Samsun'dan Sinop'a Yarın sabah beraber balık avlamak amacıyla arkadaşlarımızı çağırdım. Mutlak muhabbetin yanında balığın da bol ve bereketli olması için avlağın güzel yerlerini belirlemek amacıyla bu sabah sahurda başlayıp sabah 09:00 da sona eren bir operasyon düzenledik. Başka türden balıklar da aradık ama maalesef olmadı. Yem: Teke ve salyangoz Olta: Şeytan Oltası Birlikte gittiğimiz arkadaşlar avlağın dibini de kontrol ederken, dört sivriburun, bir de altınbaş avladılar. Dizili ısparileri ise olta ile yakaladılar.
abi tebrik ederim ama bişe sormak istiyorum yem olarak teke ve salyangoz yazmışsın deniz salyangozumu yoksa bildiğimiz sümüklü böcekmi ? sümüklü böcek diğil heralde ?
Uşak sen var ya büyüyünce çok iyi bir balıkçı olacaksın. Kimbilir o tekneyi de alır, tüm dünyayı gezersin. Bravo sana. Kara salyangozu da yem olur ama biz Karadeniz, Marmara ve Çanakkale civarında yaşayan deniz salyangozu, raphana denilen türü yem olarak kullanıyoruz. Ağır olduğundan kurşunsuz şeytan oltasını çok ilerilere, kayaların ötesine atabiliyoruz. İyi iftarlar.
Yakup Bey sizi bu güzel avınız için çok tebrik ediyorum. İşi bilen bir avcı için şeytan oltasıyla ispari avlamak kadar zevkli bir av olamayacağını düşünüyorum. Kalın misinalı bol iğne ve iri kurşunlu oltalara rastgele orta ve ufak boy ispari gelirken şeytan oltasına gelen isparilerin en az yarısı iri sayılabilecek boyda olur. Zaten şeytan oltası kullanarak o kadar iyi ispari alırsınız ki orta boyları almaya gerek bile duymazsınız. Resimler de bunu ispatlar nitelikte. Güzel paylaşımınızdan ötürü sizi tebrik ediyorum. Sağlıcakla kalın.
Ellerinize sağlık.Birşey sormak isterim.O ispariniz santim olarak yada karışla boyu nedir acaba.Bir karış yada en azından 20 cm varmı.Çok iri göründü gözümede
Balık gazetenin üstünde yatan altta sol taraftaki oradan hesapla boyunu.Gazetenin eninin yarısından daha uzun bu balık.
Sonradan farkettim abi.Bu balığın bu boyda olması demek bi kefalin 7-8 kiloya ulaşması demek.Hakikaten tebrikler.Keşke bu iriliktekileri bulabilsem.Lezzetli balık ama ufak diye zahmete girmiyorum
O boydaki isparilere bizim buradaki sahillerde "kırıkdiş" denir. Çenesi o kadar kuvvetlidir ki kayaların üzerindeki minik midyeleri bile tırım tırım kopararak yiyebilmesini sağlayan bizim ön kesici dişlerimizin birebir aynısı dişleri vardır. Bu irilikteki isparilerde bu dişlerden bir veya birkaçı eksik olur. Bu yüzden bu isparilere kırıkdiş lakabını uygun görmüşler.
Bu ispari keratasının oltada kıpı kıpır edişi çok başka gerçekten. Avlaması zevkli bir balık. Tebrik ederim güzel av olmuş. Afiyet olsun.
Sağolun. Sanırım balığın boyu bir gazete sayfasının genişliğinin yarısından biraz daha fazla gelir. Şimdi merak ettim gazete kaç cm, ölçeceğim. standart bir gazete sayfası bulamadım, ama 40 cm gibi, demekki balık 23 cm, yani benim karışımla bir karışmış. Burada rekorum ısparide 35, izmaritte 38 cm dir. Dünya kayıtlarını biliyorum, bu rakamlar çok uçuk, ama maalesef bu doğru ve asıl rekor bende değil. Benden büyük yakalayanları da gördüm. Sargoz, çupra gibi benzeyen balıkları da çok iyi tanıdığımı söylemek isterim.
Biz de en irilerine kırık diş, dişsiz ve küflü ıspara deriz. O midyeleri tarif ettiğiniz gibi yiye yiye ön dişleri aşınır ve dişsiz kalır. Arada parmak gibi molar dişler gelişir. Balığın ağzı yamuk yumuk olur.
Doğrudur diycem ama inanmak içimden gelmiyo.Ne yalan söyleyeyim.Kendim tutmadan inanmam Ama kuyruktaki siyahlık zaten diğerlerinden ayırır.Hele çuprayla hiç karışmaz. O balıktan benim tutmam şart.Ona göre.Artık org mu düzenlersin yksa beni özelmi davet edersin bilmiyorum