Shimano makinelerde garanti, bakım ve destek

Konu, 'Makineler' kısmında mutlu48 tarafından paylaşıldı.

1. mutlu48

mutlu48 mutlu

Favori Makine:
    shimano stradic 3000fa / ultegra xbt5500
    En İyi Avı:
    2 kg lahos/2.600 levrek
    stradic 3000 ve ultegra 5500 xbt kullanıcısıyım. 4-5 sene önce benim bütçeme göre hayli zorlanarak aldığım oyuncaklarım. seve seve de kullanıyorum. etrafımdaki balık sevdalılarının çoğunada azıcık pahalı ama kaliteli ürünler aldırdım. bir defa alın sağlam alın diyerek. oyuncaklarımızı alırken hiçbir sıkıntı yok. saolsun cevat abi satarken her türlü garantiyi veriyor. ama oyuncaklarımızın başına birşey geldikten sonra garanti biraz değişiyor, çözüm için hayli bekliyorsunuz. ben 3 yıldır stradic 3000 in parçasını bekliyorum :) ne olursa olsun oyuncaklarımızın başına bir iş geldiğinde olayı en kısa sürede çözebilecek kişilerden almaya özen gösterin. gerçi ben distribitörlede iletişime geçtim onlarda saolsunlar arkadaşların makineleri alacağı zaman çok ilgililerdi ama 2 yıldırda onlardan ses seda yok.benim makinem amerika için üretilmiş o yüzden zor temin ediliyormuş. aldığım bayiyle iletişime geçeçekmişim. onlarda ellerinden geleni yapacaklarmış.
    ha bunları niye mi yazdım http://www.erginbalikcilik.com/Anasayfa/ yazıyı görünce anılarım depreştide ondan. elimde 4 sene önce 450 tl ye aldığım ve hala severek,yoğun birşekilde kullandığım stradic im var. azıcık ses yapmaya başladı içine kum mu kaçırdım yoksa gres işlevinimi kaybetti bilmiyorum. kalama sesini veren parça kırık artık o heyecanla beklediğim sesi duyamıyorum. birde açma kapama telini tutan yay gevşedi sanırım ara sıra ya tutukluk yapıyor yada atışta kapanıyor.ne imalar ip patlattı AMAAA hala çatır çatır levrek çekiyor :) o konuda sıkıntı yok. ama kime emanet edip bakım yaptıracağım işte orası sorun. av bayiye götürüyorum yaşlı dede shimano da neymiş alba varken diyor :)

amma doluymuşum be :) sözün özü hobimiz için kaliteli birşey alırken yedek parçasına ulaşabilme, garanti ve servis ağı gibi olaylara dikkat ederek satın alın. gerekirse modele karar verdikten sonra yerel bayiye getirttirin. 30 lira pahalı olsun en azından başına birşey gelirse muhattap olacak birileri olsun kanlı canlı. tlflarla maillerle uğraşırsanız benim gibi 3 5 yıl bekleyebilirsiniz. çözümüde olmaz.

2. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Malesef amerikan pazarı shimanolarda o dönemlerde sıkıntı yaşandı, ben de ucuz atlattım shimano stradic 4000 FI sahibi olarak. Ama misal Shimano mormora kamışımın uç parçasını temin edene kadar iflahım kesilmişti, zamanın distribütörü İzmir firması çok iyi bir yedek parça planlayıcısı değildi açıkcası :D

Şansıma stradic şu ana kadar problem çıkartmadı. Sorun yaşayan arkadaşlarım oldu ama. Çok zor temin ediliyordu amerikan parçaları, çünkü Belçika'da, japonyada, makinelerin getirdildiği yerlerde pek çok yedek parçası olmuyordu. Cevat Abi getirdiği çoğu markanın artık distribütörü, o yüzden parça temin edememe gibi sorun yaşanacağını hiç sanmıyorum. Onlar eskidendi yani :) Bir parçayı kırıyorsun şimdi, sipariş veriyor 1 hafta 10 güne elinde. Başıma geldi oradan biliyorum. Taşa vurup kırdığım Awa Shima stage IV kamışımın 250 atarlı olan ucu 10 günde elime ulaştı.

