Gençlik yıllarımda profesyonel balıkçı teknelerinde epeyce çalıştım gırgır,alamana,bırakma,parakete,algarna aklınıza gelebilen tüm avlanma metotlarının icrasında bulundum geçim zor ne yapalım ekmek parası deyip çalıştık Allah tan pek uzun sürmedi de memuriyete girerek profesyonel balık avcılığından uzaklaştım 6 Yaşında arka cebimde tahtaya sarılı tek iğneli oltam ile kıyılarda balık koşturur iken 16 yaşında elim ağlarda yine balık kovalıyordum 40 yıldır denizlerde,göllerde,derelerde hep balık peşinde koştum,Sarıkamış ta alabalık,Balıkesir de aynalı sazan,Edirne de Bıyıklı sazan,Diyarbakır’da Kasna,Kıbrıs ta kefal derken yaklaşık 25 senem oltanın ucunda amatör balık avcılığı ile geldi geçti.Şimdiler de emekliyim ve bolca da vaktim olduğundan hemen hemen her gün gerek kıyıdan gerek teknem ile av yapmaya çalışıyorum ve siz dostlarımla da imkanlar doğrultusunda paylaşmaya çalışıyorum.Gönlüm Vedat abimin çupra raporuna yorum yapmak isterdi ama konu kilitlenmiş ve aslında iyi de oldu bu vesile ile başınızı ağrıtmadan içimi boşaltmak istedim. Siteye üyeliğim her ne kadar pek eski olmasa da yenide değil,kimi zaman eleştirildim,kimi zaman tenkitle karışık ikaz edildim,kimi zaman uzaklaştırıldım genelde de sağ olsun siz dostlarım takdir ettiniz.Klavye başında bir birimizi tanımamız hiç te kolay değil ya ben kendimi anlatamadım ya da bazı arkadaşlarım beni anlayamadı ama sonunda oturduk,konuştuk ve birbirimizi yakın en tanıdıktan sonra birbirimizi daha iyi anlar olduk.Ben dedim vicdani sirkülerim arkadaşım dedi sen devletten büyükmüsün, kanunlar konulur vatandaş uyar doğru vatandaş uyar uymasına da kanunu koyan kuruluş acaba ne kadar ilgili ne kadar bilgili.Arşivimi karıştırmama gerek yok geçen 2 ay içinde Tarım ve Köy işleri Bakanlığında ilgili birime sirküler hakkında yaptığım müracaatta tarafıma gelen yazının özü aynen şöyle Sirküler;Üniversiteler,Kooperatifler,İlgili kamu kuruluşlarının ortak çalışmaları ile hazırlanır.Sen kim oluyorsun. Dostlarım inanın şu an elimde metre ölçü almaya çalışıyorum ve sizlere de soruyorum,14cm.lüfer mi?18cm.levrek mi?25 cm. Torik mi?20 cm. Sinarit mi? Bence değil ama devlet öyle demiyor peki av yasağı 1 Nisanda başlamıyor mu?neden geçen sezon 1 Mayısa uzadı,balıkların biyolojik dengelerimi bozuldu,demek ki kanunlar kişilere göre yapılıyor ve menfaatler doğrultusunda uygulanıyor.Hepimiz kızıyoruz trole hayır,tırıvırıya hayır,dinamit avcılığına hayır,gece dalışlarına hayır evet hayır hayır ama ondan sonra da diyoruz ki kişi başı 4 takım,6 iğneyi geçemez.Bakın dostlar kim ne derse desin olta ile balık bitmez oltacı ile sürdürebilir avcılık tükenmez lütfen gerçekleri görelim ayrıca trol,gırgır,dinamit belli bölgelere zarar verir o meradaki balığı yok eder ama en tehlikelisi sizlere de belki garip gelecek ama gece dalmalarıdır, hatta gündüz dahi olsa merada yaralı bir balığı kaçırmaktır, bunu hangi balıkçıya sorarsanız sorun aynı cevabı alacaksınız o zaman neyi eleştiriyoruz 5 kg.dan fazla balık avlayanımı,4 oltadan fazla takım kullananımı yoksa limit dışı balık avlayanımı.Gerçek şu ki denizlerimiz ve iç sularımız birilerinin tekelinde tabiki sirküler ve limitler de bu doğrultuda çıkıyor ve yayınlanıyor peki biz ne yapıyoruz işte bu yayınlarla bir birimizi kırıp üzmüyor muyuz,yıl 365 gün acaba hangimiz 1 yıl boyunca 5 kg. balığı avlayabildik yılda bir iki defa denk geldi 5 kg.dan fazla av yaptık yine karşımıza sirküler ve eleştiriler.Lütfen gerçekçi olalım belki bazı yönetici arkadaşlarım bana yine kızacak lakin burası demokratik bir platform ve ben düşüncelerimi aktarıyorum katılan olur katılmayan olur ama maalesef gerçek te şudur SİRKÜLER diye yayınlanan yaptırımlar sadece amatörlere başkalarına değil.Kalın sağlıcakla.Rasgele. MAALESEF BU GERÇEK. NE GÜZEL DE POZ VERMİŞLER AMA. DEVLET GÖREVİ BAŞINDA.
