Sokar balığı boy limiti?

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında volkan07 tarafından paylaşıldı.

1. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    Tebliğe baktım fakat sokar balığı için bir açıklama göremedim, dolayısı ile diğer türler kategorisine baktım, fakat oradada boy limiti yok diyor. fakat bu benim içime sinmedi, bu balığı alıkoymak için doğru boy nedir?

dün arkadaşlarla balığa gittik(kıbrıstaki ilk balık avım :)) neredeyse hep sokar çıkıyor buralarda(kayalık ve kıyı bölgeler) 13 sokar ve 1 melanur çektik, melanur ve sokarın birini çok küçük olduğu için rica minnet bıraktırdım. kendi tuttuğum 4 sokarıda küçük olduğunu düşündüğüm için bıraktım. balıklar ortalama 12cm civarıydı. antalyada hep daha büyük sokarlar görmüştüm ortalama 15cm civarlarında olurdu. ne yapmalıyım?

2. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    boy ve adet kıstası olmayan en altta toplam kg a girer.

diger türler..:)

3. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    oraya baktım abi, ama boy limitinin olmaması bana pek uygun gelmedi. o yüzden sordum.

4. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    uygun gelmedi derken ???

bu balık bir tür.. ama ekonomik degeri olmadıgında ve avcıların talanına maruz kalmadıgından tabloya girmemiş ama devlet baba demişki tabloda olmayanlar yani digerleri nden en fazla 5 kg tut arkadaş fazlasını ne edecen:) mesela isparoz..

5. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    uygun gelmedi çünkü bilinçsizce avlarsak şuanda risk altında olmayan bu tür ileride azalma eğilimine girebilir, devamlılığı risk altında olabilir, denizlerimizde miktarı azalabilir diye düşünmüştüm. öğrenmek istediğim kg limiti değil, o zaten belli. ben boy olarak kaç cm olmalı onu merak ediyorum. devletin ne söylediğine çok bakmıyorum, ticari anlamda riske girmediği sürece işe el atmaz kolay kolay :)

6. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    Sevgili Volkan benim şahsi görüşüm şu . sanırın senin felsefen bir türün dgerli olup olmamasına bakılmaksızın yada ekonomik olmasıda önemli değil ..her türe bir limit olmalı...MI??
    eger bu ise sende haklısın ama düşünce bazında tabiii:) sanırım bu birzda bazı türlerin gerçekten çok olmasına baglı.. mesela şehrin her tarafında serçe kuşu vardır ama güvercin yoktur..bilemiyorum ama belkide güvercinlerin sayısı serçeye göere azdır..

sokar denilen tür zaten akdenizde lesepsiyen..yani sonradan misafir.. balon balıgı gibi..

muhtemelen ki bu düşüncemi bir Prof. ile paylaştıgımda bana hak verdi..
    eger bu şekilde küresel ısınma süreci devam eder ve suveyşte açık kalırsa .. akdeniz deki tür çeşitliliği kızıl deniz ile aynı olabilir %100 olmasada... orada şu an hangi denge söz konusu ise belki 100 yıl sonra akdenizde aynı denge oluşabilir..mesela hint barbunu dip balıgıdır balonda dip balıgıdır..o tarafların balıgıdır.. balon balıgına vahşi derler ama bir çok tür ile dipte beraberce yaşar..belki onları yer ama onlar eksilmez.. balon 3 ürerse o biri 5 üreme yapar.. vs bir denge oluşur..

7. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    ben kendimi anlatamadım sanırım. hani deniyor ya x balığının 25cm'den önce tutulmaması lazım, çünkü o boyda üreme yetişkinliğine erişiyor ve en az 1 defa üreme şansı vermeliyiz neslini devam ettirebilmesi için diye. bende o bakımdan soruyorum.

son mesajınızdan anladığım kadarıyla yabancı bir tür, zaten ticari bir değeride yok, bolcada mevcut. boyu ne olursa olsun at kovaya gitsin gibi bir izlenim aldım :)

8. ooztekin

ooztekin Özgür

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Kefal &tesadüfen Akya....ama tartmadım..
    Sokar veya deli sarpa nın el büyüklüğü kadar olanları ki 20-25 cm arası ideal denebilir daha küçüğü de oltaya gelebilir ama sürekli geliyorsa küçük iğne kullanıyorsunuz demektir..İğneyi büyütünce küçükler yemi alır kaçar sadece iri gelirse onu almış olursunuz..(küçük gelmesin diyorsunuz gibi anladığımdan bunu öneriyorum)

Bu balık küçük bile olsa çok iyi oltaya asılıyor ve mücadele ediyor..sırf bu nedenle küçük iğne tercih edilebilir..pek tabii ki küçük olanları suya iade şartıyla

Son düzenleme: 4 Ağustos 2011
  9. merkury33

merkury33 HASAN

Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    eğer aşağıdaki boydaysa suya tekrar geri sal. Çıkarışına dikkat et.
    http://www.youtube.com/watch?v=YUqSgWxAm9s&feature=player_embedded

Aşağıdaki boyda iseler yiyebilirsin boyları ortalama 20 cm.
    mufinin dediği gibi ticari bir balık değil ki zaten ağlarla tutulması çok zor ve de talep te pek yok. kızıldenizden gelme ziyaretçi bir balık. ama çok lezzetli balık.
    pişirmeyi biliyorsun değil mi?

