Sigarayi Birakma Yollari

Konu, 'Makaleler' kısmında ıceman tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. ıceman

    ıceman orhan

    Mesajlar:
    308
    Şehir:
    izmit
    En İyi Avı:
    kefal,zargana,lüfer,mırmır
    Sigara içenlerin çoğu, tütün kullanımının ve özellikle sigara içmenin sağlığa zararlı olduğunun bilincindedirler. Sigara içen çoğu kişinin anlayamadığı şey ise, sigaranın, duyguları ve davranışı etkileyen kimyasal maddeler içeren bir alışkanlık olduğudur.

    Sigara kullanan kişi, kanında belli bir nikotin düzeyini sağlamak için sigara içer. Birkaç saat sigara içmezse, bu düzey düşer ve sigara kullanan kişi sinirli ve huzursuz olur, çünkü sigaraya gereksinimi vardır. Tek bir sigara içilmesi ise, tüm bu şikayetleri ortadan kaldırır, sigara içimi, sigara içmeyen kişide sinirliliği ortadan kaldırmaz. Sigaranın ortadan kaldıracağı tek sinirlilik hali, nikotinin kesilmesinden dolayı meydana gelen haldir.

    Nikotin, alışkanlık yapan bir madde olduğundan, sigarayı bırakmak güç olabilir. Hatta, çoğu kişi, ilk girişimlerinde başarısız olurlar. Ancak, sigarayı bırakmak güç olsa da olanaksız değildir Her ne kadar önceki girişimlerinde başarısız olsalar da, ABD de yılda 3 milyon kişi bunu başarmaktadır. Çoğu insanın ilk girişimde başarısız olmasının nedenleri ise, kaç tane ve ne kadar zamandır sigara içtiklerine, sigaraya karşı duyarlılıklarına ve sigarayı bırakma girişimine ne kadar iyi hazırlandıklarına bağlı olarak değişiklik gösterir.

    Unutmayın, başarısızılığa uğramış bir ya da birden fazla girişimden sonra bile denemeyi bırakmak için hiçbir neden yoktur. Eğer, geçmişteki çabalarınızla bunu başaramadıysanız, cesaretiniz kırılmasın. Bunun yerine, deneyimlerinizden birşeyler öğrenin ve başka bir sigara bırakma tarihi belirleyin, sigarayı bırakmak için kesin karar ve bunu izleyen bir girişim, başarılı olabilir ve sizin ve diğerlerinin sağlığı için ölçülemez önem taşıyabilir.

    Sigarayı Bırakma Yöntemleri

    Sigarayı bırakmak için mükemmel bir plan ya da teknik yoktur. Ancak, başarılı sigarayı bırakma yöntemlerinde ortak olan şey, sigarayı bırakmanın kolay olmayacağı gibi gerçekçi bir beklentiyle kesin kararın verilmesidir.

    3 ila 10 gün arasında sigarayı kesmeye bağlı fiziksel şikayetler yasayabilirsiniz. Bu şikayetler azalmaya başladığında, geçmişte alışkanlık olarak bir sigara yakacağınız zamanlarda (yemekten sonra ya da direksiyon başında) sigara içmek için bir dürtü duyabilirsiniz.

    Sigarayı bırakmış bazı kişiler için, dürtüler aylar ve hatta yıllar boyunca gelip gidebilir. Ancak, bu dürtülerin yoğunluğu ve süresi zaman geçtikçe daha azalır.

    Yeniden başlamaların çoğu, sigarayı bıraktıktan sonraki ilk hafta içinde yaşanır. Bunun nedeni, alışkanlığın güçlü olmasını da içeren birçok nedene dayanır. Yeniden başlamaların bir nedeni de, sigara bırakma programındaki zayıflıklardır. Sigara bırakma programı, günlük yaşamınızda çeşitli değişiklikler içermelidir, çünkü sigara içmenin yerine koyacak yeni alışkanlıklar edinilememesi nedeniyle çoğu kişi ilk üç ay içinde yeniden sigara içmeye başlamaktadır.".. K.I n,j<: ,

    Kişişel sigara bırakma programınızı yaparken aşağıdakilere önem veriniz.

