Sirkulerde ki Lambuka Muammasi

Konu, 'Makaleler' kısmında Huseyin Alp Arslan tarafından paylaşıldı.

  1. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Bilgiler vererek , denizin bu renkten efesini taniyarak basliyalim.Lambuka buyume sansini bulursa 40 kg 2.10m ye erisebilecek bir baliktir. Az sonra soyleyecegim cok alti cizilerek ifade edilmesi gereken bir noktadir. Bu baligin azami omru 4 senedir.Yani 4 senede 2 m ye ,40 kg agirliga erisebilecek bir balik.Yediginin %90 nini vucut buyumesine donusturebilen lambuka, Dogduktan 6 ay icinde 70cm'e ve 2.7 kg ulasabilmesiyle denizlerdeki en hizli buyuyen baliklardan biridir. Bu yuzden balik ciftciligi acisindan cok uygun bir balik olup Japonyada ve Hawaide bu baligin ciftciligi buyuk verimlilikle basarilmistir. Lambuka 15 ay da nufusunu ikiye katliyabilir.Acik denizde yumurtalarini salar, dogan yavrular hizla kiyilara sokularak buyur ve buyudukce daha acik sulara cikar.

    Erkeginin balik gelistikce kafasinin uzerinde buyuyen horgucu disi ve erkek ayiriminin cok rahat yapilmasina neden olur.Balikcilikta uluslararasi litaraturde lambukanin disisine cow(inek) erkegine bull(boga) denir. Ancak ben bunu Turkce'ye lambuka kisragi ve lambuka aygiri olarak cevirmeyi daha yakisikli goruyorum.:)

    Lambuka aygiri

    [​IMG][/URL][/IMG]

    Lambuka Kisragi

    [​IMG][/URL][/IMG]



    Dunyanin butun tropik ve subtropik tuzlu sularina dagilmis olan bu balik Uluslararasi Oyun Balikciliginin en gozde avlarindan biridir. Uluslararasi litaraturde dolphin fish, dorado veya yaygin olarak mahi mahi(hawai dilinde kuvvetli-kuvvetli demek) adlariyla bilinir. Yakalandiginda su ustunde sicrayip akrobatik hareketler yapmasi, aniden yon degistirebilmesi, saatte 80 km hiz yapabilmesi bu baligi bir oltacilik efsanesi kilmistir. Buyukleri derin sularda kesik , canli yem ve suni yemlerle sirti (trolling) yapilarak yakalanir. En bilinen ozelligi farkli sicakliklarda sularin kesistigi yerlerde olan su cizgilerinde toplanmasi, acik denizde su ustunde cop , yosun gibi birikintilerin altlarinda gezmesidir. Bu yuzden ozellikle bu balik icin yabanci ulkelerin balikcilik bakanliklari ozel balikci dubalari yerlestirerek, amator olta balikcilarinin lambukaya erismesini kolaylastirir.(lambuka bunlarin altinda surulerle yatar) Lambuka ozellikle aygiri tekneye alindiginda bile korkunc hareketli, ele avuca sigmayan , bu yuzden oldukca dikkatle zaptedilmesi gereken bir baliktir. ozellikle hirsizli oltalarda ikinci igne baligin agzinda acik kaldigindan cok SIK lambuka kaynakli yaralanmalar olabilmektedir. Bu balik icin iki tarafi cengelli hafif esneyen kaucuktan kayislar vardir ve balik tekneye alininca cengellerden biri agzina biri kuyruguna gecirilerek baligi kilitleyerek zaptetmek en saglikli yontemdir.

