Merhaba arkadaşlar aranıza izmrden katıldım herkese iyi forumlar.Yaklaşık 5 yıldır şişme bot ile balık avlıyorum gittikçe motoru ve botu büyüttüm bu yaz başında sattım şimdi yeni sistem alıcam en az 15 bg ve sadece yamaha motor alıcam onu buldum sayılır olmadı sıfır alıcam.Benim asıl sormak istediğim şişme taban olayı şimdiye kadar aleminyum ve ahşap taban kullandım en kullanışlısı aleminyumdu şimdi 2. el bot buldum ama tabanı şişme aranızda şişme taban kullanan varsa tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim.Dalgalı havalarda bota hakimiyeti etkilermi takla attırma riski varmı aleminyum ve ahşap tabana göre + ları ve - leri neler olur.
Al.ve ahşap tabandan sonra şişme taban bota binmek bana soracak olursan attan eşeğe binmek gibi birşey sanki bot altından kaçıyormuş gibi oluyor.güven vermiyor bana göre bence fiber taban en iyisi yinede karar senin iyi avlar
Yüksek Basınç (HP) Şişme Tabanlı Botlar Wood Floor 275 veya 310 gibi sporbotu alın ve tahta tabanı yüksek basınçlı şişme taban ile değiştirin, böylece sporbotun performansı ile hafif ve toplayıp kaldırabilme kolaylığı olan yumuşak bir dingi ve HP Şişme tabanlı (bazen de Airfloor bot da denir) bot elde edersiniz. Şişme tabanlı bu özel bot (11psi’ye kadar şişirilir) çok hafiftir ve söndürüldüğünde botun içerisine katlanabilir. Şişme tabanlı bu botun ne kadar çabuk şişirilebildiğine ve küçük bir dıştan takma motorla bile gösterdiği performansa çok şaşırdık.Mesela tek bir kişi taşıyan bizim 60 lb.lik HP 310 botumuza sadece 5hp bir motor yeterlidir. Sert tabanlı motorda sert dalgaların sizi fırlatma tehlikesine karşın bu bot esnek tabanıyla bu tür sert dalgalara karşı koyabilir. Geleneksel spor botlardan biraz daha pahalı olmasına karşın HP tabanlı botlar yararlı avantajların birleşimidir. Ve kurulma süresi çok kısadır. Kaynak : http://www.westmarine.com.tr/Contents/Sisme_Botlar/69/S_Content.aspx Şöyle bir yazı buldum şişme taban sonradan takılıyormuş 11 ps hava basıncından bahsediyor ki bu çok yüksek bir değer Dalgada esnekliğin artığı ve basılan 11 ps havanın botun sürtünmesinin azaldığını anladım denemeye değer bende araştırıp alıcam bakalım bulabilcezmi.
slm abicim bizim kullandığımız 3.10 ahşap taban bottan çok memnunuz ama botu hiç katlamadık devamlı şişik kaldı şimdi bende şöyle bi fikir oluştu devamlı indirip şişireceksen şişme taban tercih ederim çünkü ahşap tabanı yerleştirirken bi hayli yoruyor zaman da alıyor tabi alimunyum taban daha iyi derim
Ben sürekli al. taban kullandım arkadaşlarımda ahşap taban var hiç kullanışlı değil .Nette biraz daha araştırdım şişme taban özellikle spor botlar için kullanışlıymış botun süratini artırıyormuş.Yanlız şişme tabanı türkiyede bulamadım nasıl bişey onuda bilmiyorum sanırım botun altına seriyorsun şişince basınçla yanaklara baskı yapıp oraya yapışıyor birde 10 ps hava basma işi var ona sağlam pompa lazım.
