peşinde falan değilseniz canavar gibi hizmet eder. Zaten emsal fiyatlarda bu balıklara dayanabilecek pek de makine olduğunu sanmıyorum. Tabi şimdi skoylu gelecek ve 400 liralık Daiwa veya 3000 liralık Stella önerecek. (ben yazarken önermiş bile)
Biraz yavaş sararsın sende, nefesin çabuk kesilmez mrsparkle Konforu yaratan etmenlerden biride bu zaten. Birde aceration, saragosa ile aynı zaten. Sadece, sapında bir bilya ilavesi var, birde makarasını delmişler bir kaç yerinden Konu jigging olunca, olay boğaza pek benzemez. Jiggingte makinanın ardı ardına gelen bir sürü sert ve sürekli darbeye dayanabilmesi gerekiyor ki, bu tamamen başka bir hikaye. Dahası boğazda ne çıkar, maalesef en iyi ihtimalle vanoz çıkar, hadi olsun palamut. Bu mesela 10kg çeken bir sinarite hiç benzemez haliyle. Gerçi saragosa olsun, aceration olsun kalamaları pek sıkıntı çıkarmaz genelde. Ama bu kalamalarının ayar zorluğu olduğu durumunu da gözardı etmeyi gerektirmez.
Töbe... Töbe... Bütün sorunlar da seni buluyor be Serdar kardeş; ben daha o mandalın tutukluk yaptığını hiç görmedim; 25 yıllık Katana'da bile o sistem var tutukluk falan yapmadı daha... Drive gear daki vidalar gevşiyor mu??? Sorun mu yapıyor??? Alla...Alla... Bunun gevişenini de görmedim... Madem gevşiyor şu makinalarda niye aynı sistemi kullanmışlar ki??? Kusura bakmayın resimleri ben çekmediğim için pozisyonlar bir parça farklı... Bilemesem "jig" üstadı falan sanacağım seni Serdar... Anlatıların öyle böyle değil...
Sende onu anlayacak kapasite yok, bunu biliyoruz zaten. Olsaydı, shimano'nun bu makineleri toplatıp, gövdesini komple değiştirdiğini de bilirdin zaten. Ama diyoruz ya, yüceler yücesi şimanov hatalı olamaz, olsa olsa, o vidaların o dişliyi tutmayacağı barizken, bunu söyleyip kralının çıplak olduğunu söyleyen biz hatalı oluruz di mi? Boş ver abi, sen git şimanova secde etmeye devam et, bozar seni buralar.
Sen çok biliyorsun ya Stradic ile Twinpower'ı aynı kefeye koymuşsun; Twinpower çok daha güçlü bir makina... Bunlar da Aceration ile Saragosa'nın şemaları; incele biraz... Tabii ancak kapasiten kadar yorum yapabiliyorsun...