Sıfır noktasına fırdöndü düğümü nasıl atılır?

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında Yavuz AYDOĞDU tarafından paylaşıldı.

1. Sabit biryere bağlı misinanın en dip noktasına fırdöndü bağlamak istediğimizde hangi düğümü önerirsiniz.

Örneğin aşağıdaki resimdeki fırdöndüyü nasıl bağlarız.

2. dark_shadow

dark_shadow eser

Favori Makine:
    RYOBİ ECUSİMA 8500
    En İyi Avı:
    aynalı sazan 4,2 kg
    sıfır bağlamak zor mutlaka boşluk kalacaktır.ama imkansız değil...

Son düzenleme: 23 Kasım 2012
  3. fatihh

fatihh Fatih

Favori Kamış:
    Fury Caster ,L.Effe SeaMaster 4,20 Surf,ProCatch CS Ultra-2.40;Protackle FW-TS 3.60
    Favori Makine:
    Penn Affinty 7000, Okuma Avanger 30b
    ilk başta fırdöndüyü bağlayın sonra mantar sonra iğneler.. sıralamada tam tersini geçen bende denedim ama başaramadım sıfıra yaklaşamadım.

4. Hırsız takım için tavsiyen çok mantıklı. :thumb: (Gerçi bu kez mantarın dibindeki iğneyi bağlamak zor olacak)
    Fakat başka bazı durumlarda da gerekiyor. Özellikle ip misina için sağlam bir öneri alabilirsem çok işime yarayacak.

5. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Oraya sıfır düğümle fırdöndü takmak mantarın misina üzerinde yukarı doğru hareketini önlemek için mi? Bunun için stoper kullansanız nasıl olur? Ben yaptığım bazı takımlarda mantardan sonra stoper takıyorum, mantar hiç kayma yapmıyor..

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Neden fırdöndü takıyorsunuz ki? Oraya fırdöndü koymak, balık vurması şansını en az %20 azaltacaktır.

Ama sen boş ver, nasıl balıyacağız ondan bahset diyorsanız. İğneden gelen misinayı (tercihan ip misina) fırdöndüden iki kez geçirin. Yani fırdöndünü teline iki kez dolayın. Sonra mantarın içinden gene iğneler tarafına geçirip, orada, iğnenin birine güzelce bağlayın. İğnenin bedenine yatırdığınız misinanın üzerine, kalan parçayı düğümler atarak 5-6 kez düğümleyin. Yani sarıp vs. değil, her turda bir düğüm olacak şekilde, 5-6 tur yapın. Misinanın artanını kısa kesmeyin, biraz kalsın.

İlla yapacağım dediniz, yolu bu. Bu yol size bir şey kazandırır mı? Bence kaybettirir. Eğer illa fırdöndü koymak istiyorsanız, öncelikle küçük bir dönen fırdöndü (resimdeki değil, bilyalı fırdöndü de değil) kullanılmalı, bu fırdöndüde mantarın içinde olmalıdır. Fırdöndüdünü mantardan taraftaki gözünü mantarın içine sokarsanız, yeterince iyi tutar, stoper filan gerekmez genellikle.

7. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
    Pek benim ilgi alanım değil ama bir zamanlar sevgili Murat KARAHAN'ın sayesinde bu takımı öğrenmiş ve daha sonra kendi takımlarımı yaparken aşağıda anlattığım yolu denemiştim.

Gayet güzel de olmuştu.

Fırdöndüyü istenilen mesafeye sağlamca bağladıktan sonra bir maket bıçağı yardımı ile yarı çap doğrultusunda, ortasına kadar yardığınız mantarı iğneler ile fırdöndü arasına yerleştirip, yarılan yeri hafifçe japon yapıştırıcı ile yapıştırmak. ;)

Yalnız dikkat edilmesi gereken bir detay var.
    Japon yapıştırıcının mantarın içinde kalan misinaya kadar inmemesine, misinayı da yapıştırıp, gücünü zayıflatmamasına dikkat etmek lazım.

RASTGELSİN.

NOT:
    Aşağıdaki mantarın üzerine çizmeye çalıştığım gibi yarmak gerekiyor.

8. Öneriler için teşekkürler.
    Ben mantarı iğne palasından aşağı kadar sıyırıp mesafe kazandıktan sonra mümkün olduğunca dipten palomar düğümü atıp mantarı geri yukarı alıyordum. Ama ne kadar zorlasam da fırdöndünün yarısı mantara gömme hedefime ulaşamıyordum.
    Takımı böyle yapmaktaki maksadıma gelince; köstek yedeklemektense bu şekilde yedekler oluşturup av esnasında kesilen takımları pratik şekilde tamamlamak. Fırdöndü bağlamasam bile mantarın dibinden, ip misinaya fc misina ile ek yapmam gerek. :)

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    soruna doğru çözümü getirmen iyi olur. bunun çözümü, rezistans teli ve delikli iğne.

