Balık avı net sitesinde sokar ile ilgili bilgilendirme göremedim. Belki meraklısı vardır diye bir başlık açıyorum. Sokar veya sokan balığının memleketi Kızıldeniz'dir. Güney kıyılarımızda en çok görülen türlerden biridir. Yosunla beslenir. İşte resmi. Malzeme: 7-8-9-10-11 numara beyaz iğne. Tercihen çapraz. Düz de çalışır. Misina kalınlığı önemli değil ama ince misina daha iyi iş yapar. (0,12-0,25 arası). Küçük bir fırdöndü. 10-15 gr kurşun. Hafif bir şamandıra. Takımın Hazırlanışı: Yeni başlayanlar için balık malzemesi satanlarda hazır takımlar mevcut. 1- 50-60 cm bedene 15cm 3 köstek. Kurşunun altına ise hırsız takılır. Fırdöndü bedene bağlandıktan sonra fırdöndü ile şamandıra arasına isteğe göre ek misina takılır. En sık kullanılanı bu olmakla birlikte derinliğe göre beden uzatılabilir. 2- 4lü 6lı arası Kıbrıs sarması kurşunsuz atılır. Yanlız sarmaya ekmek dolanmaz, ekmek içi takılır. 3- İsteyen kendine göre başka takım hazırlayabilir. Sokar için takımın şekli pek de önemli değildir. Şamandıradan kasıt strafor veya köpük şamandıralardır. Diğer şamandıralar da iş görür. Yem: En çok ekmek içi top hamur yapılıp iğneye takılarak avlanır. Ayrıca tavuk göğsü, sülünes ve akarsu ağızlarındaki kayalardan temin edeceğiniz yosunlarla da avlayabilirsiniz. Dikkat Edilmesi Gerekenler: Sokar zehirli bir balıktır. Zehri sırtında ve göğsündeki dikenlerdedir. Elinize batarsa canınızı acıtır. Hassas kişilerde şişme, bazılarında ise uyuşma hissi yapar. Arı sokmasına allerjisi olanların sokardan uzak durmasını tavsiye ederim. Sokarı kıyıya aldığınızda baş ve işaret parmaklarınızla solungaçlarına sıkıca bastırırsanız hareket edemez. Ya da yere koyar ayağınızla üzerine hafifçe bastırırsanız sıkıntı çıkarmaz. Temizlenişi: Bir makasla önce sırt dikenleri ardından karın derisi ile beraber karın dikenleri kesilir. İçi elle çıkarılır, kafası ve kuyruğu kesilir ve karnındaki siyahlık gidene kadar suda yıkanır. Lezzeti: Tadı kötü değildir. Tavası güzel olur. Fakat derisi ağızda kötü bir tat bıraktığından yenmemelidir. Zaten tavada kızartırken deri kendiliğinden soyulur. Çok kılçıklı bir balık olmadığından tercih edilir. Ekonomik değeri yoktur. Av Yasağı: Bu balıkla ilgili hiçbir yasak kaydı yoktur. Ama avlanma kılavuzunda listede olmayan balıklar için en fazla 5 kg tutulmalıdır yazar. Kıbrıs'ta avlama boy limiti 15 cmdir. Umarım bilgiler işinize yarar. Not: Sokar yemi yuttuğunda direk dibe ya da kaya arkasına sıkıştırır kendini. Hal böyle olunca takımı dibe takar. Şamandıra dalar dalmaz dibe kaçmasına meydan vermeden hızlıca sarmak lazım. Sokarın bir gelişi var ki 100 gramı bile kiloluk balık gibi gelir.
Yakalaması keyifli bir balık anlaşılan akdenizde hiç avlanmadığım için bu balıkla yüzyüze tanışma fırsatım olmadı.. tebrikler :clap2:
zıpkınla avcılık yaparken bodrum da bir dalışta tanışmıştım kendisi ile. okadar çoktular ki agaşonda seçmece yapıp alıyorduk. baştan 1 tane vurup civardaki insanlara sormuştum. herpsinin gözleri açıldı ve nerede vurdun bunu dediler. bende denizde vurdum deyip hızlıca uzaklaşmıştım o zaman anladım etinin lezzetli olduğunu... aynı dalışta arkadaş yaklaşık 3 kiloluk akya ile dönerken ben 2 kg iri sokar ile döndüm. akşam evde benimkiler daha makbule geçti. eti gerçekten çok lezzetli. özellikle tava ama adından da anlaşılabileceği gibi sırt yüzgeçlerine aman dikkat. tadınızı kaçırabilir.