10. merkury33

merkury33 HASAN

Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    çok kesin bir bilgi olmasada, olgunlaşma boyu 15cm. civarında
    yinede boyu en az 20 cm olanları tercih et. max 30 küsür cm büyüyebiliyor
    balıklara olan yaklaşımından dolayı sevindim. Onlarında bir canı var.

11. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    işte aşağı yukarı o videodaki boylardaydı. antalyada da resimdekiler gibi çıkıyor ama kıbrısta ne hikmetse böyle geldi hep. paylaşım için teşekkür ederim. birde nasıl pişirileceğini anlatırsan iyi olur, genelde pişirme işine pek el atmazdım ama öğrenmek lazım artık :)

12. eyeofnight

eyeofnight Nihat Furkan

En İyi Avı:
    Sudak 3.5 kilo civarı. Turna 52 cm

Muvaffak bey düşünceleriniz hakkında kesinlikle bir yorum yapmayacağım ama balon konusuna açıkçası biraz kafam takıldı. Bilmiyorum hiç duydunuzmu Mersin'in, Anamur ilçesine balon balığının membahı derler. O bölgenin yerlisine balık neden azaldı diye sorarsanız kesinlikle tek verilecek cevap ''o gavur balığı balon var ya onun yüzünden'' olur.:) Ben 7 yıldır tatile Anamur'a giderim ve her yıl tutulan yöresel balık(melanür, mırmır, sargoz) sayısı azaldı. Bunlara paralel olarak balon sayısı ürkütücü derecede arttı. Son olarak 3 hafta önce Anamur'da idim. Allah sizi inandırsın sabah 4.30 ile 7 arası suya olta almaya cesaret edemezsiniz sadece dip oltası şamandıralı falan da değil rapala bile atamazsınız... O kadar çok kırılmış rapala hikayesi duyuyosunuzki... Kesip götürdüğü canlı yemli oltaları, dip oltalarını saymıyorum bile... Biraz toy olabilirim ama size tavsiyem bu konu üzerinde ufak bi araştırma yapıp balonun nasıl bir canavar olduğunu öğrenmeniz. Son olarak Anamur'un yerlilerinden geçen yıl Marmara denizinde balon balığı yakalandığını da duydum. Balıkçı dostlarımız endişelenmeye başlasa iyi olur...

13. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Bazı belediyeler, tutulan balon balıklarını getirenlere ödül bile veriyorlardı. Şu var ki bu sene balon balıklarının bir hayli azaldığı şeklinde.

Eğer iğne yanda kalmış da, misinayı dişine getirememişse, bir kafa atışı vardır, dersiniz ki sanki koç geliyor. 80 metrede misinanın öbür ucunda hissedersiniz onu.

14. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    Sevgili Nihat muhtemelen akdeniz kızıl deniz olacak derken . bende bir bakıma bunu keşfettim.. ama dediğim gibi eger sıradışı insan mudahelesi olmaz ise, belkide kızıl denizdeki denge akdenizde olacaktır..yani ordaki yenilen ve burda olmayan türleri burada görüp tutup yiyecektir insanlar..
    aşagıdaki liste fao nun dukumanıdır.. bakınız batı hindistanda kaç çeşit tür var eh bunların içinde yenilecek olanlarıda var mutlaka.. belkide gelecekte akdenizli insanlar bunları yemek zorunda kalacak..
    mesela bizdeki hani orfoz türleri kızıldenizde çok miktarda bulunur..değişik türleride var bizde olmayan..
    kısaca balık tezgahlarındaki görüntüler değişir..ama balon balıgının akdenizde bir türü tüketecegini sanmıyorum sayısı azalır oltaya gelmez tezgahta az görünür ama illaki bir yerlerde yaşamına devam eder..birde şu vardır.. evrim sürecinde oldugu gibi türler bulundukları ortama uyum saglamaya çalışır tabii uzun süreli bir olay..

ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/009/ad468e/AD468eAB.pdf

15. merkury33

merkury33 HASAN

Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    bir yanlışlık olmasın. mersinde bu sene sadece 1 tane balon gördüm. ve bu sene hiç balon raporu gelmedi mersinde. Geçen seneyi anlatıyor olabilirler ona bir şey diyemem. Eğer balonlar geldiyse yandık banghead

16. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    sokarı nasıl pişiricez diyoduk :D

17. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    sokkan balığı siganus rivulatus Yaklaşık ikinci yaşında, 14-15 santimetre boylarında eşeysel olgunluğa erişir. Yani illahi tebliğde yazmıyor diyorsanız etik olarak en azından 1 yıl döngüsünü tamamlamış olması gerekir bence. Bu durumda ben bu balığı 3. yaşında yani 16 cm ve üstünde alırdım. RASTGELE....

18. 29519

29519

Tavasını yap :D

19. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Akdenizin balıkları eli kolu bağlı mı duruyor Muvaffak abi? Yok mu bizden de şöyle Kızıldeniz'e akın edip oraları tarumar edecek bir babayiğit balık?

:p :)

20. kemmrt

kemmrt ALİ KEMAL

Favori Kamış:
    Shimano Beast Master
    Favori Makine:
    Shimano Catana
    En İyi Avı:
    Levrek
    Sokar korunması gereken bir balık değil. Kızartması güzel olur. Derisini yememek kaydıyla. Mangal yapan da var ama tavsiye etmem. Balon, sokar ve papaz balıklarını tuttum mu suya salmam.