Bence bu şişme taban işine girme.Sitede çok tartışıldı bu konu.Bu şişme tabanlar ömürlü olmuyor.Ancak yelkenlilerde mataforadaki botlar için tercih ediliyor.Şişirildiğinde tahta gibi sert de olsa al.taban gibi kullanışlı değil.Bot satıcısı bir arkadaşım bana tavsiye etmemişti.
dün caddebostan plajinin ordan geçiyordum 290 yada 3 mt civari sisme tabanli bot arkasindada 6bg 4 zamanli johnson gördüm. fazla kilolu olmayan genç bir arkadas kullanmaktaydi vede botta yedek depo, çapa vs. agirlik yoktu....inanilir gibi diil ama önce kafayi kaldirip kisa zamanda indirip hizlandi (tamam buraya kadar normal plane süreci) ama sonrasinda plane konumunda kafayi hafif havalandirip adeta pervane üzerinde gitmeye basladi !!!! müthis bir gösteri idi bence; ve bundan çikarilacak ders, bilinçli bir ekipman seçimi ile ufacik bg lerden böyle performanslar alinabiliyor, hemde ekonomik sekilde....
içim gitmedi desem yalan olur benim 15 bg 2 iki gün önce 3 arkadas getirdik yazliktan vede arkadasin arabasinin canina okudu rezil oldum....fiber taban botumla agir motorumu düsündüm çocuga bakarken....günün sonunda 6 lik johnsonunu tasima kulbundan kavradigi gibi kolayca arabaya atacak, depoda yok, botda kustüyü gibi.... yeni ekipman alacak arkadaslar, sabit yeriniz yoksa hep söylüyorum, magazada kucaklayip rahatça kaldiramadiginiz ekipmani almayin.... denizcekalin....
15 hp motor bence tam kıvamında daha üstü hp gücünde ağırlık sorunu çıkıyor sanırım 35/40 kg arası 15 hp . Bugün bir yerle görüştüm en son 4000 tl 2010 model yumurta kafa yamaha sanırım bayrama kadar alıcam motoru.Senin bot hakkında bilgim yok fiber taban hiç kullanmadım ve binmedim ama botun ana özelliği seyyar olması ve bagajda taşınma mantığına göre fiber taban bana gelmez.Fakat 1 kişi 15 hp ile pervane üstünde kayması lazım.Pazar günü sıcaktan bunaldık 3 kişi eski foçaya kaçtık zıpkına gittik 3.30 bot 9 hp jhonson ! kişi süper plane kalkıyor .Teknelerin yemek yediği sote koyda 3.90 bot ve 25 hp yamaha vardı biraz sohbet ettim ve 2 kişi plane için rica ettim sağolsun kırmadı beni böyle bir şey olamaz 25 hp gerçekten korkuttu beni pervane üstünde adeta ucuyordu.Üstünden atması an meselesi 2010 model 9500 tl ye almış.O motor 4 kişiyi bile rahat plane kaldırır.
2 zamanli ise 15 tam maksimum portatif hp....ama 4 zamanli 15, 40hp yi aratmiyor agirlikta....ihtiyaçlar çesitli tabii ama 290-3-310 yada 330 sisme taban bot, arkasinada 9.8 2 zamanli tohatsu alan baya bi eglenir, ucuzada ekipman edinmis olur...dün 4 zamanli 6bg ile harikalar yaratan o bot 2 zamanli 9.8 ile kimbilir neler yapar....
