Sivrice,Uskumru,Kolyoz avcılığı

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Değerli Üyeler

Eskiler bilirler,bu balıklar aynı bugünlerde göcen ve av veren balıklar gibi İstanbul Boğazının,nerdeyse bir kültüre imza atmış,sportif,leziz balıklarıydılar.
    Uskumrunun dolması,cirozu,ızgarası bir daha elde edilmesi zor tadlar olarak eski İstanbulluların damaklarında kalmıştır.
    Lüfer bildiğiniz gibi Karadenizden gelir,boğazlardan gecer Egeye acılır,sonrasında aynı yolları takip ederek ilkbahar aylarında Karadenize cıkar.Bu göcü esnasında bir kısmı Marmarada yatak yapar kalır,bir kısmıda Egede.İstanbul uskumrularıda böyleydi,Adalar arkasını,İzmit körfezini pek sever yumurtlardıda.Ama o zamanlardada yamyamlar,bence vatan hainleri bu canım balıkları yumurtlama alanlarından güclü ışıklarla kaldırıp,kacırıp eski göc yollarından uzaklaştırdılar.Uskumrunun kültürüde,cemalide ortadan kalktı.
    Sivriceye ilk geldiğimde buralardaki sularda bu balıkların mevcudiyetinden haberim vardı.Baktım mahalli ve yerleşik şehirliler,capari denmeyecek benzer bazı oltalarla avlanmaktaydı.Kişmsenin capari bağlamaktan dahi haberi yoktu.
    FF ve GPS aletlerimide tekneme monte edip,sürülerin hem dipte,hem üstte ve hemde dip kayalarının aralarında tespit edip,avının üstüne düştüğümde olayın seyri değişiverdi.
    Şimdilerde artık profesyonel balıkcılar bu nimetten doyasıya faydalanıyorlar.Hepsi ortaya koyduğum aktarmalı,bobinli sistemlerle avlanıyorlar ve ağ balıkcılığının yıpratıcı,tahrip edici şeklinden bir nebzede olsa kurtulmustur
    koyumuz.
    Maalesef acı gercek buradada karşımdaydı.FF le bulduğumu sandığım derin sudaki yüksek kayalık bölge uskumrunun yumurtlama bölgesiydi ama yamyam,generatörlü,güclü ışıklı gırgır tekneleri buraları zaten biliyorlardı.Tamda balık yumurtlama devresindeyken,hemde ne akla hizmettir,-bu ne denli doğa,vatan millet düşmanlığıdırki,serbest bırakılan,bütün gece süren,zavallı uskumruları daha yumurtalarını dökmeden katleden güclü ışık kullanımı,işte seneler evvel M armarada olduğu gibi buradada,hemde devlet izniyle devredeydi.
    Balığı,doğayı,denizi,gölü,akarsuyu cok sevmenin bedeli acı oluyor.Hakikaten cok fazla üzülüyorum,yaşam sevincim kalmıyor,lanet bile ediyorum,böyle bir zihniyet,böylesine sorumsuz yetkililer nerede vardır diye kafa yoruyorum bulamıyorum vede kahroluyorum.
    Sonucta yapabileceğim birşeyler buldum.Bu insafsızlar kendilerine tanınan haksız hakların hep daha fazlasının peşindeydiler.Limit ışık güclerini,kıyıya yaklaşma sınırlarını hep aşma eğiliminde,sanki insan nesline zararlı bir mahlukatı,ortadan kaldırmaya seferber olmuşcasına bütün güclerini ortaya koymaktaydılar.Öylemi tamam,bende ortaya koydum,koyuyorum ve koyacağımda.Sabahlara kadar dürbünle bekledim,mahsus süratli teknemle yanlarına gittim ,resimlerini cektim taciz ettim.Kac tanesini SGK şikayet ettim,.Ah o haber alıpta ağlarını apar,topar toplayıp gürül,gürül acık denizlere kacmalarını bir görseydiniz.
    Sonucta müteakip senelerde bir kolyoz ve uskumru patlaması yaşandı.Muhtelif maillerle arkadaşlarımı uyardım,uskumrular buralara sığmıyor,ihtimalki boğazlardan gecip eski göc yollarını yoklayacaklar,tutan bana haber versin dedim.İzmit Körfezinden Tekirdağ önlerinden Adalar arkalarından ve hatta Boğaz cıkışı Poyraz Köyden bile cılız olsada haberler geldi.
    Bu arada bizlerde oltalarımızla nasiplerimizi aldık.Arada limitleri kacırsakta icimiz vazifemizi yapmıs kişilerin rahatlığındadır.
    Bazı resimlerimi sunuyorum.
    Sevgiyle kalınız.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 3 Haziran 2008
  2. Lear

Lear

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    ilk tuttuğum balık lapin
    elleriniz dert görmesin

sahile vuran deniz yıldızlarını denize atan insan gibisiniz Vedat Ağabey."Uskumrular için çok şey farketmiş". Bir tek kişi ne yapabilir sorusunun en güzel cevabını vermişsiniz. Şimdilerde uskumruya rastlamak oldukça zor. Bizim burda pazarlarda kolyozları uskumru diye yutturmaya çalışıyorlar. Vatandaş da uskumru diye alıp yiyor. O ne güzel yeşil sırt çizgileridir öyle. Elleriniz dert görmesin. Sevgi ve sağlıkla kalınız.

3. KEYF&KEDER

KEYF&KEDER ORHAN AYDAR

Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    ÇARŞI EKİBİ.

Vedat baba yayınlamış olduğunuz resimlerdenve bahsi geçen kouya ilgi, alakadan dolayı teşekkür eder avınız her daim bereketli olması dileğiyle

saygıyla ellerinizden öperim

sevgiyle kalın:)

4. barisozulu

barisozulu Barış OZULU

Favori Kamış:
    Kamış+Makine+ Misine+Fırdöndü+ İgne+Kurşun
    En İyi Avı:
    koca bi deniz yıldızı
    Vedat amcacım size ancak Allah razı olsun diyebiliyorum. Ne güzel bir anlatım sonucu ne kadar karışık duygularla okudum anlatamam. Size binlece kez teşekkürler.

5. fakirbalıkçı

fakirbalıkçı Necmi Özgül

Favori Kamış:
    mitchell privilage
    Favori Makine:
    shekspire
    En İyi Avı:
    Çarşı dostluğu
    Vedat agabey ellerin dert görmesin yüreğin var olsun sizler örneksiniz bizlerde inşallah yürüyeceğiz herdaim izinizden yürüyeceğiz

6. lava

lava erdem

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.5 kiloluk kalkani72 lüfer 3 kiloluk kırlangıç 80 li yıllar ne bereketliydi
    Bizlere ve yeni nesillere çocuklarımıza olan sorumluluklarımızı bir kez daha anımsattığınız için binlerce kez teşekkürler.
    SGK sizin bulunduğunuz bölgede vazifesini harfiyen yerine getiriyor sanırım fakat istanbul ,da malesef durum böyle değil. Şikayetlerimizi pek fazla önemsediklerine şahit olmadım.
    Umarım bizlerin duyarlı yaklaşımları onlarada yansır ve görevlerini daha iyi yaparlar.
    Sağlıcakla kalın

7. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Vedat Ağabey size teşekkürlerimi sunuyorum, herkes bu şekilde davranırsa bu bilincin yerleşmesine bir nebze de olsa katkımız olabilir. Bu bütün dünyada böyle olmuştur. Şu anda kanunları açısından parmakla gösterilen ülkelerin hepsi bu yapıyı sivil otoritelerin baskısıyla koymuşlardır, yani hiçbirşey kendiliğinden olmamıştır. Bu sitede bu yazıları oluyan herkes "ben ne yapabilirimki?" diye düşünmesin. İşte bu konuda yazılanlar hepimize örnek olsun. Otoritelerin gözünün açılması ve bu konuya ağırlık verilmesi hepimizin hassasiyetine bağlı. Belki 3-5 kişi bu kuraldışı avlananları şikayet edip umursanmayabilir, amaSGK her kural ihlalini gördüğümüzde tarafımızdan uyarılırsa bir süre sonra onlar da durumdan rahatsızlık duyacak ve bu konunun üstünde daha ağırlıklı durmaya başlayacaklardır.
    Son sözüm hassasiyetinizden dolayı Sizi kutluyorum Vedat Ağabey. Hepimize örnek olması dileğiyle dahasına rastgele!!!

8. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Az önce KKGM' ne bu konuyla ilgili uzunca bir e-mail gönderdim ve uskumru popülasyonu üzerinde araştırma yapılması ve ticari av baskısının bu tür üzerindeki etkilerinin azaltılması için yasaklarda tekrar düzenleme yapılmasını rica ettim. Gerektiği taktirde yapılacak araştırmalar için amatör balıkçılar olarak teorik ve pratik destek verebileceğimizi de eklemeyi unutmadım. Eğer kaale alırlar ise Vedat Ağabey' in bilgilerine ihtiyaç duyacağımız kesin görünüyor. Umarım ki öyle olur. Beklentilerimiz gerçekleşirse bilgi paylaşımı açısından sabit bir başlık açıp burada topladığımız bilgileri KKGM ile paylaşabiliriz. Çünkü ben çocukluğumda olduğu gibi sigara kağıdından yaptığım çaparilerle Bakırköy sahilinde uskumru yakalamak istiyorum, ya siz?

9. cssturk

cssturk Cenk Bişgen

Favori Kamış:
    Bir sürü Kamış ve makina
    En İyi Avı:
    Turna
    Vedat abi, bu çok hassas konuya değindiğin için teşekkürler.

Arkadaşlar düşünebiliyor musunuz? Bir veya iki sezon Vedat abinin bahsettiği yerlerde "profesyonel balıkçılık" adı altında katliam yapılmasa! Sonra ki yıllarda nasıl bir durum oluşur bir düşünün...

10. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Levent
    Haziran sonu gibi bu senenin yavruları,uskumru vanosları capariye gelmeye baslarlar.Tutmamalarını telkin ederim.Kısmen uyarlar.Buralarda muaffak olduğum bazı başka durumlarda var.Örneğın koyumuza atılan hurda arabalar gibi.Bazı müspet sonuclarını almaktayız.
    Sevgiyle kal

11. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sağol sevgili Orhan,her balıkcının duyarlı olabilmesi en büyük dileğimdir.
    Sevgiyle kal

12. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sağol sevgili Barış,birşeyler yapabiliyor,sizlere örnek ve faydalı olabiliyorsak ne mutlu bana.
    Sevgiyle kal

13. kurtuluş

kurtuluş kurtuluş

Favori Kamış:
    turna fresh surf carbon 4.20 250 atar kamış + okuma 5 bilyalı makine
    vay vay vay maşallah maşallah maşallah
    allah seni başımızdan eksik etmesin vedat baba
    bayılıyorum şu senin anlatımlarına ya sanki beraber çıkmışısız balığa
    ööööllllleeeeee daldım gitti valla.
    elleine yüreğine sağlık .

14. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Necmi
    Sizlere iyi örnek olabilmek icindir bütün cabalarım.Deniz ve tatlısularımızın mevcut acıklı hallerinden kurtulması ancak sizlerin sayısinde gercekleşecektir.
    Sevgiyle kal

15. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim ERdem
    Maalesef benim bu cabalarım coğunlukla yöremizde hoş karşılanmamıştır.Birkac sebebini sıralayayım.
    SGK birimlerinin işleri başlarından aşkındır.Genelde oturur gibi görünselerde yetersiz sayıda tekne ile geniş bir alan sorumlulukları altındadır.Kimse usulunce kendilerini aramayıncada kayıtsız kalmak gibi bir eyleme girerler.Yani SGK'ne bir ihbar yaparken bazı noktaları acık secik belirtmekte fayda vardır.
    Bugüne kadar ben ihbarda bulunayımda gelmemiş olsunlar,bu vukuu bulmamıştır.
    Hal böyle iken bazı yerleşik şehirliler,mahalli halk biz burada dururken bu adam yeni geldi bu işlere burnunu soktu denmiş,bana senin vazifenmi,senin yüzünden gelecekler büyük gırgırlara birşey yapamayacaaklar acısını bizden cıkaracaklar demişlerdir.Yani sonucta bana yardım eden olmadığı gibi karşı cıkanlar olabilmiştir.
    Sevgiyle kal

16. ahmetcem

ahmetcem Cem

Favori Kamış:
    el,parmak,diş :)
    En İyi Avı:
    Ben ne yakalamıştım ya ?
    Vedat abi ellerinize sağlık sivricenin uskumrularını bu sene sizlerin sayesinde forumlarda çok gördük :)

17. Aslıhan TURAN

Aslıhan TURAN Aslıhan TURAN

Favori Kamış:
    Daiwa Ballistic X 270 cm 14-40 gr. /Fujın Dragon 270cm 8-32 gr
    Favori Makine:
    Daiıwa Fuego 17 LT 3000 DC/Shimano Stradic 4000 XG FK
    En İyi Avı:
    Levrek 2.4 kg
    Ellerine emeğine yüreğine sağlık Vedat amca.Planlı,programlı ve azim gerektiren bir çabayla türün yaşam alanlarını adeta kurtarmışsınız.Sonsuz bir saygıyla teşekkür ediyorum.Yeni nesil adına minnettarlığımı belirtmek istiyorum.Rasgele...

18. ozan

ozan Ozan

Ellerinize sağlık. Sahil Güvenlik Komutanlığı çalışanların ellerinden geleni yaptıklarına eminim ancak vedat amcanında dediği gibi yeri tam anlatmak ve istenilen bilgileri tam vermek gerekiyor. isim ve telefon istiyorlar vermezseniz gelmezler

19. Vedat abim eline, emegine ve kilavyene saglik bize de anca izinizden yürümek kaliyor paylasim icin tesekkürler.Esen kalin.

Saygilar.

20. eşkina

eşkina

Uskumrular harika görünüyor. Temmuz gibi ızgarası olsa da en yağlı olduğu kasım ayında lezzeti ızgarada en üst seviyede oluyor.
    Emek ve paylaşım için teşekkürler.