Şişme Bot Konusunda Bilgili Arkadaşların Yardımına İhtiyacım Var

Konu, 'Şişme Botlar' kısmında serdarhavsut tarafından paylaşıldı.

1. serdarhavsut

serdarhavsut serdar havsut

Merhaba arkadaşlar , ben Ankaradan Serdar Havsut, gayrimenkul işiyle uğraşıyorum Havalı silah, model uçak, fotoğraf, ahşap ve metal işleme gibi hobilerden sonra şimdide bir balık sevdasıdır aldı gidiyor bende :)

Ankarada malum fazla avlanacak yer yok, araç ve yaya yoluyla ulaşılan mevcut avlaklarda da fazlasıyla avcı olduğu için bir bot edinme niyetindeyim. Daha önce uğraştığım hobilerden edindiğim deneyimlerle (bana baya maliyetli oldu) bu kez iyice araştırmadan herhangi bir şey almayı düşünmüyorum. bu nedenle siz değerli dostların ve üstadların bilgi , birikimlerinden faydalanmak istiyorum. Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Öncelikle ava en az 3 kişi çıkacağımızı düşünerek en az 3,40 veya 3,60 ahşap tabanlı bir bot almak niyetindeyim ve elektrikli motor kullanmayı düşünüyorum. Ama asıl sorun şu , birçok markada bot bulunmasına rağmen detaylı bilgi edinebileceğimiz kaynağa ulaşmak çok zor.
    zodiac, quicksilver , bombard, kolibri haricinde hemen hemen hiçbir markanın detaylı bilgisi yok denecek kadar az.

bizim ithal zannettiğimiz birçok markanın web sitesi bile yok, olanların bir çoğuda zaten çinde üretim yaptıran yerli firmalar.

geçenlerde bilgi edinmek ve ürünleri görmek üzere Ankara'da remixon a gittim adamlar bırakın botu göstermeyi en ufak bir bilgi bile vermediler bizi bir av bayisine gönderdiler, oradada bot yokmuş bu vesile ile remixonu en baştan elemiş oldum.

diğer bir markada sea master ve yamax , bu markalarda powered by yamaha diye satılıyor , hatta direk yamaha diye satmaya çalışanlar var ama yamahanın bu markalardan hiç haberi yok. Japon malı ryobi diye satılan marka sanırım sadece Türkiye'de var, anlıycanız kafam iyice karışmış durumda.

Az paraya çok şey almak niyetinde değilim , ama en azından az paraya ne aldığımıda bileyim istiyorum

cais, sea master , sea star, dafmarine , kolibri , ryobi , sea angel. siz bu markalardan hangisini tavsiye edersiniz, yada bu markaları kullanan arkadaşlar görüşlerini yazarsa çok sevinirim. İyi günler dilerim

2. aahmet1979

aahmet1979 ahmet öztürk

orca yı düşünün bence ben orca kullanıyorum osd290 fena digil yerli imalat asil marina üretiyor izmirde aynı zamanda asil marina sahil güvenlik emniyet gibi birçok kuruma bot üretiyor yerli imalat olması beni yönlendirdi bu markaya sizin yazdıgınız botlar galiba hep çin malı

3. kemalyaman34

kemalyaman34 Kemal

Favori Kamış:
    Muhtelif çap ve markalarda makina ve kamış
    En İyi Avı:
    Turna : 72 cm.
    serdar kardeşim. sen bütçeni belirtirsen tavsiyeler onun üzerine daha sağlıklı olur. ama genel olarak olarak (1500-2500 tl arası) sea master, kolibri, glensun, daf marine dmsd-dmsm serileri oldukça sağlam ve kullanışlı markalardır. bunlar arasından seçimini yapabilirsin.

4. baskentli1

baskentli1 İsmaiL

Favori Kamış:
    En ucuzu :)
    Favori Makine:
    Honda CBR 600F :)
    En İyi Avı:
    Turna 9,5 KG
    Şişme Bot Almadan Önce Okunması Gereken Yazı

Şu an titibariyle AB uyum yasaları çerçevesinde yurt dışından ithal edilen bütün ürünler için CE belgesi zaten aranıyor. O nedenle sanırım hepsinde CE belgesi mevcut. CE belgesini sorma nedeniniz nedir?