    Balikciligimizda lambukanin etinin lezzetsiz olduguna dair bir kaninin yaygin oldugunu gordum sitedeki Bogacin son paylasiminda. Ancak gene yurt disinda balikci restorantlarinda ki en degerli ve pahali servisi yapilan baliklardan biridir, lezzeti ve vucuda faydasiyla eti cok makbuldur.114gr lambuka etinde 100kalori, 18.5gr protein, 1gr yag, 15mg calsiyum,1.3gr demir, 143 mg fosfor, 416mg potasyum, 88mg sodium ve 180 IU vitamin A bulunur. Ulkemizde ki bu yanlis gorusun sanirim kaynagi lambukanin hareketliligi nedeniyle vucudunda yakalanir yakalanmaz cok yuksek oranda laktik asid (yorgunluk asidi) birikmesidir. Bu baligin uygun onlemler alinmazsa cabuk bozulmasina, yiyim kalitesinin dusmesine sebeb olur.Onerim bir gun lambuka ulkemiz surkulerinde serbest birakilirsa , yakalanir yakalanmaz kaninin galsamasina kesik atilarak akitilmasidir. Sonra ayiklanan fletosunun hafif tuzlanarak 6 saat dinlendirilmesi, biraktigi suyun baligin etine degdirilmeden temizlenmesi, etinin yiyim kalitesini doruga tasir.

    Bu kadar yaygin, bu kadar hizli ureyen, bu kadar kisa surede buyuyen ve bu kadar az yasam suresi olan bir baligin, ulkemizde balikciliginin, hic bir boy limitine izin vermeksizin kanunen yasaklanabilmis olmasini anlamak ne yazik ki mumkun degildir. Sanirim dunyada bunun bir baska ornegi de yoktur. Dusunebildigim tek neden, bu baliga bir iki yil ureme ve buyume hakki verilerek, yeni bir kanunla sadece 1 yas uzeri balikciligina izin vermeye hazirlik olabilir.

    Bu paylasimi yapmamdaki sebeb sirkuleri zayif gosterip, amator olta balikcilarina lambuka avciligini mesru kilmaya dair bir caba icinde olmam degildir.Aksine yurt disinda yasayip balikciliga meragim yuzunden ulkemiz disinda baliklarin korunmasina gosterilen cabalari yakindan takip etmis ve bunun olumlu sonucalarini gozlemlemis bir amator balikci olarak, ulkemizde henuz yeni sayilabilecek ve daha yaygin bir bilincle isletilmesinin yararliligina inandigim amator balik avciligiyla ilgili kisaca sirkuler adi altinda andigimiz duzenlemelerin, hakkinca ,saygi duyularak isletilmesinin buyuk bir savunucusuyum. Bu yolda sirkulerin gercek sagligini bulabilmesi bence cok onemli bir noktadir.Paylasimdaki amacim bizlerin sirkuleri oldugu gibi uygularken, benzeri konulari saygi ile tartisarak , goruslerimizi vurgulayip, sirkuleri daha iyi anlamaya ve gelistirmeye katki saglamaktir. Yanlis anlasilmamasini ozellikle rica ederim. Ancak degerli dostlarimin bu konuda ilgililere bu paylasimda ki noktalari hatirlatabilecek olma olasiligi, belki bir ilgilinin bu yaziyi gorme olasiligi bize lambuka konusunda belki onemli bir yanlisi duzeltebilme olanagi verecektir.
    Belki de sahsen ben ulkemiz icin lambuka hakkinda onemli bir noktayi gozden kaciriyor oldugumu gorecegim. Ancak bu sekliyle lambukanin sirkulerde tamamiyle yasakli olmasi gercekten benim icin bir muammadir. Acaba bir zamanlar adlarindan birinin Dolphin Fish(yunus baligi) olmasi ve tipinin Porpois tipi deniz memelilerinin yavrularini andirmasi gibi bir nedenle buyuk bir yanlis anlasilma mi oldu? Cunku benzeri bir yanlis anlasilma Amerika'da olmus ve lambukayi menulerinde dolphin fish olarak gosteren tum restorantlar bu baligin bir diger adi olan dorada veya mahi mahiyi menulerinde tercih etmek zorunda kalmislardi.Lambukanin yunuslarla alakasi yoktur.Sadece adi yunus gibi akrobatik bir karakter tasimasiyla yabanci dillerde yunus baligi olarak manalanmistir.