3. furunotr

furunotr Haluk

Kalamada ses çıkartan parça bir yaya bağlı küçük bir metal; önce bu parça yerinde duruyor mu bir kontrol edin; eğer yerinde duruyor ise o metal eğilmiş olabilir ve düzeltmek gerekiyor; veya hatırladığım kadarıyla yedek kafa vardı onu bir deneyin... Eğer yay veya parça noksan ise başka bir Shimano makinanın bu parçasını uygulamaya çalışın; öyle ya da böyle bir modelinki uyar sanırım... Eğer kafayı (makarayı) arka tarafından fotoğraflayabilir iseniz parçanın durumuna buradan bakabiliriz...

Kilit yayının sorunları farklı olabilir; sentesinden kaçmış olabilir, bir parça yuvasından çıkmış olabilir, yağsız kalmış olabilir ya da özelliğini yitirmeye başlamış olabilir... Son durum hariç hepsi düzeltilebilir; son durumda ise parça değişmek gerekiyor sanırım... Gene başka bir Shimano'nun aynı ölçüye sahip parçası uygulanabilir; tabii bu biraz güç... Ya da yaycılarda yay kıvırttırılabilir v.s....

Her malzemenin bir ömrü vardır; eğer bakımı düzgün yapıp düzgün kullanırsanız bu ömrün maksimumunu kullanırsınız; yok bakım yapmazsanız kısa sürede sorunlar ortaya çıkmaya başlar...

Bu şartlarda 4 yıl da hiç küçümsenecek bir süre değil doğrusu; sizin tarzınız avcılıkta makinayı bilhassa içine kum v.s. kaçtı ise avdan sonra sökerek temizleyip yağlamak şart...

Stradic Amerikan versiyonu bir makina; parça sorunu olabilir; ancak bu sorun satıcıya değil kim ithal ediyor ise ona aittir...

Zaten sanıyorum Ergin Balıkçı'lık sırf sizin de şikayetçi olduğunuz problem yüzünden yalnız kendi temsilcisi olduğu ürünleri satıyor artık; başka ithalatçıdan ürün alıp satmıyor...

4. mutlu48

mutlu48 mutlu

Favori Makine:
    En İyi Avı:
    2 kg lahos/2.600 levrek
    kaan ve haluk abi tavsiyeler için teşekkürler. geçen sene parçaları gösteren resimleri yollamıştım benzer tavsiyeleri almıştım. o kadar küçük parçada (el becerim fena olmadığı halde) halledemedim :( olsun dediğim gibi hala makinem işlevini yerine getiriyor.karadenizde gerçekten kocaman levrekler var ve ben hata yapmadığım sürece makine kıyıya alıyor zorlanmadan. gücüm elverdiği sürece hobide her zaman kaliteden yanayım. elvermediği zaman şartları zorlar gene kaliteye bakarım. parçanında orjinal olmasını istemiştim ama olmadı sağlık olsun. sadece o dönem yaşadığım sıkıntı beni hayli üzmüştü. onu dile getirdim. şimdilerde cevat abi problemi şıp diye çözüyorsa ne güzel.keşke istanbulda olsaydımda tanışabilseydim. her ne kadar unutulduğuma üzülüp, sinirlensemde o ve vedat abinin yazılarıyla bu işi bu kadar ilerlettim.
    bakım için shimanolarla beraber gelen ince yağdan her sene 2 damla kullanıyorum. greste problemim var. hangi gresi kullanacağımı bilmediğim için makinayı açıp gresle bakım yapamıyorum (gerçi açmayada korkuyorum, ya toplayamazsan diye :) ) hangi gresi kullanmalıyım fikriniz varmı?