Kıbrısın en degerli balıgıdır ,aynı zamanda bizim buralardada (MERSİN)'de de bol miktarda çıkar kıyılarda yakalayanları sürekli görürüm
Senelerdir sokan avlarım, 1-2 birşeyde ben eklemek istedim. Öncelikle dikenleri zehirlidir. Battımı yaklaşık 15-20 dk eliniz sızlar ve birkaç gün dokunmaya ağrılıdır. Geçenlerde aynı balık, aynı elimde 3 farklı noktadan soktu beni ve elim nerdeyse dirseğe kadar uyuştu 10 dk içerisinde. Dikkatli olmanızı öneririm. Tadına gelince, gayet lezzetlidir. Hatta sokanın hastaları vardır diyebilirim. Bölgesini bulursanız tutulmaları çok kolaydır. 10 numara üzeri küçük kancalar öneririm ben. Ben genelde 12 kullanıyorum. Kıyı şeridine gelenleri genelde el kadardır ama daha büyükleride vardır. Sanırım bölgeden bölgeye değişiyor fiyatları çünkü K.K.T.C'de 30 Tl'ye satılıyor kilosu. Çipuranın ve levreğinde hala hazırda 14-15 Tl olduğunu hatırlatırım...
Evet Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde sokara ayrı bir önem veriliyor, hatta özel sokar yemi bile satılıyormuş. Bizde pek seveni yok. Temizlerken çok kötü koktuğu için belki de. Şahsım adına ben sevmiyorum. Ama geçen senelerde günde 20-30 arası yakalayıp avlakta meraklısına veriyordum.
Aslında Kıbrıs'ta da ekonomik değeri yoktu 4-5 yıl öncesine kadar. Güney Kıbrıs'da vardı. Ne zamanki kapılar açıldı, 2 taraf arasında geçişler başladı, tezgahlara konmaya hatta fahiş fiyatlara satılmaya başladı Sokanlar. Çünkü Rumlar gerçekten hasta bu balığa. Ve sanırım dönem içerisinde yabancı hayranlığı mıdır yoksa pahalısı elbet kalitelidir merağı mıdır nedir, biz Kıbrıslı'larda da Sokana bir merak uyandı. Tadı gerçekten lezzetlidir, yalnız sokan kayabalığıgillerden bir balık olduğu için yosun, ot ve türevleri ile beslenir haliylede biraz kokuludur. Genelde burda balıkçılar sokanı tutar tutmaz hemen makasla karnını yarar ve çıkarır. Sizinde dediğiniz gibi siyah zar gidene kadar yıkanması gerekir. Pişirirken önceden tuza bastırın, iyice limonlayın ve limon parçalarını üzerinde bırakarak yarım saat marine edin. Kesinlikle koku namına birşey kalmaz. Ben şahsen az yağda, tavada pişirilmiş sokanı kolay kolay herhangi bir balıkla değişmem...
Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde fiyatlar nerelerde bilmiyorum ama hakiki deniz çipurası ve levreği kesinlikle sokardan fazla olmalı. Tabi ithal veya kafes malı levrek ve çipura marketlerde 8 liraya satılıyor. Deniz malı en az 30 lira.
Valla 1-2 ay önce levrek almıştım. Hatırladığım çiftliğin olan 14 Tl, deniz levreği diye geçen 18 Tl'di. Yalnız bunlarla ilgili bizim burda söylenen, deniz levreği diye birşey olmadığı yada sattıklarının deniz levreği olmadığı, biraz daha irice ve derisi parlak olanları insanlara deniz levreği diye kakaladıklarıdır. Aynı gün baktığımda Sokanında kilosu 30 Tl'di.
Çiftlik levreği kıbrısta ne kadar pahalı öyle istanbulda çiftlik levreği almayanı döverler tarzında ucuz özellikle carrefour balık reyonunda çiftlik balıkları çok uygun..
Kıbrıs'ta ucuz birşey varmı acaba onu sormak lazım Ben üniversiteyi Türkiye'de okudum, 1 liraya hamsi 2 liraya palamut aldığımızı hatırlarım aylarca. K.K.T.C'de herhangi bir mevsim ben daha 10 liranın altında balık görmedim. Türkiye'de bahsettiğiniz levrekleri kaçtan satıyorlar bilmiyorum ama burda 12 Tl minimum fiyattır. Genel olarak balık fiyatlarıda orlarda geziyor zaten...
Geçenlerde orta boy bir levreği tanesini 4 TL'den almıştım, 1 balıkla bir adam doyar.. bazen haftasonları kampanya oluyor, 5-6 ay önce 2.5 TL'ye bile inmişti
çarpan da derler, zınk diye oturuyor oltaya, çıkartırken dıkkat edin elinizi sokmasın http://www.youtube.com/watch?v=YUqSgWxAm9s