Airdeck bot diye aratırsanız bolca şişme taban bot bulursunuz. Pompa sorunu yok. Şişmesi gayet kolay. Uzun zamandır kullanıyoruz. Hiçbir sorun görmedim. Ancak airdack tabanlarda marka önemli zannediyorum. quiksilver bir bot ile orun yaşayan airdeck kullanıcısı görmedim. Ama remixon airdeck alınırsa sonucunu bilemiyorum. AİRDECK (şişme taban) botlar yeni nesil botlar. Artık tüm dünya bu botlara dönüyor. Kullanım ve kurulum kolaylığı, taşıma hafifliği, bagaj boyu, seriliği, mükemmel botlar. Temizliği çok kolay. Botu kumsalda ters çevirip yıkayabiliyorsun. Aleminyum-ahşap tabanda kolay yapılabilecek bişey değil. Ayakta durulmaya duruluyor ama botta ayakta durma geyik bir olay bence. 20 senedir çeşitli botum var. Hiçbir botta ayakta durduğumu hatırlamıyorum. Belkide ayakta durma konusu titanik filmi çekimi için ihtiyaç olabilir Dezavantajları avcı botu değil. Tabana olta düşecek çantanın demiri botu delecek, sigara közü düşecek vs devamlı tetikte duruluyor. Alta muşamba gibi sert bir örtü lazım. Gezi botu olarak daha iyi. Dalgada randmanlı değil. İnsan havalandığını hissediyor. Dalgadan sonra yere düştüğünü hissediyorsun. Alabora riski var bence. Kısacası denizde sabit kişiler değilde tatilci için getir götür büyük kolaylık. Aleminyum ahşap tabanın hammalığına değmez. Tavsiye ederim.
Teşekkürler ramazan usta tecrübelerini paylaştığın için.Dediğin şekilde aratınca buldum fiyatları yüksek.Dezavantajları arasında beni düşündüren alabora riski oldu.Altına kalın muşamba tarzı bişey koyarak iğne delme gibi riskleri azaltabiliriz ama dalgalı havadaki performansı önemli sanırım hava basıncı fazla olduğu için bot çok hafifliyor buda olumsuz etki yapıyor.Bi aksilik olmazsa bu hafta içinde motoru alıcam 4000 tl şu an nakit yatmarda yamaha 15 hp kısa şaft risk almak istemiyorum ben gene al. taban bakayım kemer altından.
Bu dezavantajları okuyan zaten şişme taban almaktan vazgeçer.Şu anda yanlış hatırlamıyorsam 6.botumu kullanıyorum.Hepsinde de ayakta durma ihtiyacı gördüm ve durdum.Zaten belli bir süre botta oturarak durduğunuz için ayaklarınız karıncalanıyor kalkma ihtiyacı hissediyorsunuz.Çapa çekerken ayakta çekiyorsunuz,bottan inerken ayağa kalkıyorsunuz vs vs.yani bot olupta ayağa kalkmamak imkansız bir durum diye düşünüyorum.Al.veya tahta tabanda yok çapa demiri düştü yok iğne düştü yok yem kesme bıçağı yere düştü ,yok ayakkabı ile girme delinir gibi dertlerinizde olmaz.Dalgalı havalarda bahsettiğiniz gibi şişme tabandan daha stabildir.Daha güvenlidir.Kolay kırılmaz.DAlgada kararlsız olması şişme tabanları kafadan elemenize zaten yeter.Zaten botla birlikte bi dünya malzeme taşıyoruz.Bir de yere sermek için muşamba veya örtü taşımak çok külfet olur. Bu nedenle al.veya tahta taban taşımak pek de hammallık görünmüyor.Her güzelin bir kusuru vardır. Ben 3 mt lik bota yeri geldiğinde 4 kişide biniyorum.Malzemelerle birlikte düşünürsek o kadar ağırlığı tabanın taşıması için alüminyum veya tahta tabana göre şişme tabanın daha zordur veya güvenemezsiniz gibime geliyor. Benim kanaatim ancak yelkenli teknelerin mataforasındaki botlar için o da tekne ile kara arasında kullanılabilir.Bunun dışında yine al.veya tahta taban tercih edilmelidir.