    Sonuc ne olursa olsun dunya denizlerinin bu deli dumrul, rengarenk efesi daha cok uzun seneler denizlerimizde olacak ve onu daha yakindan taniyacagiz. Umarim lambukanin akilla korunup,balikciligina izin verilecegi gunler yakinda
    bizim olur.Saygilarla.

    [​IMG][/URL][/IMG]
     
    Son düzenleme: 5 Eylül 2007
  2. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    değerli hüseyin abiciğim vermiş olduğun bu güzel bilgi için teşekkürler ederim bu kadar hızlı büyüyo biliyorsa dediğin gibi üremeside hızlı olacaktır dişisi ve erkeğinin ayırımınıda çok güzel anlatmışsın eline sağlık teşekkürler selamlar
     
  3. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Hüseyin Alp Bey ;

    Lambukanın böylesine değişik bir balık oldugunu bilmiyordum.

    Bu enterasan balık hakkındaki bilgilendirme için teşekkür ederim.
     
  4. Avciperdeci

    Avciperdeci SeRDaR

    Mesajlar:
    7.433
    Favori Kamış:
    El Oltası
    Her zaman ki gibi değerli bilgilerinden ötürü teşekkür ederim abi. Cidden bilmediğim konulardı bunlar.
     
  5. PAŞŞA

    PAŞŞA Remzi

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    962
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vega Potenza Supercore,Lineaeffe Fury Caster
    Favori Makine:
    Daiwa Windcast Z 5000,Ryobi AP Power
    Hüseyin abi sayende bilgi haznemiz yine doldu taştı çok değerli bilgiler, ellerine emeğine sağlık..
     
  6. balikicimurat

    balikicimurat murat

    Mesajlar:
    120
    Şehir:
    pittsburgh usa
    Favori Kamış:
    olta,kamis,siyirti,birakma
    En İyi Avı:
    akya....13.5 kg----levrek4.3 kg
    HUSEYIN BEY kardesim

    hem zaman ayirip boyle guzel bir bilgi ile bizleri aydinlattiginiz hem de aras-
    tirmaniz icin tesekkur edrim,,sagolun,,,
     
  7. Eczacı

    Eczacı

    Mesajlar:
    3.057
    Şehir:
    Aydın
    Favori Kamış:
    olta
    Alp teşekkürler verdiğin bilgiler için,sayende yeni yeni şeyler öğreniyoruz :)
     
  8. steelrock

    steelrock Burak

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    2.792
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Mercan-Ağırlığı mühim değil,ben onun gelişini sevdim...
    Hüseyin abi, bu kıymetli bilgi paylaşımı ve fikirleriniz için teşekkür ederiz...
     
  9. murat41

    murat41

    Mesajlar:
    1.231
    Şehir:
    kocaeli-izmit
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    vatoz 46,7 kg
    paylaşımın için teşekürler:)
     
  10. crazy_fısher

    crazy_fısher burak sökmen

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    3.111
    Şehir:
    muğla
    Favori Kamış:
    zıpkın,olta,
    En İyi Avı:
    5kg levrek:)3,5 kilo beyaz laos(kum gridası)
    Hüseyin abi gerçekten ggüzel paylaşım.Teşekkürler.
    Birşey diyeceğim.O balığı zaten çekmesi güzel.Avlamak yasak ama tutup salmak değildir sanırım.Avlamak kavramını alıp götürmek olarak kullanıyorlar:D
    Şaka bir yana yasağın sebebini anlamadım.Denizlerimizde bol zaten ve birde göçmen değilmi.Neden yasak.ömrüde kısaymış.Bi sınır olsun.70-80-100 cm falan.
     
  11. izzetbey

    izzetbey

    Mesajlar:
    982
    Şehir:
    Trabzon
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    3,5kg Mığrı -700gr Somon-145gr Barbun-380gr Kötek-400gr Çupra
    Vermiş olduğunuz güzel ve faydalı bilgiler için teşekkür ederim...
     
  12. aidois

    aidois

    Yaş:
    38
    Mesajlar:
    228
    Favori Kamış:
    okuma zn 65/lıneaeffe
    Abi eline sağlık cok faydalı bilgiler bunlar....
     