10. ozkan_askan

ozkan_askan ÖZKAN AŞKAN

Favori Kamış:
    Alba star 3,90 - Alba Star İstanbul 1942 4,20 cm. D.A.M 2,70 cm. telespin, Alba Star Apache 2.40cm
    Favori Makine:
    Okuma Boxter 65 , Alba Star KK 55 , Lineaeffe rapid seal fd 40 , shimano hyperloop 25
    Yavuz abi hiç gerek yok bence. Fırdöndü takarsan mantara extradan ağırlık bindirmiş olursun . Bu seferde yem salınımı olmaz . Millet sarıkanat lüfer çekerken sen kırlangıç , iskopit vs. çekersin ;)

11. erols

erols Erol Safak

Favori Kamış:
    Shimano Catana CX240M 10-30gr, Daiwa CrossFire CFS270MH 10-40gr
    Favori Makine:
    Mitchell Avocet II G4000F, Shimano Nexave 4000RB, Daiwa Laguna 3000-5Bi, Spro Passion 740
    Yavuz Bey, ben çinekop-lüfer takımlarımı aynen sizin düşündüğünüz şekilde yapıyorum, yani minik fırdöndü kullanıyorum ve genelde çift kat örgü misina ile bağlıyorum, bazen de çelik tel kullanıyorum... Bu şekilde yaptığım takımlardan çok memnunum ve şimdiye kadar hiç bir sorun yaşamadım.

Fırdöndüyü mantarın bitiminde şu şekilde bağlıyorum...

Uploaded with ImageShack.us

Yaptığım düğümü sıkılaştırmadan önce ipin ucunu (resimde No:1. olarak gösterilen) kuvvetlice çekerek fırdöndünün mantara doğru iyice kaymasını sağlıyorum, daha sonra iğnelerden gelen ipi (resimde No:2. olarak gösterilen) çekerek düğümü sabitliyorum.

İşte örgü misina ile yaptığım takımlardan bazı örnekler...

Bu da çelik tel ile yaptığım takımlardan bir örnek...

Umarım bu bilgiler işinize yarar. Bereketli avlar dileklerimle...

12. Okan Sezer

Okan Sezer Okan Sezer

En İyi Avı:
    Henüz denizde
    Mantarı ortadan kes , fırdöndünü bağla sonra mantarı japonla yapıştır :)

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Erol o düğümü çok fazla tavsiye etmem. Bilhassa FC misina kullanıyorsan.

14. Bu düğümü becereceğimi sanıyorum.
    Öneriniz için çok teşekkür ederim.

Bir soru daha sormak isterim size; çelik telli takımın avcılığı konusundan dezavantajlı olduğunu söyleyebilirmiyiz. Zira teoride yem balığı kütük gibi tutacağından dolayı sıkıntı verecek diye sanıyorum, ama tecrübenizden faydalanmak isterim.

Sağlık, esenlik dilerim.

15. erols

erols Erol Safak

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Mitchell Avocet II G4000F, Shimano Nexave 4000RB, Daiwa Laguna 3000-5Bi, Spro Passion 740
    Çelik telli takımın avcılığı konusunda dezavantajlı olduğunu söyleyemem, yeter ki düzgün yapılmış olsun.
    Ancak kullanım açısından bazı dezavantajları oluyor. Mesela aynı takıma birkaç defa yem taktığınızda, yemi takarken veya yakaladığınız balığın ağzından iğneleri çıkartırken ister istemez çelik tel biraz deforme oluyor ve takımın şekli bozuluyor. Şekli bozulan takımda ise yem düzgün durmuyor ve bu da balık vuruşlarını etkiliyor. Çelik telli takımın ilk kullanımında pek sorun olmuyor, ancak birkaç defa yem taktığınızda bu sorunlar ortaya çıkabiliyor.
    Bu nedenle ben lüfer-çinakop takımlarında genelde örgü ip misina kullanmayı tercih ediyorum.
    Rast gelsin, sağlıcakla kalın!

16. erols

erols Erol Safak

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Serdar Bey, öneriniz için teşekkür ederim. O düğümü örgü ip misina için tavsiye etmiştim...
    Sağlıcakla kalın.

17. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Bende bir tarif yapayım sevgili Yavuz.

Öncelikle belirtmeliyimki,mantara bir halkası iyice gömülmüşbir fırdöndünün(büyük ve ağır olmayacak)faydası vardır.