    Bir sigara Bırakma Tarihi Tespit Edin

    Yakın bir tarih tespit edin. Daha sonra, sigarayı bırakma nedenlerinizi bir kağıda sıralayın. Girişime başlamadan ve düzenli olarak da program boyunca listenizdeki noktaları gözden geçirin.

    Başka Kişileri de Dahil Edin

    Sigarayı bırakma planınızı, başarısız bir çabadan korkarak bir sır olarak tutmayın. Ailenize, arkadaşlarınıza ve iş arkadaşlarınıza söyleyin. Ne zaman ve neden sigarayı bırakmak istediğinizi onlara açıklayın ve onlardan destek olmalarını isteyin. Eşinize ya da bir arkadaşınıza sizinle birlikte sigarayı bırakmasını önerin.

    Sigara Bırakma Günü Gelmeden

    Bu gün gelmeden önce, tadı, ambalajı ya da başka bir özelliği sizin için daha az çekici olan başka bir markaya geçin. Daha hafif bir markaya geçerek nikotin dozunuzu düşürün; her sigaranın yalnızca yarısını için. Ancak, dikkatli olun: daha hafif bir türe geçtiğinizde, daha çok sayıda sigara içme eğilimi olabilir, çünkü bağımlı hale geldiğiniz nikotin düzeyini tutturacak kadar sigara içmek istersiniz (bakınız Hafif Sigara). Her gün, içtiğiniz sigara sayısını ve sıklığını kademeli olarak azaltmaya başlayın.

    Çakmak yerine kibrit kullanın, ya da tam tersini yapın. Normal günlük yaşantınızda küçük değişiklikler yapın. En sevdiğiniz çakmak ve kül tablalarını ortadan kaldırın ve üzerlerindeki sigara kokusunu çıkarmak için tüm giysilerinizi temizleyin. Bir tanesi hariç, tüm kül tablalarını atın ve her sigaradan sonra bu kül tablasını temizleyin. Karton yerine paketle sigara alın. Sigaraları başka bir odada tutarak, bunları ulaşılması zor hale getirin, sigara içme dürtüsü geldiğinde, sigara içmeyi erteleyin.

    Sigara içmek için uyarıldığınızda içtiğiniz her sigaranın bilincinde olmak için yeni yöntemlerinizi kullanın. Unutmayın, yaşamınızın neredeyse bir tören halini almış önemli bir davranışından vazgeçiyorsunuz.

    Bir Seferde Bırakın

    Sigarayı bırakma gününüzde, tamamen bırakın. O gün için içmemeye kesin karar verin. Tüm dikkatinizi bu hedef üzerine yoğunlaştınn. Bir sonraki gün, daha kolay olacaktır.

    Düzeninizi Değiştirin

    Daha önce sizde sigara içme isteği uyandıran durumları önleyin ya da değiştirin. Sabah kahvenizi başka bir mekanda için. Eğer daha önce, her yemekten sonra masada bir sigara içiyor idiyseniz, yemeğiniz bittikten sonra derhal masadan kalkın. Bir sigara yakmak yerine, yürüyüşe çıkın. Eğer daha önce telefonla konuşurken, sigara içiyorduysanız, uzun telefon görüşmelerinden sakının ya da telefonunuzun yerini değiştirin. Eğer sigara içerken oturmayı sevdiğiniz bir koltuğunuz varsa, bunu geçici olarak kaldırın.

