Sinağrit ve orfoz balıklar dalaman aşı koyunun en uç noktasında karadan pilker tekniği ile yakalanmıştır. pilkırlar kaptan markadır
pilkır tekniği namı diğer jigging dibe bırakılan metal parçasının ucunda çarpma veya olta bulunur hızla yukarı çekilir bu çekme sahte yemdeki kavisler sebebiyle direk yüzeye çıkma değil düzensiz bir yüzme şekli çizerek yüzeye yaklaşır eğer aşağıda balık varsa bu tekniğe saldırmama şansı YOKTUR, bugün 70 metrede mamun takılı oltalara lokum balığı atlamadı ama boyu kadar sahte yeme saldırdı bizde şaşırdık 20-25 dakika içerisinde bir hareket yoksa mera değiştirilmelidir. rastgele
Arkadaşlar illaki balık şeklinde olması gerekmiyor bisiklet direksiyonundanda yaptım hemde işe yaradı. Zoka şeklinde değil, ağır kaşık olarakta bulabilirsiniz
. Yanlış anlama ve bu saate tembelliğimize ver lütfen, Rica etsem bir kaç link fotoğraf vesair varmı acaba. Ben baktım ama pek bir şey bulamadım.
sahte kurşun balık diyor. Aşağıdaki ve benzerleri... Hatta burada yapılışından bir örnek de var, Almanca bilenler çevirip aktarabilir. Bu da kullanımına dair biraz bilgi... Pilker kullanım tekniği Pilker Avrupa’da yaygınca kullanılmakla birlikte ülkemizde de kullanım alanı hızla genişleyen imitasyon türlerinden biridir. Yapay balıklardan en temel farkı ağır olmasıdır. Salınıp kullanıldığı için kıyıdan avlanmalar için uygun değildir. Kayalık bir bölgeden iyi bir derinliğe ulaşılabiliyor ise kıyıdan da sarkıtılarak kullanılabilir. Ama asıl kullanım alanı açık denizde tekne iledir. Pilker ile avlanmalarda kullanılacak ekipmanlardan bahsedecek olursak en önemli unsurlardan bir tanesi kamış seçimi olacaktır. 120-180 cm arası 1 veya 2 parçalı, atarı yüksek güçlü bir bot kamışına ihtiyaç olacaktır. Bu bağlamda çıkrık bir makine, 0,50-0,60 misina bizi yarı yolda bırakmayacaktır. Pilker teknemizin bir köşesinden dibe ininceye kadar salınmalıdır. Yemimiz dibe vurduğunda kamış yatay pozisyonda tutularak, yukarı doğru yaklaşık 30 derecelik bir açıya ulaşıncaya kadar sert darbeler ile hareket ettirilip yemimize aksiyon vermeliyiz. 2-3 vuruşta bir misinamızın boşluğunu alacak kadar makineyi sarabiliriz. Pilker’lar gagasız yapıda oldukları için, misinamızı sarmamız yeme gerekli işlevi yüklemeyecektir. Yemimize gerekli aksiyonu kamış hareketleri ile vermiş olacağız. Bu şekilde yemimiz su yüzeyine gelene kadar bu şekilde çekilip yüzeye ulaşınca tekrar dibe bırakılmalıdır. Yem dibe vurduğunda aynı süreç yeniden başlatılmalıdır. (www.kilcikclub.com adresinden alıntıdır. Yazarın adı belirtilmediğinden buraya aktarılamamıştır. Bu linki tıklayarak aynı yazıya ulaşabilirsiniz.)
Bu sistem dikey seyirtme sistemidir(jigging). Bu sistem için özel sahteler vardır. Çarpma iğnelerinden ziyade balığın baş tarafından sarkan 2 adet iğne olur. Özellikle akya, lagos, trança gibi avlarda sıklıkla kullanılır. Önemli olan taşın bulunmasıdır...
şennur abla paylaşım süper gerçekten iyi araştırmışsın bilinmedik yeni teknikleri öğrenmek çok iyi oluyo saol oğuz senide ayriyetten tebrik ediyorum çok güzel balıklar gerçekten tebrik ediyorum böyle pek bilinmeyen bi teknikle avlanmak buda ayrı bi fark
Bu konudan forumda daha önce çok bahsedildi, arşivde pilker, jig, jigging ve jackjig konusunda yazılmış çok yazı var. Pek çok av raporunda yine pilker kullanıldığı belirtiliyor. Hatta burada ilk kez duyduğunu söyleyen arkadaşlar daha önce sormuşlar ve onlara anlatılmış Pilker daha çok, ağır metal kaşıkları ifade eder. Bunlar tek başına dikey jigging için kullanılabildiği gibi, 3 lü beşli çapariye kurşun yerine takılarak çeşidi artırma ve daha verimli av yapma amacıyla kullanılır. En eski tipi pirizma kaşık ve tabii ünlü Toby kaşıktır. Standart pilker bunlardır. http://www.xn==bjrgvinhk-m8a.com/images/Images_Tips/pilker.jpg
http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=26677 Alman bir balikcinin tavsiyesiyle bu yöntemle Isvec'te özellikle mezgitgillerden Dorsch adi verilen baliklardan cok tuttuk. Ve inanilmaz keyifli bir yöntem.. Bu arada özellikle sudak ve bazen turna icinde tatli suda verimli olabilen bir metod.. Yanliz pilkeri su yüzeyine dek cekmek degil de sanki yarali bir balik gibi yerden 50cm-1m yukari cekip tekrar dibe birakmak gerekiyor..
Sadece Tekneden mi oluyor bu yöntem ? Arkadaşımız :"Karadan" yazmışda. "balıklar dalaman aşı koyunun en uç noktasında karadan pilker tekniği ile yakalanmıştır"
Biz tekneden uyguladik.. Kiyinin yapisina göre belki yapilabilir. Ama kiyidan oldukca sorunlu bir av yöntemi olur sanirim.