5. muratbzk

muratbzk murat

Favori Kamış:
    Vercelli Spyra Ultima G2 Surf -Awa Shima Spin
    Favori Makine:
    Daiwa Saltiga Surf 5000-Spro Passion 730
    En İyi Avı:
    plankton
    Bencede kaliteden şaşmayın kullanıp tadını aldığımdan beri çıta yükseliyor :)

Yağ işini sormuşsunuz biz buradan aldık tavsiye ederim :thumb:

http://www.ebay.com/itm/270836783836?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

6. mutlu48

mutlu48 mutlu

Favori Makine:
    En İyi Avı:
    2 kg lahos/2.600 levrek
    teşekkürler murat abi. ebay işini öğrenmem şart. acaba para sınırı aşmadığım sürece herhangi bir ilin ilçesine kadar yani adrese kadar geliyormu? sırf korkularım yüzünden giremiyorum şu ebay olayına.

7. muratbzk

muratbzk murat

Favori Kamış:
    Vercelli Spyra Ultima G2 Surf -Awa Shima Spin
    Favori Makine:
    Daiwa Saltiga Surf 5000-Spro Passion 730
    En İyi Avı:
    plankton
    Benim arkadaşım Ahmet bu işe tam anlamıyla vakıf ama bildiğim kadarı ile limit dahilinde ve posta yoluyla gelen ürünlerde sıkıntı yaşanmıyor, gümrüğe takılsa bile gidip yüzdesini(%20) ödeyip alabiliyorsun.

8. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Mutlu, stradici toplayamamıştım ben 2009 da içine kum girdiğinde açıp. O zamanlarda anca basit makineleri çözebilmiştim, stradic ağır gelmişti. :) Epey dikkatli olmak lazım o makineyi açacaksan. 1-2 parçasının nerden çıktığına dikkat etmemiştim sonrasında bu işten çok iyi anlayan bir arkadaşa toplatmıştım. :)

9. mutlu48

mutlu48 mutlu

Favori Makine:
    En İyi Avı:
    2 kg lahos/2.600 levrek
    cesaret edemiyorum bende :) ama bir gün mecbur kalırsam eşime videoya falan çektiririm veya her parçada foto çekerim. sizin tekrar toparlatabilmeniz istanbulun nadir güzelliklerinden bence :) stradic le güzel ve bereketli avlara.

10. furunotr

furunotr Haluk

Önceki yıl geldiğimde hava yağışlı idi; bacağım falan tutuldu resmen; o yüzden bu yıl ile beraber 2 yıldır gelemiyorum o taraflara; gelse idim makinayı söker ve toplardım... Benim için pek zor değil; ancak 4 yıl kullanılmış bir makinanın her halükarda sökülüp takılması gerek... Dikkatlice yapılır ve uygun alet edevat kullanılır ise kolaylıkla sökülüp toplanabiliyor; ama dediğim gibi dikkatli yapılması gerekiyor bu olayın ve oldukça da nazik davranmak gerekebiliyor...

Sökmek için fazla alet gerekmiyor; bir tane düzgün ve uygun boyutta yıldız tornavida; yanına gerekirse uygun boyutlu bir düz tornavida ve 12-13 ya da 14-15 düz anahtar gerekiyor... Bir tane de cımbız bulunursa yararı olur...

Önce makinanın kolunu komple sökmek gerekiyor; sonrasında makarayı yerinden çıkartmak...

Makara yerinden çıktıktan sonra şaft milindeki pulları teker teker yerinden çıkarıp sonrasında pulların altında kalan saat çarkı biçimindeki parçayı yerinden çıkartmak gerekiyor... Pullar ve bu parça milden sıyrılarak çıkartılıyor; sağa-sola çevirmeden yalnızca yukarı doğru; tabii bir parça oynatmak gerekebilir...