umut abi şimdiki hedefim benim takımı satmadan şişme tabanlı 3 merte üzeri bot ve 15 hp motor. artık okul da bitti işe girip sıfır motor almayı düşünüyorum. geçenlerde soruşturduk 3300 lira tohatsu 15 hp ve 2750 lira yamaha 9.9 hp..ikisi de karaköydeydi sıfır olarak. 18 hp tohatsu da düşünebilirim 25 hp de.. param oldumu ne yaparım bilmiyorum ama iyice düşüneceğim kesin..3.10-15 hp kombinasyonu da güzel 3.40-380 arası bot ve 25 hp kombinasyonu da.. hele bir param olsun sonrasına bakacağım.. birde şu an ki botuma ( brig dingo 200 ) 2 hp motor almayı düşünüyorum. performans sağlarmı? 4 hp den sonra eşşeğe binmek gibi olacak fakat 2 hp motorlar (çin malları) 700 liraya kadar düştü(sunwaves vs)..parsun 3.6 hp 750 dolar civarı..tohatsu 3.5 hp de 1200 liraya kadar düştü..malum sezon sonu...sıfır almayı kafaya koydum.. aslında 3.5 hp ideal ama 2 hp de ucuzluğundan ötürü düşünmüyor değilim ne dersiniz? benim bota 2 hp nasıl performans sağlar. benim düşüncem tek kişi 6-7 mil sürat yapabileceğim yönünde. 3.5 hp ile tek kişi 10 mil sürati bulabilirim diye düşünüyorum. botun ağırlığı 22 kg..motor desen 2 hp çin malı 8 10 kilo 3.5 hp tohatsu 12-13 kilo..ben 65 kiloyum..totalde 90 - 100 kg ancak olacağız. ne dersiniz?
fiyatlar gerçektende dehset seviyede! ben parsunu alirken 2 zamanli yamaha 15hp 2000 euroydu....bence parasi olan hemen alsin bu fiyatlar kaçirilmaz.... evet simdi senin olayina gelirsek nacizane tavsiyem 25bg i fazla düsünme, zira barinaklarin durumunu biliyosun evvelden konusmustuk. hizda istiyosun madem, 2 zamanli yamahayi al....zira vergilerde baya yüklü ben 15i aldigim sene vergi limiti 25 e çikarilacak diye bir söylenti vardi ona kanip aldim yoksa 9.9 alirdim.... sinek motor senin botunu götürür götürmesine ama sende biliyosun çok fazla tad alamayacagini....elinde çok güzel pratik bir takim var, iyi bir usta bulup motorunu güzelce restore ettinmi epey keyif alirsin bu paketle....ama parayi bu aralar toparlayabilirsen 9.9 yamahayi bu fiyata kaçirma....
evet. benim motorun sorunu impellerde...yani devirdaim lastiği arızalı..satan adam garanti verdi..bende inadına başka yerde yaptırmadım..adam da yapmadı..öylece duruyor..laz inadı değilmi..bütün yaz yaptırmadım sırf adam yapsın diye...şimdi revize etmeyi düşünüyorum..uygun fiyata benim motoru ayağa dikecek motor tamircisi önerebileceğiniz yer varmı? ne dersin umut abi? nerede nasıl yaptırabilirim? benim motor kötü motor değil sonuçta 300 liraya satıp yazık etmek istemiyorum..
iste o konuda ne yazikki hiç bilgim yok...aslinda bildigim yerler var ama nasil is yaparlar onu bilemiyorum. yetkili servisler zaten ates pahasi ama genede sormakta fayda var. bide eski motorlarin dilinden anlayan bir usta var caddebostan kültür merkezinin yan sokaginda. pahali fiyat çekiyor ama sen konuya hakim oldugunu gösterirsen belki ucuza çikarsin. gidersen orda bide 25hp yamaha var; 25hp ama kafa 15hp kadar hem güçlü hem ufacik tam senlik...4 yildir falanda orda fiyatida hesapli olabilir
slm arkadaslar ben konyadan katılıyorum benımde 3.60 zodyak çit silindirlr 6 beygir mercury marka bot ve motorum var cok memnunum ama bır sorunum var yardımcı olursanız sevınırım benım bot şiştigi zaman komle şişiyor ara bolme acıldı bunu konyada yaptıramıyorum tanıdık bır bor tamırcısı tavsıye edersenız sevınırım