Aslinda daha onceki raporuma resmi koymustum ama cikmadigini bilge abinin uyarisiyla anladim... kisaca anlatayim; forumdan (UZM-36) Mahmut abi Hatay da ev sahibi oldugundan balik meralarini iyi biliyor bana yarin sabah bildigi guzel bir meraya gitmeyi teklif edince hic dusunmeden kabul ettim. Sabah sahurdan sonra 04:30 da mahmut abiyle bulusup avlagimizin yolunu tuttuk mekan harika biryerdi. o gun balik tutamasamda su ustu sahteme atlayan 4 baligi kacirmanin adrenalini ile guzel vakit gecirdim donuste kucuk bir goletin onunde durduk ben cok yorgun dustugum icin olta atmadim Mahmut abi ise meps ile atcek yapiyordu her atmasina mepsin arkasindan balik gelsede bir turlu balkk atlamadi... ve o gun oylelikle sona erdi ayrilirken ertesi gun tekrar gitmenin planiyla ayrildim mahmut abiyle... ertesi gun yine sabah erken saatte ciktim yola tek basima mahmut abj gelemedi biraz denizde sansimi denedim ancak cok dalga oldugu icin su ustu ile bisey yapamayinca solugu yine kucu golette aldim bu golet denizden 5-6 km uzaklikta denize akan bir akarsunun oncesinde olusmustu. sessizce saklanarak suya yaklastim ve gizlene gizlene meps ile atcek yapmaya basladim daha ikinci atista oltaya bir yuk bindi oyle cirpindi ki onumdeki calilara misinayi taktirmamak icin mecburen saklandigim yerden ciktim ve baligi kiyiya aldim o baligi aldiktan sonra ne takip oldu ne de baska bisey sadece cok buyum bir levregin sudaki diger baliklara saldirdigini gordum ama su ustu, dalan sahte ne denediysem bir daha sahteme atlayan olmadi bende pilimi pirti toplayip donuse gectim... Buda tatli suda mepse atlayan levrek... hepinize daha iyileri gelmesi dileklerimle...
Mehmet bey avınızı tebrik ederim, ne varsa küçük gölde varmış sizin kısmetinizde oradaymış, şimdi benim anlamadığım bir durum var bu raporda siz bu balığı denize akan bir derenin gölündemi avladınız? yani demek istediğim şu,resimde gördüğüm balık halis mulis deniz levreği ve siz onu tatlı suda avladınız öylemi daha önceki senelerde denizden 50-100 metre yukarılarda (tatlı suyun içinde en ufak bir tuz yok) deniz kefali avlamışlığım vardı (rizede) deniz kefallerinin tatlı suda yaşayabildiğini biliyorum,bunu daha önce forumda bir kaç raporda daha görmüş idim,ama sizin raporunuz benim için bir ilk oldu şimdi kısa ve öz olarak balığı avladığınız suda hiç tuzluluk oranı yokmu ? vereceğiniz bilgi için şimdiden çok teşekkürler, kısmetiniz bol olsun.
evet dogru tamamen tatli su berrak tertemiz denizden 5-6 km uzaklikta bir tatli suda hatta o suda cupra oldugunu soyleyenlerde var... konu hakkinda daha iyi bilgiyi bilge abi mutlaka verecektir. buralar onun mekani gercekten oyle oldu keske simdi orda olsamda yine gidebilsem...
tebrik ediyorum emin, benim yakaladığım en büyük levrek de bu tatlı su göllerinden birindeydi ama ben mepsle levrek yakalayamadım henüz bizim buralarda denize dökülen bazı tatlı sular çok yavaş akar. zamanla sazlar, otlar, tarlalara yol açma faaliyetleri vs. ile yolu kesilir ve 2-3 dönümlük küçük tatlı su gölleri oluşur. öyle ki bazılarının doğrudan denizle bağlantısı kesilir, yer altından sızma yoluyla suyunu denize akıtır. işte bu sazlık göllerde yıllar öncesinden tatlı suya girmiş ve orada sıkışmış deniz kefali, levrek, zaman zaman çipura ile birlikte sazan, yılanbalığı, yayın balığı, çeşitli çay balıkları, israil çipurası denen bir zararlı tür ( tilapia mossambica ) bir arada yaşarlar. hatta 15 - 20 yıl öncesinde bu göllerde çatalkuyruk, kayabalığı türleri gibi balıklar tutulsa da yaşama ve üreme konusunda en iyi adaptasyon kefale, ondan sonra da levreğe ait. hatta deniz kefalleri ceyhan ırmağı içine girerek denizden 50-60 km içerilerde bolca bulunmakta. bu göller sık otlu ve sazlı olduğundan en güzel avı göl kamışı, mantarlı takım ve canlı teke verir. ama arada açık yerlerde at çek avı da yapıyoruz. hatta eskiden kaz tüyü çapari ile su üstü çaparisi atıp levrek alırdık. emin'in bahsettiği göl de 15 yıl öncesinde mükemmel levrek avı veren bir gölken şu an kontrolsüz, bilinçsiz insanlar sayesinde balığı bitme seviyesinde.
Tebrikler ve maşallah. Sizinde adlandırdığınız gibi sıra dışı av olmuş. Bende Trabzonda tatlı suda rus kefali, ve deniz somunu görmüşlüğüm ve somon yakamışlığım çoktur. ( Rus kefalini görünce yakalamaktan süresiz vazgeçtim ) Tatlı suda helede denizden 5-6 km uzaklıktaki tatlısuda deniz levreği yakalamak gerçektende alışagelmiş birşey değil. Bu tür süprizler insanı daha çok mest ettiği kesin
geçen gün aynı rapordan 2 tane açmış idin birinde bu mepsle yakalanan levro vardı ama raporu yoktu sanırım o konu zaten silinmiş,,değişik bir av olmuş,tebrik ederim ben şahsen tutmadım ama burda tutan çok oldu,tatlı suyun iç kesimlerinde yemlide, bende mepsi modifiliyorum zargana için, geçen gün atlamıştı bir tane iri bir zargana kurtulmuştu mepsin arkasında ipek olsa idi muhtemelen takılırdı,,
Bir yaşıma daha girdim ceyhanlıyım ama ceyhan nehrinde pullu denen balığı maalesef tırıvırı ile tuttuklarını gördüm. Ceyhan nehrinde ne tür balıkları nasıl tutabileceğim hakkında bilgi verebilirseniz memnun olurum Bilge bey.
geçenlerde bende gördüm heralde yanlış anlaşılma var dedim Maaşallah bereketli olsun güzel avlarınızın devamını dilerim rast gelsin
ceyhan ırmağında yayın ve yılan balığı gece yemli bırakma ile avlanıyor. yem olarak solucan, danaburnu, et, balık parçası, kurbağa vs. hemite diye bildiğimiz, gökçedam tarafında sudak var ama ben yakalamayı başaramadım. tırıvırı, germe ağ, serpme ve 3'lü çarpma ile 2-3 kg.lık sudak yakalayanları gördüm. cevdetiye regülatörüne kadar olan bölgede, özellikle gökçedam - birkent arasındaki eski kum ocağı göllerinde deniz kefali var, hem de her biri 2 kg. ve üzeri. bu göllerde ayrıca sudak da bol. ama kefaller sadece ağla yakalanabiliyor. yine ceyhan ırmağının hemen her noktasında bolca kasna var ama irisine hiç rastlamadım. mepsle ve küçük, 3-4 cm.lik sahtelerle yakalayabilirsiniz.
Zargananın çok kıt olduğu bir ayda aynısını denemiştim fakat sonuç alamamıştım. işe yaradığını duymak güzel.
bizim buraların zarganası iri olur buna rağmen vuruş çok olmasına rağmen 3lü kancaya takılmıyor ben meps arkası simli 5cm lik ahtopod kullanmıştım..tek iğneli..kurtuldu.. bu gün farklı bir meps aldım,renkli kurşunlu arkasındaki kanca tüylü siyah ve kırmızı renklerde ve zargana ipeği..onu deniyeceğim.. bu popper sahte ile yakalayıp saldığım zargana balığı.. http://www.dailymotion.com/tr/relevance/search/zargana+avı/1#video=xss658
Gerçekten sıradışı bir av olmuş, tebrik ederim:thumb: Bundan sonra tatlı suya bir başka gözlede bakacağım herhalde her an herşey olabilir.
Ankarada tatlı suda bir zorlayalım bakalım bu levrekten alabilirmiyiz. yok ama buraya kadar gelmez heralde tebrikler