Herşeyden önce alınacak botlar için ilk dikkat edilmesi gereken husus rengidir. Bot devamlı güneş altında kaldığından koyu renkli botlar ısıyı çok fazla çeker ve bu da aşırı ısınmaya yol açar. Bu nedenle güzelliklerine aldanıp kırmızı mavi siyah vs koyu renkli botlardan uzak durulmalı beyaz ya da açık gri tonlar tercih edilmelidir.

Bot kumaşları dünyada belirli ülkelerde üretilmektedir. Bu nedenle botun markasından ziyade kumaşın türü çok kalınlığı ve kat sayısı önem taşır.

Bot kumaşları (zodiak tipi denilen botlardan bahsediyorum) çok çeşitli olmakla beraber ana başlık olarak hypalon ve pvc naylon karışımı denilen kumaş türleridir.

Hypalon kumaşlar gerçek zodiak kumaşı olup hem darbelere karşı çok dayanıklı hem de hafif olduğu için taşınması da kolay botlardır. Güneş ve sudan en az etkilenir ve uzun yıllar kullanılır. Yama yapmak ve yapılan yamanın tutması çok daha kolaydır. Ancak bu rip botlar belli markalardan imal edilmekte olup fiyatları oldukça yüksektir. Yalnız bu bot kumaşını ülkemizde de kullanrak çok kaliteli bot yapan firmalar olup, bence aynı bota sırf markası diye yabancı kaynaklara 2-3 kat fiyat verilmeden önce yerli imalatçılara gidilmesi ve araştırılmasını şiddetle tavsiye ederim.

PVC - Naylon yumuşatması karışımı botlar ise daha ucuz malzeme olduğu için tercih edilmeye başlanmıştır. Ancak bu botlar gerektiğinden fazla ağır yapıları
    darbelere karşı sertlikleri nedeniyle dayanıksızlığı yama tutmakta zorlukları güneşe ve tuzlu suya karşı daha az mukavemetleri nedeniyle problemler çıkarmaktadır. Bu tip botlar alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus denye kalınlıkları ve kaç katlı olduğudur.
    Özellikle tek katlı 0.900mm ve altı denye kalınlığı olan botlardan uzak durulmasını şiddetle tavsiye ederim.
    Bu tür botları alırken en az 1100mm 3 katlı denye kumaşlı kumaş arası bez destekli ve hatta en iyisi çok katlı 1400mm denye kumaşlı botları almalısınız. 0.9 la 11 mm arasındaki 0.2 mm ne farkeder diye düşünülebilir, ancak o kadarcık fark neredeyse darbelere karşı yarı yarıya fark oluşturduğunu bir kaç kez test etmişimdir.

Bu nedenle markadan önce kumaşlarını incelemek gerekir. Şu markanın kumaşı bu, bu markanın kumaşı bu, demek doğru bir yaklaşım da değildir. Markaların kendi içlerinde bile farklı modellerde hypalon ve pvc kumaş kullanabildikleri, hatta her modelde farklı kalınlıklar kullanabildiklerini unutmamak lazım. Bu nedenle her modelin kumaş kalınlığını ayrı ayrı incelemek ve sadece markaya aldanıp muadilinin 3 katına botlar almamanızı tavsiye ederim.

Dediğim gibi yabancı pvc naylon botlara bu paraları verene kadar ülkemizde hypalon kumaşlara aşağı yukarı aynı belki biraz daha fazla rakamla çok çok daha kaliteli zodiak tipi botlara sahip olmak mümkün olacaktır.

