Sıfırdan Başlamak

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında mfaldemir tarafından paylaşıldı.

  1. mfaldemir

    mfaldemir Fatih

    Mesajlar:
    3
    Tekne İşine Sıfırdan Başlamak

    Herkese merhaba. Elimde resimlerde gördüğünüz gibi bir tekne var. Bu işe sıfırdan başladım. Yani herhangi bir bilgim yok. Forumda yer alan ustalarımızdan görüş ve önerilerini bekliyorum. Teknenin ne kayıt ne de belgesi bulunmakta. Bir tanıdığımdan aldım. Atıl durumda yatıyordu. Bana da değerlendirme fırsatı çıktı. Birkaç darbe ve bakım isteten yeri vardı önce bunları halledip, denize indirebildim sonunda... :)

    Amacım amatör balıkçılık yapmak. Aslında sürat teknesi şeklinde dizayn edilmiş ama napalım elimizde bu var. :rolleyes:

    Şimdi ilk olarak teknenin devir sonrası kayıt işlemleri nasıl olacak. Ne yapmam gerekiyor?

    Bu tekneye uygun bir motor nasıl olmalıdır?

    Eski kullanımında direksiyon sistemi kullanılmış. Ben normal kollu motor takıp kullanabilir miyim? Yoksa yine eski şekilde direksiyon sistemli mi olmalı?

    Özel tekne belgesi veya amatör denizci belgesi müracaatını nasıl yapabilirim? Ya da yapmam gereken işlemler nelerdir?

    Bu işi lütfen sıfırdan anlatabilcek birileri varsa sevinirim?

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  2. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Öncelikle aramıza hoşgeldiniz. Keyifli paylaşımlar dilerim.

    Üzülerek söyleyebilirim ki faturasız ve CE belgesiz ikinci el teknelere artık ÖTB düzenlenmiyor. Bu konuda yeni bir kanuni düzenleme - af olup olmayacağı hususu da belirsiz.

    Ancak teknenin faturası ve CE belgesi varsa yine faturalı ve CE belgeli bir motor alarak en yakın liman başkanlığına başvurabilirsiniz.

    Bunlar yoksa yapacağınız şey bu teknenin imal edildiği yeri bularak hala yenisi imal ediliyorsa ve bu model için CE belgesi aldılarsa onlarla anlaşıp sizin adınıza 0 mış gibi bir fatura ve CE belgesi düzenlemelerini istemektir. Ancak %18 kdv vs masraflar sıfırının maaliyetini bulabilir.

    Bu belgeleri çıkaramıyorsanız yapacağınız şey maalesef kaçak kullanmak olacaktır. Bu durumda motoru da 0-ikinci el almanız fark oluşturmaz.

    Bu boy bir tekneyi minimum 9.9 max 30hp bir motorla kullanabilirsiniz sanıyorum. Direksiyon sistemi yani remote kontrol şart değildir. Zaten bu sistmin maaliyeti de yüksektir. Koldan gazla çok rahatlıkla da kullanabilirsiniz.
     
  3. enginem

    enginem engin

    Mesajlar:
    77
    Şehir:
    Bursa
    Böyle bişeyin motorsuz hali ne kadardır ikinci el?
    Motorsuz olursa sanırım belgeye falan gerek yok.Beni kıyıdan açtırsın yeter.
     
  4. onur1872

    onur1872

    Mesajlar:
    504
    ben 1 buçuk senedir motor araştırıyorum.20 beygir civarı motorlar 1000 liraya var tabi nekadar kullanılabilir onu bilemem.bakımlı motorlar da çıkıyor araştırmak gerekiyor.20 beygir alırsanız sürat yapabilirsiniz.kullanım açısından da rahat olacaktır.9.9 alırsanız da hız yapmayacaktır fakat işinizi görecektir.alperen ağabeyin de dediği gibi bu tekneyi kaydettirmeniz hemen hemen imkansız gibi birşey ama fatura ve ce belgesi varsa kaydettirilebiliyor.

    http://www.sahibinden.com/25_hp_johnson!!!-42WQQaXQQ11368904WQQpXQQdisplayitem

    örnek olarak bu motoru gösterebilirim.1988 model bakımları yapılmış diyor.aynı sitede 20 hp motorlar 600 liraya bırakılıyor.bir tane de evinrude var 700 istiyor pazarlık yapıyor.ama o evinrude motoru şahsen önermem
     