    Çevrenizdekileri Değiştirin

    Sigara içme dürtüleri başlamadan, araba yıkama, bahçeyle uğraşma ya da duş alma gibi sigara içmeyi fiziksel olarak zorlaştıran faaliyetlere başlayın. Hemen hemen her tür fiziksel egzersizin yararı olacaktır, sigara içme davranışınız yerleşmiş olabilir ve bu nedenle de otomatik olarak görülebilir. Bu otomatik davranışı önceden tahmin edin ve alternatifler planlayın.

    Dürtünün Süresini Belirleyin

    Dürtü geldiğinde saatinize bakın. Çoğu kısa sürer. Bu bir kez belirlendiğinde dürtüye karşı koymak daha kolay olacaktır.

    Olumlu Düşünün

    Bunu başaramam diye düşünmeyin. Olumlu bir yaklaşım benimseyin. Birkaç dakika daha dayanabilirim, sonra dürtü geçecek ve ben iyi olacağım.

    Eğer o an, bir sigara yakarsanız, bunu içmek zorunda değilsiniz, eğer içmeye başlarsanız, o zaman da bitirmek zorunda değilsiniz. Ve eğer bitirmezseniz, bu bir başarısızlık değildir. Bu, geçici bir aksilikten başka bir şey de değildir. Bu alandaki uzmanlar, artık sigara içmediğinizde, eski günleri aklınızda tutmanın ve sigara içme dürtüsü geldiğinde bunun hatırlamanın önemini belirtiler: Artık pis kül tablaları, sarı ve lekeli dişler, sigara kokan nefes ya da mobilyalarınızda, halınızda ya da giysilerinizde sigara yanıkları olmayacaktır. Artık nefesiniz kesilmeyecek ve daha dayanıklı olacaksınız.

    Diğer olumlu bir adım ise, kendinizi ödüllendirmenizdir. Tütün almayarak biriktirdiğiniz parayla, kendinize bir şey alın.

    Sigara içmemek İçin Yardımlar

    Nicorette olarak bilinen nikotin sakızı (nikotin polakrileks) tedavi programında bir yardımcı olarak yararlı olabilir. Nikotin sakızı adı verilen bu ürün, çiğnendiğinde dereceli olarak nikotin salar. Çok hızlı çiğnemek, fazla nikotin alınmasına neden olur, bu da mide bulantısıyla sonuçlanır.

    Hedef, herhangi bir kesilme şikayetini önlemek için, nikotin düzeyinizi elde edecek kadar nikotin sakızı kullanmaktır. Nikotin sakızı, etkisini en üst düzeye çıkarmak için yanağınız ve diş etiniz arasına yerleştirilmek üzere tasarlanmıştir. Bu arada, sigara dumanının kokusu evinizden ve giysilerinizden çıkmaya başlar ve sigara alışkanlığınız da yavaş yavaş azalır.

    Bu konuda biraz rahatlayınca, yapmanız gereken dereceli olarak kullandığınız nikotin sakızı miktarını azaltmaktır. Bunu, sigarayı bıraktıktan sonra 3 ve 6 ay arasında azaltabilirsiniz. Ancak 6. aydan itibaren nikotin sakızına son vermelisiniz.

    Burada, nikotin sakızının yalnızca sigara bırakmak için bir yardımcı olduğunu ve herkes için uygun olmadığını vurguluyoruz. Bazı kalp hastaları, peptik ülseri olanlar ve hamile kadınlar bu sakızı çiğnememelidirler. Ayrıca, sakız, sigara içmenin diğer etkilerini kapsamaz. Her ne kadar, nikotinin acı tadını gidermek için hafif baharatlandırılmışsa da, sigara içenlerin çoğu bu tada birkaç günden sonra alışıbilmekted iri er. Bu sakızın hazımsızlık, mide ağrısı gibi yan etkileri olabilir, ancak bu rahatsızlıklar genelde hafif ve kısa sürelidir. Nikotin sakızını, ancak bir doktor reçetesiyle elde edebilirsiniz. Sigara içenlerin sigarayı bırakmalarına yardımcı olmak için başka ilaçlar üzerinde çalışılmalar sürmektedir..

