Herkese merhabalar. Ben Adana'dan İbrahim. 297 Cm boyunda şişme botuma motor almak istiyorum,ancak elektriklimi yoksa benzinlimi alacağım bilemiyorum.Ne yapmalıyım ? Eğer benzinli uygun ise çok pahalılar. 2. elde yardımlarınızıda bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkür ederim.
benzinli ve 4 hp gücünde bi makina ideal olur kanısındayım bende elektrikli ve benzinli var ama elektrikliye güvenmiyorum. Birde burda elektrikli veya benzinli motordan beklentin ne o da çok önemli saygılarımla
Zaten bot olduğu için fazla bi açılma durumu yada dalgalı hava şartları kullanım mümkün olmayacak. Onun için eğer şöyle sakin tenha koylarda kıyılarda rapalayla sırtı veya spin atacaksanız, sessiz olması bakımından elektrikli, bence daha uygun hem fiyat hem pratik. Ama bunun dışında her yola, dalgaları şap şap yara yara gitsin, aman bu deniz şakaya gelmez diyosanız benzinli olur benim tercihim...
İbrahim Bey, Elektrikli botların denizde kullanım alanı çok azdır. Daha ziyade dalgasız ve sert havaların az olduğu göllerde kullanılır. Elektrikli motorların hızlarıda torkları da düşüktür. Bazı elektrikli botlarda 5 -10 beygir gibi yanıltıcı ifadeler kullanılıyor. Oysa çok çok 2-3 beygirlik benzinli motora denk gelebilirler. Hatta elektrikli motorla gaz koluna yüklenilmesi durumunda ortalama bir aküyü 15-20 dakikada bitirebilirler. münümum gazda kullanımda 2-3 saat dolaşılabilir ama bu hız kürek hızına yakındır. Üstlerinde yazan 4-6 saat çalışır ibaresi de yanıltıcıdır. Denizde elektrikli bot ancak kıyı kıyı yapılan sırtı avlarında kullanılır. O da benzinli motorun gücüyle avlağa gelinir. Akülü motor monte edilir. Akü bitinceye kadar yavaş hızda dolaşılır. Dönüşte tekrar benzinli motor kullanılır. Denizde kullanım amacınıza, botunuzun taban malzemesine, kaç kişi binileceğine vs hususlara göre 2.5 beygir ila 9.9 beygir arası bir motor alabilirsiniz. Ancak normal bir kullanım için 3 m bot için Hakan Beyin önerdiği 4 hp iyidir. 4 hp lerin yakıt tankı kendinden olduğu için avantajlıdır. Ama 4 hp nin üstündeki yeni motorlarda yakıt tankı harici kullanılıyor.
çok iyi anlatmışsınız.. ülkemizde yanlış bilinen yada bilinmeyen bir konu.. elektrikli motorun asıl amacı trolling dir.. denizde kullanan kişiler teknelerine, burun tarafına elektrikli motor takıp sırtı avı için kullanırlar.. avlağa kadar benzinli motor ile gelirler.. ne olursa olsun tekne bot vb. araçlarda denize açılmak amacıyla elektrikli motor kullanılmaz, denizin şakası olmaz hava bir anda değişirse nedereden çıkacağınız belli olmaz. elektrikli motorlar göl için ideal olur düşüncesindeyim..
Güzel bilgiler yanlız ufak bir bilgi ekliyeyim, 6 bg motorlarda da tümleşik yakıtdeposu mevcut olabiliyor. http://www.balikmarketim.com/?urun-25014-4-ZAMANLI-SUZUKI-DISTAN-TAKMA-6-KISA-SAFT-DENiZ-MOTORU.html
9.9 hp takın derim , aşağıdaki link , size , ikinci el konusunda yardımcı olabilir ''Motor bölümüne bakın. http://www.tekneborsasi.com/