    Son düzenleme: 26 Nisan 2009
  5. onur1872

    onur1872

    Mesajlar:
    504
  6. duzensizifade

    duzensizifade Hüseyin

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    313
    Şehir:
    Silivri / İstanbul
    benzer bir tanesini bende aldım geçenlerde imalatçı bulup ce belgesi ve fatura ayarladığınızda kdvsini ödeyip kayıt ettirme imkanı olabiliyormuş bu şekilde tekne kayıt ettiren birisiyle konuşmuştum ayaküstü. benim ufaklığın işçiliği çok fazla modeline vurulup aldım zaten. eğer kafamdaki hale sokabilirsem ötb için uğraşıcam. motor konusunda 6.5lik yeterli gibi gözüküyor. tabi tercih meselesi. liman başkanlığına uğramıştım en doğru bilgiyi alırım diye çok fazla kayıtsız tekne oldugundan belki bir olasılık af çıkabilir fakat fazla ümitlenme dediler. bakalım zamana bıraktım şu anlık. konuştuğum birkaç tekne sahibide takma belgeye diyor buralarda kontrol olmaz diye.
     
  7. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Bir kaç sene evveline kadar hepimiz belgeyi önemsemiyorduk, ama denetimler o kadar sıkılaştı ki şimdi bırakın ÖTB yi can yeleği yok - yangın söndürme tüpünün sertifikası geçmiş vs gerekçelerle tekne bağlanabiliyor. Belgesiz tekne birkere bağlandımı bir daha çözdürmek de mümkün değil. Geceyi nezarette geçirme de cabası. Hiç riske girmeyin bence alabiliyorsanız uğraşın. 6.5 hp ancak 4 altı bir sandala yeter. Adalardan dönerken bir keresinde çıkan dalgada 520 tekneyi 15 hp motorla çok zor getirmiştik. Motor alırken ani dalgaları hesap emek lazım
     
    Son düzenleme: 26 Nisan 2009
  8. mfaldemir

    mfaldemir Fatih

    Mesajlar:
    3
    Bu işte genelde vatandaşlar bilgisiz anlaşılan. Amaç zaten kanun, nizam ne diyorsa onu uygulamak. Prosedür dışına çıkıp kaçak kullanmak düşüncesi ile değil hem bu iş nasıl bir iş öğrenelim.., hem de kanun nizam ne gerektiriyorsa yapalım diye düşünüyorum. Bu yüzden sıfırdan başlamak üst başlığını kullandım.

    Yarın için liman başkanlığına gitmeyi düşünüyorum. Bakalım oradan bilgi alabilecekmiyim. Alırsam buradan mümkün olduğunca sizlerle de paylaşacağım.

    Bana biraz tuhaf geldi. Yani bu memlekette 2. el alınmış, ya da elden teslim edilmiş hatta diyelim ki hibe edilmiş bir teknenin kaydı yapılamayacak mı?
     
  9. onur1872

    onur1872

    Mesajlar:
    504
    ben liman başkanlığına gittim.eniştem de karaköyde liman başkanlığında çalışıyor.bende düşünüyordum ve eniştem liman başkanlığında çalışıyor diye gidip sordum.ce belgesiz tekne kaydettirmek deveye hendek atlatmaktan zor yani imkansız.bunu yapabilmek için yukarda da anlatıldığı gibi biryerden yada eski üreticiden ce belgesi ve fatura düzenletip kaydettirmek olabilir.yoksa denildiği gibi imkansız.düzenleme oldukça saçma tabi onu tartışmıyoruz.


    sonuçta zaten dünyanın en pahalı benzinini kullanıyoruz,zaten vergiler inanılmaz fazla ayrıca kendi sahibi olduğun tekneyi bile kaydettiremiyorsun.bu düpedüz saçmalıktır böyle saçma bir uygulama dünyanın hiçbiryerinde de yoktur.su ürünlerinde okuyorum oradan biliyorum..tekneyi kaydettirmeden kullanacaksan 1000 liraya 20 beygir motor ve 500 liraya tekne alabiliyorsun.ha kaydettircem diyerek sıfır bir tekne alınacaksa toplam maliyet sadece 20 beygir motor alsan 15000 lira...5 metre tekneye de 4000 lira ödesen 19000 lira..vergileri vs 25000 lirayı buluyor.bu parayla bütün mahallenin yedi ceddine ömür boyu balık yedirirsin..böyle saçmalık olmaz..