    Önce ödevinizi Yapın

    Sigarayı bırakma planınızı yaparken, doktorunuz size yardım edebilir ya da bir sigara bırakma oturumuna katılabilirsiniz. Sigarayı bırakmanızı kolaylaştıracak eğitilmiş bir kişinin yardımı, sigarayı bırakmayı başarmak için kişisel plan geliştirmenizde yardımcı olabilir. Bazıları ise, size kilo kontrolü ve stresle basa çıkma yöntemleri hakkında da yardımcı olabilirler.
     
  2. ıceman

    ıceman orhan

    Mesajlar:
    308
    Şehir:
    izmit
    En İyi Avı:
    kefal,zargana,lüfer,mırmır
    Arkadaşlar 20 yldır 10 yaşından beri sigara içen bir adam olarak şunu söyleyebilirim,10 yaşından sonra kullanmaya başladığım herşeyin tadı değişikmiş:confused: şaşkınlıkla kendimdeki değişiklikleri izliyorum :eek: lütfen kullanmayın:eek: ben kullanırken böyle yardımda bulunmaya çalışanlar bana itici gelirdi,herkes kendini düşünsün falan derdim.:( Ancak bunuda anladım adamlar halime acırmış yahu:D :D :D :D :D
     
  3. filinta_35

    filinta_35 haşim özkamalı

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    1.545
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    YOĞURTÇUYU DENİZE ATACAM:))



    neden sırf sen varsın burda bakeem:D :D

    öde borçlarımı bırakmayan adi;)





    :cool: :cool: :cool:
     
  4. ıceman

    ıceman orhan

    Mesajlar:
    308
    Şehir:
    izmit
    En İyi Avı:
    kefal,zargana,lüfer,mırmır
    Ağabey varya bunlar bile bağımlı söylemleri:( inan bana :( düşünsene hiçbir faydası yok yahu :(:(
    http://www.vidivodo.com/33360/sigara-icmeyin
    bi göz atın derim :(:(:(:(
     
  5. filinta_35

    filinta_35 haşim özkamalı

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    1.545
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    YOĞURTÇUYU DENİZE ATACAM:))


    al bi bahane daha ozaman;)



    ben dalmıyomkiiii:D :D :D





    :cool: :cool: :cool:
     
  6. ıceman

    ıceman orhan

    Mesajlar:
    308
    Şehir:
    izmit
    En İyi Avı:
    kefal,zargana,lüfer,mırmır
    Alem adamsın abimsin vesselam ;););)
     
  7. ıceman

    ıceman orhan

    Mesajlar:
    308
    Şehir:
    izmit
    En İyi Avı:
    kefal,zargana,lüfer,mırmır
  8. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Bende uzun süredir bırakmayı düşünüyorum ama hep başarısız oluyorum. Burada bize ilettiklerinizi bir kenara not ediyorum. Tekrar kararlı hale geldiğim zaman umarım işime yararlar.
    Paylaşımınız için teşekkürler.
     
  9. themad2

    themad2 Serdar

    Yaş:
    34
    Mesajlar:
    887
    Şehir:
    İstanbul
    irade lazım.yoksa olmaz.
     
  10. korni

    korni koral

    Mesajlar:
    7.546
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    bende iki kere bıraktım çok kolay oluyor :D:D:D
     
  11. nidya78

    nidya78 Aydın

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    411
    Denemek bile korkunç geliyor. Keşke bırakmanın çok kolay bi yolu olsa. Bi atsak bi daha da içmesek
     
  12. saitcan

    saitcan İSMAİL

    Mesajlar:
    1.363
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    el oltası
    En İyi Avı:
    850 gr mercan 700 gr çupra .
    söyle ızsız bir adayamı atırsak kendimizi sadece olta ve balık hiç bişey yok bide su olsun demi:rolleyes:
     
  13. blue ocean

    blue ocean Halil

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    232
    Şehir:
    İstanbul/Didim-Akbük
    Favori Kamış:
    cobra420 sorf/cornoran black star 2.70
    Favori Makine:
    daiwa bg30/catana 30
    En İyi Avı:
    3 kg .balon
    Çok güzel anlatılmış biz amatör balıkçılar için sigarayı bırakmak 2 kat zor bir olay oltayı atmış beklerken vs.vs.herkesin en azından denemesi lazım.
     
