Sisme Botlar ile ilgili En basit sorular....

Konu, 'Şişme Botlar' kısmında cem92 tarafından paylaşıldı.

1. cem92

cem92 cem gulbay

Herkese tekrar merhabalar....

Oncelikle misafirperverliginiz icin cok tesekkur ederim.

Dedigim gibi cok amator olmamdan dolayi asagidaki sorulari hazirladim. Okuyunca gulebilirsiniz ancak bunlari bilmeden denizin uzerine cikmam pek guzel olmayacagi kanisindayim.

Sorularimi zaman zaman yanitlayabilirseniz sevinirim.

1. Sisme bot alirken capa da almak istedim, botu satan kisiler sisme botta capa olmaz dediler.
    Gercekten olmazmi? cunnku birkac sisme botta gordugumu hatirliyorum. yoksa kiyinin 50m
    aciginda botta nasil sabit durabilirimki?

2. Botu zincirle iskele kenarindaki kancalara baglasam komik olurmu? Cunku calinma korkusu simdiden ruyalarima
    girmeye basladi....

3. Botu sisirme sirasinda basincini ayarlayabilecegimiz bir duzenek (arac lastiklerinde oldugu gibi) varmi?
    Yoksa ne kadar gergin olacagina nasil karar vermeliyim?

4. Motor Trim ayari yapilirken durgun suda 90 derece olacak demissiniz (forumda biryerlede). Bu icinde kimse yokken sanirim?

5. En onemlisi motor bakimlarini nasil yapmaliyim.? Ne kadar siklikla yapmaliyim ve ortalama maliyetler hakkinda bilgi verebilirmisiniz?

6. Plane ne demek? okudgum kadariyla su ile bot arasinda sadece hava olmasi durumu,
    yani sedece motor itki gucuyle hicbir surtunme olmadan gitmesimi?

7. Yakit tasarrufu icin onerileriniz onemlidir, malum kisitli butce ile ideal tatil yapmak durumundayiz...

Simdiden cok cok tesekkur ederim..

Saygilarimla,

Cem GULBAY

2. 56562

56562 xxx xxxxx

1. Sisme bot alirken capa da almak istedim, botu satan kisiler sisme botta capa olmaz dediler. Gercekten olmazmi? cunnku birkac sisme botta gordugumu hatirliyorum. yoksa kiyinin 50m aciginda botta nasil sabit durabilirimki?

Bot zaten hafif olduğundan dalga ve rüzgar etkisine en fazla maruz kalan deniz araçlarından birisidir. Bu nedenle uygun bir çapa almanız şart. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, çapanın bota zarar vermeyecek şekilde sivri köşe ve uçlara sahip olmayan bir yapıda olmasıdır. ( Tavsiyem 1-2 Kg arası kum tipi bir galvaniz çapadır ). Çapa için arkasına 2 m kadar ince bir zincir ve mümkün olduğunca ince bir halat kullanın. Çünkü yeriniz oldukça sınırlı. Seyir sırasında çapanın bot içerisinde gezinmemesi ve halat ile birlikte derli toplu durması için uygun boyda yandan kesilmiş plastik bir bidon yada kova kullanın.

2. Botu zincirle iskele kenarindaki kancalara baglasam komik olurmu? Cunku calinma korkusu simdiden ruyalarima girmeye basladi....

Hırsız kafayı bozduysa zincir fayda etmez. Motoru bot üzerinde bırakacaksanız, bu iş için dizayn edilmiş özel kilitlerden edinebilirsiniz.

3. Botu sisirme sirasinda basincini ayarlayabilecegimiz bir duzenek (arac lastiklerinde oldugu gibi) varmi?
    Yoksa ne kadar gergin olacagina nasil karar vermeliyim?