    şahsen ben hala kanun neyse onu yapalım diyenleri anlayabilmiş değilim.hem dünyanın en pahalı benzinini kullanan,kendi teknesini kaydettiremeyen,vergilerin acımasızdan beter olduğu dünyanın da hiçbiryerinde uygulanmayan sistemlerin uygunandığı bir ülkede kimse adaletten,kanunlardan,ahlaktan bahsetmesin.şahsen ben böyle düşünüyorum.
     
    Son düzenleme: 26 Nisan 2009
  10. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Şöyle düşünün. Bu bir motorlu taşıttır. Motorlu taşıtların satışı hibesi vs ancak kanunla yapılabilir. Bu sadece ülkemizde değil bütün dünyada geçerli bir düzenlemedir. Nasıl ruhsatı olmayan bir arabayı alıp kullanamazsanız ruhsatı olmayan bir teknede aynı hükümlere tabidir. Diyelim ki arabanızı çaldırdınız emniyet ilk önce arabanın ruhsatını ister ve bilgilere göre kaydına çalıntı ibaresi koyar. Ama ruhsatsız tekneyi çaldırdınız ne yapabilirsiniz? Bu düzenlemeler biraz da bizleri kötüniyetli şahıslara karşı korumak için getirilmiş düzenlemelerdir.

    Bu prosedürler nedeniyle ben kullanımı kolay ve prosedürü olmaması nedeniyle şişme botları tavsiye ediyorum. Bu tip botlar bizim gibi amatörler için en uygun taşıtlardır. Bir nevi bisiklet gibidir yani.
     
  11. mfaldemir

    mfaldemir Fatih

    Mesajlar:
    3
    Şimdi bu konu tamamen farklı boyutta olmalı. Bir araba satın alırken motoru ile kasasını birbirinden ayıramayız. Bir bütün halinde devredilir. Tekne olayında durum farklı. Tekne kasa olarak satılabileceği gibi, kasa ve motor ile birlikte veya aryılarak da satılabilir. Şimdi bizim burada bilmemiz gereken teknenin mi motorun mu kaydının yapıldığıdır.

    Teknenin tanımı AMATÖR DENİZCİ YÖNETMELİĞİ'NDE tanımlanmıştır.
    Özel Tekne: (Değişik bend: 27/10/2005-25979 S.R.G. Yön/2.mad) Gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde yararlanılmak için üretilmiş, hiçbir şekilde ticari amaçla kullanılmayan, tekne sahibi sorumluluğunda seyre çıkan, ulusal standarda göre ölçüldüğünde tekne boyu 2,5 metreden küçük ve 24 metreden büyük olmayan tüm yüzen araçları.... diye tanımlanmıştır.

    Özel tekne kayıtları, Bölge Müdürlüğü veya Liman Başkanlığı tarafından yeni açılacak ayrı bir teknik kütük defterinde her tekneye ayrı bir kayıt numarası verilerek tutulur..... Ölçü ve kayıt işlemini, Bölge Müdürlüğü merkezli limanlarda Bölge Müdürlüğü Gemi Sörvey Kurulu, diğer limanlarda Liman Başkanlıkları yapar.

    Özel teknelerin ölçülmesi ve kaydı

    Ölçü ve kayıt işlemi, teknenin yandan çekilmiş fotoğrafı, varsa (ŞİMDİ BURADA VARSA DİYE İBARE KONMUŞ. BENİM MERAK ETTİĞİM ZATEN YOKSA NE OLACAĞI???) prospektüsü ile tekne ve motor faturalarının eklendiği yazılı isteğin, İdarenin Bölge Müdürlüğü veya Liman Başkanlığına sunulmasıyla başlar.

    Sizin bahsettiğiniz CE uygunluk işareti Gezi Tekneleri Yönetmeliğine uygun inşa edilmiş teknelerde aranmıyor mu? :confused: Ben şahsen amatör balıkçılıkta kullanacağım. :D

    Şişme botlardan alt yapısı (tabanı) sabit olup, üst yapısı şişirilebilir ve katlanabilir olanlarına ve alt yapısı da katlanabilir boyu 4 metreden büyük olan şişme botlara ÖTB düzenlenir.