Unutmayalım ki aldığımız yabancı ithal botların bir çoğu fabrikalarından tahmin bile edemeyeceğimiz komik rakamlara çıkış yapmaktadır.
    ( denizci kaptan nickli ustamdan alıntıdır)

5. İHTİYAR_BALIKÇI

İHTİYAR_BALIKÇI Süleyman

abicim ben teknik işlerden fazla annlamam ama bir ara çinde getirtelim satalim diye uğrasmistik. çok ucuz paralara böyle tanesi 50 dolara falan çıkıyor. ama firesi patlağı yırtığı çıkabiliyor.
    bu botlarin kumaslari hep ayni fabrikadaymiz çinde. kumaşi metre metre alip yapısitip bot yapıyorlar.
    o yüzden markalara takilma derim. alacağın botun kalinliğina bak derim. 1100 denye diyolar en az o olsun paran varsa 1400 denye al ama onlar çok pahali.
    yani zodyak markasi alcam diye gidipde 900 denye alma en dandik markanin 1400 denyesini al .
    bide yeni çıkan sahtekarlik benzeri söylemler var. 1100 denye yogunluğunda diyolar. eeee yani kaç denye kardesim diyosun ya aslinda 700 denye de 1100 denye kalitesinde diyolar. 700 binyüze esit olumu hiç. yani bunlara dikkat et. marka vermek ne kadar doğru bilmiyomda mesela remikson markasinda bu işi gördüm. 700 denyeye 1100 yogunluğunda yaziyor.
    yani markaya hiç bakma sadece botun kumas kaliliğina bak
    haaa bide alacağin bot mutlaka ama mutlaka 2 oturma tahtali olsun. okadar büyük bir rahatlikki anlatamam.
    bide 340 360 botla elektirikli motor olmaz hiç deneme bile.3metre bot isini görür ama 3metre botta iki oturma tahtasi olsun. öle olunca tek oturma tahtali 360 bottan daha rahat hareket ediyosun.

6. 06TK06

06TK06 Kadir AKAR TK

Favori Kamış:
    Shimano
    Favori Makine:
    Okuma Trio 30s
    Selam arkadaşım sana glenson marka bot tavsiye ederim saglam güven veren bir bot kullandım cok memnun kaldım .2.el 2.50 ıstersen de 1000 tl ye var motorlu rastgele

7. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    yam boat ta kullanmis bir sea master sahibi olarak yeni bot alacaklara tavsiyem, sea master botlarin arkasina ilistirilmis (powered by yamaha) yazisina KESİNLİKLE itibar etmemeleridir.....

8. serdarhavsut

serdarhavsut serdar havsut

Ahmet bey orca tavsiyenizi dikkate alacağım yerli üretim olması çok büyük bir avantaj.

Kemal bey tavsiyeleriniz için teşekkür ederim, bahsettiğiniz markalar benimde özellikle üzerinde durduklarım, sizlerinde yardımıyla seçenekleri azaltıp inşallah en sağlıklısını alacağım :)

Bu iş için şu anda ayırmayı düşündüğüm bütçe 2000 tl, tabi piyasaya göre hesaplı olduğunu düşündüğüm kaliteli bir ürün bulursam çıtayı yükseltebilirim.

İsmail bey eklediğiniz yazı için teşekkür ederim ,ilgili konuyu daha önce bir kaç defa okumuştum. Malzemeden anlayanlar için iyi bir kaynak.

Süleyman bey kesinlikle size katılıyorum benim kafamı karıştıran en büyük sorunda bu zaten, 1100 denye nedir neye benzer , 1200 denye nedir neye benzer malzemeden anlamıyorumki bileyim ,aynı markalı bota her satıcı farklı farklı şeyler yazmış, kime itibar edeceğimi bilmiyorum. aynı bota kimisi 1100 denye derken başka bir satıcı 1300 denye demiş, şimdi hangisi doğru ?? Sanırım çin malı bot alırken bize düşen satıcının vijdanına teslim olmak :) ama malesef esnafımız tavsiye konusunda o gün elinde ne varsa sadece onu tavsiye ediyor :(
    merak ettiğim bir diğer konuda bu çin malı botların hepsi aynı üreticimi, yoksa içlerinde kaliteli çin malı diye ayırabileceğimiz ürünler varmıdır ?

Kadir bey ilginize teşekkür ederim , ama almayı düşündüğüm bot ebadı min 3,40 civarı :)

Umut bey bu powered by yamaha konusunu biraz açarmısınız bende çok merak ediyorum doğrusu.