Selamlar ustam, benim merak ettiğim bu seneki av yasağı Nisan 1 ile başlamadımı, başladıysa cankurtaran açıklarındaki tekneler süs olsun diyemi koca koca ağlarını denize salıp topluyorlar ve hiç kimse bunlara ne yapıyorsunuz diye sormuyor, başta söylediğim üzere , av yasağı Nisan 1 de başlamıyormu.
Turgay ağbi yazdıklarının noktası virgülüne kadar katılıyorum fakat her gerçek her yerde söylenmiyor..
valla ben aynı anda tek olayla çalışıyorum oda elimde oluyor. kıyıdan 1-2 iğne teknede 6 iğne. bi takım bana yetiyo. olta hamallığından kurtuldum. neydi o sırtımda 10 kamış dağ tepe dolaşıyodum. şimdi çok rahatım. o kuralsız avcı trol ve gırgırları Allah nasıl biliyosa öyle yapsın
Turgay Bey Kardeşim, Senin bahsettiğin olaylar maalesef bir Türkiye gerçeği. Birgün bütün bunların hallolacağına inanıyorum ve inanmak istiyorum. Muhtemelen o günü ben göremiyeceğim ama hiç olmazsa sizler veya çocuklarımız görür. Size yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. Yıllar önce evlerde kullandığımız LPG tüplerinin Standardı hazırlanıyordu ve çalışmakta olduğum firmada Sanayi Bakanlığındaki toplantıya davet edildi. Bende Firmayı temsilen toplantıya gittim. Bakanlık görevlisi bir taslak hazırlamış. Taslak üzerinde görüşmeler, münakaşalar yapıldı ancak konu ile ilgili firma önerileri hiç kale alınmadan Standart çıkarıldı. Hazırlanan taslak alman ve italyan Standartları tercüme edilerek hazırlanmıştı. Halbuki iki ülkenin tüpleri kullanma şekilleri çok farklı olduğu için birbiri ile çelişen birçok ve hayati hususları kapsamaktadır. O standart halen yürürlüktedir. Sonradan öğrendikki o taslağı hazırlıyan zat bir süre evvel iç çamaşırı standardını da hazırlamış. Kardeşim bizde bieçok sirküler, yönetmelikler v.s. bu şekilde hazırlanıyor. Ümidim en kısa zamanda doğru yolu bulacağımızdır. Üzülüyoruz ama yinede mücadele etmeye devam edelim diyorum. Selamlar, Süheyl Başak
Bildiğim kadarıyla 15 Nisana kadar uzadı,daha da uzarmı bilmem lakin inşallah erken açmazlar,kal sağlıcakla.
Söylemek lazım dostum bizler toplum olarak daha susmaya devam ettiğimi sürece iki yakamız bir ararya gelmez,kal sağlıcakla.
uzama yok bu sene 15 nisan bitiş tarihiydi zaten 1 mayısa uzatmaya çalışıyolardı ankarada bu sene küçük balıkçıların baskısıyla uzatılmadı.