  13. hauki

    hauki mustafa cecen

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    1.716
    Şehir:
    finlandiya-jarvenpaa-tr alanya
    Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    görup de tutamadigim balikti
    paylasim icin tesekkurler huseyin abi....ben bu baligi alanyada limaninda bulunan 200 metre ustunde olan ve ucunda 15 mt derinlik bulunun liman iskelesinden 1-2 saatte 40 ustunde yakaladigim gunler oldu zargana ve ibikli dedigimiz baligin bas dusmani bence..zargana avlarken eger zarganalar kuyruk ustunde limana girerse bizde hemen liman ucuna kosardik oltalarla bir bakarsin su masmavi belki 1000 adet balik var ama fazla kalmazlar hemen at cek ile yakalayip iskeleye almak gerekirdi..ama gecen senelerde 2000 den sonra hic gormedim desem yeridir:(sebebi ise karadenizli balikcilarin bunlari cevirme aglarla toplamasi ve limanda bulunan yaklasik 200-300 adet balikci teknesinin sirti cekmesi lambukayi bitirdi..lambuka bitince zargana tutamazda olduk cunku zarganalari limana surecek kisrak ve aygirlarimiz bitmisti.....
    saygilarimla
     
  14. Conqueror

    Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    10.402
    Şehir:
    Edirne / Kutlutaş
    Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    hüseyin abi vermiş olduğunuz değerli bilgilerden ötürü çok teşekkürler
     
  15. rahimyts

    rahimyts

    Mesajlar:
    47
    Şehir:
    Çerkezköy/TEKİRDAĞ
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Balık kaçtığı için bir şey diyemeyeceğim
    Teşekkürler

    Teşekkürler Hüseyin Alp bey, çok güzel ve bilgilendirici bir çalışma.
    Eksik olmayın.
    Acaba bu balık hangi denizlerimizde bulunuyor hala? Bilen varsa ve paylaşırsa sevinirim.
     
  16. muratsadioglu

    muratsadioglu

    Mesajlar:
    94
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta..
    En İyi Avı:
    5 kilo İstavrit.
    Sayın Alp,

    Paylaşımınıza ben de teşekkür ederim.
    Merak ettiğim bir konu var:Ülkemizde avlanması yasaksa,bu derecede üreyen gelişen Lambuka'dan denizlerimizde bol olması gerekmez mi?.Halbuki çoğumuz tanımıyor.Yaşam süresi tamam da,buna karşılık üreme de yüksek..

    Bence de tıbbi bir sakıncası yoksa,avının da yenmesinin de aksine teşviki gerekir.
    Acaba birileri kasden mi,tüketimi engelliyor?.:confused:
    Saygılar.
     
  17. KaraKurt

    KaraKurt Fatih

    Mesajlar:
    1.196
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    Olta ve Sabırrrr
    En İyi Avı:
    Kötü av yok :)
    Paylaşım için çok teşekkür ederim döktürmüşssünüz valla...
     
  18. Matchbox

    Matchbox

    Mesajlar:
    500
    Lambuka görmek istiyorsanız Sarosa gidin...Denizin her yeri lambuka kaynıyor. O kadarki denizin ortasında 40 mt. derinden çektiğiniz mercanların peşinden botun dibine kadar geliyorlar.:)
     
  19. muratsadioglu

    muratsadioglu

    Mesajlar:
    94
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta..
    En İyi Avı:
    5 kilo İstavrit.
    Sağol arkadaşım,

    Aydınlattınız.Maalesef oralarda avlanmadım..
    Bir de tüketilmemesinin,yasak dışındaki yerel nedenini biliyorsanız onu da rica edeceğim.Lezzetsiz mi?.Kokusu mu kötü?.
    Bilirsiniz:bizde yasaklar ihlal edilmek içindir.Yoksa halkımız ne eder yapar avlardı Lambuka'yı.:)
    Teşekkürler.
     
  20. çok lezzetli oldugunu duymustum:cool: