Familya: SPARIDAE Tür: Diplodus Puntazzo Türkçe ismi: Sivriburun Karagöz, Karagöz İngilizce: Sharpsnout Seabream Yunanca: Sargo Yayılma: Akdeniz, ege, marmara, Karadeniz Boy: 25 cm ortalama. ancak 45-50 cm boyuna kadar büyüyebiliyor. sivriburun karagöz denizlerimizde karagöz ve sargozdan daha az bulunan bir türdür. sargozdan iki farkı ileriye doğru uzamış çenesi ve vücudunu enine kesen koyu çizgilerin daha belirgin olmasıdır. sivriburunlar yumuşakçalar ve küçük balıklar ile geçinir, kayalık ve yosunluk yerlerde, taş altlarında gezer, yemlenir, ürkek yapılı bir balık olup oltaya da nadir atlar. avında canlı karides, ölü karides, kurt ve midye kullanılabilir. ilk başta oltaya 1-2 kez ufak dokunuşlar yapıp yemin tadına bakar, eğer olta o sırada ani oynatılır veya tasma amaçlı çalınırsa ürker ve yeme atlamaz, ancak çok hafifçe ve yavaşça oltayı bir iki karış kadar süzerseniz kıskanır ve sert kafa darbesiyle yeme atlar. bu olta çekişi 20-25 cm yi 3 saniyede çekecek kadar yavaş olmalıdır. ve balık buna rağmen atlamaz ise 50 cm den fazla geri çekmeden yavaşça olta geri salınmalıdır. bu balığın çok az çıktığı yerlerde oltayla sivriburun avı büyük ihtimal şansa olacaktır, bu gibi meralarda zıpkın ile agaşon ve taşaltı her zaman daha iyi sonuç vermektedir. kendi tecrübelerime dayanmam gerekirse; silivride kimsenin oltayla alamadığı yerlerde eskiden ciddi boyutta sivriburun vurabiliyordum. balığın bulunduğu yerlerde çok kez olta atmama ve her türlü yemi denememe rağmen oltayla almakta zorlanıyordum. sivriburun oltada genelde mehtaplı gecelerde iyi av verse de gündüz her saat zıpkınla avlanabilir. gezinip yemlendikleri gün doğumu ve batımı zamanları hariç sivriburun karagözleri iri kayaların arasında veya altında bulma şansınız vardır.
Selam draco öncelikle bilgilendirici yazın içi teşekkür ederim.Biz burada sürekli Karagöz avlıyoruz.En sevdiği yem Midye,ben Karagöz ün dokunuşlarını oltanını uucunda seyretmek çok zevk alırım.Birden tasmalama ile çok kaçırdığım oldu.Balık yemi iğnenin ucunda çekerek alıyor. Yemi yutması için gerçekten çok sabırlı olmak gerekiyor.Bir günde yarım kilo midye yedirdiğim bile oldu.Ama olsun o bile güzel.Birde Karagöz avında iğne ucuna midye yi iyice sarmak gerekiyor ki tek vuruşta almasın.Saygılar
eğer dediğim gibi hafif süzme hareketini uygularsanız daha verimli olabilir. biraz deneme ve balık ürkütmeden sonra sezgiler de gelişiyor, tıklayanı alırsınız affetmezsiniz deneyin. (el oltası ile oluyor ama kamış ile denemedim, iyi kamış kullanan birisi de o süzme işlemini rahatlıkla yapabilecektir)
Konuya Benımde biraz katkım olsun. Şurada karagoz ile ilgili bir videom vardı konuya katkımız olursa memnun olurum.. sevgiler Videoyu avcı perdeci serdar ekleyecek. ....