Konu tek veya çok olta değil ki,ona bakarsan yıllardır bende kıyıdan yemli takım ile av yapmıyor ya at-çek ya da tekne ile derin su avı yapıyorum,bizler birbirimizi eleştirir iken bazı gerçekleri gözardı etmiyelim diyorum ,dilin kemiği yok zaman geliyor istemesekte çok kırıcı olabiliyoruz biraz daha objektif bakalım ,düşünelim,değerlendirelim ve yorumlarımızı tekrar tekrar inceledikten sonra paylaşalım diyorum.Kal sağlıcakla.
Doğru söze ne hacet abi maalesef hemen hemen her konuda zaten bilenler veya bildiğini sananlar istediklerini hayata geçiriyor,bizler toplum olarak ancak konu mankenliği yapıyoruz ama birbirimize karşıda ahkam kesmeyi hiçte ihmal etmiyoruz,denizlerimiz maalesef sahipsiz,yasak av had safhada hatta bırak bunları kıyı şeritlerimizin bir bölümü sanki işgal edilmiş yasaklar hala karşımızda hal böyle iken biz hala limit,sirküler diye birbrimizle uğraşıyoruz olta ile denize kimsenin zararı olmaz hatta balık populasyonuna hiç zararı olmaz ben bunu diyorum önce acıda olsa gerçekleri görmeli sonra bir brimizi eleştirmelyiz öyle değilmi abi.Kanunlar yaptırımlar kişiye özel olduktan sonra ne kıymeti var.Saygılar kal sağlıcakla.
Noktası virgülene kadar katılıyorum.Yasaklar sirküler sadece bizim gibi amatörlere uygulanan bir şey .Gittiğimiz yerlerde okadar kanunsuzluk okadar kuralların çiğnendiği şeyler oluyorki müdahale etme şansın yok.
öncelikle şunu belirtiyim benim bildiğim av yasağı zaten 15 nisanda başlıyo ayrıca turgay abimizede aynen katılıyorum oltacının vereceği zarar devede kulak bile değil ha genede tabiki kovacılık hoş bişey değil yani abartı derecede av yapmamak lazım ama burda en önemli husus vicdan.
Sözlerinize sonuna kadar katılıyorum, hernekedar her gerçek her yerde söylenmiyor, densede, zamanı gelmişte, geçmektedirde, artık bu millet bir çok konuda, yanlışlardan dönmek için aklını kiraya vermeden, düşünüp taşınmalı, korkuları birtarafa bırakıp, artık KRAL ÇIPLAK diyebilmeli, yoksa iş, işten geçmek üzere, son pişmanlıklar para etmiyor,
Evet, yanılmıyorsam, insanları yine kandırdılar, yanlış biliyorsam düzeltin, daha evvel 1 Nisan av yasağının başladığı tarihti, yanlış bilmiyorsam, allem ettiler kallem ettiler, 15 nisana uzattılar, 2-3 sene evvel, bu senede tutturdular, 1 Mayıs diye, bizlerde karşı çıktık, 15 nisanda kalarak adamlar, 15 nisanı resmileştirdiler, aslında 15 nisanada karşı çıkılıp, yasağın, gerçek tarihine, 1 Nisana çekilmesi gerekirdi, birkaç sene geçtimi bizler yine gerçekleri unuttukmu tuttururlar 1 Mayıs diye, onuda kabul ettirirler, 1 Nisan şakası gibi, çünkü biz, alışmışız, vede unutmuşuz, kendimiz düşünmeyi, birileri birşeyler söyler, doğrumudur, yanlışmıdır, araştırmadan, kitap kırtasiye karıştırmadan, inanıp, bize söylendiği gibi düşünmeye, bu iş yıllardır böyledir, ilkokulda başlar, beyin yıkama işlemi büyüyüncede devam eder gider, taki biz kendimiz birilerinin değil, kendi aklımızla düşününceye kadar, Kalın sağlıcakla, :confused:
Erhan abi, Ne kadar güzel belirtmişsin durumumuzu maalesef düşünen değil uygulayan insanlarız tabiki uygulatanlar aynı zamanda da düşünenler ama neyi tabiki kendi menfaatlerini yıllardır 1 Nisan olan av yasağı 1 Mayıs 1 Haziran derken birde bakmışız ki yasak falan kalmamış kara avcılığında da uygulasalar ya tabi kara avından geçimini sağlayan yok vur abalı misali denizler derya bu deryadan da bazıları sebepleniyor Allah bizlere selamet versin sonumuz ne olacak gün gibi ortada,kal sağlıcakla abi rasgele.
benim bildiğim daha önce 1 mayıstı 15 nisana çekildi sonra geçen sene tekrar uzatıldı 1 nisan hiç olmadı.
Ticari balıkçılar, av yasağı tarihlerinin, daha da önemlisi, avlanma şekillerinin sürdürülebilir balıkçılığa uygun şekilde düzenlenmesi için birlik olmuş çalışıyorlar, bu yolda amatörlerden de destek bekliyorlar. Tebliğde av yasağının başlama tarihi 15 Nisan idi, birkaç endüstriyel balıkçı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yasağın 1 Mayısta başlaması için girişimde bulunmuş, bunun duyulması üzerine de bildiğiniz kampanyalar başlatılmıştı. Yükselen ses yankı bulmuş ve Bakanlıkta toplanan danışma kurulu, büyük bir çoğunlukla yasağın ertelenmesi isteğini reddetmiş, yani yasak bu sene 15 Nisan' da başlayacak. Bundan sonra sırada yasak başlangıcının 1 Nisana çekilmesi çalışması var, onu dalyan gibi herkese yasak, buna serbest mantığıyla hareket eden balıkçılara karşı mücadele takip edecek.. Amatör -profesyonel ayırımı yapmadan, kim balıkların en az bir kere yumurtlaması için gayret gösteriyor ve sürdürülebilir balıkçılık adına bir şeyler yapmaya çalışıyorsa, birlikte hareket etmeli ve sonuç alındığını görerek sevinmelidir. Karamsar olmak kimseye bir şey kazandırmaz. Birlik olmak şart. Selam ve sevgiler.
Sirküler,gerek profesyonel ,gerekse amatör bütün avcılar için düzenlenmiş,fakat !!! Ülkemiz gerçeklerinden olsa gerek, bir türlü bu konudaki zaafiyetimizi gideremiyoruz.Kanunlara uymuyoruz açıkçası. Profesyonele sen tut,amatöre sen tutma denilmiyor bence. AB uyum müktesebatı çerçevesinde,bu soruna çözümler aranıyor,bulunacakta. !! Benim şahsi fikrim hangi balık olursa olsun ''Üreme döneminde,gerek endüstriel,gerek küçük balıkçı,gerekse amatörler tarafından tutulmamalı. Birde Profesyonel balıkçıların av bölgeleri sınırlı olmalı,yani Karadeniz deki Karadeniz de,Ege deki Ege de avlanmalı.
Dün akşam arkadaşlarla toplandık sohbet ediyoruz Tahir Gürhan abi,Su ürünlerinden İsmail bey,ben ve bir kaç kişi de profosyonel balıkçılar konumuz aynı av yasağı ve balık popülasyonu maalesef yurdumuzda her konuda olduğu gibi yasaklar kişilere özel çıkmakta ve topluma uygulanmakta şimdi biz amatörler bağırıp duruyoruz,trol,dinamit,gırgır,çalı ırbı,zıpkın avcılığı tamam yasak 15 Nisanda başlıyor işin tezatlığı Nisan ayında av yasağı başlarken Dalyan avcılığıda serbest oluyor,ayrıca maryacılık,alamanacılık,bırakmacılık bu şekilde av yapanlara yasak yok yılın 12 ayı serbest işin özü bizler kendimize bazı avlanma metodlarını rakip almışız oysaki şayet yasak uygulanacak ise tek oltaya bile uygulanması lazım.Kalın sağlıcakla.
Yanlış biliyorsun kardeşim av yasağı her zaman 1 Nisanda başlar fakat 1-2 yıl önce 15 Nisana kadar uzattırdılar ve öyle kaldı.1 Mayıs hiç bir zaman av yasağı başlama tarihi olmadı bir kaç kez uzatılmış olabilir hepsi bu.Kal sağlıcakla.