Bunlar söküldükten sonra rotoru tutan sarı cıvatayı düz ağız anahtar ile sökebilmek için önce kontra vidasını sökmek gerekiyor; sonra da uygun olan düz ağız anahtar ile oradaki sarı cıvatayı sökebilirsiniz... Bu işlemlerde acele etmeyip yavaş ve dikkatli bir biçimde davranmak gerekiyor; tornavida ya da anahtarların uygulanan yerlere tam oturduklarından emin olunuz; çünki Shimano gibi bir markada cıvatalar ve vidalar paslanmaması için sarıdan imal edilirler ve çeliğe v.s.metallere göre oldukça yumuşaktırlar...

Cıvata yerinden çıkarıldıktan sonra rotorun kolaylıkla sökülebildiğin göreceksiniz; burada makina rotoru yukarı gelecek şekilde sökün ki fren sisteminin çelik parçası yerinden düşmesin; eğer düşüp ters takarsanız geri bırakma kaçırır... Tüm bunlar söküldükten sonra sıra makinanın kapağını sökmeye geldi; vidaları sıra ile sökmek gerekiyor; bunların sırasını hatırlayabilecek bir biçimde sökmelisiniz; çünki bunların bir kısmı kısa, bir kısmı uzundur; uzun vidayı kısanın yerine vidalayan ve makinanın öbür tarafından çıkartanların sayısı hiç de azımsanamaz; (zamanında buna ben de dahildim; gerçi arkadan çıkartamadım ama şişkinlik yaptırmayı becerdim)...

Kapağı tutan vidalar da sarıdır... Tornavida ağzı kesinlikle uygun olsun; eğer uygun yıldız tornavida yok ise uygun düz tornavida ile de sökebilirsiniz... İlk defa söküleceği için elinizin yatkın olması gerekiyor; muhtemelen locktite ya da türevi bir malzeme uygulandığından ilk söküm biraz güç olabilir; bunun için sökmeyi değil yalnızca çok az gevşetmeyi deneyin ve gücünüzü buna göre ayarlayın; başarılı olursanız hafif bir çıtlama ile gevşeyecektir; ondan sonra söküm işlemine geçebilirsiniz...

Tüm vidalar söküldükten sonra kapağı dikkatlice açın; bu işlemleri üzerine bez serdiğiniz bir masa üzerinde yapın; drive gear kapakla beraber elinize gelebilir; ya da yalnızca kapak sökülür, burada dikkat edin ki bu parçalar yere düşmesin...

Drive gear kapakla birlikte gelmez ise iki kenarından tutun ve yavaşça oynatarak yerinden çıkarın, bu parça ile beraber rulman da gelebilir; makina rulman sayısını bilmiyorum ancak her iki kapakta rulman olabilir dikkatli olun...

Temizlik için daha fazla sökmeye gerek yok; burada kullanılacak temizleyici hakkında tereddütteyim bir parça; çünki makinada plastik parçalar mevcut ve solvent, benzin gibi maddeler bu parçalara zarar verebilir; ben kulak pamuğu ile temizliyorum; ancak makina fazla kirli özellikle içine kum kaçmış ise temizleyici bir madde kullanmak gerekebilir; kullanılacak maddenin solvent içermemesine özellikle dikkat etmek gerek...

Temizledikten sonra da uygun evsaflı bir gres ile yağlıyoruz tabii... Yağı çok fazla sürmeye gerek yok; dişli kısımlara bir parça sürün yeter...

Ben Shimano'nun kendi yağlarını kullanıyorum; bir parça pahalıdırlar yalnız; ancak çok da memnunum; makinanın çalışması harika...

Bu arada misina klavuzundan bahsetmedim; orasını da söküp temizlemek ve yağlamak gerekiyor; Shimano burada kendi yağ kitindeki gresi değil ince yağı önermiş...