Ne kadar gergin olacağına el ve göz kararı karar vereceksiniz. Botun içerisindeki havanın, günün öğle saatlerinde ve güneş altında genleşeceğini gözardı etmeyin. İlk şişirme sonunda elinizle bastırdığınız zaman bir miktar sönüklük mutlaka kalsın. Yanınıza pompanızı alın. Öğle saatleri olup bot içerisindeki hava genleştiği zaman hala yeterli şişiklik hissetmiyorsanız, eksik kalan havayı tamamlayın. Serin saatte botu davul gibi gergin şişirirseniz, öğle sıcağında büyük ihtimalle ek yerlerinde açacaktır.

4. Motor Trim ayari yapilirken durgun suda 90 derece olacak demissiniz (forumda biryerlede). Bu icinde kimse yokken sanirim?

Evet.

5. En onemlisi motor bakimlarini nasil yapmaliyim.? Ne kadar siklikla yapmaliyim ve ortalama maliyetler hakkinda bilgi verebilirmisiniz?

Bu konuda aldığınız motorun kullanım kitabına birebir uyunuz. Eğer sıfır ise, zaten ilk on saat sonunda bakıma gideceksiniz. Onlar sizi yönlendirirler. Maliyet motorun 2 yada 4 zamanlı oluşuna göre değişken bir unsurdur. Kuyruk ve motor yağı ( sadece 4 zamanlılarda ) değişimini kendiniz yapabilirseniz maliyet 40 Tl civarında olacaktır.

6. Plane ne demek? okudgum kadariyla su ile bot arasinda sadece hava olmasi durumu, yani sedece motor itki gucuyle hicbir surtunme olmadan gitmesimi?

Hemen hemen doğru. Hiçbir sürtünme olmaması mümkün değil. Botun suyun tutucu gücünden kurtulması, önden başlayarak, arkaya doğru havalanması diyebiliriz.

7. Yakit tasarrufu icin onerileriniz onemlidir, malum kisitli butce ile ideal tatil yapmak durumundayiz...

Makineniz sıfır ise zaten ilk on saat yüksek devirlere çıkamayacaksınız. Sonrasında yakıt tasarrufu için motorunuzu mümkün olduğunca düşük devirlerde kullanmaya, motoru 1 / 2 devir üzerine çıkartmamaya çalışın. Botta gereksiz ağırlık taşımayın. Seyir esnasında bottaki ağırlığın dengeli dağılmasına dikkat edin. Örneğin siz iki kişi birden arkaya karşılıklı oturursanız botun burnunu düzeltip plane konumuna gelme şansınız hemen hemen yoktur. Birinizin kullanın karşı tarafında öne oturması gerekecek.

3. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    botunuzu tam güvenlik açısından karaya almanızı öneririm genede....zira 270 bot hiçbi şekilde zorluk çıkartmaz size, tek kişi bile karaya alabilir.
    botun basınç ayarı ile ilgili otomobiil lastiklerinde olduğu gibi rakamsal kesin bi ayar varmı bilmiyorum zira tüp çapı, botun boyu, malzeme kalitesi vs. bu oranları değiştirebilir. batunuza bastığınız havanın basıncını ise görmeniz mümkün basınç göstergesi olan ayaklı yada akü ile çalışan bir pompaya yaptıracağınız bir aparatla botunuzu şişirebilir va basınç seviyesini gözlemleyebilirsiniz.
    plane konusu yakıt ekonomisinide ilgilendirmektedir aslında; rödaj süresinden sonra (bu süreyede herkes dayanamıyo benim gibi sizinde gazı zaman zaman açmanız muhtemel:)) botunuzu mümkün olduğu kadar plane e kaldırarak kullanmanız lehinize olacaktır; şöyleki:
    motorunuzla yarım yol gitmek istiyorsunuz, limandan yarım yolla çıkıp sürekli yarım yol seyir yaparsanız botunuz deplasman seyrinde gider ve zorlanması sebebi ile hızlanamaz ve yakıt eknomisi yapamazsınız
    şimdi, botunuzla gene çıkış yaptınız ama bu sefer gazı tam açıp botunzun plane e kalkmasını beklediniz...sonrasında yavaşça gazı azaltıp yarım yola getirirsiniz; şu an botunuzu aynı ilk seçenekteki gibi yarım yol kullanmaktasınız ancak botunuz sudan kesildiği için sürtünme daha az olacak, sonuç olarak botunuz daha az zorlandığıdan ötürü daha az yakacak, ayriyeten daha hızlı gideceğinizden hedeflediğiniz mesafeyide daha kısa zamanda katedeceksiniz....

4. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    şu ana kadar gerek kullandığım, gerek arkadaşlarımdan dinlediğim gereksede internet ortamında izlediğim kadarı ile 270 bot 5 bg ile plane e kalkar.... 310 botla 2 kişinin plane e kalkabildiğini gözlemledim; tabii botun taban yapısı, bottaki insan sayısı ve insanların ağırlığı hep etken faktörlerdir; bunlardan kastım botunuz her durumda plane e kalkamayabiir bu durumlarda deplasman süratlerinde kullanmak durumundasınız.
    motorunuzun bakımını yetkili servisinde yaptırmak tabii en ideali, ancak maliyetler inanılmaz seviyelerde olabiliyor bir kuyruk yağı değişimine 150 dolar isteyen servis gördüm....nacizane tavsiyem garanti kapsamı süresince mümkün mertebe yetkili servise gidin ve izin verirlerse yaptıklarınız izlemeye çalışın sohbet ortamı kurmayı başarabilirseniz edinebildiğiniz kadar bilgi edinmeye bakın tabii fazla zorlamadan insanlarımızın, özelliklede deniz insanımızın kimyasını çözmek pek mümkün diil:)

5. cem92

cem92 cem gulbay

Tesekkurler

Hakan Bey ve Umut Bey,

Onerileriniz icin cok tesekkur ederim. Zira buna benzer birkac sorum daha olabilir, simdiden onlar icinde tesekkur ederim.

Saygilarimla,

Cem GULBAY

Son düzenleme: 24 Aralık 2009
  6. erdinc

erdinc erdinç allı

Favori Makine:
    shakespeare
    Arkadaşlar,
    Eğitim yapar gibi cevaplar yazmışsınız. Kendimi derste zannettim.

7. cem92

cem92 cem gulbay

Nasıl Bir Cıpa Almalıyım?

Arkadaslar tekrar merhaba...

Sizlere daha oncede bahsettigim gibi 2.70 orca bot ve 5hp mercury bot aldim. simdi sira kullanacagim ekipmana geldi...

kac kilo cipa almaliyim bir turlu karar veremedim. amacim fazla dalga olmayan koylarda duraklamak. 1,5 kg yeterlimi? yoksa 2,5kg mi almak gerek? aslinda gereksiz yere 1 kg tasimak istemiyorum. yardimci olabilirseniz sevinirim.

ayrica bu cipa ile zincir almam gereklimi yoksa direk ip ile kullanabilirmiyim.?

simdiden tesekkur ederim..

Saygilarimla,

CEM GULBAY

8. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    hayat boyu becerememişimdir şu demir atma işini...çoğunluklada taramıştır attığım demirler; zaten durağan bir teknede olsun botta olsun bulunmaya asla dayanamıyorum zaten bu yüzden pek avlanmıyorum avlanmayıda sevmiyorum (avlanan balığı götürmede başarılıyımdır ama:)) koylar müsaitse botu karaya almayı tercih ediyorum....
    demir konusunda bence işi sağlama alıp 2.5 kiloluğu tercih edin ve mutlaka zincir kullanın....

9. cem92

cem92 cem gulbay

Önerileriniz için tekrar teşekkür ederim. Sanirim sizinde dediginiz gibi 2,5 alicam. bakalim belki bende demir atmaktan bir sure sonra vazgecerim. :)

Bu gibi komik sorular burada bitti saniyorsaniz yaniliyorsunuz. Yeni denizcinin sorulari sormakla bitmez....

Saygilarimla...

Cem GULBAY