  14. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    ;)
    Aydın yöntemi bulmuşsun bak.;)
    17 yıllık tiryakilikten sonra bi attım bidaha içmedim 1.5 yıl oldu;)
     
  15. ACARALPER

    ACARALPER ALPER ACAR

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    732
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    KASNAK OLTA
    En İyi Avı:
    500 gr ÇİPURA
    Arkadaşlar şunu söyleleyeyim. Hani bir tarih belirlemek gerekiyordu ya ben o tarihi ramazanın 1. günü olarak verdim ve 25 gündür içmedim. Bundan sonrada içmeyi düşünmüyorum. Hatta bıraktıktan 1 hafta sonra iftarı açtıktan hemen sonra arkadaşlar yanımda içerken banada bir tane uzattılar. Aldım ve yaktım. Çünkü 1 hafta sonra bana ne verebileceğini düşündüm. İlk 2 nefes sonunda ağzımda iğrenç bir tat bıraktı ve hemen söndürüp bunu nasıl senelerdir içtiğimi düşündüm. Şimdi çok rahatım. Ancak gerçekten kolay değil. Zaman zaman müthiş derecede içme isteği oluyor. Ancak o esnada hemen aklıma başka şeyler getirmeye çalışıyorum, yaptığım işi veya ortamımı değiştiriyorum. Bu konuda en büyük yardımcımda eşim. Eşimin beni öperken söylediği söz (seni öperken küllük yalıyormuş gibi hissediyorum!) benim için büyük bir etkendir.

    Herkese sigarasız günler diliyorum.
     
  16. filinta_35

    filinta_35 haşim özkamalı

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    1.545
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    YOĞURTÇUYU DENİZE ATACAM:))




    :D :D :D :D :D :D :D :D




    :cool: :cool: :cool:
     
  17. ACARALPER

    ACARALPER ALPER ACAR

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    732
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    KASNAK OLTA
    En İyi Avı:
    500 gr ÇİPURA
    Çok mu komik.:confused:
    Bi dene istersen görürsün
     
  18. filinta_35

    filinta_35 haşim özkamalı

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    1.545
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    YOĞURTÇUYU DENİZE ATACAM:))
    NIIÇÇ ben almıyım şimdilik;) :D :D :D






    :cool: :cool: :cool:
     
  19. ıceman

    ıceman orhan

    Mesajlar:
    308
    Şehir:
    izmit
    En İyi Avı:
    kefal,zargana,lüfer,mırmır
    Rica ederim sadece 1 kişiye bile faydam olabiliyorsa ne mutlu bana :eek:
    Aynen öyle ;)
    Bir defa ve sağlam bir kararla deneyin :D:D:D
     
  20. ıceman

    ıceman orhan

    Mesajlar:
    308
    Şehir:
    izmit
    En İyi Avı:
    kefal,zargana,lüfer,mırmır
    Aynen öyle oluyor bir atıyorsun birdaha içmiyorsun :D
    O da kesmez palmiye sararsın oralarda :D
    Bak bu konuda katılıyorum sana ama önce çocuklarımız daha sonra kendimiz için şeklinde bir motivasyon buldum ;) Ve zamanla inan ki istek falanda kalmıyor :( resmen bağımlısın yahu düşünsene:(
    Sonuna kadar katılıyorum 10 yaşından 30 a kadar 20 yıl içtim attım içmiyorum,keskin bir irade sadece ;)
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.