Lüfer familyasının ağzı büyüktür.Özellikle ağız yanlarından yakalandığında dönerek gelir.Bu durumda fırdöndü bu gamı önleyecektir.

Kimi zaman bir lüfer mantarı dahi ambarlar ve miisinayı mantar üstünden bilr keser.Fırdöndü böylesine duurumlarda işe yarar.

Muhtelif kullanımlarda kösteği kesip yenisini bağlamanız icap edebilir,ifırdöndü b u durumdada kolaylık sağlar.

Tam başarılı takım ilk iğneninde sıfır mantara az gömük durmasıdır,aynen fırdöndününde olduğu gibi.

Peki nasıl yaparız.?

Uzun pala iğne,ucu mantara değecek hatta azda girecek kadar mantarın merkezinden içeri olabildiğince sokulur.

Böylece fırdöndüyü bağlayacak kadar misina kazanılır ve fırdöndü bağlanır.

İğne geri çekildiğinde fırdöndünün ilk halkası mantara gömülüverir.

Ancak bu kadar kısa misinaya fırdöndüyü bağlamak zor olacaktır.İdeal düğümünüzü tam atamamanız mümkündür.Bu bakımdan artık misina ucunu sigara yada çakmakla yakıp kaymasını önlerken tam bu noktaya çabucacık donan yapışrırıcı ile takviye yaparsınız.

Şayet kalın ve tek kat ancak ultra soft bir miisina kullanırsanız,iğneleri birbirlerine bununla bağlayabilirsiniz.Lüfer familyası bu kalın (0,50 mm gibi)misinayı kesemez.

Erol kardeşimin kullandığı gibi bir mantar kullanırsanız,mantarın iki yanına piyasada bulunabilen gözlerden iki tanesini karşılıklı yapıştırıpta,mantarın kalın yerinede kırmıızı renklibir şerit keserek yapıştırırsanız,balığa daha cazip gelen bir takımınız olur.

Elbette balık curtanasında böylesine ihtimam gösterilen bir takımı kullanmak gerekmeyebilir.

Ancak bilinizki yavaştan balık azalacak ve daha cazip takımla avlanmak günü kurtaracaktır.

Başkaları alamazken illaki siz balık alırsınız.

Gece avında ise bu kırmızı bant yerine iki kat yanyana,çapari yapımında kullanılan fosforlu boncuk simlerden yapıştırırsanız bu kere gece avında çekici bir takımınız olur.

Sevgiler

Not;Her mevsimde bin adet ve üstü kadar bu lüfer familyasından yakalayabilen bir eski boğaz avcısı olarak anlattıklarım sabit ve geçerlidir.

Lütfen yem takarken alttan az,salınacak bir bölüm bırakınız ve son iğnenin ucunu illaki yem balığının koyu yerine çevrik takınız.Zira lüfer familyası genelde yemi koyu yerinden ısırır.

18. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Vedat abi çok enteresan bir bilgi sunuyorsunuz bizlere,lüfer familyası 0,50 mm mono misinayı kesemez diyorsunuz,peki FC misinayıda hiç kesemez diyebilirmiyiz..
    Aynı zamanda,balık aldıktan sonra misina aşınabilirmi,takımı deiştirmek gerekirmi, saygılar abi...

19. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Doğrusunu söylemek gerekirse, şahsi kanaatim misian ve böyle iğne ile uğraşmanın gereksiz bir zaman kaybı olduğu yönünde, sene olmuş 2012....

Piyasada bolca, her amaca uygun delikli iğne var. Rezistans teli, titanyum tel gibi bu iş için ideal tellerde var. Kargaburun ve penseler sigara parasının yarısına bulunuyor.

Kısaca, bu işi çelik tel ve delikli iğne ile yapmak, akıl karı olacaktır. Maliyet olarakta, zaman olarakta çok ucuz olacağı gibi, av verimi, balığı cezbetme, tasmalama ve iğnede tutma başarısı olarakta çok kıymetli olacaktır elbette.

Vedat abinin meşhur bir lafı vardır: İptidai usullerden kurtulmak laızm. Nasıl ki, el oltası yerien, ip misian vs. kamış, makine kombinasyonuna geçmenin avantajları açıksa, lüfer takımlarında da artık tek çelik telli, delikli iğneli, daha avcı takımlara geçmek elzem.

20. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    FC misina gevrek ve kırılgan,bence daha çabuk bozar.

Aslında kesemez derken zor keser demeliydim.

Yoğun balıktan sonra aşınır elbette.Arada kontrol edip yedekteki birisini fırdöndüye bağlayıvermek lazım.

Sevgiler