Yağlar şunlar; araştırılırsa 3-5 daha ucuza bulunabilir...

http://www.ebay.com/itm/Shimano-SP-...030?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20d4d7a61e

Şurada da bir eleman makinayı sökmüş ve bakım yapmış; yararı olabilir; bu tür oldukça fazla video var net üzerinde...

http://www.youtube.com/watch?v=kwEsfoHhRUI

http://www.youtube.com/watch?v=tr8YNIOg7_A

http://vimeo.com/53522488

İlk iki videoyu fikir için izle; son video daha düzgün... Burada çok önemli bir nokta var; makinanın arkasındaki parlak kapağı tutan vida bir cıvata ile irtibatlı ve bu cıvata kapağın içindeki bir yarıkta yerleşmiş olarak duruyor; oldukça küçük bir cıvatadır ve yerinden düşmesin sakın; sağ veya sol kapakta olabilir; şimdi hatırlamıyorum; düşerse zaten o arkadaki parlak korumanın vidasını tutturamazsın; boşa döner; ancak makina içine düşüp orada unutulur ise dişlilerin ya da çalışan herhangibir parçanın arasına sıkışıp çalışma esnasında kalıcı zarar verebilir...

Bu saatte bu kadar toparlayabildim... Soracağın birşeyler olursa yardımcı olmaya çalışırım; yağ olarak Daiwa'da tercih edilebilir; kullanmadım ama Shimano yağı ayarında bir yağ olsa gerek; ancak Daiwa yağı çok daha avantajlı sanıyorum kit iki adet 100 cc. Daiwa'da... Shimano'da ise iki adet 25 cc. ve Daiwa'ya nazaran oldukça pahalıya geliyor...

11. furunotr

furunotr Haluk

Aslında bu elemanların rotordan sonra çıkarttıkları yuvarlak plastik parça içinde geri fren ya da ani duruş diye nitelendirdiğimiz sistemin bilyaları ve yayları yer alıyor; bunun da temizlenmesi gerekebilir ancak çok dikkatli olunmalı... Bilyalar yerinden düşebilir ancak kolaylıkla oturtulabiliyorlar yerlerine; esas yaylara dikkat etmek ve yerlerinden çıkar ise yönüne göre takmak gerekiyor... Burada önemli bir nokta da; sistemi oluşturan parçaların ince bir yağ ile eser miktarda yani çok az miktarda yağlanması gerekiyor; mesela bir peçeteye bir-iki damla yağ damlatılıp rulmanlar bu yağlı peçete ile silinebilir... Eğer gereğinden fazla yağlanırlar ise geri fren tutmaz ve kaçırır... Eğer temizlemek gerekmiyor ise hiç bulaşmayın...

Videolardaki elemanlar detaylı bir söküm yapmışlar; worm shaft (solucan ya da sonsuz dişli barındıran şaftı da sökmüşler) bu gerekli olmayabilir; sökmeden de temizlenebilir genellikle; ancak gerektiriyor ise yine dikkatlice sökmek ve temizlemek gerekiyor...

Olmadı imkanın var ise makinayı gönder; bakım yapıp göndeririz; ancak çalışırken hırıltı v.s. ses gelmiyor ise bir süre daha idare eder sanırım ama yağlama zamanı gelmiş gibi...

Takıldığın bir yer var ise yardımcı olmaya çalışırım...

12. mutlu48

mutlu48 mutlu

Favori Makine:
    En İyi Avı:
    2 kg lahos/2.600 levrek
    haluk abi eline yüreğine sağlık. ara ara internete girebildiğimden geç gördüm. hemen yazılarınızı kopyaladım.çok teşekkür ederim. cesaretim gelirse kendim denemek isterim. ama yapamassam yumurta dökme zamanlarında sizden yardım isteyebilirim. hatta işi öğrenmek maksatlı (kabul ederseniz) yanınıza bile gelebilirim :D

13. furunotr

furunotr Haluk

Elimden gelen yardımı memnuniyetle yaparım...:)