    Aşağıda sayılan özel tekneler adına ÖTB düzenlenmesi, sahibinin isteğine bağlıdır;
    a) Kanolar ve kayaklar,
    b) Su sporlarında faaliyeti olan spor kulübü derneklere ve bunların üst kuruluşlarına ait veya tahsis edilmiş olmak şartıyla, ulusal ve uluslararası yarış sınıfı (kürek sporu tekneleri ile Optimist, Laser, Fin, 420, 470, Pirat, Dragon, Wind Surf gibi yelken sporu tekneleri) spor amaçlı tekneler,
    c) Su sporlarında faaliyeti olan spor kulübü derneklere ve bunların üst kuruluşlarına ait veya tahsis edilmiş olmak şartıyla, münhasıran antrenman ve yarışlarda, hakem, antrenör, monitör vb yetkililerin veya görevlilerin kullandığı yardımcı tekneler (motorlu/motorsuz şişme bot veya sandal tipinde). :(
     
  12. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Madem konu hakkında biraz araştırma yaptınız o halde biraz daha rahat açıklama yapabilirim. Çünkü hiç bilmeyen kişilere açıklama yapmak biraz zor oluyor.

    Hukuken kaydı yapılan şey araçtır. Yani arabada olsa tekne de olsa uçakta olsa bu değişmez. Yani ruhrat çıkarılacak alet bir araçtır. Bu açıdan kayıt yaptırmak isterseniz sadece motorsuz bir tekneye de faturası ve CE belgesi varsa motorsuz işletmek kaydıyla ruhsat yani ÖTB çıkarabilirsiniz. Ancak bu şekilde çıkardığınız bir tekneye motor takıp kullanmazsınız. Sadece elektrikli motor veya kürekle idare edebilirsiniz. Ancak pratikte bir tekne günümüz şartlarında denizde motorsuz olarak kullanılması da istisnai bir durumdur. Bu nedenle mutlaka motorla kullanacağınız içinde ikisi bir belgelendirilir ve motorun beygir gücüne göre vergilendirilir.

    Prospektüs dediğiniz şey zorunlu bir belge değildir. Genelde çok komplex teknelerde teknenin ayrıntılarını gösteren bir kitapçıktır. Arabalarda da vardır.


    CE belgesi ise AB uyum yasaları çerçevesinde çıkartılmış bir aletin AB standartlarına uygun olup olmadığını gösterir. Belgeyi çıkartmak tekne imalatçıları için oldukça zor ve masraflı bir işlemdir. Bir model için çıkarıldımı o model için her zaman geçerlidir. Bir çeşit TSE İSO 9001 gibi bir ama daha üst bir standart belgedir.

    Çıkan kanunla bütün teknelerin kaydı için artık CE belgeye haiz olması şarttır. Motorlar için ise 01.07.2009 tarihinden itibaren bu belge aranacaktır.

    Botlar için ise 4m ve üstü için ÖTB şarttır. Eskiden 2.5 m üstü fiber omurgalı botlara da gerekiyordu ama yönetmelik lehe değişti ve bütün botlar için 4m sınırı getirildi. Bu nedenle ben forumdaki bütün arkadaşlara max 380-390 şişme bot ve max 9.9 motor tavsiye ediyorum . Forumda incelerseni bu konuyla ilgili de ayrıntılı bilgileri zaman içinde paylaştım.

    Aklınızda olsun 4.m altı için ÖTB zorunlu olmasa da S.G bot ve motorun çalıntı olmadığını görmek için faturalarını da istiyor. Ama bu sadece bir ıspat aracı olduğu için SG CE belgesi istemiyor tabiki.

    Pratik olarak da zaten 4.m ve üstü bir bot zaten kolay kullanılabilir bir alet değildir. Genelde askeri hücum botlar kurtarma botları bu boylarda yapılır. Çok kuvvetli bir motor gerekir. Çünkü rüzgar çıktığında 4m üstü botlar paraşüt yapar ve havalanır kontrolu çok zor bir hal alır.

    Başka aklınıza takılan bir husus varsa yardımcı olabilirim.
     
    Son düzenleme: 27 Nisan 2009
  13. onur1872

    onur1872

    Mesajlar:
    504
    alperen ağabey anladığım kadarıyla 4 metreye kadar altı fiber olsa dahi kaydettirmeye gerek yok.diğer bir söylemle 3.5 metre fiber taban bot alsak kaydettirmek gerekmiyorrmu?daha önce kaydettirilmesi gerektiğini biliyordum.yönetmelikte de böyle yazıyordu bu şekilde okumuştum.bu konuda tam olarak bilgilendirirsen sevinirim.ona göre fiber tabanlı 3.50 üzeri bot ve 20 beygir civarı motor bakmaya başlayacağım.